Loekie1 | zondag 29 oktober 2017 @ 07:23 |
Steeds meer ouderen komen in het ziekenhuis door een val. Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt vallen inmiddels de achtste belangrijkste doodsoorzaak in ons land, na onder meer dementie, longkanker en hartfalen. https://www.ad.nl/binnenl(...)odsoorzaak~ae514dcc/ Toch raar dat als je ouder wordt, je opeens last krijgt van evenwichtsstoornissen. Of is dat niet zo gek gezien ons westerse dieet? Voordat ik op glutenvrij dieet overging, had ik last van van alles, onder andere van wiebelig op de fiets, zeg maar gerust moeite met het houden van mijn evenwicht. Nu blijkt dat er in de wetenschap al lang een link gelegd is tussen granen en evenwichtstoornissen: Sommige mensen zijn overgevoelig voor gluten, en ontwikkelen coeliakie, een darmaandoening. Het blijkt echter ook dat deze allergie zich kan uiten in axonale polyneuropathie. Gluten zijn bepaalde eiwitten die in sommige granen te vinden zijn, zoals tarwe, gerst en rogge. Uit een grote studie is gebleken dat ongeveer eenderde van de patienten met idiopatische axonale neuropathie antilichamen had tegen gluten.[1] In de gewone bevolking is dit ongeveer 12%. In deze groep patienten had 9% ook coeliakie, ten opzichte van 1% bij proefpersonen zonder neuropathie. Deze onderzoeksgroep heeft eerder vastgesteld dat mensen met neurologische aandoeningen een grotere kans hebben om overgevoelig te zijn voor gluten.[2] In een kleinere studie bleek dat 34% van de patienten met perifere idiopatische neuropathie antilichamen in het bloed had tegen gluten.[3] Naast perifere neuropathie kan een glutenovergevoeligheid ook evenwichtsstoornissen of stoornissen in de fijne motoriek (ataxie) veroorzaken.[4] Het blijkt dat wanneer patienten met axonale neuropathie en aantoonbare antilichamen in het bloed tegen gluten, zich aan een glutendieet houden, de klachten van de neuropathie verminderen ten opzichte van de patienten die niet aan een glutendieet doen.[5] De oorzaak zou een zenuw-eiwit kunnen zijn, het zogenaamde Synapsine I dat erg lijkt op het gluten-eiwit. Een kruisreactie van gluten naar dat Synasine I door het eigen immuunsysteem zou dan tot een onbegrepen CIAP kunnen leiden. [6] Versie oktober 2009; Auteurs: Prof.dr. Jan M. Keppel Hesselink en Drs David J. Kopsky, artsen http://www.neuropathie.nu(...)-glutenallergie.html Een gluten intolerantie geeft lang niet altijd darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, opgeblazen buik, buikpijn, obstipatie, diarree of zelfs het prikkelbare darmsyndroom (dit kan dus wel en dan is het duidelijk). Ze kunnen ook veel andere klachten geven zoals: - depressies, - Hoofdpijn of migraineauto-immuunaandoeningen (Multiple Sclerose, reumatoďde artritis, ziekte van Crohn, psoriasis enz.), - neurologische klachten zoals duizeligheid, evenwichtsstoornissen, zenuwpijnen, tintelende vingers, spierpijn of spierzwakte, - uitputting, mist in het hoofd, vermoeidheid na het eten van gluten huidklachten, met als typisch beeld jeukende, met helder vocht gevulde blaasjes tussen de vingers, vermeerderde - eeltvorming met kloven op handen en voeten. https://gezondheidineigenhandacademie.nl/granen-nu-gezond/ Een tip voor Marga Bult en de vele anderen die vreselijke valpartijen doormaken: probeer eens een dieet met minder granen. Mijn evenwichtsgevoel is na 6 jaar glutenvrij uitmuntend te noemen. Daar ben ik zó blij mee! NB Op Fok ontbreekt een forum simpelweg genoemd Gezondheid. [ Bericht 3% gewijzigd door Loekie1 op 29-10-2017 07:51:18 ] | |
The_Temp | zondag 29 oktober 2017 @ 08:00 |
Een kleine groep mensen in Nederlamd heeft daadwerkelijk glutenintolerantie, daarvan is bij een zeer kleine groep sprake van neurologische problemen en daarvan heeft weer een klein gedeelte evenwichtsproblemen. Dat nu jan en alleman zichzelf aanpraat dat ze niet tegen gluten kunnen is leuk hoor, maar geenszins een verklaring voor evenwichtsproblemen | |
Ole | zondag 29 oktober 2017 @ 08:02 |
Ik weet niet of dit nou een betrouwbare bron is.. | |
Lienekien | zondag 29 oktober 2017 @ 08:33 |
Waarom zou het raar zijn dat ouderen last krijgen van evenwichtsstoornissen? | |
Zolderkamer | zondag 29 oktober 2017 @ 08:36 |
Klopt wel hoor.. zag het zelf op tv
| |
CherryLips | zondag 29 oktober 2017 @ 08:42 |
Waar staat dat ouderen vallen door evenwichtsstoornissen? Mijn grootouders vielen steeds omdat ze niet stevig op hun benen stonden en hun voeten niet goed optilden. En deels omdat ze te eigenwijs waren om de rollator te pakken om naar de wc ofzo te lopen. Had geen zak met duizeligheid of gluten te maken. Die bron ![]() Dit topic ![]() | |
Leandra | zondag 29 oktober 2017 @ 08:48 |
Is er al een Postbus 51 spotje in de maak? De conclusie is weer typisch van TS, bij glutenallergie kun je last hebben van evenwichtsstoornissen, oude mensen vallen vaker dus moeten ze glutenvrij gaan eten. Godzijdank hebben we geen subforum Gezondheid, want concluderen dan bejaarden en masse allergisch voor gluten worden en daardoor evenwichtsstoornissen zouden hebben is zo'n verzinsel dat iig niets met gezondheid te maken heeft. | |
Loekie1 | zondag 29 oktober 2017 @ 08:48 |
Maar waarom zou je bij het ouder worden opeens last krijgen van evenwichtsstoornissen? | |
Leandra | zondag 29 oktober 2017 @ 08:49 |
En omdat je spieren soms gewoon niet meer willen. | |
Loekie1 | zondag 29 oktober 2017 @ 08:50 |
In elk geval heb ik een duidelijk verschil gemerkt voor en na de glutentijd. Ik viel af en toe bijna van m'n fiets af, nu voel ik me veel stabieler. | |
Leandra | zondag 29 oktober 2017 @ 08:51 |
Waarom zou je ineens allergisch worden voor gluten. Jij verzint dat ze vallen door evenwichtsstoornissen, wat is je bron dat het daardoor komt? | |
Lienekien | zondag 29 oktober 2017 @ 08:51 |
Waarom zou je bij ouder worden ineens last krijgen van gluten? In je artikel wordt het gebruik van slaapmiddelen genoemd. Koppel dat eens aan een aantal andere ouderdomsproblemen die de motoriek belemmeren, zoals slijtage, strammere spieren, bloeddrukproblemen. | |
Leandra | zondag 29 oktober 2017 @ 08:52 |
Ja en dus? Wat heeft dat te maken met bejaarden wiens spierkracht mogelijk niet meer stabiel is, die wellicht flauw worden door instabiliteit van hun bloedsuiker? | |
CherryLips | zondag 29 oktober 2017 @ 08:52 |
Maar waar staat dat ze vallen door evenwichtsstoornissen? Dat heb je er in de OP echt zelf bij verzonnen. | |
Lienekien | zondag 29 oktober 2017 @ 08:52 |
Ik vind het echt hi-la-risch dat je denkt dat je van je fiets viel door de gluten. ![]() | |
Loekie1 | zondag 29 oktober 2017 @ 08:52 |
Marga Bult is gisteravond met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ze was van de trap gevallen en was er slecht aan toe, zo vertelt Gerard Joling op Twitter. https://www.telegraaf.nl/(...)na-heftige-valpartij Marga Bult, 61, van de trap gevallen. Ik hoor het vaker dat vrouwen van die leeftijd of jonger, opeens van de trap vallen. | |
Lienekien | zondag 29 oktober 2017 @ 08:53 |
Oh, Loekie. Wat een flauwekul toch weer. | |
CherryLips | zondag 29 oktober 2017 @ 08:53 |
Gingen tussen de spaken zitten ![]() | |
Leandra | zondag 29 oktober 2017 @ 08:54 |
Goh, hoe zou dat komen? | |
CherryLips | zondag 29 oktober 2017 @ 08:54 |
Ik ben ook weleens van de trap gelazerd. Gewoon uitkijken waar je je voeten zet als je de wasmand naar beneden sjouwt. | |
Lienekien | zondag 29 oktober 2017 @ 08:54 |
Ja, ik ook. Ik wilde op gladde sokken te snel naar beneden om gluten te eten. | |
Samzz | zondag 29 oktober 2017 @ 08:56 |
Dus als ik stop met gluten val ik nooit meer van m'n paard ![]() Omg! | |
Leandra | zondag 29 oktober 2017 @ 08:56 |
Dit was tijdens een etentje, kan wel een rottige trap zijn geweest, of gewoon goede wijn. | |
Loekie1 | zondag 29 oktober 2017 @ 08:56 |
Die oudjes op Okinawa vallen volgens mij veel minder snel om. http://www.uitdaging.net/(...)djarigen_studie.html | |
Leandra | zondag 29 oktober 2017 @ 08:57 |
Oh Samzz, it's amazing!!!! | |
Samzz | zondag 29 oktober 2017 @ 08:58 |
Komt vast omdat ze geen gluten eten. | |
CherryLips | zondag 29 oktober 2017 @ 08:58 |
Omdat ze minder vetten en ander ranzig westers voedsel eten en (wellicht) meer buiten zijn en beweging krijgen. | |
Loekie1 | zondag 29 oktober 2017 @ 08:59 |
En hier wordt gezegd dat ouderen meer vallen omdat ze meer in beweging zijn. | |
Lienekien | zondag 29 oktober 2017 @ 09:00 |
In het AD-stuk staat juist dat het tot hoge leeftijd actief blijven meer risico op vallen met zich meebrengt. Dus wat moet je daar nu mee? Glutenvrij en gelijkvloers achter de geraniums blijven zitten, dan gebeurt er niks. | |
Leandra | zondag 29 oktober 2017 @ 09:00 |
Wat was het vorige keer ook al weer? Toen was je moeder iets gaan gebruiken of ergens mee gestopt, moesten ook alle bejaarden per direct de koolhydraten laten staan ofzo. Geen gluten, geen koolhydraten, geen alcohol, geen suiker, geen vetten, geen leven. | |
Samzz | zondag 29 oktober 2017 @ 09:01 |
Hartaanval omdat je bij opstaan teveel inspanning moet leveren ![]() | |
Leandra | zondag 29 oktober 2017 @ 09:02 |
Weet je wat bijvoorbeeld zo'n gevaarlijke sport is? Golf. Heel veel blessures. Nou nog eens bedenken hoe dat kan. | |
Leandra | zondag 29 oktober 2017 @ 09:03 |
Dit. Val je alsnog ![]() | |
CherryLips | zondag 29 oktober 2017 @ 09:03 |
Is er geen verschil in bewegen? In de 70-plussers die eens in de week (alleen met mooi weer!) ineens gaan fietsen. Of een sport beoefenen met snelle bewegingen (tennis). Of dat je zoals in Azië vroeg in de ochtend in een parkje oefeningen doet en wandelingen maakt? Wat is een actieve oudere precies? | |
CherryLips | zondag 29 oktober 2017 @ 09:04 |
Hartaanval omdat je verstopt raakt en te veel moet persen op de wc. | |
Lienekien | zondag 29 oktober 2017 @ 09:06 |
Hoe dan ook, dat ouderen vaker vallen en daar sneller aan overlijden dan jongere mensen, is prima verklaarbaar zonder het aan gluten te wijten. | |
Zolderkamer | zondag 29 oktober 2017 @ 09:07 |
Hier is trouwens nog een goede documentaire over het probleem: The Problems of Gluten Revealed | |
PJR | zondag 29 oktober 2017 @ 10:10 |
De zoveelste medische doorbraak van Loekie. ![]() | |
BadderHaring | zondag 29 oktober 2017 @ 10:44 |
Gluten. Puur vergif.![]() | |
Allures | zondag 29 oktober 2017 @ 10:57 |
Oude mensen worden instabiel en vallen. Dat is het enige wat zit achter oude mensen die vallen | |
Allures | zondag 29 oktober 2017 @ 10:59 |
en als je straks 75 bent word je ook gewoon weer instabiel omdat je bejaard bent | |
Cat-astrophe | zondag 29 oktober 2017 @ 12:06 |
N=1 Goede onderzoekspopulatie. En jij bent 75 of zo? Knap hoe je in de OP een vaag onderzoek, jouw ervaring en een groep ouderen tot één grote brei met wetenschappelijke waarde maakt. | |
Cat-astrophe | zondag 29 oktober 2017 @ 12:07 |
Ik hoor veel vaker dat vrouwen van die leeftijd of jonger niet van de trap vallen ![]() En nu? | |
Ole | zondag 29 oktober 2017 @ 12:15 |
Goed topic! ![]() | |
PJR | zondag 29 oktober 2017 @ 12:16 |
Tsja, dat is Loekie. Dit is een manier van haar im persoonlijke (psychische) problemen van haarzelf op andere dingen af te schuiven. | |
Farenji | zondag 29 oktober 2017 @ 12:32 |
Dat komt doordat een glutenvrij dieet vaak veel meer vetten en suikers bevat. Hierdoor word je veel dikker, bij vrouwen gaat dat vet allemaal op de benen en billen zitten, je zwaartepunt zakt hierdoor, en daar wordt je evenwicht beter van. | |
Cat-astrophe | zondag 29 oktober 2017 @ 13:06 |
![]() | |
Momo | zondag 29 oktober 2017 @ 13:11 |
Misschien vallen oude mensen gewoon vaker omdat ze oud zijn en een verminderde spierkracht hebben en daardoor achteruit gaan in coördinatie en ook sneller wat breken? Sorry TS, maar je maakt echt hilarische connecties, ik zal maar snel meer ijsjes gaan eten dan word het vast ook warmer buiten. | |
Loekie1 | zondag 29 oktober 2017 @ 18:23 |
Wel meer vetten maar minder suikers. Wat jij aan brood, koekjes, pizza en macaroni eet, is allemaal suiker. En daar zijn je hersens niet zo blij mee, die hebben liever vetten. Natuurlijk niet van glutenvervangende industriële producten, maar van echt eten. En die hersens zorgen er weer voor dat jij stabiel kan fietsen en lopen. [ Bericht 4% gewijzigd door Loekie1 op 29-10-2017 18:29:38 ] | |
PJR | zondag 29 oktober 2017 @ 18:49 |
Ik weet niet waar jouw hersenen dan op werken, maar die van mij werken gewoon op suiker, hoor. Het is waar dat de meeste mensen er te veel van binnenkrijgen, maar te weinig suikers binnenkrijgen is ook slecht voor je evenwicht | |
Loekie1 | zondag 29 oktober 2017 @ 18:57 |
Ook zonder brood, pizza, koekjes en macaroni krijg je genoeg suikers binnen. Door rijst, aardappelen, chocola, suiker, fruit etc. Je hersens hebben ook cholesterol nodig en ik vraag me serieus af of de veelgebruikte statines een rol kunnen spelen in de vele valpartijen bij ouderen. [ Bericht 5% gewijzigd door Loekie1 op 29-10-2017 19:09:50 ] | |
Pietverdriet | zondag 29 oktober 2017 @ 18:58 |
Medicatie vooral. | |
Molo | zondag 29 oktober 2017 @ 19:06 |
En gewoon veroudering van je lijf | |
Lienekien | zondag 29 oktober 2017 @ 20:59 |
Jij leest ergens dat glutenallergie of -intolerantie tot duizeligheid en evenwichtstoornissen kan leiden en jij ziet ineens een oorzakelijk verband tussen vallende ouderen en gluten. Lijd je dan niet aan enorme zelfoverschatting, dat je meent hiermee een echte ontdekking gedaan te hebben? | |
Pietverdriet | zondag 29 oktober 2017 @ 21:00 |
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Dunning-krugereffect | |
#ANONIEM | zondag 29 oktober 2017 @ 21:04 |
Dit wordt/is weer zó'n herhaling van zetten. ![]() | |
Pietverdriet | zondag 29 oktober 2017 @ 21:05 |
Ik heb QED al klaar staan | |
#ANONIEM | zondag 29 oktober 2017 @ 21:07 |
GMTA. ![]() |