Bron:quote:...
Ruim zes op de tien mensen (62%) met een gezond gewicht kijkt wel eens iemand met overgewicht na. 28 procent veroordeelt wel eens iemand als diegene wat eet en 12 procent lacht mensen met overgewicht uit. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 19.533 mensen, waaronder 1.500 mensen die obesitas hebben.
Bijna de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. 14 procent heeft ernstig overgewicht (obesitas).
Eigen schuld
Als iemand te zwaar is, is het volgens de helft van de deelnemers (50%) vooral zijn eigen schuld. Een kwart (23%) vindt daarom dat mensen met overgewicht zelf mee moeten betalen aan de behandeling van ziektes die het gevolg van overgewicht zijn en 19 procent zegt dat mensen die te zwaar zijn een hogere zorgpremie moeten betalen dan mensen met een gezond gewicht.
'Ik voel me vernederd'
EenVandaag ondervroeg ook 1.500 mensen met obesitas. Meer dan de helft (53%) van hen geeft aan dat hun gewicht een negatieve invloed op hun leven heeft. Ze hebben lichamelijke klachten of maken zich zorgen over de gezondheidsrisico's die ze lopen. Ook schamen ze zich voor hun lichaam: "Wat ik ook aantrek, ik kan niet verbergen dat ik te dik ben en dus heb ik altijd het gevoel dat ik word bekeken." Sommige mensen voelen zich vernederd: "Het is ongelooflijk pijnlijk dat ik in speciale winkels kleding moet kopen en in andere stoelen moet zitten."
Oplossing
Gezond eten goedkoper maken is volgens de deelnemers een goede manier om overgewicht tegen te gaan, net als lessen over een gezonde leefstijl op de basisschool. Ook het bij wet vastleggen van de hoeveelheid zout en suiker in een product kan op steun rekenen. Voor zaken die de consument geld kosten, zoals een zogenaamde vettaks, is minder draagvlak.
Vanavond presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van het onderzoek in EenVandaag. De uitzending (18.15 uur, NPO1) staat geheel in het teken van obesitas.
Over het onderzoek
Aan het onderzoek deden 19.533 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 9 tot en met 15 augustus 2017.
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.
De software van de onderzoeken is van Vision Critical.
En als je gewoon niet kan koken en daarom alleen groenten uit de diepvries of blik eet?quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 09:48 schreef Voetbalmeisje het volgende:
Het verschil tussen vers, diepvries en blikgroenten proef je wel. En anders kan je gewoon niet koken.
Dat wilde ik nog even zeggen.
Als het goed smaakt zie ik geen probleem, ik eet vrijwel de hele winter groenten uit de diepvries, wel groenten uit mijn eigen tuin.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 10:03 schreef Ferrari_Tape het volgende:
[..]
En als je gewoon niet kan koken en daarom alleen groenten uit de diepvries of blik eet?
Dus dan pak je maar de vette hap of zoquote:Op vrijdag 25 augustus 2017 09:48 schreef Voetbalmeisje het volgende:
Het verschil tussen vers, diepvries en blikgroenten proef je wel. En anders kan je gewoon niet koken.
Dat wilde ik nog even zeggen.
Ok. Ik dacht dat je van diepvries (rechtstreeks uit supermarkt) of blik, dik wordt.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 10:06 schreef 8777 het volgende:
[..]
Als het goed smaakt zie ik geen probleem, ik eet vrijwel de hele winter groenten uit de diepvries, wel groenten uit mijn eigen tuin.
Blik is natuurlijk wel minder gezond dan vers, maar nog altijd gezonder dan een frikandel, zak borrelnootjes of een salade vol met vette saus.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 10:11 schreef Ferrari_Tape het volgende:
[..]
Ok. Ik dacht dat je van diepvries (rechtstreeks uit supermarkt) of blik, dik wordt.
Nee, is gewoon hetzelfde als vers zeg maar. Oogsten en invriezen.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 10:11 schreef Ferrari_Tape het volgende:
[..]
Ok. Ik dacht dat je van diepvries (rechtstreeks uit supermarkt) of blik, dik wordt.
Hoe kom je daarbij? Blik is qua vitaminen en dergelijke echt niet minder gezond. Enkel wat meer zout.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 10:13 schreef Halcon het volgende:
[..]
Blik is natuurlijk wel minder gezond dan vers, maar nog altijd gezonder dan een frikandel, zak borrelnootjes of een salade vol met vette saus.
blik minder gezond?quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 10:13 schreef Halcon het volgende:
[..]
Blik is natuurlijk wel minder gezond dan vers, maar nog altijd gezonder dan een frikandel, zak borrelnootjes of een salade vol met vette saus.
Met het seizoen mee eten scheelt al flink in de knip. Of bij de boerenwinkel kopen.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 12:13 schreef agter het volgende:
Ik zou het niet erg vinden als verse producten wat gunstiger geprijsd zouden zijn tov al de troep.
Dat is niet de conckusie uit jouw linkjes.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 12:27 schreef Halcon het volgende:
http://www.voedingscentru(...)-groenteuitblik.aspx
https://www.consumentenbond.nl/dieet/verse-of-conservegroenten
Verse groenten zijn gezonder.
Aan groente uit pot of blik kan wel zout en/of suiker zijn toegevoegdquote:Op vrijdag 25 augustus 2017 12:39 schreef Steenkool het volgende:
[..]
Dat is niet de conckusie uit jouw linkjes.
quote:De belangrijkste reden is dat groenten vaak al binnen enkele uren na de oogst verwerkt worden voor diepvries en blik of pot. Dit is veel sneller dan het verse product bij u thuis in de pan ligt; dat kan dagen tot weken duren. In de tussentijd kan de hoeveelheid van de kwetsbaarste vitaminen in de verse groenten al fors zijn afgenomen.
Dat heb ik gelezen, ja.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 12:44 schreef Halcon het volgende:
[..]
Aan groente uit pot of blik kan wel zout en/of suiker zijn toegevoegd
Als je fruit uit blik of pot koopt, let er dan op of het fruit 'op siroop' is. Dit betekent dat ze drijven in een mengsel van water en suiker, waardoor ze minder gezond zijn dan vers fruit.
Alleen bij de rodekool, worteltjes en doperwten is het gehalte aan vitamine C lager dan gemiddelde bij verse groente.
De hoeveelheid foliumzuur is alleen lager bij sperziebonen en worteltjes.
Uit ons onderzoek blijkt dat groenten uit blik, pot en diepvries wat betreft de gehaltes vitaminen en mineralen nauwelijks onderdoen voor verse groenten.
Wel zijn groenten uit blik of pot veel zouter dan verse groente. Zout wordt toegevoegd voor de smaak en ook om de structuur te verbeteren. Het Voedingscentrum hanteert een bovengrens van 0,3 milligram zout per 100 gram. Alle door ons geteste groente in blik en pot komen hier bovenuit. Dit is dus ongunstig voor de bloeddruk. Wie zijn of haar zoutinname wil beperken, kan dus beter kiezen voor diepvries- of verse groenten.
Ook belangrijk, je definitie van vers:
[..]
Klopt. Wat betreft diepvries heb je in theorie groot gelijk.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 12:13 schreef SeLang het volgende:
Diepvries is volgens mij het meest gezond. Binnen enkele uren na de oogst wordt het snel ingevroren en blijft alle goedheid bewaard.
Blikgroente wordt net als diepvries snel na de oogst al ingeblikt. Maar het wordt natuurlijk wel bij hogere temperaturen bewaard dus ik zou denken dat het niet zo gezond is als diepvries. "Verse" groente is meestal al enkele dagen oud. Of ingeblikt beter of slechter is dan "verse" groenten dat weet ik eigenlijk niet.
Heb je ook volledig gelijk in. Ik had tot een jaar geleden een pot koekjes op tafel staan omdat dat "leuk" stond. Wat gebeurde er, ik nam om 8 uur 's avonds de medicatie en om 9 uur vrat ik die hele pot leeg. Sindsdien haal ik het niet meer.quote:Op donderdag 24 augustus 2017 23:01 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Wat ik niet begrijp is dat als je van jezelf weet dat je medicijnen zorgen voor een onbeheersbare eetlust, dat je dan wel schijnbaar voldoende eten in huis haalt om aan die eetlust te voldoen. Als je gewoon wat minder dingen koopt kun je ze ook niet opeten
Of andersom: ongezond eten duurder maken.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 12:21 schreef Rauw. het volgende:
[..]
Met het seizoen mee eten scheelt al flink in de knip. Of bij de boerenwinkel kopen.
Dat is toch de manier. Het begint bij die meuk niet kopen. Wat je niet koopt, eet je ook niet op. Ik heb er ook veel respect voor voor mensen die het roer zo om kunnen gooien.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 12:52 schreef Mutiilation het volgende:
[..]
Heb je ook volledig gelijk in. Ik had tot een jaar geleden een pot koekjes op tafel staan omdat dat "leuk" stond. Wat gebeurde er, ik nam om 8 uur 's avonds de medicatie en om 9 uur vrat ik die hele pot leeg. Sindsdien haal ik het niet meer.
Weeg nu 85 kilo. Jaar geleden was dat 98. Toen ik bijna de 100 aantikte heb ik het roer omgegooid.
Het is ook gewoon een zwak excuus. Het is geen onwetendheid of het gewoon echt niet snappen. Niemand (die niet zwakbegaafd is) kan moddervet worden zonder dat ze snappen waarom. Het is gewoon écht niet willen, en dan is dom spelen lekker makkelijk.quote:Op vrijdag 25 augustus 2017 13:06 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dat heb ik een stuk minder tot niet voor mensen die maar blijven mekkeren dat gezond eten zo duur is en dat als ze geen vers eten kopen dat ze dan net zo goed frikandellen kunnen eten als bv. diepvriesgroenten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |