quote:
Op zaterdag 25 november 2017 20:26 schreef jasonnas het volgende:Vorig jaar december hebben wij ons huis gekocht. Het is een vrijstaande jaren 60 woning in het buitengebied.
Onze woning heeft alleen in het stuk aanbouw(1990) bij de woonkamer spouwmuurisolatie, het merendeel van het huis niet. Het dak is geïsoleerd, huis heeft 2 houten verdiepingsvloeren en geen kruipruimte en kelder.
Aangezien het vooral op de bovenverdieping erg koud is in de winterse periode en wij ongeveer 2700m3 per jaar aan gas verstoken overwegen wij spouwmuurisolatie.
Afgelopen woensdag een 2tal bedrijven laten komen. Beide geven aan dat de spouw prima geschikt is voor spouwmuurisolatie (schone spouw en 6cm ruimte)
In de toekomst (als het budget het toelaat) is de kans aanwezig dat wij onze houten kozijnen willen laten vervangen door kunststof. Belangrijk daarom dat de Isolatie dit toelaat en niet wordt beschadigd.
Het eerste bedrijf adviseerde glaswol vlokken en de tweede ISO parels HR++. Wij hebben het beste gevoel bij de parels. Door de hars die wordt gebruikt lijkt het ons dat deze het beste blijft zitten. Ook kunnen de parels kennelijk beter tegen vocht(?)
1) Glaswol vlokken of parels met hars, wat zouden jullie doen? Rekening houdend met onze renovatie en de beste ventilatie
2) Op dit moment hebben wij veel stootvoegen voor de ventilatie van de spouw. Afgelopen zomer heb ik deze nog voorzien van bijenbekjes om het ongedierte weg te houden.
Beide bedrijven gaven aan dat deze gaten allemaal dicht worden gemaakt. Dit zou niet nodig zijn wanneer de spouw volledig wordt gevuld met isolatie. Klopt dit? Mijn gevoel zegt dat het verstandiger is om een aantal ventilatiegaten intact te houden, of is dit echt overbodig?
3) Het eerste bedrijf heeft een 4 tal gaten in de buitenmuur geboord om de spouw te bekijken. Het tweede bedrijf heeft via een paar stootvoegen de spouw bekeken. Is dit voldoende? Loop ik niet alsnog kans dat op andere plekken de spouw alsnog beschadigd of vervuild kan zijn, en dan alsnog een koude brug ga krijgen?
Alvast dank voor jullie reacties!
2 jaar geleden onze spouw (plus verdiepingsvloer) laten isoleren en de volgende ervaringen m.b.t. je vragen:
1) Met thermoparels en vloeibare lijm, werkt bij ons perfect,
2) Veel ventilatievoegen stammen uit de tijd dat iedereen riep:
"de spouw moet waterdamp ventileren en dat gaat via lucht die via openingen in en uit stroomt". Dat is door tests van TNO achterhaald; het blijkt dat waterdampdiffusie door de bakstenen heen, het voronaamste proces is waardoor een (binnen- & buiten) muur ventileert en dus ook vocht uit de woning verdwijnt.
3) Alles 100% schoon en leeg krijg je het natuurlijk nooit, maar een mogelijke koudebrug door eventuele vervuiling heb je nu ook al; dat wordt niet slechter. Wellicht kunenn ze met een stofzuigerslang nog wat gruis weg zuigen.
Wij hebben ook de ruimte tussen zoldervloer en slaapverdiepingplafond, laten opvullen, waardoor we ook een isolatieschil naar de vliering toe hebben gecreëerd.
Ons uitstekend bevallen; in de loop der jaren is ons gasverbruik gedaald van 2800m
3 in 2003 tot circa 1100 m
3 thans (2016); ook door een nieuwe HR ketel, radiatoren goed aansluiten en waterzijdig inregelen.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.