Dankjewel! Dit is in lijn met wat ik reeds op het internet was tegengekomen, echter ook wat tegenstrijdige/outdated informatie gevonden dus bevestiging is heel erg fijn!quote:Op dinsdag 7 november 2017 19:16 schreef Isdatzo het volgende:
Allemaal vragen waarop je heel makkelijk zelf het antwoord kan vinden.
1. Ja
2. 2000
3. Nee
4. Ja
Xje terug.
Ah, ik ging uit van tweejarige masters. Geen idee wanneer studiepunten vervallen, maar dat kan je vast vinden in de studiegidsen van de betreffende masters.quote:Op dinsdag 7 november 2017 19:19 schreef ElkeDagEenFeestje het volgende:
Aangaande punt 3, hoe lang mag je dan maximaal over een master doen? Kan het zo snel even niet vinden en ik dacht echt dat het twee was (totdat je ECs vervallen).
/Edit: Beide betreffen éénjarige masters btw!
Zat ik ook aan te denken idd. 2 tegelijk is in principe wel te doen, maar dan sowieso geen tijd voor een stage ofzo ernaast (en jaartje extra collegegeld betalen). Weet niet wat handiger is.quote:Op dinsdag 7 november 2017 23:09 schreef Aethereal het volgende:
Je hoeft ze ook niet echt tegelijk te doen, zolang je je maar voor je tweede inschrijft voordat je voor de eerste een diploma hebt behaald..
edit: wel ff opletten met vervallende ECs idd.
Doe zelf 2 masters, wel aan dezelfde universiteit.quote:Op dinsdag 7 november 2017 18:53 schreef ElkeDagEenFeestje het volgende:
Hoooi,
Ik ben momenteel in de afrondende fase van mijn bachelor (nominaal). Deze bachelor verschaft toegang tot meerdere masters en nu overweeg ik om twee masters te gaan doen i.p.v. één. De informatie die ik via Google vind is nogal onduidelijk (wellicht vanwege wijzigingen e.d.).
Het idee is om één master op de UvA te volgen en één master op de VU. Een aantal dingen zijn mij helaas onduidelijk en hopelijk kan iemand hier e.e.a. ophelderen!
1.Twee masters aan verschillende universiteiten, is dat überhaupt toegestaan?
2.Kosten? Het is mij duidelijk dat ik beide masters tegelijk moet volgen i.p.v. na elkaar om het verlaagde tarief te betalen (~2k ipv 15k). Is dit correct? Betaal ik dan 2k per collegejaar voor twee masters of 4k?
3. Uitloop en maximale studieduur? Volgens mij mag je maximaal twee jaar over een master doen, klopt dit?
4. Als uiteindelijk blijkt dat het toch te zwaar is om twee masters te volgen, kan ik dan kosteloos/zonder problemen met ééntje stoppen?
Als iemand de moeite zou willen nemen om mijn vragen te beantwoorden, echt enorm bedankt!
xx
Amber
/Edit: Beide betreffen éénjarige masters btw!
Thx! Dit zijn beide éénjarige masters, dus slechts 15EC per scriptie (dus dat is misschien wat beter te doenquote:Op woensdag 8 november 2017 07:35 schreef obsama het volgende:
[..]
Doe zelf 2 masters, wel aan dezelfde universiteit.
1. Voor zover ik weet is dat prima mogelijk.
2. Sequentieel: 2k + instellings, parrallel: 2k
3. Nee hoor je mag zolang als dat jij het kan betalen over je master doen. Heeft natuurlijk wel invloed op wat je moet terugbetalen.
4. Ja hoor
M.bt. Scripties, hou er rekening mee dat het druk is. Omdat mijn studies te verschillend zijn moet ik in totaal 65 punten aan scriptie schrijven. En dat is veel..
Dat laatste zou ik eerst uitzoeken voordat je begint. meer opleiding is helaas niet altijd meer baankans .quote:Op woensdag 8 november 2017 10:33 schreef ElkeDagEenFeestje het volgende:
[..]
Thx! Dit zijn beide éénjarige masters, dus slechts 15EC per scriptie (dus dat is misschien wat beter te doen). Wat is jouw motivatie geweest om twee masters te doen?
Ik twijfel nog wel een beetje.. in principe zou ik zonder moeite direct een goede baan kunnen krijgen met de ene master die is sowieso ga doen. Ik weet niet in hoeverre de meerwaarde van een dubbele master wordt gewaardeerd (de masters liggen wel in elkaars verlengde).
Bedoel je dat een extra studie negatief zou zijn? Of enkel geen toegevoegde waarde?quote:Op woensdag 8 november 2017 23:49 schreef DoubleDip het volgende:
[..]
Dat laatste zou ik eerst uitzoeken voordat je begint. meer opleiding is helaas niet altijd meer baankans .
Hier ben ik het niet mee eens. Als er veel mensen die ook dezelfde master hebben dan kan het best een voordeel zijn als jij nog een master hebt in een ander vakgebied.quote:Op donderdag 9 november 2017 01:13 schreef Aethereal het volgende:
Ik zou de baankansen niet echt als overweging meenemen tbh. Als je al sowieso een baan kunt vinden met één master gaat die tweede daar niet veel extras aan toevoegen (ligt aan het gebied natuurlijk).
2 masters doen is 2x scriptie schrijven en kijken in de keuken van 2 onderzoeksgroepen. Aangezien ik graag academie in wil is dat voor mij een goede redenquote:Op woensdag 8 november 2017 10:33 schreef ElkeDagEenFeestje het volgende:
[..]
Thx! Dit zijn beide éénjarige masters, dus slechts 15EC per scriptie (dus dat is misschien wat beter te doen). Wat is jouw motivatie geweest om twee masters te doen?
Ik twijfel nog wel een beetje.. in principe zou ik zonder moeite direct een goede baan kunnen krijgen met de ene master die is sowieso ga doen. Ik weet niet in hoeverre de meerwaarde van een dubbele master wordt gewaardeerd (de masters liggen wel in elkaars verlengde).
Negatief zou ik niet willen zeggen, maar sommige mensen doen het voor de baankans en dan kan het toch wel teleurstellend zijn.quote:Op donderdag 9 november 2017 00:19 schreef ElkeDagEenFeestje het volgende:
[..]
Bedoel je dat een extra studie negatief zou zijn? Of enkel geen toegevoegde waarde?
De reden zou voornamelijk zelfontwikkeling zijn (i.c.m. goedkoop studeren in Nederland). Ik weet vrij zeker dat een jaar eerder werkervaring (of intensieve stage) "beter" zou zijn voor mijn carriere (maar is dat belangrijker dan zelfontwikkeling?)
Dat is ook wel waar. Persoonlijke ontwikkeling prima reden, alleen voor de baankans kan het tegenvallen. Maar als je het wil doen puur vanwege de persoonlijke ontwikkeling: waarom niet?quote:Op donderdag 9 november 2017 01:13 schreef Aethereal het volgende:
Ik zou de baankansen niet echt als overweging meenemen tbh. Als je al sowieso een baan kunt vinden met één master gaat die tweede daar niet veel extras aan toevoegen (ligt aan het gebied natuurlijk). Als jij de richting van die tweede master interessant vindt voor je persoonlijke ontwikkeling zou ik het zeker doen, nu heb je er de (redelijk goedkope) kans voor. We kunnen hier natuurlijk niet beoordelen of het beter is dan een stage (wss niet want werkevaring is vaak belangrijk). Je moet ook niet vergeten dat je nog je hele leven moet werken en het lastiger is om je tweede master te doen als je over 5 jaar spijt zou krijgen dat je van een gebied wat je wel interessant vindt niet meer kennis hebt opgedaan.
Interessante redenatie, ik zie inderdaad het potentieel van een juridische master i.c.m. een technische specialisatie. Gaat 'm helaas niet worden voor mijquote:Op donderdag 9 november 2017 01:52 schreef dodoria het volgende:
[..]
Hier ben ik het niet mee eens. Als er veel mensen die ook dezelfde master hebben dan kan het best een voordeel zijn als jij nog een master hebt in een ander vakgebied.
Ik zou dan weer niet zo snel twee masters doen die in elkaars verlengde liggen, maar juist twee verschillende masters aan twee verschillende faculteiten. Op die manier kun je in elk van beiden vakgebieden aan het werk, of je wordt expert op het snijdpunt van de twee vakgebieden. Dat laatste is juist wat ik zie dat het meeste voordeel oplevert van 2 masters.
Voorbeeldje: als je accountancy en fiscale economie dat dan heb je maar een miniscuul voordeel op andere mensen met 1 van die masters. Als je intellectuele eigendomsrecht en biochemie doet dan ben jij een van de weinigen die expert kan zijn van biochemische patenten (ik noem maar wat hoor).
Ikzelf heb 3 masters, 2 vanuit ongeveer hetzelfde vakgebied, en 1 in een heel ander vakgebied. En ik ben toen gepromoveerd op het snijdpunt van de 2 vakgebieden. Vooral de combinatie van vakgebieden heeft bij mij deuren geopend qua carriere.
Eens echter gaf TS aan dat een goede baan vinden met één master geen problemen ging opleveren. Hierdoor ontstond bij mij het vermoeden dat het ging om een master die voor veel mensen niet te doen is, bijvoorbeeld een technische master. Als de tweede master dan puur voor de interesse is zou ik het alsnog adviseren, maar niet met 'baankans' als overweging.quote:Op donderdag 9 november 2017 01:52 schreef dodoria het volgende:
[..]
