FOK!forum / Sjieke Gehaktballen / [CUL] HET recept voor de gehaktbal.
#ANONIEMdinsdag 27 juni 2017 @ 15:45
Hallo allemaal,

Zoals sommige van jullie weten, ben ik gek op gehaktballen. Zo probeer ik altijd 1-2 keer per week een paar heerlijke ballen te draaien, en die lekker de hele middag in de jus te laten baden.
Wat is jullie favoriete recept voor de echte gehaktbal? Natuurlijk zijn er verschillende smaken en maakt iedereen hem anders. Persoonlijk wil ik mijn ballen vers draaien, met een goede jus.
Maar sommigen braden ze enkel en moeten gelijk op het bord.

Welk recept gebruiken jullie en zijn jullie trots op (eigen recept of uit een boekje of van grootmoeders gekregen?) en met welke bijproducten serveren jullie ze?

Groetjes, Monopoly

quote:
INGREDIENTEN
500 g gehakt

4 el Croma Bakken & Braden vloeibaar
2 el paneermeel
1 ei
gehaktkruiden

Doe het gehakt in een kom. Meng het heel goed met paneermeel, gehaktkruiden en het ei. Draai van het gehakt (met natgemaakte handen) 4 of 8 ronde ballen zonder barstjes. Verhit op middelhoog vuur de Croma Bakken en Braden Vloeibaar in een koekenpan en wacht tot de Croma bruin kleurt.
Bak de gehaktballen nu op een hoog vuur rondom bruin
Draai het vuur laag en braad de gehaktballen met het deksel half op de pan in 15 tot 20 minuten gaar. Dit is afhankelijk van de grootte van de gehaktballen, hoe kleiner de gehaktballen hoe eerder dat ze klaar zijn. De gehaktballen worden extra lekker als je een beetje laurier meebakt. Vergeet niet regelmatig de gehaktballen te keren. Voeg na de bereiding zout en peper naar smaak toe.

RobinOokdinsdag 27 juni 2017 @ 15:52
Ik eet nooit gehaktballen.
sirdanilotdinsdag 27 juni 2017 @ 15:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 15:52 schreef RobinOok het volgende:
Ik eet nooit gehaktballen.
Zonde.
MutedFaithdinsdag 27 juni 2017 @ 16:01
Gehaktkruiden :')
Croma :')

Niet specificeren welk soort gehakt :')
golferdinsdag 27 juni 2017 @ 16:02
Als ik gehaktballen maak volg ik het recept van de gehaktbal voor het personeel van de Librije:

https://www.keukenliefde.(...)staurant-de-librije/
golferdinsdag 27 juni 2017 @ 16:04
En verder ben je een enorme bal gehakt:

http://forum.fok.nl/user/history/276822
sirdanilotdinsdag 27 juni 2017 @ 16:15
Half om half (alleen rund is niet vet genoeg, het kan wel als je vet rund hebt).

Boter ipv croma.

Zelf kruiden ipv kant en klare kruiden, kom op jij bent de chef.
#ANONIEMdinsdag 27 juni 2017 @ 16:19
GEHAKTBALLEN _O_
MONOPOLY _O_
DIT TOPIC _O_
sirdanilotdinsdag 27 juni 2017 @ 16:27
Ah ludolf heeft deze nog niet dicht gegooid.
#ANONIEMdinsdag 27 juni 2017 @ 16:28
quote:
14s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 15:45 schreef Monopoly het volgende:
Hallo allemaal,

Zoals sommige van jullie weten, ben ik gek op gehaktballen. Zo probeer ik altijd 1-2 keer per week een paar heerlijke ballen te draaien, en die lekker de hele middag in de jus te laten baden.
Wat is jullie favoriete recept voor de echte gehaktbal? Natuurlijk zijn er verschillende smaken en maakt iedereen hem anders. Persoonlijk wil ik mijn ballen vers draaien, met een goede jus.
Maar sommigen braden ze enkel en moeten gelijk op het bord.

Welk recept gebruiken jullie en zijn jullie trots op (eigen recept of uit een boekje of van grootmoeders gekregen?) en met welke bijproducten serveren jullie ze?

Groetjes, Monopoly

[..]

