https://eenvandaag.avrotr(...)ks-het-nieuwe-roken/quote:Kankerverwekkende stoffen in barbecuerook blijken niet alleen via inademing, maar ook via de huid ons lichaam binnen te dringen. Dat stellen onderzoekers van de Jihan University in China in het tijdschrift Environmental Science & Technology. “Deze informatie is nieuw en relevant voor de gezondheid”, vertelt hoogleraar toxicologie Martin van den Berg.
Door het roosteren van vlees, groente of vis ontstaan chemische verbindingen die, ondanks dat ze een extra smaak geven, schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit zijn de zogenaamde PAKs, ofwel polycyclische aromatische koolwaterstoffen.
PAK’s ontstaan als organisch materiaal verbrandt bij hoge temperaturen. Deze verbindingen zitten niet alleen in eten, maar ook in barbecuerook. En kun je ook binnenkrijgen via de inademing van barbecuerook én via de huid. De stoffen zijn gelinkt aan long-, blaas- en huidkanker.
Urine
De Chinese onderzoekers deden een proef met jonge mannen rond een barbecue in de open lucht. Ze werden ingedeeld in drie groepen, waarvan één groep voedsel van de barbecue at. De andere twee groepen zaten wel rond de barbecue, maar aten niks. Een van deze twee groepen droeg een luchtdicht masker met perslucht en werd zo alleen via de huid blootgesteld aan de rook. Na het koken en eten analyseerden de onderzoekers de urine van de proefpersonen. De opzetting werd binnen herhaald.
Het eten van op de barbecue gegrild voedsel leidde tot de hoogste PAK-waarden in de urine van de deelnemers. De vettige rook die vrijkomt bij het barbecueën vergemakkelijkt de opname van de PAKs door de huid. Dat opname van deze stoffen via de huid op de tweede plaats komt verrast ook hoogleraar toxicologie Martin van den Berg. “We weten dat deze stoffen opgenomen kunnen worden door de huid, maar nieuw is het barbecueverhaal. Ik had niet gedacht dat het om zulke grote hoeveelheden zou gaan ten opzichte van het eten van gebarbecued voedsel”, vertelt Van den Berg.
Geen kinderen bij de barbecue
Moeten we dan helemaal niet meer barbecueën? “Er is nog te weinig onderzoek om bijvoorbeeld te zeggen één keer of minder per week is veilig”, aldus van den Berg. De onderzoekers maken in het onderzoek geen concrete inschatting van het gezondheidsrisico van blootstelling aan barbecuerook via de huid.
Volgens de toxicoloog is het vooral belangrijk kinderen tot twee jaar weg te houden bij de barbecue. “De huid van kinderen is dunner dan die van volwassenen en ze ademen relatief meer lucht in”, aldus van den Berg.
Verantwoord barbecueën
De onderzoekers geven als advies te douchen na het barbecueën en je om te kleden. Zo hebben de stoffen minder kans via de huid naar binnen te gaan. Voor grillmeester en barbecuespecialist Ralph de Kok is barbecueën niet weg te denken. Verantwoord barbecueën kan volgens hem door bijvoorbeeld een deksel te gebruiken. Zo kan het vlees, de vis of de groenten langzaam garen.
“Of gebruik de indirecte barbecue-methode. Dat betekent grillen naast het vuur”, gaat de Kok verder. Maar ook het gebruik van beter houtskool kan helpen. “Van welke houtsoort de kool is gemaakt en hoe groot de stukken zijn heeft invloed. Hoe harder de houtsoort, hoe heter de kolen worden en hoe minder as ze produceren”. Daarnaast is het beter de kolen over ongeveer een derde te verdelen aan één kant van de barbecue.
Ook binnen de randstad.quote:Op dinsdag 5 juni 2018 09:02 schreef LXIV het volgende:
Een gebruik dat buiten de Randstad op zomerse avonden nog steeds populair is.
Nog genoeg openbare rookzuilen op stations waar ik rustig mijn sigaretje kan roken, hoor.quote:Op dinsdag 5 juni 2018 09:02 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nu roken zo goed als geheel is uitgebannen in het openbaar worden de pijlen gericht op dat andere pleziertje van Tokkies en PVV-aanhangers: De barbecue. Een gebruik dat buiten de Randstad op zomerse avonden nog steeds populair is.
Het is een complot om mensen weer naar de afhaalchinees te lokken.quote:Op dinsdag 5 juni 2018 09:22 schreef Monolith het volgende:
Altijd weer die Chinese onderzoekers die het op onze Tokkies hebben voorzien.
Broodje aap dat zwart geblakerd vlees kankerverwekkend zou zijn.quote:Op dinsdag 5 juni 2018 09:23 schreef Hexxenbiest het volgende:
Dat weten we toch allang? Gerookte vlees en vis is ook kankerverwekkend.
En dan dat zwarte oppervlak van een gebbq'd vlees dat ze ook nog heerlijk vinden
In Amerika zie je in sommige restaurants dat ze van die zwart geblakerde bbq vlees serveren en waarvoor mensen speciaal komen; dat dat mag snap ik niet!
Een waterbarbecue? of een electrische barbecue vind ik niet echt barbecueen. Zelf BBQ ik altijd op eigengehakt hout (uit eigen bos). Gewoon jaartje drogen, hout verbranden en op de kolen gaan roosteren.quote:Op dinsdag 5 juni 2018 09:21 schreef Elzies het volgende:
[..]
Nog genoeg openbare rookzuilen op stations waar ik rustig mijn sigaretje kan roken, hoor.
De horeca gaat zo goed als failliet als men roken op het terras gaat verbieden. Zeker na de zomertijd als men het verwarmde terras rookvrij wil maken.
Tuurlijk, het Vondelpark zit op een zomerse dag vol tokkies en PVV-ers, volop aan de barbecue. Geloof je het zelf?
Alternatief is een water barbecue of de elektrische barbecue. Veroorzaakt iets minder rook en is gebruiksvriendelijker.
Hou jezelf maar voor de gek met broodje aap.quote:Op dinsdag 5 juni 2018 09:25 schreef Elzies het volgende:
[..]
Broodje aap dat zwart geblakerd vlees kankerverwekkend zou zijn.
Mag best een zwart randje aan.
Mits het met mate is, net als rood doorbloed vlees.
De roep om BBQ te beperken/af te schaffen komt toch echt daar vandaan. Niet uit Brabant, kut.quote:Op dinsdag 5 juni 2018 09:26 schreef PiyeReloaded het volgende:
Buiten de Randstad? Kom je weleens in de randstad?
Het is ook wel logisch trouwens. Alleen waar roken grotendeels verbannen is naar de buitenlucht en speciasl aangewezen zones gold dat voor barbecueën altijd al. Dus ik denk dat het wel los zal lopen.
Voor op balkons zijn ze ideaal. Aangezien we in de steden steeds dichter en hoger op elkaar gaan wonen.quote:Op dinsdag 5 juni 2018 09:26 schreef LXIV het volgende:
[..]
Een waterbarbecue? of een electrische barbecue vind ik niet echt barbecueen. Zelf BBQ ik altijd op eigengehakt hout (uit eigen bos). Gewoon jaartje drogen, hout verbranden en op de kolen gaan roosteren.
En dan concludeer je voor het gemak maar dat mensen hier niet barbecuen?quote:Op dinsdag 5 juni 2018 09:27 schreef LXIV het volgende:
[..]
De roep om BBQ te beperken/af te schaffen komt toch echt daar vandaan. Niet uit Brabant, kut.
Ben laatst overgestapt op elektrisch, en ik ervaar niet dat het 'minder lekker' is.quote:Op dinsdag 5 juni 2018 09:30 schreef Hexxenbiest het volgende:
Men kan ook bbq'en op gas of electrisch. Minder lekker, maar veel veiliger.
O dit is dus weer zo'n gevalletje nooit in de randstad komen, maar allerlei dramatische beelden, gebaseerd op eenzijdig nieuws over hoe het er hier aan toegaat. Maak je geen zorgen hoor, barbecueën is hier ook hartstikke populair. En als mensen er problemen mee hebben verwijzen we ze naar jullie godvergeten stukje Nederland, waar ze in een hutje op de hei kunnen wonen.quote:Op dinsdag 5 juni 2018 09:27 schreef LXIV het volgende:
[..]
De roep om BBQ te beperken/af te schaffen komt toch echt daar vandaan. Niet uit Brabant, kut.
Voor mij smaakt het als uit de oven, die typische bbq smaak ontbreekt. Maar idd hoeft dat niet per se minder lekker te zijn. Alleen anders.quote:Op dinsdag 5 juni 2018 09:30 schreef Gunner het volgende:
[..]
Ben laatst overgestapt op elektrisch, en ik ervaar niet dat het 'minder lekker' is.
Dus alleen tokkies en PVVérs doen aan barbecue? Goh, wist ik niet, weer wat geleerdquote:Op dinsdag 5 juni 2018 09:02 schreef LXIV het volgende:
[..]
https://eenvandaag.avrotr(...)ks-het-nieuwe-roken/
Ooit werd van roken ook gezegt dat het onschadelijk was. Menthol cigaretten zouden de gezondheid zelfs ten goede komen!
Nu roken zo goed als geheel is uitgebannen in het openbaar worden de pijlen gericht op dat andere pleziertje van Tokkies en PVV-aanhangers: De barbecue. Een gebruik dat buiten de Randstad op zomerse avonden nog steeds populair is.
Mag er straks enkel nog met perslucht gebarbecued worden? Komen er straks op BBQ-paketten waarschuwingen te staan "Barbecueen kan uw ongeboren kind schaden"
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |