abonnement Unibet Coolblue
pi_177976919
20-03-2018

115.000 jaar oude gereedschappen ontdekt in China

De gereedschappen laten zien dat prehistorische mensen tot veel meer in staat waren dan gedacht.

In totaal hebben onderzoekers in het centrale deel van China zeven van botten gemaakte gereedschappen ontdekt. Het onthult dat de mensen die deze gereedschappen maakten, vertrouwd waren met de eigenschappen van bot en precies wisten hoe ze botten konden gebruiken.

Vergelijken
Het is een bijzondere vondst. Onderzoeker Luc Doyon vertelt dat er in Oost-Azië nog niet eerder zulke oude van botten gemaakte gereedschappen zijn ontdekt (de oudste van botten gemaakte gereedschappen die ons tot voor kort in China bekend waren, zijn slechts 35.000 jaar oud). “Ze zijn wel gevonden in Eurazië, Afrika en de Levant (een gebied ten oosten van de Middellandse Zee), dus de ontdekking in China biedt ons de kans om deze objecten op wereldwijde schaal te vergelijken.”


Een lang botfragment van een groot dier dat gebruikt is als gereedschap. Afbeelding: Luc Doyon.

Dieren
De onderzoekers ontdekten de botfragmenten in het midden van China, op zo’n tien meter diepte. In de tijd waaruit de botfragmenten stammen, moet op deze plaats een waterbron hebben gelegen waar dieren kwamen drinken. En daarmee was het de ideale plek voor het vangen en doden van dieren. Sommige botten van deze dieren werden vervolgens omgetoverd tot gereedschappen. Ze deden bijvoorbeeld dienst als ‘zachte hamers’ waarmee de mensen onder meer stenen gereedschappen bewerkten.

Onduidelijk is nog wie deze gereedschappen precies heeft gebruikt. Waarschijnlijk gaat het niet om Homo sapiens of Neanderthalers. Wel zouden de makers van deze gereedschappen gelijktijdig met beide soorten hebben geleefd. Eerder zijn in het gebied al twee incomplete mensachtige schedels ontdekt die suggereren dat de makers van deze gereedschappen zich vermengden met de Neanderthalers. “Maar dat is een hypothese die nog bevestigd moet worden middels vervolgonderzoek.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177976935
20-03-2018

Onbekend kasteel bij Castricum ontdekt



Kasteel bij Castricum

Bij Castricum zijn sporen van een kasteel ontdekt. Een amateurhistoricus was het kasteel op het spoor gekomen, en uit professioneel weerstandonderzoek bleken er inderdaad sporen van een grachtenstelsel in de grond te zitten.

Heemwerf

Amateurhistoricus Hans van Weenen kwam het kasteel, dat vlak bij Kasteel Cronenburg ligt, op het spoor. Hij ontdekte dat er in een acte melding wordt gemaakt van een heemwerf, wat meestal duidt op de aanwezigheid van een kasteel. Dat was dusdanig bijzonder dat Van Weenen de gemeente tipte. De gemeente vond het onderzoek van Van Weenen dusdanig interessant dat ze besloten om professioneel onderzoek te financieren.

Slotgracht en muren

Uit onderzoek met een weerstandmeter bleek dat er inderdaad sporen van een kasteel in de grond zitten. Uit de metingen bleek dat er inderdaad nog resten van een slotgracht en muren in de grond zitten. Het gaat om een kleine burcht, die waarschijnlijk onderdeel was van een linie die de routes naar Egmond en Alkmaar moesten beschermen. Tegen NH Nieuws verklaarde Van Weenen opgetogen te zijn. Hij noemde het 'de vondst van de eeuw'.

Kasteel niet opgegraven

Gemeente Castricum liet in een persbericht weten dat de resten, die onder een opgehoogd boerenerf liggen, niet worden opgegraven.

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 21 maart 2018 @ 13:51:53 #278
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_177982673
quote:
Raadsel microscoop Van Leeuwenhoek opgelost
Microbiologie Antoni van Leeuwenhoek, 17e eeuwse grondlegger van de microbiologie, keek door de sterkste lenzen van zijn tijd. Hoe maakte hij die?

De microscopen waarmee Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) als eerste ter wereld bacteriën, spermacellen en bloedlichaampjes zag, zijn van ongekende kwaliteit. De lenzen waren tot tien keer sterker dan die van zijn tijdgenoten. Hoe hij dat voor elkaar kreeg, was een raadsel. Nu, na 350 jaar, ontdekten onderzoekers van de TU Delft en Rijksmuseum Boerhaave in Leiden dat de lakenhandelaar en amateurwetenschapper voor zijn microscopen dunne, zelfgeslepen lensjes gebruikte. (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_178028986
23-03-2018

Uniek Herculesbeeld ontdekt op archeologische site in Namen


 © Thinkstock - Illustratiebeeld.

Een beschilderd pleisteren beeld van de antieke god Hercules is dinsdag door een archeoloog aan de oppervlakte gebracht op de site van Grognon in de provincie Namen. Op deze site wordt later een parking voor 600 auto’s gebouwd. Er zijn eerder ook al belangrijke archeologische vondsten gedaan.

Het beeld, aangetroffen in de ruïne van een kelder, is een unieke vondst in ons land. “Het is een klassieke afbeelding van Hercules die tegen een boomstam leunt, een knots vast heeft en een dierenhuid draagt van de leeuw van Nemea”, zegt archeoloog Ralph Vanmechelen. “Het beeld is fragiel, maar toch in goede staat. Het dateert uit de derde eeuw na Christus en is 18 centimeter groot.”

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178029191
21-03-2018

Soemerische haven ontdekt in Irak



Soemerische haven Irak gevondenEen team van Italiaanse en Iraakse archeologen heeft in het zuiden van Irak een Soemerische haven ontdekt. Het 4000 jaar oude complex is de oudste haven die ooit in Irak is gevonden. De vondsten werden 21 maart 2018 gepresenteerd tijdens een conferentie in Rome.

De haven werd gevonden bij de archeologische site Abu Tbeirah, in de buurt van Nasiriya. Vierduizend jaar geleden lag dit gebied aan de kust van de Arabische golf. Het bassin dat gevonden is, is 130 meter lang en zo’n 40 meter breed. Daarmee is de haven ouder dan de haven van Ur.

Haven of reservoir?

Dat het bassin een haven was, staat nog niet helemaal vast. Volgens het team zou het ook kunnen dat het bassin diende als watervoorraad, of misschien zelfs als waterberging tegen overstromingen. Dat het bassin in verbinding stond met omliggende nederzettingen, staat volgens de archeologen wel vast. Volgens hen is het, voor het geoefende oog, zelfs mogelijk om een aantal van de structuren in Google Maps terug te vinden.

De vondst kan volgens de archeologen in ieder geval meer licht werpen op de Soemerische periode. Met name op een periode van grote klimaatverandering rond 2200 voor christus. In die tijd werd Mesopotamië getroffen door extreme droogte. De archeologen hopen aan de hand van die gegevens ook te weten te komen wanneer en waarom Abu Tbeirah verlaten werd.



Lang in verbinding met de rivier

De vondst, in het stroomgebied waar de Eufraat en de Tigris samen komen, wijst er ook op dat de Soemerische stadsstaten in de regio, al lang in verbinding stonden met de rivierdelta en de Arabische Golf.

De vondsten werden gepresenteerd tijdens een conferentie aan de Sapienza Universiteit in Rome. Op Facebook is de conferentie terug te kijken.

Bron:
•Sapienza Universiteit

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178029216
22-03-2018

Archeologische onderzoek naar moordpartij 17e eeuw



Archeologische opgraving Glencoe MassacreOp 13 februari 1692 werden tientallen leden van de Schotse clan Mac Donald of Glencoe vermoord door soldaten. Meer dan 300 jaar later proberen archeologen er achter te komen wat er precies is gebeurd.

De archeologen gaan onderzoek doen naar drie nederzettingen op het land van de National Trust for Schotland (NTS). Daar zou de moordpartij in 1692 zich hebben afgespeeld. Daarbij kijken ze vooral naar hoe het landschap zich verhoudt tot het verhaal van de moordpartij.

Plaggenhutten

In 2016 werden de resten van een plaggenhut gevonden, die waarschijnlijk bewoond was tijdens de moordpartij. Volgens bronnen stonden in het gebied meerdere gebouwen van steen en plaggen, die onderdak boden aan zo'n zeventig tot tachtig mensen, van de Mac Donald of Glencoe clan. Ze hielden zich in leven met veeteelt en –diefstal.

De Glencoe Massacre

Volgens het verhaal zou een regiment regeringstroepen onderdak gevonden hebben in de nederzettingen, tot ze na twee weken aanwezigheid de bewoners vermoordden. 38 mensen kwamen daarbij direct om. Veertien van hen verbrandden in hun huis. Overlevenden vluchtten de bergen in, waar nog eens veertig mensen omkwamen in een sneeuwstorm. De resultaten van de eerste onderzoeken worden snel verwacht.

