Ik heb van mijn moeder geleerd: met gehaktballen maak je geen jus.quote:Op woensdag 18 juli 2018 16:55 schreef Sigaartje het volgende:
Alleen een punt: het maken van de eigen jus. Dat is best een probleem.
Ik moet eerlijk zeggen. Nog nooit heeft iemand mij kunnen vertellen hoe je een goede jus maakt. Nooit.
En dit moet nu de eerste keer zijn.
Ik weet niet het is niet echt lekker als er te veel gehaktbal prut in de pan zit. Maar je kan de jus na afloop ook zeven, geeft wel extra werk en afwas.quote:Op woensdag 18 juli 2018 17:12 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ik heb van mijn moeder geleerd: met gehaktballen maak je geen jus.
Ik weet niet dat hoort gewoon zo. Zeker bij spruiten en sperziebonen. Is gewoon traditie.quote:Op woensdag 18 juli 2018 17:05 schreef Hiddendoe het volgende:
En waarom moet er altijd nootmuskaat gestrooid worden over bloemkool?
Ok. Ik ga gewoon iets proberen. Ik heb altijd nog jus in een kuipje. Maar ik probeer gewoon het beste er van te maken. We zien wel. Nee heb ik, ja kan ik krijgern.quote:Op woensdag 18 juli 2018 17:12 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ik heb van mijn moeder geleerd: met gehaktballen maak je geen jus.
Ik woon ook alleen, maar wat jij in je pan hebt, daar doe ik een hele week mee.quote:Op woensdag 18 juli 2018 17:59 schreef Sigaartje het volgende:
Is een mooi pannetje geworden.
Ik schil niet alles, want ik ben alleen.
Even knoflook hakken
[ afbeelding ]
en wat zout er bij
[ afbeelding ]
en dan is het de beurt aan de bloemkool. Dat gaat met harde hand. Bladeren er letterlijk afhakken en doormidden meppen die zooi. Pannetje water erbij, we gaan staks verder cutten.
[ afbeelding ]
Wat levert zeven qua smaak op dan?quote:Op woensdag 18 juli 2018 17:13 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik weet niet het is niet echt lekker als er te veel gehaktbal prut in de pan zit. Maar je kan de jus na afloop ook zeven, geeft wel extra werk en afwas.
Haalt de troep eruit als je een gladde jus wil, is voor structuur niet voor smaak.quote:
Oh, maar structuur was het probleem niet.quote:Op woensdag 18 juli 2018 18:38 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Haalt de troep eruit als je een gladde jus wil, is voor structuur niet voor smaak.
Spek denk ik. Dat is te zout voor jus.quote:Op woensdag 18 juli 2018 18:39 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Oh, maar structuur was het probleem niet.![]()
Maar misschien vergis ik me en gold het alleen voor verse worst of zo...
Gaat er ook een beschuitje en een eitje doorheen? En is dit wel half om half?quote:Op woensdag 18 juli 2018 18:40 schreef Sigaartje het volgende:
Ok het gehakt.
Kan ik alles opnieuw intikken, omdat ik een virusmelding kreeg vanuit Tinypic, he, wat schreef ik ook alweer.
[ afbeelding ]
Paneermeel zit al in de mix. Ja, dit is half om half. Waarom mensen er altijd een eitje doorheen draaien, nooit begrepen.quote:Op woensdag 18 juli 2018 18:41 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Gaat er ook een beschuitje en een eitje doorheen? En is dit wel half om half?
Als je weinig paneermeel doet is het eitje niet nodig.quote:Op woensdag 18 juli 2018 18:45 schreef Sigaartje het volgende:
[..]
Paneermeel zit al in de mix. Ja, dit is half om half. Waarom mensen er altijd een eitje doorheen draaien, nooit begrepen.
Ja is lekker, maar ik hou veel meer van "blote" groente zonder iets erbij. Groente smaakt op zich al gewoon goed. Sperziebonen ben ik ook gek op. Zit voldoende smaak aan.quote:Op woensdag 18 juli 2018 18:17 schreef emmyemmy2 het volgende:
doodgekookte bloemkool met dit:
[ afbeelding ]
is mijn guilty pleasure
Vertel!quote:Op woensdag 18 juli 2018 19:02 schreef Sigaartje het volgende:
Tussendoor:
RobinOok, je raadt nooit wat ik aantrof bij het opruimen van mijn schuurtje....
Beschuit/paneermeel/brood en ei eventueel wat melk diende oorspronkelijk om het gehakt te strekken, je kan ook gekookte rijst of grutten erdoor mengen. Arme mensen eten.quote:Op woensdag 18 juli 2018 18:45 schreef Sigaartje het volgende:
[..]
Paneermeel zit al in de mix. Ja, dit is half om half. Waarom mensen er altijd een eitje doorheen draaien, nooit begrepen.
Je krijgt dan een veel vastere structuur omdat het eiwit ketens gaat vormen, als je gehakt niet kneed, en zelf maalt en maar één keer door de molen haalt krijg je een heel losse structuur. Is dus maar net wat je wilt bereikenquote:Op woensdag 18 juli 2018 19:24 schreef realAIVD het volgende:
Gehaktballen van gehakt dat eigenlijk niet eens gekneed is, ik ben wel benieuwd naar de uitkomst.
Zelf heb ik geleerd gehakt voor gehaktballen net zo lang te kneden tot de structuur veranderd (op zo'n portie een keer of 80 kneden gok ik). Altijd goede gehaktballen, al eet ik die zelden.
Btw, je houdt blijkbaar van pittige gehaktballen. Dan zou je voor de variatie ook eens een uitje, knoflook, sambal en ketjap door het gehakt kunnen mengen ipv zo'n zakje, dat is weer eens iets anders.
Die van mij zijn altijd vrij los ja, dat klopt. Maar men zegt dat je niet te hard moet kneden. dus ik rol de ballen.quote:Op woensdag 18 juli 2018 19:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je krijgt dan een veel vastere structuur omdat het eiwit ketens gaat vormen, als je gehakt niet kneed, en zelf maalt en maar één keer door de molen haalt krijg je een heel losse structuur. Is dus maar net wat je wilt bereiken
Nee joh, de meeste ballen gaan met jus de vriezer in voor later. Aardappelen zijn niet geschikt voor de vriezer, ik eet morgen de rest.quote:Op woensdag 18 juli 2018 19:20 schreef wolfjeamadeus het volgende:
Je bent alleen en eet 9 aardappelen een complete bloemkool en een halve kilo gehakt?????
Mooi zo, fijn dat de jus is gelukt.quote:Op woensdag 18 juli 2018 20:11 schreef Sigaartje het volgende:
Misschien raar maar waar, maar de jus is klaar. En hij is fantastisch!
De aardappels en de bloemkool staan op en de gehakballen staan nog even in de oven.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |