FOK!forum / Culinesse à gogo / Vervanger voor kikkererwten? (Vegan)
jajablahblahzondag 9 juli 2017 @ 20:52
Ik eet veganistisch, maar ik hou niet zo van zoet op brood en ik kan ook niet zo goed tegen fruit.
Daarom maak ik zelf broodspreads. Deze zijn eigenlijk altijd op basis van bonen, meestal kikkererwten.
Helaas zijn bonen niet altijd makkelijk verteerbaar :{
Ik ben dus op zoek naar een vervanger voor bonen in zo'n spread.
Kikkererwten hebben een ideale structuur en redelijk neutrale smaak. Mogelijk dat er nog zoiets is dat ik kan gebruiken?
Hyaenidaezondag 9 juli 2017 @ 20:56
Als je geen vlees lust, geen fruit, zelfs geen zoet dan blijft er weinig over he.
MrSweetszondag 9 juli 2017 @ 20:57
avocado
Hyaenidaezondag 9 juli 2017 @ 20:58
sla, komkommer, tomaat, paprika
jajablahblahzondag 9 juli 2017 @ 20:59
quote:
0s.gif Op zondag 9 juli 2017 20:56 schreef Hyaenidae het volgende:
Als je geen vlees lust, geen fruit, zelfs geen zoet dan blijft er weinig over he.
Dat valt heel erg mee hoor :)
Maar ik zoek dus een andere groente die dezelfde structuur heeft als bonen.

Het gaat niet over lusten trouwens, ik eet volgens het Jelinekprincipe wegens MS.
jajablahblahzondag 9 juli 2017 @ 21:00
quote:
0s.gif Op zondag 9 juli 2017 20:57 schreef MrSweets het volgende:
avocado
Dat zou ik eens kunnen proberen. :)
ecstasyzondag 9 juli 2017 @ 21:40
Doperwten?
Ferzondag 9 juli 2017 @ 22:09
Ken ze allen als snack, maar wellicht kun je er meer mee, Edamame. Japanse bonen.
4EverBlackEyedzondag 9 juli 2017 @ 22:21

Deze dame heeft nog meer vegan recepten op haar kanaal.
Ferzondag 9 juli 2017 @ 22:23
Zou een pompoen ook niet kunnen?
Monkeymindzondag 9 juli 2017 @ 22:34
Doperwten!
jajablahblahzondag 9 juli 2017 @ 22:38
quote:
1s.gif Op zondag 9 juli 2017 22:34 schreef Monkeymind het volgende:
Doperwten!
Ik ben wel een beetje bang voor hetzelfde effect als met bonen. Of zal dat wel meevallen?
Postbus100zondag 9 juli 2017 @ 22:43
Zoete aardappel?
Farenjizondag 9 juli 2017 @ 23:00
Broodbeleg is lastig als je vegan bent. Zonder zuivel en ei valt er zoveel af. Maar je kan baba ganoush maken van gegrilde aubergine, sesampasta, citroensap; guacamole van avocado, ui, citroensap, koriander; olijven/tomaat tapenade; van linzen kun je ook vanalles maken, al dan niet in combinatie met groente als pompoen, biet, wortel, etc.
realAIVDmaandag 10 juli 2017 @ 07:30
en als je dan ook nog te lui bent om je beleg zelf te maken, dan blijkt AH het geheel zonder conserveermiddelen in de koeling te hebben liggen:
https://www.consumentenbond.nl/voedingsmiddelen/groentespread
jajablahblahmaandag 10 juli 2017 @ 08:06
quote:
0s.gif Op maandag 10 juli 2017 07:30 schreef realAIVD het volgende:
en als je dan ook nog te lui bent om je beleg zelf te maken, dan blijkt AH het geheel zonder conserveermiddelen in de koeling te hebben liggen:
https://www.consumentenbond.nl/voedingsmiddelen/groentespread
deze groentespreads zijn niet Jelinek proof vanwege het vet dat er in zit.

Ik ben overigens niet te lui om het zelf te maken, want dat doe ik elke dag, maar ben op zoek naar een lichter verteerbaar hartig alternatief voor bonen.
zeermaandag 10 juli 2017 @ 08:06
Je kunt prima houmous maken op basis van bijv. bieten. Er zijn ook mega veel veganistische spreads te koop, van de oude Tartex (op basis van kokosvet, meh) tot de nieuwe Tartex (op basis van zonnebloempitten _O_ ) en andere merken als bijvoorbeeld Streich (niet te eten imho maar ook op basis van zaden).

Je zou je kikkerwten ook eerst 24 uur kunnen laten weken als je dat niet al doet, dat maakt ze ook makkelijker verteerbaar. Eventueel bij het weken/koken een stukje kombu bijvoegen, dat helpt ook.
zeermaandag 10 juli 2017 @ 08:07
quote:
1s.gif Op maandag 10 juli 2017 08:06 schreef jajablahblah het volgende:

[..]

deze groentespreads zijn niet Jelinek proof vanwege het vet dat er in zit.

Ik ben overigens niet te lui om het zelf te maken, want dat doe ik elke dag, maar ben op zoek naar een lichter verteerbaar hartig alternatief voor bonen.
1,5% vet vind je niet high carb genoeg? _O_
jajablahblahmaandag 10 juli 2017 @ 08:11
quote:
10s.gif Op maandag 10 juli 2017 08:07 schreef zeer het volgende:

[..]

1,5% vet vind je niet high carb genoeg? _O_
gaat niet om percentages maar om het soort.
Het gaat ook niet om afvallen maar om het voorkomen van terugval bij Multiple Sclerose.
zeermaandag 10 juli 2017 @ 08:13
quote:
1s.gif Op maandag 10 juli 2017 08:11 schreef jajablahblah het volgende:

[..]

gaat niet om percentages maar om het soort.
Het gaat ook niet om afvallen maar om het voorkomen van terugval bij Multiple Sclerose.
Oh ok, da's wat minder 10.gif, sorry.

Ik denk dat die Tartexjes dan ook afvalen tbh. Wat ik poste over kombu zou je wel kunnen proberen, veel mensen heb in ieder geval de illusie dat het werkt.

Welke soorten vet eet je niet?
jajablahblahmaandag 10 juli 2017 @ 08:16
quote:
0s.gif Op maandag 10 juli 2017 08:06 schreef zeer het volgende:
Je kunt prima houmous maken op basis van bijv. bieten. Er zijn ook mega veel veganistische spreads te koop, van de oude Tartex (op basis van kokosvet, meh) tot de nieuwe Tartex (op basis van zonnebloempitten _O_ ) en andere merken als bijvoorbeeld Streich (niet te eten imho maar ook op basis van zaden).
Is er tartex zonder palmvet/kokosvet? _O_
Daar ga ik meteen naar zoeken O+
quote:
Je zou je kikkerwten ook eerst 24 uur kunnen laten weken als je dat niet al doet, dat maakt ze ook makkelijker verteerbaar. Eventueel bij het weken/koken een stukje kombu bijvoegen, dat helpt ook.
ik week nu met baking soda, maar dat pakt de ene keer beter uit dan de andere keer, en ik kan het alleen maar met crackers eten, niet met brood (dat is te zwaar).
jajablahblahmaandag 10 juli 2017 @ 08:18
quote:
0s.gif Op maandag 10 juli 2017 08:13 schreef zeer het volgende:
Welke soorten vet eet je niet?
Geen enkele behalve EVOO.
Dat betekent dat zo'n beetje alle voorgefabriceerde spreads afvallen. :'(
zeermaandag 10 juli 2017 @ 08:18
quote:
1s.gif Op maandag 10 juli 2017 08:16 schreef jajablahblah het volgende:

[..]

Is er tartex zonder palmvet/koksvet? _O_
Daar ga ik meteen naar zoeken O+

[..]

ik week nu met baking soda, maar dat pakt de ne keer beter uit dan de andere keer, en ik kan het alleen maar met crackers eten, niet met brood (dat is te zwaar).
qrLHK8b.jpg

Deze units zijn dat. Vooral de vandouvan is super nice, de moster/rucola is ook lekker, de andere smaken maal ik niet om.

Heb je ook al geprobeerd je kikkerwten te doppen? Eckte arab's doen dat ook voordat ze er houmous van maken :P .
jajablahblahmaandag 10 juli 2017 @ 08:21
De nieuwe tartex valt ook af helaas. :{
jajablahblahmaandag 10 juli 2017 @ 08:29
quote:
0s.gif Op zondag 9 juli 2017 22:21 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

Deze dame heeft nog meer vegan recepten op haar kanaal.
Supertip dit kanaal, dank!

Ik ga de andere suggesties in dit topic ook uitproberen O+
zeermaandag 10 juli 2017 @ 08:41
quote:
0s.gif Op maandag 10 juli 2017 08:21 schreef jajablahblah het volgende:
De nieuwe tartex valt ook af helaas. :{
oh damn, sorry
HaverMoutKoekjemaandag 10 juli 2017 @ 09:01
Ik kende het Jelinek dieet niet dus even gegoogled, maak je het jezelf niet extreem moeilijk om ook vegan te eten? Eiwit en vis mag van meneer Jelinek wel
jajablahblahmaandag 10 juli 2017 @ 09:07
quote:
1s.gif Op maandag 10 juli 2017 09:01 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik kende het Jelinek dieet niet dus even gegoogled, maak je het jezelf niet extreem moeilijk om ook vegan te eten? Eiwit en vis mag van meneer Jelinek wel
Inderdaad. En ik eet soms ook wel vis. Maar het gaat nu om die bonen :@
Veganistisch is het probleem trouwens niet hoor, het is het toegevoegde vet wat overal in zit wat de keuze beperkt maakt.
Ik eet over het algemeen vegan, maar vorige week had ik bijvoorbeeld een barbecue en dan pak ik (zelf meegebrachte) vis.
Sicstuswoensdag 19 juli 2017 @ 21:19
Ik las het topic en dacht in eerste instantie dat je een vervanger zocht omdat je misschien dacht dat kikkererwten van kikkers gemaakt zouden zijn :D
SoS87woensdag 19 juli 2017 @ 21:26
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juli 2017 21:19 schreef Sicstus het volgende:
Ik las het topic en dacht in eerste instantie dat je een vervanger zocht omdat je misschien dacht dat kikkererwten van kikkers gemaakt zouden zijn :D
2 erwten per kikker.
#ANONIEMwoensdag 19 juli 2017 @ 21:44
quote:
0s.gif Op maandag 10 juli 2017 08:21 schreef jajablahblah het volgende:
De nieuwe tartex valt ook af helaas. :{
En Acuka? (als je van een (beetje) pittig houdt) :9

520153ec76b64fe1908f0c00c1ad1446.png
Is op basis van Pepers, tomaat en walnoten. Enigste toegevoegde vetten die ik in de ingrediënten zie staan (heb pot voor me) is zonnebloemolie.

Bij Turkse winkels te krijgen. Ik vind zelf zoet beleg ook niet lekker en ben hier fan van op brood. (samen met Turkse olijvenspread :9 )

[ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 19-07-2017 21:46:57 ]
jajablahblahdonderdag 20 juli 2017 @ 08:48
Zonnebloemolie doe ik alleen bij hoge uitzondering, dus voor dagelijks gebruik valt dat af. Lijkt me wel lekker trouwens :9

Hummus met courgette ipv kikkererwten valt tegen helaas ;(
sirdanilotdonderdag 20 juli 2017 @ 11:27
quote:
1s.gif Op maandag 10 juli 2017 09:07 schreef jajablahblah het volgende:

[..]

Inderdaad. En ik eet soms ook wel vis. Maar het gaat nu om die bonen :@
Veganistisch is het probleem trouwens niet hoor, het is het toegevoegde vet wat overal in zit wat de keuze beperkt maakt.
Ik eet over het algemeen vegan, maar vorige week had ik bijvoorbeeld een barbecue en dan pak ik (zelf meegebrachte) vis.
Ik vind dat je het jezelf wel een beetje moeilijk maakt, maar goed zelfs met al je eisen zijn er spreads voor brood te maken die vegan zijn. Of b.v. spreads waar je een komkommertje of wat dan ook in kunt dippen, of met crackertjes.

Baba ghanoush: haal goedkope aubergines op de markt/bij de turk. Doe deze in hun geheel met zout/olijfolie in de oven, en bak tot ze lekker verschrompeld zijn. Dit laten afkoelen, de pulp eruit halen (al kan het ook wel inclusief het velletje mits dit niet te verbrand is, dan wordt de baba ghanoush wat grover), mengen met Tahini, wat kruiden als komijn, paprikapoeder, wat citroensap, knoflook, en een gladde puree maken.

Tahini saus: ik maak het zelf van sesamzaden uit een grote zak van de turk. Die maal ik in de blender met wat olie (liefst een neutrale, maar olijfolie kan vast ook wel), dan heb je tahini die je in een potje kan bewaren. De tahini kun je pureren met knoflook, citroensap zout en wat water totdat je een mooie witte saus hebt. Daar kun je komkommertjes in dopen etc.

Ajvar: zelfde als baba ghanoush, maar dan met geroosterde aubergines én paprikas, en niks erbij qua tahini of iets. Is ook in grote potten bij de turk/poolse winkel/ mocro te koop, kant en klaar. Je hebt scherpe en milde ajvar.

AHI_434d50303235383431_1_LowRes_JPG.JPG
jajablahblahdonderdag 20 juli 2017 @ 16:34
quote:
0s.gif Op donderdag 20 juli 2017 11:27 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik vind dat je het jezelf wel een beetje moeilijk maakt,
quote:
1s.gif Op maandag 10 juli 2017 08:11 schreef jajablahblah het volgende:

[..]

gaat niet om percentages maar om het soort.
Het gaat ook niet om afvallen maar om het voorkomen van terugval bij Multiple Sclerose.
:?

Maar, wel superbedankt voor het meedenken!
Tele6vrijdag 21 juli 2017 @ 09:58
Sunbutter?
Gemalen zonnebloempitten, ik geloof dat er verder niet veel aan toegevoegd hoeft, je kan het kruiden zoals je wilt.