Dat verklaart een hoop, dank voor het uitleggen.quote:Op vrijdag 24 augustus 2018 22:27 schreef Spanky78 het volgende:
Het heeft met een aantal zaken te maken:
1. Macronutrienten: ons lichaam heeft 20 soorten aminozuren nodig, kan niet alle vetzuren zelf maken en sommigen zijn bijna essentieel. Die moet je lichaam binnenkrijgen om voldoende brandstof en bouwstoffen te hebben
2. Vezels: deze worden door de micro-organismen in je darmen gefermenteerd en hoe meer een verschillende vezels hoe diverse en gezonder die flora kan worden. Dit beschermt je van binnenuit, maar je immuunsysteem wordt er ook door beïnvloed en genen worden aan en uitgeschakeld. Momenteel ontdekt men steeds met invloeden vanuit de darmen op het hele lichaam.
3. Micronutrienten zoals vitaminen. Ook hier kan het lichaam niet alles zelf van maken, zoals vitamine c. Zijn in kleine dosering nodig maar wel heel belangrijk om processen in je lichaam goed te laten verlopen.
4. Sporenelementen: nodig om sommige enzymen en hormonen te maken. Zelfs zeer kleine hoeveelheden giftige metalen zitten in enzymen. Ijzer in hemoglobine, jodium in schildklierhormoon etc.
5. Electrolyten, kalium, calcium, magnesium, betrokken bij bewegen en werking van je zenuwstelsel. Zonder magnesium krijg je kramp.
Over het algemeen scheidt het lichaam uit wat niet nodig is, behalve sommige spoorelementen en voetoplosbare vitamine. Door gevarieerd te eten krijgt het lichaam alles binnen en door niet altijd alles tegelijk te eten wordt ook sinds met van het een en sinds het ander opgenomen. Ijzer wordt slecht opgenomen icm melkproducten bijvoorbeeld.
Er zijn dieren die wat dat betreft minder nodig hebben of anders aan bepaalde zaken komen. Bijvoorbeeld door de micro-organismen in hun darmen. Maar katten maken zelf vitamine c aan bijvoorbeeld. Daarnaast eten veel herbivoren meerdere planten, een zelfs dan eten ze vaak per ongeluk insecten.
Carnivoren eten vaak ook de maaginhoud of lever van herbivoren... Juist.
Graag gedaan en uiteraard nog een heel stuk complexer. Maar grofweg is dit wel ongeveer waarvoor het nodig is.quote:Op zaterdag 25 augustus 2018 08:24 schreef Antaris het volgende:
[..]
Dat verklaart een hoop, dank voor het uitleggen.
Vind jij. De wetenschap is er niet uit.quote:Op zaterdag 25 augustus 2018 16:20 schreef littlemindy het volgende:
Variatie is in onze tijd wel een beetje overrated vind ik.
Ja, het is belangrijk om gevarieerd te eten, maar dat is meer omdat er in onze tijd heel veel producten bestaan die enorm eenzijdig zijn en daarmee het gevaar groter is dat er een eetpatroon ontstaat waarin het structureel aan bepaalde stoffen ontbreekt.
Niet omdat je elke dag nou perse iets anders moet eten om gezond te kunnen zijn.
Zoals een poster hiervoor al schreef: er zijn eeuwenlang mensen geweest die in prima conditie waren op seizoensvoedsel uit de eigen omgeving, wat vaak hetzelfde zal zijn geweest.
Destijds werd er met het seizoen mee gegeten en stonden er veel meer soorten planten op het menu.quote:Op zaterdag 25 augustus 2018 19:01 schreef littlemindy het volgende:
Jagers / verzamelaars lijken me helemaal niet zo divers hebben gegeten, immers allemaal eten uit dezelfde omgeving. Het is maar wat je onder divers verstaat natuurlijk.
Dat het "diverser is dan wij vaak doen" zegt mogelijk meer over onze cultuur die deels leeft op friet en frisdrank, dan dat die mensen destijds alle kleuren/soorten groenten per dag aten uit alle uithoeken van de wereld.
quote:Op vrijdag 24 augustus 2018 22:11 schreef XDo het volgende:
Wel een aardige vraag. Ik denk zelf dat het te maken heeft met de relatieve complexiteit van het menselijk lichaam. Aan een mens zitten toch wat meer onderdelen dan aan een lieveheersbeestje en heeft zodoende een complexere behoefte aan voeding.
Niet dan?quote:
Als je de mens met een alg zou vergelijken dan zou ik het met je eens zijn. En als je de anatomie van een lieveheersbeestje bestudeert dan zal je zien dat dit beestje juist complexer is dan een mens.quote:
De theoretische uitleg is complex, maar om het te praktiseren helemaal niet. Als je aan je groente, vezels, eiwitten komt zit je wel goed.quote:Op zaterdag 25 augustus 2018 09:57 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Graag gedaan en uiteraard nog een heel stuk complexer. Maar grofweg is dit wel ongeveer waarvoor het nodig is.
Daarnaast is dan natuurlijk heel erg van belang wat je met dat lichaam doet. Koolhydraten zijn de hoofdbrandstof, eiwit de hoofd bouwstof, vet een beetje van beiden (je hersenen en zenuwstelsel zijn erg vet).
Als je veel intens sport heb je veel koolhydraten en electrolyten nodig. Wil je spieren bouwen dan eiwit. Kinderen hebben ook de juiste vetzuren nodig voor opbouw van de hersenen.
En de rest, die is daarnaast fijn om gezond te blijven en optimaal te functioneren. Daar merk je meestal pas wat van als je echt al wat langer een tekort hebt.
Heel stiekem zijn die darmen. Daar wordt enorm veel geregeld. Je gehele hormoonhuishouding wo st beïnvloed door de bacteriën daar. Men weet inmiddels dat: cholesterolgehalte, bloeddruk, lichaamsgewicht, stressgevoeligheid, activiteit van je immuunsysteem daar beïnvloed kan worden. Ongelofelijk maar waar. En daarbij uiteraard zijn de darmen gevoelig, dus bescherming tegen ziektes is een ding.
Je kunt toch in principe fruit ook helemaal vervangen door groente?quote:Op maandag 27 augustus 2018 19:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Gevarieerd en gezond eten wordt overdreven, hoeveelheden fruit vooral.
Bij chronisch vitamine c gebrek treed scheurbuik op, een bijzonder nare kwaal waarbij je organen en bv je tandvlees langzaam vloeibaar worden.
Echter. De hoeveelheid vitamine c die in een kwart sinaasappel zit is voldoende dit te genezen.
En voeg nog wat vetten toe. Die zijn ook redelijk essentieel.quote:Op dinsdag 28 augustus 2018 18:40 schreef theunderdog het volgende:
[..]
De theoretische uitleg is complex, maar om het te praktiseren helemaal niet. Als je aan je groente, vezels, eiwitten komt zit je wel goed.
Klopt wel. Als je qua macro's goed zit en voldoende groente eet is het snel goed.Maar weet echt niet helemaal wat er in je darmen gebeurt als je veel vezels eet uit de zee, met andere suikers zoals fucose als monomeer.quote:Op dinsdag 28 augustus 2018 18:40 schreef theunderdog het volgende:
[..]
De theoretische uitleg is complex, maar om het te praktiseren helemaal niet. Als je aan je groente, vezels, eiwitten komt zit je wel goed.
Ja, maar het gaat even om het voorbeeld wat ik gafquote:Op dinsdag 28 augustus 2018 18:41 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Je kunt toch in principe fruit ook helemaal vervangen door groente?
Gewoon een goede laag roomboter op je broodquote:Op dinsdag 28 augustus 2018 19:00 schreef Black_Baron het volgende:
[..]
En voeg nog wat vetten toe. Die zijn ook redelijk essentieel.
Begrijp ik. Is het dan ook zo dat de hoeveeleid advies die er voor groente wordt gegeven (200-250 gram) teveel is?quote:Op dinsdag 28 augustus 2018 19:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, maar het gaat even om het voorbeeld wat ik gaf
Ik zei niet dat het teveel fruit is, ik zei dat het overdreven wordt.quote:Op dinsdag 28 augustus 2018 19:27 schreef theunderdog het volgende:
[..]
Begrijp ik. Is het dan ook zo dat de hoeveeleid advies die er voor groente wordt gegeven (200-250 gram) teveel is?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |