Hi,
Nu de laatste met bakkersgist
Het alcoholpercentage komt op 11,5 % ABV de laagste dus maar zeker niet te laag alles boven de 10 % noem ik een geslaagde vergisting.
De smaak is misschien nog wel de beste van de drie beetje fruitig en ik denk het minst frisse van alle.
Ook lijkt deze het helderste van de drie en lijkt het qua kleur meer op appelsap dus donkerder.
Het sediment bleef mooi liggen met het bottelen dat is een pluspunt!
Verder de SG waarvan er iets niet klopt zie eerdere opmerkingen daarover is 0.940
Zo dat was het gistexperiment
Wat heb ik geleerd?
- Dat de vergisting met het hoogste percentage alcohol niet altijd het beste hoeft te smaken.
- Gist is van invloed op de uiteindelijke zuurtegraad (icm hoeveelheid suiker en restsuiker)
- De ene gist is sneller dan de andere
- Sommige gisten hebben echt een temperatuur van boven de 20 graden Celsius nodig om te starten
- De MEAD gist was het slechste van smaak.
- Ik moet een betere SG meter kopen
- En Chinese vinometers hebben een afwijking van wel +/- 5 % naar boven toe....
Bedankt voor het luisteren allemaal
Cheers