abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_181081133
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
10s.gif Op maandag 21 mei 2018 19:50 schreef Drugshond het volgende:
https://www.finanzen.nl/valuta/euro-turkse-lira-koers

chart.aspx?instruments=1,1991307,149,921&style=instrument_double_precision&period=ThreeYears&timezone=W.%20Europe%20Standard%20Time&width=870&height=500

Turkish President Recep Tayyip Erdogan said he intends to tighten his grip on the economy and take more responsibility for monetary policy if he wins an election next month.
--------------
Alsof hij de buitenlandse markt kan besturen. 8)7
--------------

With the Turkish lira at a record low against the dollar and down this year against all 17 major currencies tracked by Bloomberg, Erdogan told Bloomberg TV in London on Monday that after the vote transforms Turkey into a full presidential system, he expects the central bank will have to heed his calls for lower interest rates.

https://www.bloomberg.com(...)-on-turkey-s-economy
========================================
In slechts 13 jr tijd heeft die munt 75 % aan waarde verloren.
Zie grafiek. https://finance.yahoo.com/quote/TRY%3DX?p=TRY%3DX&guccounter=1
----------------------------------
Het zal wel aan mij liggen, maar gaat Turkije niet heel erg stuk.

Nu een beter artikel die inhoudelijk beter is.
Supergroei Turkse economie stuit op wantrouwen
Economische groei


Van een bijna recessie naar een van de snelst groeiende economieën: de Turkse economie heeft zich hersteld. Maar twijfels zijn er, veel twijfels.

De Turkse economie groeide met 5,1 procent in het tweede kwartaal. Kan dat wel, vragen critici zich af.
[ afbeelding ]

In Turkije lijkt zich een economisch wonder te voltrekken. Twee weken geleden publiceerde het statistische instituut Türkstat de cijfers van het tweede kwartaal. Daaruit bleek dat Turkije met 5,1 procent één van de snelst groeiende economieën van de G20 is. Alleen China en India doen het beter. Veel experts reageerden sceptisch, net als bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers.

„Ik was geschokt door de cijfers”, zegt Murat Ucer, een econoom die voor adviesbureau Global Source Turkije volgt. „Ik heb die nacht geen oog dicht gedaan. Mijn prognoses waren veel voorzichtiger. Het verhaal dat ik aan mijn klanten vertelde, moest ik ineens grondig bijstellen.”

Veel economen en analisten kunnen moeilijk geloven dat de Turkse economie zo snel is hersteld na een uitermate slecht jaar. De mislukte coup leidde bijna tot een recessie, de regering wist met veel kunst en vliegwerk een valutacrisis af te wenden, en de toerismesector, een belangrijke bron van buitenlands geld, is nog niet uit de crisis. Hoe kon Türkstat dan toch met zulke sterke cijfers op de proppen komen?

Commerzbank, de tweede bank van Duitsland, bracht zelfs een rapport uit met de veelzeggende titel ‘Turkey – Are you kidding me?’. Daarin concludeert Lutz Karpowitz, strateeg opkomende markten, dat de Turkse groeicijfers „meer dan twijfelachtig” zijn en mogelijk zelfs het gevolg zijn van „politieke beïnvloeding”. Een zware aantijging, die overigens niet wordt onderbouwd.

Spiegelt Türkstat de economische situatie inderdaad mooier voor dan zij is, wellicht om de regering politiek uit de wind te houden tot de verkiezingen van 2019?

Nieuwe rekenmethode
De achterdocht over de groeicijfers begon toen Türkstat eind vorig jaar een nieuwe rekenmethode invoerde. Ineens bleek de gemiddelde levensstandaard in Turkije 20 procent hoger te liggen. Ook stelde Türkstat het bruto binnenlands product (bbp) van 2015 bij van 720 miljard dollar naar 861 miljard. Kortom, de omvang van de Turkse economie was met terugwerkende kracht 20 procent groter. En de economische groei sinds 2009 was ineens 1,8 procent hoger.

De invoering van de nieuwe rekenmethode kwam overigens niet uit de lucht vallen. Daar is drie jaar lang aan gewerkt, onder toeziend oog van het Europese statistiekbureau Eurostat. De vorige methode was beperkt en achterhaald, daar was iedereen het over eens. De nieuwe groeicijfers zijn gebaseerd op een veel grotere hoeveelheid data, in lijn met Europese standaarden.

Ondanks alle scepsis, is er geen enkele aanwijzing dat de regering druk heeft uitgeoefend op Türkstat

Zo gebruikt Türkstat nu de gegevens van de nationale inkomensadministratie en van het instituut voor sociale zekerheid, waardoor kleine en middelgrote bedrijven ook worden meegewogen in de omvang van de economie. Daarnaast kreeg Türkstat na een lang bureaucratisch gevecht toegang tot de annalen van het ministerie van Financiën. Die nieuwe gegevens leiden uiteraard tot andere groeicijfers, maar het resultaat valt of staat bij de rekenmethode.

Tegenstrijdigheden
„De veranderingen in het Turkse bbp en de groeipercentages zijn erg groot, niet alleen vanuit een absoluut perspectief, maar vooral in vergelijking met andere gevallen van herziening naar Europese standaarden of Verenigde Naties standaarden”, stelt Erik Meyersson, econoom bij Goldman Sachs. „In OESO-landen hebben zulke herzieningen een veel kleinere invloed gehad op het bbp en, althans gemiddeld, vrijwel geen effect gehad op de groei van het bbp.”

Hoe dat kan, is een raadsel. „Het probleem is dat we niet weten hoe ze tot deze cijfers zijn gekomen”, zegt Aykut Erdogdu, de tweede man van oppositiepartij CHP. „Als Türkstat zijn rekenmethode bekend zou maken, dan zouden ze hun gelijk kunnen bewijzen. Maar ik denk niet dat ze dat van plan zijn. Het wachten is op het rapport van Eurostat. Zij zullen de nieuwe methode zorgvuldig doorlichten, want er zijn zo veel tegenstrijdigheden.”

Ondanks alle scepsis, is er geen enkele aanwijzing dat de regering druk heeft uitgeoefend op Türkstat. „Het rapport van Commerzbank is te speculatief”, zegt een analist die anoniem wil blijven. „We zijn allemaal gefrustreerd over de cijfers. Ik denk dat een analist van de bank er genoeg van had en zijn nek heeft uitgestoken. Maar het is meer een opiniestuk dan een onderzoeksrapport.”

‘Groei op steroïden’
Er zijn ook andere geluiden. Timothy Ash, Turkije-expert van vermogensbeheerder Blue Bay Asset Management, vindt 5 procent groei niet zo vreemd, gezien de omstandigheden. „Voor het referendum heeft de regering veel geld in de economie gepompt om een recessie af te wenden. Er waren belastingverlagingen, staatsgaranties voor banken, schuldverlichting voor bedrijven. De export nam toe dankzij de goedkope lira en de economische opleving in Europa.”

Ucer noemt het zelfs ‘groei op steroïden’. „De regering heeft een hoop beleidsruimte gebruikt om een recessie af te wenden. Zulke groei is niet vol te houden, want de structurele problemen zijn niet opgelost. De groei is onevenwichtig en komt voor een groot deel van de bouwsector. Er wordt weinig geïnvesteerd in machines, een indicatie van toekomstige groei. En Turkije kampt nog altijd een structureel tekort op de lopende rekening.”

Met inflatie van ruim 11 procent, werkloosheid van ruim 10 procent, en een flinke belastingverhoging die vorige week werd aangekondigd, merken veel Turken weinig van de 5,1 procent groei. Uit een recent opinie-onderzoek aan van de zakenkrant Dünya bleek dat het vertrouwen in de economie afneemt. Het percentage dat de economie ziet als het grootste probleem steeg van 39 in het eerste kwartaal naar 49 procent in het tweede. Slechts 46 procent van de respondenten dacht dat Turkije welvarender zou zijn over vijf jaar. „Dit is zonder twijfel het meest gehate herstel in de historie”, concludeerde Istanbul Analytics.
---------------------------------------------------------------------------------------
Dit alles heeft te maken dat Erdogan steeds meer invloed probeert uit te oefenen op hun eigen centrale bank. Maar het is nu ook fair om te zeggen dat Turkije in een financiële zeepbel leeft.

Griekenland, Italië, ik zet nu mijn geld op Turkije die klapt. Laatst genoemde is gelukkig geen EU-land.
hier verder


https://turksemedia.nl/ha(...)xplosief-toegenomen/
Ruilhandel, DAT is de oplossing tussen zulke landen , en jij koopt net zoveel van mij als ik van jou
Handel-tussen-Turkije-en-Venezuela-explosief-toegenomen.jpg
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  vrijdag 10 augustus 2018 @ 15:30:33 #2
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_181081148
euro: 7,70
dollar: 6,6

Gaat heel hard nu.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_181081150
Interessant om te volgen.
Op maandag 3 december schreef Insomnia2.0 het volgende:
op een slof en een oude voetbalschoen wordt ajax kampioen _O_ _O_
pi_181081155
registreer om deze reclame te verbergen
De reacties op tweet van Trump :')

Volgens mij hebben ze grotere zorgen dan buigen voor US
pi_181081163
Gaat hard, al een dikke 20% naar beneden vandaag
  vrijdag 10 augustus 2018 @ 15:32:03 #6
167941 hmmmz
Verlicht Despoot
pi_181081171
6.75 dollar net
Op vrijdag 12 juni 2015 21:03 schreef Danny het volgende:
Jup. Ben dan ook apetrots op je ;)
  vrijdag 10 augustus 2018 @ 15:32:07 #7
70357 Hyperdude
Happiness Is a Warm Gun
pi_181081174
registreer om deze reclame te verbergen
Mooi instapmoment voor China.
#ivorytowerlivesmatter
pi_181081181
Je zou daar maar op dit moment op vakantie zijn. Elke dag goedkoper eten.
Op maandag 3 december schreef Insomnia2.0 het volgende:
op een slof en een oude voetbalschoen wordt ajax kampioen _O_ _O_
  vrijdag 10 augustus 2018 @ 15:32:49 #9
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_181081189
Wanneer moeten mensen zich in Turkije echt zorgen maken? Ik bedoel, wanneer gaan mensen naar de bank rennen om hun Lira's in te wisselen tegen wat dan ook. Goud, aandelen, etc.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  vrijdag 10 augustus 2018 @ 15:33:14 #10
167941 hmmmz
Verlicht Despoot
pi_181081199
quote:
3s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:32 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Wanneer moeten mensen zich in Turkije echt zorgen maken? Ik bedoel, wanneer gaan mensen naar de bank rennen om hun Lira's in te wisselen tegen wat dan ook. Goud, aandelen, etc.
Dat hadden ze al lang moeten doen.
Op vrijdag 12 juni 2015 21:03 schreef Danny het volgende:
Jup. Ben dan ook apetrots op je ;)
pi_181081205
quote:
3s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:32 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Wanneer moeten mensen zich in Turkije echt zorgen maken? Ik bedoel, wanneer gaan mensen naar de bank rennen om hun Lira's in te wisselen tegen wat dan ook. Goud, aandelen, etc.
Als ze dat nu nog moeten doen zijn ze al een beetje te laat
pi_181081206
Is het aangeraden om nu eve snel een vakantie te boeken naar Turkije?
  vrijdag 10 augustus 2018 @ 15:33:35 #13
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_181081213
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:32 schreef Tjacka het volgende:
Je zou daar maar op dit moment op vakantie zijn. Elke dag goedkoper eten.
Hoe zit dit dan eigenlijk met Turken in NL die geld terugsturen naar familie daar. Die worden langzaam rijk of niet dan? Althans, totdat de boel echt klapt natuurlijk.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  vrijdag 10 augustus 2018 @ 15:34:11 #14
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_181081225
quote:
3s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:32 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Wanneer gaan mensen naar de bank rennen om hun Lira's in te wisselen tegen wat dan ook. Goud, aandelen, etc.
Dat zijn ze al aan het doen. Goudprijs ATM:

gold_1d_o_TRL_z.png?0.43757249058882386
  vrijdag 10 augustus 2018 @ 15:34:20 #15
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_181081229
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:33 schreef hmmmz het volgende:

[..]

Dat hadden ze al lang moeten doen.
Nouja, in Venezuela ging het ook van 3, naar 5, naar 20 en uiteindelijk naar 300.000 ofzo. Dus ja het is laat, maar het kan nog veel erger natuurlijk.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  vrijdag 10 augustus 2018 @ 15:34:34 #16
167941 hmmmz
Verlicht Despoot
pi_181081235
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:33 schreef JubaUrbicus het volgende:
Is het aangeraden om nu eve snel een vakantie te boeken naar Turkije?
Lijkt me echt prettig ja om daar te zitten als het echt in elkaar klapt. Als rijke toerist heb je dan niets te vrezen :')
Op vrijdag 12 juni 2015 21:03 schreef Danny het volgende:
Jup. Ben dan ook apetrots op je ;)
pi_181081242
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:10 schreef hmmmz het volgende:
6,31 dollar al. omg
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:18 schreef hmmmz het volgende:
6.42 dollar al. Gaat wel hard nu.
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:19 schreef hmmmz het volgende:
6.47
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:20 schreef hmmmz het volgende:
6.5
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:32 schreef hmmmz het volgende:
6.75 dollar net
image.gif
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_181081265
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:34 schreef hmmmz het volgende:

[..]

Lijkt me echt prettig ja om daar te zitten als het echt in elkaar klapt. Als rijke toerist heb je dan niets te vrezen :')
Dus het wordt daar een grote anarchistische bende als deze trend zo door blijft gaan?
  vrijdag 10 augustus 2018 @ 15:35:33 #20
187810 Szura
Kijk eens aan!
pi_181081266
Sowieso, een vakantie naar Turkije boeken :') !!!
Lekker zuipen, lekker dansen en daarna lekker neuken.
pi_181081272
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:34 schreef hmmmz het volgende:

[..]

Lijkt me echt prettig ja om daar te zitten als het echt in elkaar klapt. Als rijke toerist heb je dan niets te vrezen :')
Tegen die tijd kan je daar gewoon een hele peloton van brede bodyguards inhuren.
NEE!
pi_181081274
Handelaren stappen voor het weekend natuurlijk even uit de lira :7
  vrijdag 10 augustus 2018 @ 15:36:49 #23
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_181081295
Zouden ze die Amerikaan nu vrij gaan laten....?
pi_181081357
quote:
7s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:36 schreef Twiitch het volgende:
Zouden ze die Amerikaan nu vrij gaan laten....?
Zou wel zo verstandig zijn, voordat Trump ze helemaal sloopt.
pi_181081360
quote:
7s.gif Op vrijdag 10 augustus 2018 15:36 schreef Twiitch het volgende:
Zouden ze die Amerikaan nu vrij gaan laten....?
Erdo sterft nog liever in het harnas dan zijn trots in te slikken. Maar de pastoor vrijlaten zal het wantrouwen niet meer oplossen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')