Bron:

LiveScience

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178040015
quote:
DDR droeg steentje bij aan neerslaan Praagse Lente

Achtergrond - 23 maart 2018 - Auteur: Felix Bohr

Een halve eeuw geleden bloeide hoop op een hervorming van het socialisme op. Hoe de DDR in het neerslaan van die hoop verwikkeld was:
https://duitslandinstituu(...)rslaan-Praagse-Lente
pi_178043105
quote:
0s.gif Op maandag 19 maart 2018 15:10 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Ah, hier word ik heel blij van.
van dit dus ook:
Puzzelen met het Gruuthusehandschrift
  vrijdag 23 maart 2018 @ 20:56:07 #284
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_178043726
quote:
Heerlijk, prachtig handschrift, ook.

Zie: https://galerij.kb.nl/kb.(...)304657/lng/2.4609375
pi_178048600
quote:
De miskende rol van de vrouwen in de Eerste Wereldoorlog

Nooit eerder veranderde de rol van vrouwen zo snel als tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omdat de mannen massaal naar het front trokken, verschenen vrouwen in rollen en jobs die ze nooit eerder hadden uitgeoefend. Een terugblik op Internationale Vrouwendag.

Tim Trachet, Jan Ouvry
do 08 mrt 17:39
https://www.vrt.be/vrtnws(...)eerste-wereldoorlog/
pi_178104470
26-03-2018

Horror op middeleeuwse begraafplaats: dode kreeg kind



Archeologen hebben nabij het Italiaanse Bologna een vondst gedaan die rechtstreeks uit een horror-film lijkt gejat. Ze troffen in een middeleeuws graf de resten van een vrouw aan met een bijna volgroeide foetus die half uit haar lijf stak. De vrouw had bovendien een gaatje in haar hoofd. Ze is waarschijnlijk het slachtoffer geworden van de niet bepaald gezonde gezondheidszorg in die tijd.

Onderzoekers van de universiteit van Ferrara hebben vastgesteld dat het kind 38 weken oud was op het moment van sterven; normaal duurt een zwangerschap 40 tot 42 weken. Het leefde waarschijnlijk nog toen moeder stierf. Het is in de kist half ter wereld gekomen, een uiterst zeldzaam fenomeen dat bekend staat als post-mortem extractie. De geboorte was niet volledig en zijn of haar benen zaten nog in de moeder.

Het graf, in het plaatsje Imola, dateert uit de zevende of achtste eeuw. Moeder was in een gemetselde kist gelegd na haar dood. Ze was tussen 25 en 35 jaar oud, denken de Italianen. Ze is in die afgesloten omgeving opgezwollen door het vrijkomen van lijkgassen. Die hebben haar ongeboren kind half naar buiten geperst. Volgens de archeologen moet dat met veel kracht zijn gebeurd, de moeder had nog geen ontsluiting.

Het gaatje in het hoofd van moeder is een teken dat de ‘artsen’ nog hebben geprobeerd haar te redden door een gaatje in haar hoofd te boren. In die tijd geloofden mensen nog dat ziektes werden veroorzaakt door een opbouw van kwade gassen. Door een gaatje te boren – trepanatie – konden die ontsnappen. Het hielp de vrouw echter niet, ze stierf een week later, het gaatje was al begonnen te helen.

De vondst is gepresenteerd in het vakblad World Neurosurgery.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178141270
27-03-2018

Nieuw onderzoek harnas Toetanchamon onthult dat hij misschien niet de zwakke farao was waarvoor hij wordt versleten


 © PN

Wetenschap & Planeet De bekende Egyptische farao Toetanchamon zou wel eens een krijger geweest kunnen zijn die ervaring had op het slagveld in plaats van een zwakke jonge heerser. Dat is de conclusie van een onderzoek van de universiteit van Northampton. Die nam de wapenuitrusting onder de loep waarmee Toetanchamon was begraven en daar werden opmerkelijke sporen op gevonden.

De ontdekking werd gedaan door wetenschapper Lucy Skinner, die een expert is op het vlak van oud Egyptisch leer. Zij probeerde het 3.000 jaar oude lederen harnas van de farao te reconstrueren en gebruikte daarvoor een vrij nieuwe techniek van fotograferen waarbij verscheidene beelden onder een verschillende lichtinval werden samengebracht. Dat onthulde kenmerken van het kuras die nooit eerder waren gezien. En daar waren duidelijke tekenen bij dat het effectief was gebruikt.

Slijtage

“Je kon slijtage zien aan de randen van de lederen platen”, aldus Skinner. “Dat is een teken dat de wapenuitrusting echt was gebezigd. Het wijst erop dat Toetanchamon haar gedragen had en dat hij misschien wel actief was op het slagveld. Als dat klopt, zou het een ongelofelijke ontdekking zijn die ingaat tegen het idee dat Toetanchamon een zwakke en ziekelijke jonge heerser was.”


 © Secrets of Tutankhamun’s Treasures

De archeologe en conservator kwam voor het eerst in contact met het tuniekachtige kledingstuk in 2016. Ze was een van een handjevol mensen van buiten Egypte die de fragiele resten van het kuras – dat bewaard wordt in het Grand Egyptian Museum in Caïro – kon bestuderen.

Skinner onderzoekt oud Egyptisch en Nubisch leder in een poging om erachter te komen hoe het werd vervaardigd, gebruikt en hoe het eruit gezien kan hebben. Hoewel het harnas bijna een eeuw geleden werd opgegraven, is het nog altijd een mysterie hoe de overlappende lederen plaatjes vervaardigd werden en of het überhaupt gebruikt werd voor militaire doeleinden.

Replica

“Ik werk met experimentele looimethodes om replica’s te maken van de individuele plaatjes. De oude manier om dit type leder te maken, begrijpen we nog altijd niet. Materialen die duizenden jaren begraven zijn veranderen fysisch en chemisch, waardoor er heel wat ingewikkelde chemische processen nodig zijn om de ware toedracht te weten te komen”, aldus Skinner.


 © RV - Lucy Skinner.

Dat het kuras van Toetanchamon nog in een degelijke staat is, is sowieso al een meevaller. Leder overleeft zelden zo goed omdat het erg gevoelig is voor vocht. Na de opgraving door Howard Carter in de jaren 20 van de vorige eeuw, had het kledingstuk wel nog flink te lijden. Vermoedelijk toen het uit de originele doos werd gehaald en toen opgravers probeerden het te ontvouwen.

Vandaag is er nog maar een klein deel over en Skinner hoopt dat ze mee kan helpen om geld te vinden zodat het gerestaureerd kan worden. Over haar onderzoek werd een documentaire gemaakt – Secrets of Tutankhamun’s Treasures – die afgelopen weekend te zien was op de Britse tv-zender Channel Five.

Toetanchamon was 9 jaar toen hij op de troon kwam in Egypte, in 1.332 voor Christus. Hij stierf amper 10 jaar later. Zijn tombe werd door de bekende archeoloog Howard Carter in 1922 ontdekt in de Vallei der Koningen, waar nog andere farao’s begraven liggen

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178141289
27-03-2018

‘Lege’ kist ligt al 150 jaar in museum, dan vinden archeologen plots mummie


 © REUTERS

Wetenschap & Planeet Archeologen van de Universiteit van Sydney hebben de overblijfselen van een mummie ontdekt in een 2.500 jaar oude kist, waarvan altijd werd gedacht dat deze leeg was. Dat melden Australische media.

De sarcofaag uit het oude Egypte lag al meer dan 150 jaar onaangeroerd in het universiteitsmuseum van de Australische stad. Toen de wetenschappers afgelopen jaar de doodskist openden, zagen zij tot hun verbazing de resten van menselijke voeten en botten. Het onderzoek werd vorige week afgerond.

Volgens de onderzoekers waren de resten eerder beschadigd geraakt, waarschijnlijk door grafrovers. Hiërogliefen op de kist tonen aan dat de kist gemaakt is voor een priesteres genaamd Mer-Neith-it-es, maar sarcofagen bevatten niet altijd de resten van voor wie ze bedoeld waren.

De sarcofaag van Mer-Neith-it-es wordt, samen met drie andere kisten van het Nicholson Museum, tentoongesteld in een nieuw museum op het universiteitsterrein.


 © REUTERS

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 3 april 2018 @ 13:17:22 #289
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_178276209
quote:
Winston Churchill had ontmoeting met Mata Hari
Het Fries Museum heeft een foto verkregen waaruit blijkt dat Winston Churchill en Mata Hari een persoonlijke band hadden. De foto van de exotische danseres en de Britse politicus is gedateerd op 20 augustus 1906 en afkomstig uit een tijdschrift. Uit het bijschrift maakt het museum op dat de afbeelding waarschijnlijk afkomstig is uit de persoonlijke collectie van Mata Hari. “Avec Winston, 20 Août 1906”, luidt het bijschrift op de achterkant.

Het museum heeft de foto gekregen van een schenker die anoniem wenst te blijven.

Dat Churchill en Mata Hari elkaar hebben gekend was onbekend en komt als een verrassing. Het museum heeft daarom onderzoek gedaan naar de historische context. Uit persoonlijke brieven blijkt dat Churchill in augustus 1906 vakantie vierde in Frankrijk. Op uitnodiging van zijn jeugdvriend Baron de Forest bracht hij vanaf 12 augustus een week door op diens jacht in Deauville, aan de kust van Normandië. (Historiek).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_178278459
quote:
Tsaar Peter de Grote (1672-1725) voerde in 1689 een bijzondere belasting in. Wie voortaan nog met een baard wilde rondlopen, moest daarvoor geld neerleggen. De Russische tsaar, die zelf alleen een snor had, vond baarden overbodig.
https://historiek.net/baardbelasting-peter-de-grote/77779/

Tolstoi, bekende Rus...jaren later....
  dinsdag 3 april 2018 @ 18:51:01 #291
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_178283703
quote:
Arnout Hauben schuimt de Noordzee af: "Mijn rugzak stond stof te pakken"

Televisiemaker Arnout Hauben is begonnen aan de opnames van een nieuwe reeks. Hij reist rond de Noordzee, een trip van meer dan 5.000 kilometer.

Kristien Bonneure
06:21

De Noordzee is voor verhalenvertellers, ook op tv, een mer à boire: van de komst van de Vikingen tot de noodlottige storm die op kerstavond in 1330 Oostende vernielt. Over de pest, nieuwe ideeën en wetenschap die zich langs de Noordzee hebben verspreid. Van de wereldoorlogen die er werden uitgevochten, over de evolutie van de visserij tot de gevolgen van de opwarming van de aarde voor het leven in onze zee.

Van Brugge naar Antwerpen met een omweg

Arnoud Hauben gaat er televisie over maken. Samen met geluidsman/dronepiloot Ruben Callens en cameraman Philippe Niclaes maakt hij een tocht van 5.000 kilometer: van Brugge helemaal rond de Noordzee, tot in Antwerpen.

"Brugge was in de 14e, 15e eeuw de hoofdstad van de Noordzee," verduidelijkt Hauben in "De ochtend" op Radio 1. Hij is al vertrokken met een kano naar het Zwin, de verzande toegang tot de zee.

De reis verloopt langs de kust en over de zee, te voet en met het openbaar vervoer, met ferryboten, vrachtschepen en reddingssloepen. Onderweg praat Hauben met boeiende kustbewoners en zeelieden en laat hij heden en verleden in elkaar overvloeien. "Het zal over de middeleeuwen gaan, of over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de verhalen van mensen van nu: baggeraars en vissers."

Een titel voor het Noordzeeprogramma is er nog niet, en ook het moment van uitzending staat nog niet vast. Tegen eind oktober hopen Hauben en zijn collega's weer "binnen" te zijn en zonder te veel zeeziekte onderweg.

Mijn rugzak stond stof te pakken.

Arnout Hauben verfilmde eerder al zijn tochten naar Compostela (voor "Man bijt Hond" en langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog ("Ten oorlog"). Op tocht gaan, zonder veel voorbereiding, dat is zijn lang leven, vertelt hij in "De Ochtend".

Met het toeval als wandelstok de wereld ontdekken.

Vanavond wordt de laatste aflevering van “Leve de Zoo!”, ook met Arnout Hauben, uitgezonden op Eén.

De Noordzee blijft inspireren: de Britse omroep BBC maakte de tien jaar lopende reeks "Coast", over de kustlijn van het Britse eiland. En het boek "Aan de rand van de wereld. Hoe de Noordzee ons vormde" van Michael Pye werd enkele jaren geleden een bestseller.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)uimt-de-noordzee-af/
pi_178288822
Wat ik zo lees over Tsaar Peter de Grote vind ik hem best wel een vernieuwer .
Maar hij overdrijft wel hier en daar.
Hij was erg hollandofiel. Zoveel dat hij een Nederland burgemeester van Moskou maakte.
Dit was Nicolaas Romswinckel 1660-1727
https://www.geni.com/peop(...)/6000000013930932246

Nicolaas kwam in Rusland door zijn overgrootvader Nicolaes Ruts.
Portret van Rembrandt
pi_178293061
quote:
Terneuzen centraal in internationale herdenking Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde wordt volgend jaar - 75 jaar na dato - herdacht met militaire en culturele evenementen én een plechtige herdenking van de slachtoffers.

De officiële herdenking zal op zaterdag 31 augustus 2019 plaatsvinden in Terneuzen. De herdenking wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, samen met de provincies Zeeland en Brabant en de Canadese en Poolse ambassade.

Poolse, Canadese en Engelse soldaten veroverden in de herfst van 1944 Zeeuws-Vlaanderen, staken over naar de stranden van Vlissingen en Westkapelle en veroverden Walcheren en, via Brabant, Zuid-Beveland. Met de verovering van beide oevers van de Westerschelde, was de cruciale doorgang naar Antwerpen vrij. Het zou de opmars naar Duitsland met vele maanden hebben bekort.

Lange tijd genoot de Slag om de Schelde weinig bekendheid. Daar moet de grootste herdenking in Terneuzen een einde aan maken. De NPO zal de herdenking live uitzenden.

Ben de Reu, provincie Zeeland, over de herdenking Slag om de Schelde:
Behalve in Terneuzen zal de Slag om de Schelde ook op andere plaatsen in Zeeland worden herdacht. Naast het herdenken van de slachtoffers moet het ook een feest van vrijheid worden, zegt gedeputeerde Ben de Reu. Hij denkt aan een cultureel festival met verschillende evenementen in heel Zeeland.
https://www.omroepzeeland(...)g-Slag-om-de-Schelde
pi_178295597
03-03-2018

Hoe kwam oude Chinese munt in Europa?




Het is een mysterie voor historici. Hoe is een 900 jaar oude Chinese munt in Engeland terecht gekomen? De munt is recent gevonden in Cheshire bij een opgraving. In een gebied van 100 vierkante meter vonden archeologen enkele middeleeuwse objecten, Romeinse munten en potscherven. Het voorlopige oordeel is dat het waarschijnlijk gaat om een verzameling uit de achttiende of negentiende eeuw, die is begraven en vergeten.

Maar een historica van de University of Cambridge is daar niet zo zeker van. De munt, uit de twaalfde eeuw, kan ook op een andere manier in Europa terecht zijn gekomen, schrijft Dr Caitlin Green op haar persoonlijke website. De Britten hebben immers ook al eens een potscherf van Chinees porselein uit de veertiende eeuw ontdekt tijden archeologische werkzaamheden. En een paar jaar geleden trokken ze een brons object met Chinese tekens uit de modder van de Thames. Het ding kwam uit 1300.

Het is niet waarschijnlijk dat er direct contact was tussen Europa en Azië in die tijd. Maar objecten vonden toch hun weg tussen de twee continenten, vooral via de zijderoute. In Japan werd twee jaar geleden een Romeinse munt gevonden uit 400 na Christus die via deze weg naar het oosten was gegaan. Vooral van de Vikingen is bekend dat ze ver richting Azië voeren en objecten en ideeën meenamen naar het westen. Misschien kwamen zij wel handelaren uit China tegen en namen de munt mee.

De munt zal dus niet direct naar Europa te zijn gekomen. Wellicht heeft het betaalmiddel er wel decennia of zelfs eeuwen over gedaan, via het Ottomaanse Rijk misschien. Zeker is dat Europa en Azië via-via in contact stonden en dat er verkeer was. Zo kunnen zelfs ziektes deze kant op zijn gekomen. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat bacteriën ook reisden, via de poep van handelaren.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178295629
03-03-2018

Grootste piratenmassagraf in de VS ontdekt



Black Sam BellamyIn de Verenigde Staten is misschien wel het grootste massagraf voor piraten ontdekt in Massachusetts. In het driehonderd jaar oude massagraf liggen de resten van naar schatting meer dan 100 piraten, die aanspoelden nadat hun schip verging. Het gaat om bemanningsleden afkomstig van een schip van de beroemde piratenkapitein Sam Bellamy.

In 1717 verging het schip Whydah van Sam Bellamy voor de kust van Cape Cod in de Amerikaanse staat Massachusetts. De lichamen van zo’n honderd opvarenden spoelden aan en kregen niet het zeemansgraf van hun collega’s, maar werden aan land begraven. Vlakbij het massagraf werden ook andere resten gevonden, waaronder, bestek, aardewerk en de resten van funderingen. Waarschijnlijk zijn het de resten huizen de mensen die als eerste bij de rampplek waren, en de massagraven hebben aangelegd. De precieze vindplek wordt nu nog geheim gehouden, maar de archeologen hopen dat de begraafplaats op een dag een herdenkingsplek kan worden.

Sam Bellamy zelf ook gevonden?

Voor de kust werd in 1984 al het wrak van de Wydah gevonden. In februari 2018 werden tijdens een nieuw onderzoek naar het wrak gevonden die van Sam Bellamy geweest zouden kunnen zijn. Bij de resten in wrak lag een pistool dat sterke gelijkenissen vertoont met de omschrijvingen van het wapen dat Sam Bellamy gebruikt zou hebben. Archeologen proberen nu uit te zoeken of de menselijke resten inderdaad van Sam Bellamy zijn. DNA verwantschapsonderzoek moet uitsluitsel bieden.

Rijkste piraat

Sam Bellamy was een van de beroemdste piratenkapiteins uit de 'gouden eeuw van de piraterij'. In een jaar tijd wist hij 54 schepen te veroveren, waaronder het goudschip Whydah. Met dat schip ging (Black) Sam Bellamy ten onder voor de kust van Cape Cod. Omgerekend naar valuta van vandaag de dag, zou Bellamy op het moment dat hij omkwam, een fortuin van zo’n 120 miljoen dollar hebben gehad.

Bron:

The Telegraph

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 4 april 2018 @ 22:34:03 #296
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_178313351
quote:
Archeologen ontdekken graven onder voorplein Paleis Het Loo in Apeldoorn
In de grond onder het voorplein van Paleis Het Loo zijn opnieuw bijzondere archeologische vondsten gedaan. Behalve de al eerder gevonden Romeinse munt en verschillende scherven, ontdekten archeologen vrijdag een familiegraf uit de Vroege Middeleeuwen. Ook zijn er restanten van grafheuvels gevonden. De 13-jarige Kim Hoeks uit Apeldoorn, had geen betere dag kunnen uitkiezen voor haar dagje ‘stagelopen’. Ze stond er met haar neus bovenop toen de archeologen van archeologisch bureau RAAP de graven vrijdag ontdekten. (Stentor).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_178360400



quote:
Tot slaaf gemaakte Afrikanen hebben New York helpen opbouwen. Ze waren het bezit van Nederlanders, in de paar decennia dat die de dienst uitmaakten in New Holland. In het begin hadden ze nog enige vrijheid, valt op tijdens een speciale ‘erfgoed-trip’. Tot de Britten kwamen.
Hoe Nederland in de staat New York oefende met slavernij
https://decorrespondent.n(...)58733016363-a2f92605
pi_178360438
07-04-2018

Identiteit 4000 jaar oude mummie ontdekt door DNA-onderzoek FBI



Het mummyhoofd © MFA

Meer dan 100 jaar lang was het een groot mysterie: van wie is het mummiehoofd dat in het Boston Museum of Fine Arts ligt? Hulp uit onverwachte hoek heeft nu voor duidelijkheid gezorgd.

Het gemummificeerde hoofd werd in 1915 gevonden in een leeggeroofde 4000 jaar oude graftombe in de woestijn in Egypte. Sinds 1920 ligt het hoofd, samen met de rest van de overgebleven spullen uit de tombe, in het museum in Boston. Maar tot nu toe was niet duidelijk van wie het hoofd was.

Kwaliteit DNA

Het enige wat archeologen zeker wisten, was dat de tombe van de lokale heerser Djehutynakht en zijn vrouw was. Maar of het hoofd nou van meneer of mevrouw Djehutynakht was, kon niet worden vastgesteld. Zelfs niet na een CT-scan en eerder DNA-onderzoek in 2009.


Een röntgenfoto van het mummiehoofd. Foto: MFA

Het grootste probleem was de kwaliteit van het DNA. Dat gaat achteruit naarmate de tijd verstrijkt, maar nog eens extra hard in moeilijke condities, zoals een woestijn. Toch zag de FBI wel mogelijkheden. "Wat we doen is werken met bewijsmateriaal en dat is voor ons dagelijkse kost", zegt Anthony Onorato van de FBI tegen CNN.

Geluk gehad

En ook het bewijsmateriaal waar de FBI normaal mee te maken krijgt, is er soms slecht aan toe. De mummie was een mooie manier voor de FBI om te oefenen op ingewikkeld DNA-onderzoek. En zo werd een tand die eerder uit het hoofd van de mummie werd gehaald, in 2016 overgedragen aan de FBI.


In 2009 werd een tand van de mummie getrokken. Foto: MFA

Onderzoekster Odile Loreille is wel gewend om te werken met extreem oud DNA-materiaal. Toch was ze in eerste instantie niet heel hoopvol. Ze was bang dat er te weinig van over was. Maar het lukte toch. "Ik was blij verrast, we hebben geluk gehad", zegt Loreille. En zo weten we nu dat het mummiehoofd dat in het museum in Boston ligt, van meneer Djehutynakht is.

(rtlnieuws.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178410845
09-04-2018

90.000 jaar oud gereedschap! (en niet eens door mensen gemaakt)


90.000 jaar oud gereedschap

Archeologen in Spanje hebben een zeer bijzondere vondst gedaan, gereedschap van 90.000 jaar geleden. Het behoort tot de oudste werktuigen die ooit uit de grond zijn gehaald. Maar het meest opmerkelijke is dat er geen mensenhand aan te pas is gekomen om deze puntige houten priemen te maken. Ze zijn afkomstig van onze verre neven en nichten, de neanderthalers.

Ze zijn gevonden op de Aranbaltza site, waar meer bijzondere vondsten zijn gedaan. De houten werktuigen dateren uit een tijd dat neanderthalers in de meerderheid waren in Europa. Niet lang nadat deze werktuigen werden gemaakt, begonnen homo sapiens, oftewel moderne mensen, het stokje over te nemen. In noordelijk Spanje zijn neanderthalers nog lang blijven wonen.

Bijzonder is dat de werktuigen van hout zijn gemaakt. Dat materiaal vergaat normaal na een paar eeuwen. Maar doordat ze in waterrijke grond zaten, konden deze stukken behouden blijven. Ze werden waarschijnlijk gebruikt om schelpen te openen of dingen op te graven uit de bodem.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_178411021
09-04-2018

Op één na oudste familiegraf ontdekt in Tiel

In het graf werden 5600 jaar geleden zeker acht en mogelijk zelfs meer mensen ter ruste gelegd.

Het familiegraf – het grootst bewaarde familiegraf van Nederland uit die tijd – werd ontdekt op bedrijvenpark Medel. Voor men hier ging bouwen, werden er in 2016 en 2017 archeologische opgravingen op touw gezet. En die leverden ontzettend veel vondsten op. Waaronder dus dit 5600 jaar oude familiegraf.

Acht mensen of meer
Om het kwetsbare graf voorzichtig en rustig te kunnen bestuderen, is het in zijn geheel – een klomp klei van zo’n 1000 kilo – naar het laboratorium gebracht. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er minstens acht mensen in het familiegraf ter ruste werden gelegd, waaronder twee kinderen van slechts drie en vijf jaar oud. De onderzoekers kunnen op dit moment niet uitsluiten dat in het graf meer dan acht mensen begraven liggen; de botten zijn samengeperst en gebroken en liggen helemaal door elkaar (zie kader). Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoeveel mensen er precies in het graf liggen.

Kleilaag
Door overstromingen werd later een anderhalve meter dikke kleilaag op het graf afgezet. Deze zorgde er enerzijds voor dat de botten goed afgesloten werden van de buitenwereld en vrij goed bewaard gebleven zijn. Maar tegelijkertijd oefende deze kleilaag een enorme druk uit op de skeletresten, waardoor deze samengeperst werden, braken en door elkaar kwamen te liggen. Dat maakt het wat lastig om te bepalen hoeveel mensen er exact in het graf liggen.

Hazendonkgroep
De mensen die in het graf begraven werden, behoorden zeer waarschijnlijk tot de Hazendonkgroep. Deze groep is vernoemd naar de plek waar voor het eerst resten van deze groep zijn gevonden. De mensen die nabij het huidige Tiel begraven werden, woonden bij leven vlak bij de plek waar ze ter ruste zijn gelegd, aan een beekje in een dorpje dat eveneens is opgegraven. Ze waren jagers, vissers en verzamelaars, die door contacten met boeren in Limburg en omgeving zelf ook vee gingen houden en graan gingen verbouwen. Maar dat waren niet de enige gewoonten die ze van deze boeren overnamen. Zo komt ook het gebruik om families samen te begraven, daar vandaan.


Uniek
De vondst is bijzonder. Zulke grote graven uit deze periode zijn zeldzaam. Het is het op één na oudste familiegraf dat tot op heden in Nederland is opgegraven. Het enige oudere familiegraf in ons land is gevonden op Schokland (Noordoostpolder) en is veel slechter bewaard gebleven dan het exemplaar in Tiel.

Het familiegraf is overigens slechts één van de vele ontdekkingen die onderzoekers tijdens opgravingen op industrieterrein Medel hebben gedaan. In totaal zijn er namelijk meer dan een miljoen vondsten(!) uit de Steentijd, Bronstijd, IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen aangetroffen. De meeste van die vondsten zullen de komende tijd nog uitgebreid bestudeerd worden. Wie weet op welke verrassingen onderzoekers dan ook nog meer gaan stuiten.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')