Waarom Croma? Waarom 'gehaktkruiden'? Pure ingredienten graag mono.
#ANONIEMdinsdag 27 juni 2017 @ 16:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:28 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Waarom Croma? Waarom 'gehaktkruiden'? Pure ingredienten graag mono.
Ja dit was eht enige topic uit de lijst waar ik (min of meer bewust als anticlimax) express minimaal ben gebleven :')
Maar het echte recept breng ik u allen vanavond uiteraard.
derLudolfdinsdag 27 juni 2017 @ 16:29
quote:
14s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:02 schreef golfer het volgende:
Als ik gehaktballen maak volg ik het recept van de gehaktbal voor het personeel van de Librije:

https://www.keukenliefde.(...)staurant-de-librije/
Gehaktballen stonden toevallig al op het menu voor vanavond. Weet nu ook hoe ik ze ga kruiden ^O^
#ANONIEMdinsdag 27 juni 2017 @ 16:30
quote:
14s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:29 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Gehaktballen stonden toevallig al op het menu voor vanavond. Weet nu ook hoe ik ze ga kruiden ^O^
Dat is geen toeval. Dit is het lot! Neem er gelijk twee vanavond. Omdat het kan!
derLudolfdinsdag 27 juni 2017 @ 16:32
Kan inderdaad geen toeval zijn. Vis er dan toch iets tussen koe en gehaktbal?
nogeenoudebekendedinsdag 27 juni 2017 @ 16:40
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:32 schreef derLudolf het volgende:
Vis er dan toch iets tussen koe en gehaktbal?
Euh Kip :?.
derLudolfdinsdag 27 juni 2017 @ 16:42
quote:
7s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:40 schreef nogeenoudebekende het volgende:

[..]

Euh Kip :?.
Als het een dier is, dan een wolf. Ein Fleischwolf
nogeenoudebekendedinsdag 27 juni 2017 @ 16:46
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:42 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Als het een dier is, dan een wolf. Ein Fleischwolf
Blijft fantastisch die Duitse benamingen voor alledaagse apparaten. _O_.
Murderadinsdag 27 juni 2017 @ 18:04

Kotlet O+
Isabeaudinsdag 27 juni 2017 @ 18:08
quote:
13s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:04 schreef golfer het volgende:
En verder ben je een enorme bal gehakt:

http://forum.fok.nl/user/history/276822
Wel knap :D Was een topic verzinnen voor CUL tenminste eenvoudig :+

Laatste paar keer dit recept gebruikt: The Best Meatballs met wat minder paneermeel dan het recept aangeeft en Parmezaanse kaas als de kaas in het recept.
Sigaartjedinsdag 27 juni 2017 @ 19:28
Ik ga ze binnenkort weer braden. _O_
Maar wel eigen recept en jus erbij maken. :Y)
golferwoensdag 28 juni 2017 @ 00:20
quote:
14s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:02 schreef golfer het volgende:
Als ik gehaktballen maak volg ik het recept van de gehaktbal voor het personeel van de Librije:

https://www.keukenliefde.(...)staurant-de-librije/
Maar dankzij dit topic wordt het vanavond dus weer deze bal.
derLudolfwoensdag 28 juni 2017 @ 08:40
quote:
14s.gif Op woensdag 28 juni 2017 00:20 schreef golfer het volgende:

[..]

Maar dankzij dit topic wordt het vanavond dus weer deze bal.
Dat deed ik gisteren, ze waren lekker ^O^
Pietverdrietwoensdag 28 juni 2017 @ 09:39
Bramitowoensdag 28 juni 2017 @ 11:05
quote:
14s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:02 schreef golfer het volgende:
Als ik gehaktballen maak volg ik het recept van de gehaktbal voor het personeel van de Librije:

https://www.keukenliefde.(...)staurant-de-librije/
Je bedoelt natuurlijk het recept van mijn oma, schaamteloos gejat door de Librije.
golferwoensdag 28 juni 2017 @ 13:21
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juni 2017 11:05 schreef Bramito het volgende:

Je bedoelt natuurlijk het recept van mijn oma, schaamteloos gejat door de Librije.
Kan je dat bewijzen met een op schrift genoteerd recept van jouw oma?
Bramitowoensdag 28 juni 2017 @ 13:52
quote:
11s.gif Op woensdag 28 juni 2017 13:21 schreef golfer het volgende:

[..]

Kan je dat bewijzen met een op schrift genoteerd recept van jouw oma?
Nee natuurlijk niet, mondelinge overlevering man.

SPOILER
Ik moest er wel om lachen toen ik dit recept ooit voor het eerst zag. Zo maakte mijn oma en mijn moeder trouwens ook de gehaktballen. Hij zal het zelf misschien ook wel van z'n moeder hebben.
golferwoensdag 28 juni 2017 @ 13:54
Ik wijk er trouwens wel wat van af met halfom gehakt (smeuïger) en wat vooraf gefruite fijngesnipperde ui en knoflook erbij doorheen.
Bramitowoensdag 28 juni 2017 @ 13:57
quote:
14s.gif Op woensdag 28 juni 2017 13:54 schreef golfer het volgende:
Ik wijk er trouwens wel wat van af met halfom gehakt (smeuïger) en wat vooraf gefruite fijngesnipperde ui en knoflook erbij doorheen.
Dat doet mijn moeder ook, daar heb je het natuurlijk van gekopieerd. :+

edit: wel rundergehakt
Dr.Mikeywoensdag 28 juni 2017 @ 13:59
Tvp morgen maken.
golferwoensdag 28 juni 2017 @ 14:01
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juni 2017 13:57 schreef Bramito het volgende:

Dat doet mijn moeder ook, daar heb je het natuurlijk van gekopieerd. :+

Hoe oud is jouw moeder?
Bramitowoensdag 28 juni 2017 @ 15:03
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juni 2017 14:01 schreef golfer het volgende:

[..]

Hoe oud is jouw moeder?
Geloof het of niet, maar ouder dan jij :P
derLudolfwoensdag 28 juni 2017 @ 15:14
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juni 2017 15:03 schreef Bramito het volgende:

[..]

Geloof het of niet, maar ouder dan jij :P
Dat is wel heel oud :P
derLudolfwoensdag 28 juni 2017 @ 15:15
quote:
14s.gif Op woensdag 28 juni 2017 13:54 schreef golfer het volgende:
Ik wijk er trouwens wel wat van af met halfom gehakt (smeuïger) en wat vooraf gefruite fijngesnipperde ui en knoflook erbij doorheen.
Met goed rundergehakt wordt het ook lekker smeuïg hoor :)
Pietverdrietwoensdag 28 juni 2017 @ 15:32
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juni 2017 15:03 schreef Bramito het volgende:

[..]

Geloof het of niet, maar ouder dan jij :P
Puisterige fokkertjes vragen om pics van je zusje, Golfer vraagt hoe oud je moeder is..
Spanky78woensdag 28 juni 2017 @ 16:34
quote:
1s.gif Op woensdag 28 juni 2017 15:32 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Puisterige fokkertjes vragen om pics van je zusje, Golfer vraagt hoe oud je moeder is..
Beetje foelie d'rin Piet?
Pietverdrietwoensdag 28 juni 2017 @ 16:45
quote:
1s.gif Op woensdag 28 juni 2017 16:34 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Beetje foelie d'rin Piet?
Bij een gehaktbal draai ik net zo lief vers nootmuskaat erdoor.
Spanky78woensdag 28 juni 2017 @ 18:36
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juni 2017 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bij een gehaktbal draai ik net zo lief vers nootmuskaat erdoor.
*O*

Ik gebruik wel foelie trouwens, en een beetje korianderzaaf, witte peper en als ik er zin in heb dan pureer ik een uitje of wat knoflook voor erin.
Pietverdrietwoensdag 28 juni 2017 @ 18:43
quote:
1s.gif Op woensdag 28 juni 2017 18:36 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

*O*

Ik gebruik wel foelie trouwens, en een beetje korianderzaaf, witte peper en als ik er zin in heb dan pureer ik een uitje of wat knoflook voor erin.
Wat komijn en fenegrik vind ik ook erg lekker
Spanky78woensdag 28 juni 2017 @ 18:50
quote:
1s.gif Op woensdag 28 juni 2017 18:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat komijn en fenegrik vind ik ook erg lekker
Beetje mediterraan :) (Aziatische kant)
Pietverdrietwoensdag 28 juni 2017 @ 19:00
quote:
1s.gif Op woensdag 28 juni 2017 18:50 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Beetje mediterraan :) (Aziatische kant)
Vind je? Beide worden hier bv in kaas verwerkt, fenegriek ook als fungicide trouwens in de landbouw
Spanky78woensdag 28 juni 2017 @ 19:02
quote:
1s.gif Op woensdag 28 juni 2017 19:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vind je? Beide worden hier bv in kaas verwerkt, fenegriek ook als fungicide trouwens in de landbouw
Ja, ik vind fenegriek in geitenkaas lekker. Maar je vindt het (net als komijn) toch wel heel veel in de Maghreb en Levant. Die een beetje komijn in je tomatensaus en het is Maroc.
Pietverdrietwoensdag 28 juni 2017 @ 19:03
quote:
1s.gif Op woensdag 28 juni 2017 19:02 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ja, ik vind fenegriek in geitenkaas lekker. Maar je vindt het (net als komijn) toch wel heel veel in de Maghreb en Levant. Die een beetje komijn in je tomatensaus en het is Maroc.
Soit, doe er geelwortel en peper bij en je hebt een kerriepoeder.
Spanky78woensdag 28 juni 2017 @ 19:05
quote:
1s.gif Op woensdag 28 juni 2017 19:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Soit, doe er geelwortel en peper bij en je hebt een kerriepoeder.
Yup.. En wat lavas...