abonnement Unibet Coolblue
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 5 november 2017 @ 15:07:15 #1
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174884426
Belgen kijken mee in Calamiteitenhospitaal

Defensie en het Universitair Medisch Centrum Utrecht bootsten daar de medische opvang na als gevolg van een imaginaire gasexplosie met 150 gewonden in het Centraal Militair Hospitaal.

De Belgische en Luxemburgse belangstelling vloeit voort uit de aanslagen in Brussel in maart vorig jaar, toen daar 35 mensen om het leven kwamen en circa 270 mensen gewond raakten bij aanslagen in een metrostation en de luchthaven Zaventem. Toen bleek dat een goed gecoördineerde medische opvang na een ramp of aanslag ontbrak. Het Calamiteitenhospitaal in Utrecht geldt als Europees voorbeeld in medische noodsituaties, zegt de commandant Calamiteitenhospitaal, kapitein Ingelise Nieuwenhuijse.

Aan de oefening ’Danger Close’ deden naar schatting vijfhonderd mensen mee, onder wie behalve medisch personeel van UMC Utrecht en Defensie ook medewerkers van het Rode Kruis en acteurs die de rol van slachtoffers spelen. Rond 13.30 uur werden de laatste pseudo-patiënten binnengebracht.

De verzorging van de patiënten is tijdens de oefening goed verlopen, aldus Nieuwenhuijse. Wel bleek dat patiënten niet alleen via de centrale ambulancehal werden binnengebracht, maar dat door de hectiek ook via andere wegen mensen het Calamiteitenhospitaal binnenkwamen. Hoewel daarop was gerekend, is dat volgens de commandant een aandachtspunt.

Het Calamiteitenhospitaal heeft tweehonderd bedden en kan binnen een half uur na opening slachtoffers opvangen. Voor noodsituaties zijn twaalf intensivecareplekken en drie operatiekamers beschikbaar.

(Telegraaf)



Het Calamiteitenhospitaal is een unieke voorziening voor de onmiddellijke opvang van grote aantallen slachtoffers. Het is een samenwerking tussen Defensie en het UMC Utrecht, waar de uitzonderlijke situatie tot de norm verheven is en voorbereiding op rampen en grootschalige opvang.

Bij rampen of ongevallen stelt Defensie het Calamiteitenhospitaal beschikbaar. Het hospitaal vangt behalve gewonde militairen, ook groepen slachtoffers op van bijvoorbeeld een vliegtuigongeluk of grote brand. Dit hospitaal is ook geschikt om mensen met een nucleaire, biologische of chemische besmetting op te vangen of patiënten met besmettelijke ziekten.

De combinatie van een academisch ziekenhuis, een militair ziekenhuis en een traumacentrum zorgt voor een sterke infrastructuur en kennis.
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 6 november 2017 @ 11:30:05 #2
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174900532
‘Slapend’ Calamiteitenhospitaal voor even springlevend

Bloedstollende wanorde afgelopen zaterdag in het normaal ‘slapende’ Calamiteitenhospitaal in Utrecht. Maar dan gespeeld. En hoe! Samen met buurman het Centraal Militair Hospitaal (CMH) test het defensieziekenhuis zichzelf in de oefening Danger Close.



Het Calamiteitenhospitaal is de enige in zijn soort in Europa en gaat alleen bij een ramp of calamiteit open. Om de routine er enigszins in te houden, is er een keer per jaar een (grote) oefening om de procedures te testen. Werkt de medische keren naar behoren? Hoe komen de patiënten binnen? Hoe verloopt hun registratie? Dit keer zet een gasexplosie het CMH zogenaamd op stelten. Rookontwikkeling, op maanmannen lijkende brandweerlieden, vuistdikke brandslangen en kermende slachtoffers, gespeeld door acteurs van de Landelijke Organisatie tot Uitbeelding van Slachtoffers (LOTUS).



Witte legioen
Via het labyrint van CMH-gangen en -liften worden de circa 150 gewonden naar het Calamiteitenhospitaal getransporteerd (200 bedden). Met indrukwekkende kalmte kanaliseert het ‘witte legioen’ de chaos. “Help even tillen! 1,2,3,4,5,6.” Met soepele precisie leggen verplegers een gewonde op een brancard. Via een ‘belboom’ opgeroepen hulptroepen van het CMH en het Universitair Medisch Centrum Utrecht druppelen binnen. Redden wat er te redden valt.



Mooie chaos
Om de flexibiliteit van het medisch personeel maximaal te testen, komen de gewonden niet alleen via de gebruikelijke ambulancesluis binnen, maar ook uit onverwachte hoeken. Bij de eerste opvang, Triage 1, krioelen artsen, traumatologen en ziekenverplegers door elkaar. “Wat een mooie georganiseerde chaos is het hier”, merkt de gewonde LOTUS-acteur Joyce Smit vanaf haar brancard op.

Weinig hick ups
Volgens hospitaalcommandant kapitein Ingelise Nieuwenhuijse komt Danger Close prima uit de verf. “Het lukt goed om iedereen te verrassen. Niemand verwacht bijvoorbeeld dat de meeste patiënten van binnenuit, vanuit het CMH, worden aangevoerd. Meestal komen ze van buiten. Toch zie ik weinig echte hick ups. We moeten wel blijven trainen om onze procedures verder te verbeteren.”

(Defensie)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 6 november 2017 @ 11:38:32 #3
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174900700
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 8 november 2017 @ 14:37:56 #4
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174941931
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')