Je hebt altijd een arbeidsrelatie met degene voor wie je werkt he?quote:Op zaterdag 2 september 2017 13:23 schreef Piles het volgende:
Ik vraag me af hoe dat met de nieuwe modelovereenkomsten zit (ter vervanging van de VAR).
Bedrijfskleding van de opdrachtgever klinkt toch een beetje als arbeidsrelatie.
Als ZZP-er heb je een opdrachtgever-opdrachtnemer-relatie. Je weet heus wel wat ik bedoel.quote:Op zaterdag 2 september 2017 13:24 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Je hebt altijd een arbeidsrelatie met degene voor wie je werkt he?
TNT doet hetzelfde hoor.quote:Op zaterdag 2 september 2017 13:16 schreef tstile het volgende:
Een groot bedrijf heeft vast personeel wat de klanten afgaat.
Nu huren ze via uitzendbureau's maar ook via andere bedrijven extra personeel in.
Die bedrijven werken met zzp'ers. Vervolgens worden de zzp'ers verplicht om de kleding met logo van de opdrachtgever te dragen.
Ik vraag mij af of dit is toegestaan. De klant krijgt dus het idee dat er een directe(loondienst) medewerker voor zijn neus staat. De realiteit is dat het een zzp'er is die via een ander bedrijf voor het hoofdbedrijf werkt en zich niet mag voorstellen met zijn eigen bedrijfsnaam of bijv. zijn eigen bedrijfskleding.
Een zzp'er kan natuurlijk gewoon z'n ding doen en met zijn eigen (gewone of bedrijfs-)kleding aan het werk gaan maar dan krijgt hij simpelweg geen opdrachten meer...
Oke dan zeg ik het anders: Het maakt geen hol uit wat voor kleding je bij welke klant aan hebt mbt je VARquote:Op zaterdag 2 september 2017 13:25 schreef Piles het volgende:
[..]
Als ZZP-er heb je een opdrachtgever-opdrachtnemer-relatie. Je weet heus wel wat ik bedoel.
quote:Op zaterdag 2 september 2017 13:27 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Oke dan zeg ik het anders: Het maakt geen hol uit wat voor kleding je bij welke klant aan hebt mbt je VAR
quote:Modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen
Er zijn overeenkomsten die voor een specifieke branche of beroepsgroep zijn opgesteld; van bouwvakker tot huisarts en van architect tot kunstenaar. Om een voorbeeld te geven: in overeenkomst voor de bouw staat dat een zzp’er geen bedrijfskleding van zijn opdrachtgever mag dragen. Hij moet zijn eigen kleding dragen. En hij mag alleen gebruik maken van zijn eigen gereedschap.
https://evencentraal.nl/o(...)-verdwijnen-var-zzp/
"De bouw" is ook nogal een ruim begrip... Ik werk niet in de bouw.. maar ik heb gewoon bedrijfskleding aan van de opdrachtgever waar ik op dat moment voor werkzaam ben en dat is ook nodig ivm herkenbaarheid omdat ik op dezelfde locatie voor verschillende opdrachtgevers werk.. Anders word het wel heel ingewikkeld op de werkvloerquote:
Dat begrijp ik, maar het is dus niet zo dat het altijd en overal mag blijkbaar.quote:Op zaterdag 2 september 2017 13:34 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
"De bouw" is ook nogal een ruim begrip... Ik werk niet in de bouw.. maar ik heb gewoon bedrijfskleding aan van de opdrachtgever waar ik op dat moment voor werkzaam ben en dat is ook nodig ivm herkenbaarheid omdat ik op dezelfde locatie voor verschillende opdrachtgevers werk.. Anders word het wel heel ingewikkeld op de werkvloer
Jawel, zie edit laatste post..quote:Op zaterdag 2 september 2017 13:38 schreef Piles het volgende:
[..]
Dat begrijp ik, maar het is dus niet zo dat het altijd en overal mag blijkbaar.
Dan weiger je de bedrijfskleding. Zoekt de opdrachtgever een ZZP' er die er niet moeilijk over doet.quote:Op zaterdag 2 september 2017 14:02 schreef tstile het volgende:
Ik zou zeggen dat je als ondernemer hoort te werken aan je eigen bedrijf en naamsbekendheid.
Door in de kleding van een opdrachtgever te lopen doe je dat dus teniet op momenten dat je voor een bepaalde opdrachtgever aan de slag bent.
Wat postnl/tnt doet kan volgens mij niet kloppen.
Met jouw redenatie door het 'moeilijk doen' te noemen is straks heel Nederland zzp'er en heeft niemand sociale rechten meer. Nee echt geweldig.quote:Op zaterdag 2 september 2017 14:10 schreef 75020 het volgende:
[..]
Dan weiger je de bedrijfskleding. Zoekt de opdrachtgever een ZZP' er die er niet moeilijk over doet.
Mijn werkgever werkt voor de helft met zelfstandige onderaannemers. De meesten lopen vrijwillig in onze bedrijfskleding. Het is maar waar je moeilijk over wilt doen.
Als jij dat vindt dan moet je die opdracht niet aannemen, zo simpel is het. Natuurlijk mag een opdrachtgever dit als voorwaarde stellen! Dat zijn nou eenmaal de afspraken die je wel (of niet) overeenkomt. Dus wil je het niet? Dan doe je het lekker niet, maar dan gaat die opdracht gewoon aan je neus voorbij.quote:Op zaterdag 2 september 2017 14:02 schreef tstile het volgende:
Ik zou zeggen dat je als ondernemer hoort te werken aan je eigen bedrijf en naamsbekendheid.
Door in de kleding van een opdrachtgever te lopen doe je dat dus teniet op momenten dat je voor een bepaalde opdrachtgever aan de slag bent.
Wat postnl/tnt doet kan volgens mij niet kloppen.
Je vraag is of het is toegestaan dat bedrijven dat vragen cq eisen. Het antwoord daarop is heel simpel: ja, een bedrijf kan en mag dat als voorwaarde stellen en jij als zzp'er kan daarop je beslissing om voor dat bedrijf te gaan werken daarop aanpassen.quote:Op zaterdag 2 september 2017 14:24 schreef tstile het volgende:
[..]
Met jouw redenatie door het 'moeilijk doen' te noemen is straks heel Nederland zzp'er en heeft niemand sociale rechten meer. Nee echt geweldig.
Laten we het eens omdraaien, waarom doen opdrachtgevers zo moeilijk over mensen aannemen en sociale lasten betalen?
Want als het iemand moeilijk doet, dan zijn het juist die bedrijven, die hun kleding uitdelen aan zzp'ers, maar te beroerd zijn om ze in dienst te nemen.
En geloof me als op het hoofdkantoor een keer de wc verstopt is en ze laten een loodgieter komen dan vragen ze heus niet of die ff een shirt van hun aantrekt.
Dus wie doet hier nou moeilijk?
Overigens is volgens mij de chaos compleet op dit gebied:quote:Een ZZP-er moet herkenbaar zijn eigen bedrijf vertegenwoordigen -mag dus geen bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen dragen van zijn opdrachtgever en ook niet in een bedrijfswagen van zijn opdrachtgever rijden.
quote:Dat betekent dat de Belastingdienst tot 1 juli 2018 geen boetes of naheffingen oplegt, ook al hebben ondernemer en opdrachtgever zich niet aan de regels gehouden.
Komt omdat Asscher zo'n belachelijke wet heeft gebouwd dat zelfs de Belastingdienst het vertikt om hem uit te voeren. En het heeft enkele tienduizenden -echte- zzp'ers al de nodige opdrachten gekost vanwege koudwatervrees van opdrachtgevers voor fiscale boetes achteraf.quote:Op zaterdag 2 september 2017 18:22 schreef Wespensteek het volgende:
Het is wel toegestaan maar inderdaad wordt dit wel als aanwijzing voor mogelijke schijnzelfstandigheid gezien.
https://www.solideintermediair.nl/zzp.html
[..]
Overigens is volgens mij de chaos compleet op dit gebied:
https://nos.nl/artikel/21(...)jaar-uitgesteld.html
[..]
Denk ook dat het komt omdat er zoveel zzp-ers als schijnzelfstandige werken dat men chaos vreest als dat echt wordt aangepakt.quote:Op zaterdag 2 september 2017 18:25 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Komt omdat Asscher zo'n belachelijke wet heeft gebouwd dat zelfs de Belastingdienst het vertikt om hem uit te voeren. En het heeft enkele tienduizenden -echte- zzp'ers al de nodige opdrachten gekost vanwege koudwatervrees van opdrachtgevers voor fiscale boetes achteraf.
Ik denk sowieso niet dat er ook maar iemand zin heeft of TNT aan te pakken.quote:Op zaterdag 2 september 2017 18:27 schreef Wespensteek het volgende:
[..]
Denk ook dat het komt omdat er zoveel zzp-ers als schijnzelfstandige werken dat men chaos vreest als dat echt wordt aangepakt.
Klopt en de vele andere grote bedrijven ook niet, de belastingdienst zelf heeft uiterst twijfelachtige constructies als zzp goedgekeurd. Het is zo uit de klauwen gelopen dat men niet meer weet hoe men terug moet terwijl de nadelen wel te zien zijn. Gelukkig trekt de economie weer aan en dan krijgen zzp-ers zelf weer meer keuze mogelijkheden, ik ben benieuwd hoe werkgevers gaan reageren als ze geen goed personeel meer kunnen krijgen omdat hun voorwaarden zo slecht zijn. Waarschijnlijk moeten er meer werkvergunningen verleend worden aan buitenlanders.quote:Op zaterdag 2 september 2017 18:28 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ik denk sowieso niet dat er ook maar iemand zin heeft of TNT aan te pakken.
Met wat geluk wordt Zijlstra de opvolger van Asscher en schaft hij voor de Kerst die hele flexwet + wet DBA weer gewoon af. Als we dan ook de loonbetaling bij ziekte terugbrengen naar een fatsoenlijke termijn durven werkgevers weer mensen (voor vast) aan te nemen en zijn we er ook.quote:Op zaterdag 2 september 2017 18:32 schreef Wespensteek het volgende:
[..]
Klopt en de vele andere grote bedrijven ook niet, de belastingdienst zelf heeft uiterst twijfelachtige constructies als zzp goedgekeurd. Het is zo uit de klauwen gelopen dat men niet meer weet hoe men terug moet terwijl de nadelen wel te zien zijn. Gelukkig trekt de economie weer aan en dan krijgen zzp-ers zelf weer meer keuze mogelijkheden, ik ben benieuwd hoe werkgevers gaan reageren als ze geen goed personeel meer kunnen krijgen omdat hun voorwaarden zo slecht zijn. Waarschijnlijk moeten er meer werkvergunningen verleend worden aan buitenlanders.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |