abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator / Redactie FP vrijdag 24 november 2017 @ 09:35:08 #1
168091 crew  Cobra4
Alba gu brąth
pi_175274531
registreer om deze reclame te verbergen
Bauer: Defensie en TNO hebben elkaar nodig

Om aangehaakt te blijven bij de nieuwste ontwikkelingen is samenwerking tussen Defensie en TNO zeer belangrijk. Beide hebben al 70 jaar een bijzondere band. "Die heeft ons veel gebracht en ook wederzijds afhankelijk gemaakt", aldus Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. "TNO kan niet zonder Defensie en Defensie kan niet zonder TNO."

img_0051-a.jpg
Beeld van de bijeenkomst

Hij zei het gisteren in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg ter gelegenheid van 70 jaar TNO defensieonderzoek. Er zijn volgens Bauer maar weinig landen die deze bijzondere constructie kennen: een kennisinstituut dat los staat van de defensieorganisatie en dat tegelijkertijd tot in de haarvaten aanwezig is.

Synergie
Bauer zei dat graag zo te willen houden. "Sterker nog: wij koesteren de onafhankelijke, wettelijk vastgelegde positie van TNO. Die betekent namelijk dat TNO ook onderzoek doet voor derden. Dat levert synergie op. Het stelt TNO in staat om ons internationaal te vertegenwoordigen. Daardoor heeft het ingangen, die er anders niet zouden zijn. En dat komt uiteindelijk ook Defensie ten goede."

img_0055.jpg
In het Nationaal Militair Museum staan tal van innovaties van weleer.

Gebruikers en onderzoekers moeten volgens Bauer constant met elkaar in gesprek blijven. Anders komen kennis en innovatie niet goed tot stand. Defensie is in toenemende mate afhankelijk van innovaties uit de commerciėle sector. Die zijn soms rechtstreeks bruikbaar in vliegtuigen, schepen, gevechtsvoertuigen of andere systemen. Hij is voorstander van 'van de plank' kopen waar dat kan en zelf ontwikkelen waar nodig.

Schadelijke effecten bezuinigingen
Luitenant-admiraal Bauer zei dat de bezuinigingen ervoor hebben gezorgd dat het piept en het kraakt bij Defensie. Zij hebben ook de relatie tussen Defensie en TNO beļnvloed. “Ik kan dat niet mooier maken dan het is. Maar met de extra middelen die aan Defensie zijn toegekend, is het tij gekeerd.”

foto-1.jpg
Een marinier toont een exoskelet tijdens 70 jaar TNO-defensieonderzoek.

Het kennisinstituut moet voor Defensie onderzoeken wat de technologieėn van de toekomst zijn. "Dat is diepgaand risicodragend verkennend onderzoek. Trial and error", aldus Bauer. "Onze krijgsmacht moet robuust weerstand kunnen bieden aan dreigingen en moet zich ook constant kunnen aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen. Korte termijn- en lange termijninspanningen zijn nauw met elkaar verweven."

Revolutionaire innovaties
Bauer brak een lans voor investeren in internationale samenwerking in zowel NAVO-als Europees verband. Dat soort samenwerkingsverbanden kunnen zorgen voor lagere kosten, snellere innovatie, meer interoperabiliteit, minder dubbel werk en meer gemeenschappelijke standaarden. "Dat is allemaal hard nodig. Want de dreigingen waar we mee te maken hebben, worden steeds diverser en complexer. Samen kunnen wij komen tot de revolutionaire innovaties, waar onze militaire geschiedenis bol van staat. Ik ben benieuwd wat dat ons gaat brengen, want innovatie is nooit wat je verwacht."

(Defensie)

PDF:
Toespraak luitenant-admiraal Bauer bij 70 jaar TNO-defensieonderzoek in Soesterberg

[ Bericht 0% gewijzigd door Cobra4 op 24-11-2017 09:40:17 ]
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP vrijdag 24 november 2017 @ 10:25:30 #2
168091 crew  Cobra4
Alba gu brąth
pi_175275552
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP vrijdag 15 december 2017 @ 18:20:12 #3
168091 crew  Cobra4
Alba gu brąth
pi_175745914
Platina huwelijk voor Defensie en TNO

Gecamoufleerde gevechtspakken, munitie, nachtzichtcamera’s, constructies voor pantservoertuigen: onderzoekers van TNO broeden er soms jaren op. Al zeventig jaar is dit onderzoeksinstituut het ‘huislab’ van het ministerie van Defensie.

171215_168091_d140603sh1257.jpg
(Foto: Ministerie van Defensie)

Tot aan de Tweede Wereldoorlog deed Defensie onderzoek naar militaire innovatie zelf. Er waren eigen laboratoria waar onder meer wapens werden ontwikkeld. Na die tijd kreeg TNO de wettelijke taak om dit te doen. De samenwerking die toen onstond, is uniek. Geen enkel land ter wereld laat defensieonderzoek doen bij een externe partij.

Profiteren van ander onderzoek
“Groot voordeel is dat wij ook samenwerken met het bedrijfsleven. Defensie kan dus van ander maatschappelijk onderzoek profiteren en andersom, bijvoorbeeld op het gebied van industrie en verkeer. We produceren niets, we onderzoeken alleen”, verduidelijkt TNO-directeur Henk Geveke.

Inventariseren voor schepen
En dat onderzoek is breed. Soms wordt een piepkleine chip jarenlang bestudeerd en soms zijn het korte inventarisaties van een paar weken. Momenteel wordt er onder meer onderzoek gedaan naar nieuwe schepen voor de marine. Geveke vertelt: “Wij kijken welke specificaties noodzakelijk zijn. Wat wordt er verwacht, wat is er op de markt. Zo weet Defensie precies wat ze moet kopen en wordt ze niet verrast door een vijand die veel modernere snufjes aan boord heeft.”

TNO is ook bezig met het optimaliseren van fregatten, zodat er minder bemanning nodig is. “En in het verleden hebben we een bodemplaat bedacht voor pantservoertuigen van de landmacht, zodat militairen beter beschermd zijn tegen bermbommen.”

Minimaal onderzoeksbudget
De afgelopen jaren is er enorm bezuinigd op Defensie en dus ook op innovatie. “Het onderzoeksbudget is minimaal”, benadrukt Geveke. “Eén procent van de begroting om precies te zijn. In Amerika is dat veertien procent. Dat is net zoveel als de gehele Defensiebegroting van Nederland. Maar desondanks wordt ons onderzoek internationaal enorm gewaardeerd. Door schaarste word je creatief. Wij focussen ons op niches en dat werkt.”

Eerste grote uitvinding
De eerste grote uitvinding deed TNO begin jaren zestig, toen ze een van de eerste infraroodcamera’s ter wereld bedacht. Ineens was beeldregistratie op basis van warmte mogelijk. Deze camera’s zijn nog steeds onmisbaar bij optreden in de nacht.

Walrus
Directeur Geveke is ook trots op de Walrus Mockup uit 1981. “In Soesterberg is toen een levensgroot model gemaakt van een onderzeeboot. We hebben hiermee de inrichting bepaald en gekeken of alle systemen en bemanning erin past. Tegenwoordig gaat dat virtueel. Je kunt zelfs met een VR-bril alvast door de ruimte lopen.”

Zo’n model als de mockup werd later ook ontwikkeld voor de commandocentrale van de schepenlijn Holland. “We hebben toen met de bemanning gekeken waar de apparatuur het beste kon staan, of de commandant voor- of anderen moest zitten en hoeveel medewerkers aan boord optimaal zou zijn.”

Gifgas onderzoek
Het meest trots is directeur Geveke op de successen die momenteel worden geboekt op het gebied van CBRN (chemische, biologische of radiologische/nucleaire stoffen). “Er zijn 21 labs in de wereld waar onderzoek gedaan wordt naar deze middelen. Ons lab is er daar een van. Als er in Syriė gifgas wordt gebruikt en gevonden, dan wordt het bij ons in Rijswijk onderzocht.”

(Defensiekrant)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  vrijdag 15 december 2017 @ 23:21:30 #4
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_175754063
registreer om deze reclame te verbergen
Exoskelet voor officieren met versterkte ruggegraat :)
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')