Hier ben ik het niet mee eens. Als er veel mensen die ook dezelfde master hebben dan kan het best een voordeel zijn als jij nog een master hebt in een ander vakgebied.
quote:Op donderdag 9 november 2017 11:34 schreef Aethereal het volgende:
[..]
Eens echter gaf TS aan dat een goede baan vinden met één master geen problemen ging opleveren. Hierdoor ontstond bij mij het vermoeden dat het ging om een master die voor veel mensen niet te doen is, bijvoorbeeld een technische master. Als de tweede master dan puur voor de interesse is zou ik het alsnog adviseren, maar niet met 'baankans' als overweging.
Nu het blijkbaar in het geval van TS gaat om een combo rechten en economie zou ik het zeker doen, want in die combo is het juist heel handig om wat van het andere te weten en ook echt een toegevoegde waarde. Econometrie + rechten is natuurlijk helemaal top.
Je hebt in Leiden ook de master Recht en Economie geloof ik. Maar dan moet je wel een juridische bachelor hebben, ik weet niet in hoeverre je toelaatbaar bent daar.quote:Op donderdag 9 november 2017 12:01 schreef ElkeDagEenFeestje het volgende:
[..]![]()
Ik zal maar gewoon de mogelijkheden opschrijven, veel anonimiteit is er toch niet meer.
Vanwege dubbele bachelor, (veel) extra vakken, overlap heb ik straks een bachelor Fiscale Economie (cum laude, aangevuld met extra rechten vakken) en een bachelor Econometrie en Operationele Research (minder goede cijfers).
Hierdoor heb ik toegang tot vrijwel alle economische masters (Econometrie, Accountancy, Fiscale Economie, etc etc). Daarnaast ook toegang tot juridische masters, maar geen civiel effect. Fiscalisten fungeren als consultants, dus niet heel relevant.
Fiscaal wil ik sowieso mee verder gaan. Vind ik super interessant en behoor tot de top qua cijfers. Dan kom je dus al snel uit bij:
- FE of FR + Econometrie (wss interessantste optie, maar ook heel erg zwaar. Al enige moeite met de bachelor ectrie)
- FE of FR + xyz economische master
- FE of FR + nog een juridische master
En sindskort overweeg ik FE en FR ook. Zitten toch wel wezenlijke verschillen in: nadruk op Tax Accounting, Financiële Verslaggeving, Transfer Pricing bij FE. Bovendien mogelijk om een master direct tax en een master indirect tax te kiezen.
Ik ben er nog niet helemaal uit in welke specialisatie ik wil gaan werken, dat maakt het iets lastiger (TP is zeker een optie). Aan de UvA (FE iig) komt TP vrij uitgebreid aan bod en aan de VU (FR) niet/nauwelijks. Wel denk ik dat ik beter op m'n plek ben bij de (grote) advocatenkantoren (L&L, B&M, Dentons, ...) dan bij accountantskantoren/MKB, daarom is het misschien al verstandig om naast een MSc ook een LL.M te halen (met de ambitie om internationaal te werken).quote:Op donderdag 9 november 2017 12:24 schreef DoubleDip het volgende:
[..]
Je hebt in Leiden ook de master Recht en Economie geloof ik. Maar dan moet je wel een juridische bachelor hebben, ik weet niet in hoeverre je toelaatbaar bent daar.
Als je FR leuk vindt zeker doen! FE weet ik niet zoveel van, maar welke van de twee het wordt hangt een beetje van je specialisatie af daarna. Wil je TP doen maakt het weinig uit, misschien dat combi FR en FE wel meerwaarde heeft dan. Naar TP consultants is ook veel vraag.
Wil je meer juridisch aan de slag met structuren of juist meer de particuliere kant op is FR een goede keuze. Als FR afgestudeerde verdien je geloof ik iets meer en de baankansen zijn sowieso erg goed. FE weet ik onvoldoende van in dat opzicht.
Met Econometrie zit je ook zeer goed, alleen is erg pittig met wiskunde dus de vraag is of dat je voldoende ligt.
Wil je de juridische kant op en FR plus een andere juridische master doen, dan kan Ondernemingsrecht of Civiel Recht een goede aanvulling zijn.
Oh en als laatste: bij een master FR krijg je ook gewoon TP, maar in hoeverre verschilt per universiteit. Ik heb het in Leiden gevolgd en daar waren het drie colleges, aan de UvA hebben ze er een apart vak voor. Ben wel van mening dat je TP vooral in de praktijk zult moeten leren. Het is toch heel anders qua werkzaamheden dan het beeld wat je op college krijgt.
Je hoeft ook je specialisatie nog niet te weten uiteraard. Ik heb FR gedaan en ik kan ook nog alle kanten uit. Waarom spreekt de advocatuur je zo aan? En je wilt dus uiteindelijk de juridische kant op? Dan zou FR een goede keuze kunnen zijn, maar ik persoonlijk ben van mening dat het alleen écht werkt als je ook een bachelor (90EC extra) FR hebt. Dat kan in Leiden, Tilburg, Maastricht en Groningen bijvoorbeeld, en volgens mij tegenwoordig ook aan de UvA. Geen wereldramp als je die niet hebt, maar het zorgt wel voor een stevigere basis.quote:Op donderdag 9 november 2017 12:52 schreef ElkeDagEenFeestje het volgende:
[..]
Ik ben er nog niet helemaal uit in welke specialisatie ik wil gaan werken, dat maakt het iets lastiger (TP is zeker een optie). Aan de UvA (FE iig) komt TP vrij uitgebreid aan bod en aan de VU (FR) niet/nauwelijks. Wel denk ik dat ik beter op m'n plek ben bij de (grote) advocatenkantoren (L&L, B&M, Dentons, ...) dan bij accountantskantoren/MKB, daarom is het misschien al verstandig om naast een MSc ook een LL.M te halen (met de ambitie om internationaal te werken).
Bij Fiscale Economie (UvA) wordt door de docenten altijd een beetje neerbuigend gesproken over FR'ers (maar dat zal bij FR ongetwijfeld andersom gebeuren haha).
Ik heb al een vrij brede basis (veel rechtenvakken, maar geen volwaardige bachelor). Er zijn nog wel wat mogelijkheden om in een jaartje alle vakken die ik mis te halen, maar dat is het denk ik niet waard (fiscalisten gebruiken civiel effect toch nauwelijks). Zeker omdat de dubbele master waarschijnlijk ook al gaat leiden tot uitloop.quote:Op donderdag 9 november 2017 14:02 schreef DoubleDip het volgende:
[..]
Je hoeft ook je specialisatie nog niet te weten uiteraard. Ik heb FR gedaan en ik kan ook nog alle kanten uit. Waarom spreekt de advocatuur je zo aan? En je wilt dus uiteindelijk de juridische kant op? Dan zou FR een goede keuze kunnen zijn, maar ik persoonlijk ben van mening dat het alleen écht werkt als je ook een bachelor (90EC extra) FR hebt. Dat kan in Leiden, Tilburg, Maastricht en Groningen bijvoorbeeld, en volgens mij tegenwoordig ook aan de UvA. Geen wereldramp als je die niet hebt, maar het zorgt wel voor een stevigere basis.
Met opmerkingen over FE heb ik geen ervaring, Leiden heeft geen economische studies dus die vlieger ging sowieso niet op. Denk dat dat praten over andere studies overal wel voorkomt en dat je je daar niet teveel van aan moet trekken. Wij zeiden ook altijd: kun je FR in Leiden niet aan dan ga je lekker naar Amsterdam, want als je daar een 8 haalt is het hier vergelijkbaar met een 6. Of dat waar is durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar zulke praatjes komen overal voor.
Heb je ook al kantoorbezoeken en dergelijke gedaan tijdens je bachelor? De sfeer op een advocatenkantoor is echt heel anders dan bij een accountantskantoor. Persoonlijk zou ik nooit in de advocatuur gaan werken, ik hou niet van dat hele formele en haantjesgedrag. Maar de beste manier om er achter te komen wat bij je past is het gewoon te proberen dmv een stage of werkstudentschap. Opties die eerst geweldig leuk lijken kunnen enorm tegenvallen in de praktijk.
Aan civiel effect heb je inderdaad weinig als fiscalist. Er zijn zelfs (grote) advocatenkantoren die dat niet vereisen als je daar wilt werken.quote:Op donderdag 9 november 2017 14:33 schreef ElkeDagEenFeestje het volgende:
[..]
Ik heb al een vrij brede basis (veel rechtenvakken, maar geen volwaardige bachelor). Er zijn nog wel wat mogelijkheden om in een jaartje alle vakken die ik mis te halen, maar dat is het denk ik niet waard (fiscalisten gebruiken civiel effect toch nauwelijks). Zeker omdat de dubbele master waarschijnlijk ook al gaat leiden tot uitloop.
Ik ben erg analytisch (goed met cijfertjes) dus Fiscale Economie was de logische keuze en ook de bachelor Econometrie en Operationele Research. Door kantoorbezoeken en stage er toch achtergekomen dat advocatuur mij meer trekt (ik zou het niet als haantjesgedrag omschrijven, maar ik begrijp je wel haha).
Even een vraagje aan jou en eventueel andere fiscalisten die dit topic lezen: In hoeverre gebruik je je niet-fiscaal, wel-juridische kennis in de praktijk? Zou ik daar tegen problemen aanlopen in de praktijk als ik bij een advocatenkantoor ga werken?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |