abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_180561312
Zo simpel, zo klinkt het.
En zo simpel is het eigenlijk ook.

Er is niks bijzonders aan, maar ik kan een dik boek schrijven over de mensen van wie dit het lievelingskostjes is. Absoluut.
Het is doodsimpel, alleen een beetje handwerk, en je brengt in een korte tijd een heerlijke maaltijd op tafel. Klinkt stom, het is een haat-liefde-verhouding in de keuken van nu, maar dit is het maal voor na een dag keihard werken en voor een goede slaap dat heerlijk smaakt.

Alleen een punt: het maken van de eigen jus. Dat is best een probleem.
Ik moet eerlijk zeggen. Nog nooit heeft iemand mij kunnen vertellen hoe je een goede jus maakt. Nooit.

En dit moet nu de eerste keer zijn. En ik ga er voor.

Waarschuwing: ik neem de tijd. Ik begin over een half uurtje met aardappels schillen of zo, jullie kunnen me volgen.

Vandaag: aardappelen, bloemkool en gehaktballen met jus. Let's go. :)

Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180561594
Ik wacht vol spanning af. Ik ben sowieso geen keukenprinses, en jus maken is me nog nooit gelukt.
Laat staan de botersaus die mijn moeder altijd maakte voor gerechten met eieren.
En waarom moet er altijd nootmuskaat gestrooid worden over bloemkool?
  woensdag 18 juli 2018 @ 17:12:08 #3
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_180561795
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 16:55 schreef Sigaartje het volgende:
Alleen een punt: het maken van de eigen jus. Dat is best een probleem.
Ik moet eerlijk zeggen. Nog nooit heeft iemand mij kunnen vertellen hoe je een goede jus maakt. Nooit.

En dit moet nu de eerste keer zijn.
Ik heb van mijn moeder geleerd: met gehaktballen maak je geen jus. :N
pi_180561797
Eigen jus kun je maken met de aanbaksels van vlees (ik neem aan gehaktballen in dit geval?) uit de pan. Je kunt wat bloem bij de aanbaksels en het vet doen als het vlees klaar is, dan goed schrapen (eventueel extra vet erbij als er niet al genoeg vet bij zit). Dan wat water of bouillon erbij en tadaa je hebt jus. Goed roeren om klonten te vermijden, en idealiter is het vocht wat je erbij doet koud want dan krijg je geen klontering.

Het kan ook met wijn en bier, dan heb je juist minder vet van het vlees nodig en geen bloem. Maar dat is niet echt traditioneel hollands.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_180561827
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 17:12 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik heb van mijn moeder geleerd: met gehaktballen maak je geen jus. :N
Ik weet niet het is niet echt lekker als er te veel gehaktbal prut in de pan zit. Maar je kan de jus na afloop ook zeven, geeft wel extra werk en afwas.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_180561885
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 17:05 schreef Hiddendoe het volgende:
En waarom moet er altijd nootmuskaat gestrooid worden over bloemkool?
Ik weet niet dat hoort gewoon zo. Zeker bij spruiten en sperziebonen. Is gewoon traditie.

Ik doe het liever met een dikke vadsige kaassaus bij de bloemkool dan hoeft de nootmuskaat niet per se.

En als pietverdriet dit leest: foelie ipv nootmuskaat.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_180561950
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 17:12 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik heb van mijn moeder geleerd: met gehaktballen maak je geen jus. :N
Ok. Ik ga gewoon iets proberen. Ik heb altijd nog jus in een kuipje. Maar ik probeer gewoon het beste er van te maken. We zien wel. Nee heb ik, ja kan ik krijgern.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180562290
En daar gaan we. Aardappels schillen.
Voor de jeugd die het nog niet kan: schaam je niet, ik kon het ook niet, nooit geleerd. Laat een ander je niet uitlachen, gewoon proberen en vroeg of laat kom je er wel.

Doe het op een oude krant zodat ja na het schillen de krant ineen kunt vouwen en in een keer weg kunt gooien. Let op voor de valkuil: haal eerst het mesje weg ;)
Geschilde aardappels in een pan met water.

Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 18 juli 2018 @ 17:45:54 #9
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_180562906
Topic met veel potentie.

Ik ben benieuwd naar het resultaat.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
pi_180563251
Is een mooi pannetje geworden.
Ik schil niet alles, want ik ben alleen.

Even knoflook hakken



en wat zout er bij



en dan is het de beurt aan de bloemkool. Dat gaat met harde hand. Bladeren er letterlijk afhakken en doormidden meppen die zooi. Pannetje water erbij, we gaan staks verder cutten.

Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180563307
Oh ja, bloemkool moet onder de kraan gespoeld worden. Helemaal vergeten, ga ik nu doen.
Schoonmaken.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 18 juli 2018 @ 18:01:34 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_180563326
aardappelen, bloemkool en gehaktballen met jus.
Klinkt als een aangenaam avondmaal
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_180563703
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 17:59 schreef Sigaartje het volgende:
Is een mooi pannetje geworden.
Ik schil niet alles, want ik ben alleen.

Even knoflook hakken

[ afbeelding ]

en wat zout er bij

[ afbeelding ]

en dan is het de beurt aan de bloemkool. Dat gaat met harde hand. Bladeren er letterlijk afhakken en doormidden meppen die zooi. Pannetje water erbij, we gaan staks verder cutten.

[ afbeelding ]
Ik woon ook alleen, maar wat jij in je pan hebt, daar doe ik een hele week mee.
En waarom snij jij de aardappels niet in stukken?
Tip van mij: gebruik een dunschiller voor aardappels. En doe een klein stukje boter in de pan.
pi_180563705
doodgekookte bloemkool met dit:




is mijn guilty pleasure :@
  woensdag 18 juli 2018 @ 18:36:15 #15
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_180564143
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 17:13 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik weet niet het is niet echt lekker als er te veel gehaktbal prut in de pan zit. Maar je kan de jus na afloop ook zeven, geeft wel extra werk en afwas.
Wat levert zeven qua smaak op dan? :?
pi_180564196
quote:
1s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:36 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wat levert zeven qua smaak op dan? :?
Haalt de troep eruit als je een gladde jus wil, is voor structuur niet voor smaak.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_180564222
Sorry, ik had pech met Tinypic...

Maar goed, we gaan verder.

Bloemkool gesneden. pffff, wat een gedoe

Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 18 juli 2018 @ 18:39:57 #18
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_180564227
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:38 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Haalt de troep eruit als je een gladde jus wil, is voor structuur niet voor smaak.
Oh, maar structuur was het probleem niet. ;)
Maar misschien vergis ik me en gold het alleen voor verse worst of zo...
pi_180564249
quote:
1s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:39 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Oh, maar structuur was het probleem niet. ;)
Maar misschien vergis ik me en gold het alleen voor verse worst of zo...
Spek denk ik. Dat is te zout voor jus.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_180564258
Ok het gehakt.

Kan ik alles opnieuw intikken, omdat ik een virusmelding kreeg vanuit Tinypic, he, wat schreef ik ook alweer.

Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180564283
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:40 schreef Sigaartje het volgende:
Ok het gehakt.

Kan ik alles opnieuw intikken, omdat ik een virusmelding kreeg vanuit Tinypic, he, wat schreef ik ook alweer.

[ afbeelding ]
Gaat er ook een beschuitje en een eitje doorheen? En is dit wel half om half?
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_180564391
Oh ja. Wat ik eerst doe is de eerste kruiden (incl. chilipoeder) strooien op het bord.
Dan het gehakt eroverheen en met een mes alles verdelen en het kruiden doe ik ook met het mes, kruiden erover heen en dan er door heen hakken als het ware.

Hier is het klaar:


En dan balletjes draaien. Ga er geen spierkracht opzetten, maar hou het luchtig, dan worden ze mals.



De kleinste vooraan noem ik altijd het nakomertje. Dat is van het gehakt dat na al het draaien nog overblijft. Deze keer valt het mee, dus ik had een goede dag.

Degene die het nakomertje kreeg in het gezin van de moeder, dat was meestal een slecht teken voor hem. Een waarschuwing. Reden voor een slapeloze nacht. Ik heb vaak zo'n klein balletje gehad. Dan vroeg ik: Ma, waarom?
En dan zei ze: Dat weet je heel erg goed jochie!
En ik maar draaien in mijn bed.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180564403
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:41 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Gaat er ook een beschuitje en een eitje doorheen? En is dit wel half om half?
Paneermeel zit al in de mix. Ja, dit is half om half. Waarom mensen er altijd een eitje doorheen draaien, nooit begrepen.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180564450
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:45 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Paneermeel zit al in de mix. Ja, dit is half om half. Waarom mensen er altijd een eitje doorheen draaien, nooit begrepen.
Als je weinig paneermeel doet is het eitje niet nodig.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_180564593
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:17 schreef emmyemmy2 het volgende:
doodgekookte bloemkool met dit:


[ afbeelding ]

is mijn guilty pleasure :@
Ja is lekker, maar ik hou veel meer van "blote" groente zonder iets erbij. Groente smaakt op zich al gewoon goed. Sperziebonen ben ik ook gek op. Zit voldoende smaak aan.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180564773
Ik ga aanstalten maken om te beginnen met braden. Rechts de slachtoffers.

Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180564804
Tussendoor:

RobinOok, je raadt nooit wat ik aantrof bij het opruimen van mijn schuurtje.... :)
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 18 juli 2018 @ 19:09:19 #28
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_180564948
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 19:02 schreef Sigaartje het volgende:
Tussendoor:

RobinOok, je raadt nooit wat ik aantrof bij het opruimen van mijn schuurtje.... :)
Vertel! *O* *O* *O* *O* *O*
  woensdag 18 juli 2018 @ 19:11:11 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_180564994
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 18:45 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Paneermeel zit al in de mix. Ja, dit is half om half. Waarom mensen er altijd een eitje doorheen draaien, nooit begrepen.
Beschuit/paneermeel/brood en ei eventueel wat melk diende oorspronkelijk om het gehakt te strekken, je kan ook gekookte rijst of grutten erdoor mengen. Arme mensen eten.
Als ik koolbladeren vul met gehakt gaat er ook gekookte rijst doorheen. Lekker voor de structuur ook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 18 juli 2018 @ 19:12:16 #30
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_180565010
Leuk topic.

Knoflook meekoken met de piepers? Heb ik nog nooit gezien.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_180565113
Nog even de ballen door de bloem gedraaid, knoflookblokje ligt ook al klaar



even een muziekje
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 18 juli 2018 @ 19:19:54 #32
463823 Rodgrod
Lekker met vanillekwark
pi_180565194
Krijg hiervan spontaan trek in gehaktballen _O_
❤️🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤❤️
Doet rubber om staven
pi_180565219
Je bent alleen en eet 9 aardappelen een complete bloemkool en een halve kilo gehakt?????
pi_180565298
Gehaktballen van gehakt dat eigenlijk niet eens gekneed is, ik ben wel benieuwd naar de uitkomst.
Zelf heb ik geleerd gehakt voor gehaktballen net zo lang te kneden tot de structuur veranderd (op zo'n portie een keer of 80 kneden gok ik). Altijd goede gehaktballen, al eet ik die zelden.

Btw, je houdt blijkbaar van pittige gehaktballen. Dan zou je voor de variatie ook eens een uitje, knoflook, sambal en ketjap door het gehakt kunnen mengen ipv zo'n zakje, dat is weer eens iets anders.
  woensdag 18 juli 2018 @ 19:26:59 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_180565347
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 19:24 schreef realAIVD het volgende:
Gehaktballen van gehakt dat eigenlijk niet eens gekneed is, ik ben wel benieuwd naar de uitkomst.
Zelf heb ik geleerd gehakt voor gehaktballen net zo lang te kneden tot de structuur veranderd (op zo'n portie een keer of 80 kneden gok ik). Altijd goede gehaktballen, al eet ik die zelden.

Btw, je houdt blijkbaar van pittige gehaktballen. Dan zou je voor de variatie ook eens een uitje, knoflook, sambal en ketjap door het gehakt kunnen mengen ipv zo'n zakje, dat is weer eens iets anders.
Je krijgt dan een veel vastere structuur omdat het eiwit ketens gaat vormen, als je gehakt niet kneed, en zelf maalt en maar één keer door de molen haalt krijg je een heel losse structuur. Is dus maar net wat je wilt bereiken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_180565452
Nou daar gaan we dan, gas hoog!


en wachten tot het er zo uitziet, wel een beetje roeren.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180565622
En we draaien het vuur onder de helft.
Dan de ballen er in, voorzichtig



en dan met een lepel keren en aanbraden.
Als de ballen zijn aangebraad, gooi er dan water bij tot iets meer dan de helft.



Deksel erop en dan 25 minuten laten garen. Let erop dat je wel een kiertje van de deksel openlaat, anders komt er kookvocht uit.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180565659
quote:
1s.gif Op woensdag 18 juli 2018 19:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je krijgt dan een veel vastere structuur omdat het eiwit ketens gaat vormen, als je gehakt niet kneed, en zelf maalt en maar één keer door de molen haalt krijg je een heel losse structuur. Is dus maar net wat je wilt bereiken
Die van mij zijn altijd vrij los ja, dat klopt. Maar men zegt dat je niet te hard moet kneden. dus ik rol de ballen.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180565665
Bouillonblokje erbij gooien.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180565833
Even tussendoor gekeken, maar hij gaat gewoon lekker.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180565868
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 19:20 schreef wolfjeamadeus het volgende:
Je bent alleen en eet 9 aardappelen een complete bloemkool en een halve kilo gehakt?????
Nee joh, de meeste ballen gaan met jus de vriezer in voor later. Aardappelen zijn niet geschikt voor de vriezer, ik eet morgen de rest.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180566127
Ok, de gehakballen zijn klaar.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180566237
Alvorens ik ga werken aan het al vooraf mislukte jusproject en het koken van de aardappels en de bloemkool even een kleine test.


Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180566271
Mmmh, ze hadden ietsje harder gemogen. De bloem overheerst.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180566288
Nee, dit wordt niks.
Ik denk dat ik ze nog even onder de grill gooi.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
  woensdag 18 juli 2018 @ 20:11:32 #46
296595 foodlover
live and learn
pi_180566540
Maak anders ff een lekkere bechamelsaus voor de bloemkool!

Zonde zeg van die ballen, ik snap ook ff niet waarom je ze door de bloem hebt gehaald?
pi_180566547
Misschien raar maar waar, maar de jus is klaar. En hij is fantastisch!
De aardappels en de bloemkool staan op en de gehakballen staan nog even in de oven.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_180566699
Ik ben benieuwd wat de oven ermee doet
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  woensdag 18 juli 2018 @ 20:18:52 #49
296595 foodlover
live and learn
pi_180566751
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2018 20:11 schreef Sigaartje het volgende:
Misschien raar maar waar, maar de jus is klaar. En hij is fantastisch!
De aardappels en de bloemkool staan op en de gehakballen staan nog even in de oven.
Mooi zo, fijn dat de jus is gelukt.
Ben benieuwd naar het eindresultaat, leuke topics om je kookproces te volgen.
pi_180566752
Volgende keer als je gehaktballen maakt het gehakt even flink kneden, dit lijkt nergens op.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')