Dank voor het uitgebreide antwoordquote:Op zondag 25 juni 2017 11:18 schreef RealRS het volgende:
Ik heb zelf bij zo'n bank gewerkt (grootbank) met een private banking afdeling.
Wat mij opvalt is dat het verschil van private banking nogal groot is en zeer uitlopend is.
Bijvoorbeeld bij ABN AMRO kan je al een prefferred banking worden vanaf 50.000 euro. Je wordt dan beter behandeld en hebt dan een streepje voor op 'normale klanten'. Andere banken hanteren een hogere grens, vanaf circa 100.000 euro (Rabobank), ING (vanaf 75.000 euro). In de praktijk zijn deze vermogens te laag om echt persoonlijk advies te geven, tenzij je extra voor advies wil betalen. Vanaf 250.000 euro vrij vermogen mag je verwachten dat er een persoonlijke beleggingsadviseur met je meekijkt, als je gaat beleggen. Daaronder worden er vaak fondsen (zeer defensief tot zeer offensief) geadviseerd of een mix. De toegevoegde waarde is dat een adviseur je adviseert in jouw risico profiel en beleggingshorizon maar niet beleggingsinhoudelijk (groot nadeel vindt ik). Als je veel vermogen op de bank hebt, maar niets met het geld wilt doen dan kan het ook zo zijn dat je wordt teruggeplaatst naar 'normale' klanten omdat het niet rendabel is om je als private banking klant te houden. Een private banker werkt ook niet gratis dus daarom vloeien veel klanten (vaak met veel gemopper) naar de normale afdelingen (geen persoonlijk aanspreekpunt). Verder merk ik ook dat ze vastgoed zeer afhouden (als je geld daarin zit, kunnen ze niets aan je verdienen), terwijl dat toch een vrij rendabele business is. Een gezonde balans met aandelen/vastgoed/bedrijf is nooit verkeerd lijkt mij.
Als een private banking klant een vraag heeft of een verzoek wat niet helemaal binnen de regels mogelijk is, wordt er toch vaak een uitzondering gemaakt of naar een oplossing gezocht (omdat er toch veel geld achter zo'n klant zit en het risico beperkt). Risico's en processen zijn binnen een bank heilig. Dat is een voordeel. Waar ze vaak ook op sturen is een financiële planning (advies van 2/3000 euro) om naar je toekomst te kijken. Er zijn namelijk klanten met 50 tot meer financiële producten (rekeningen, beleggingen, lijfrente polissen, hypotheken etc.). Waardoor het overzicht kwijt/slecht is. Als je een vrij overzichtelijke situatie hebt, is het vaak overbodig (rekeningen, hypotheek). Maar ook bedrijfsoverdracht / erven van geld / structurering van je bedrijven/vermogen in combinatie met bedrijfsafdelingen is een punt waar ze op adviseren.
Als de vermogens nog hoger worden bijvoorbeeld 250k + naar miljoenen dan zijn er ook partijen zoals van lansschot / mees pierson die echt voor de rijke familie's / individuen wealth management toepassen die dus ook adviseren in combinatie met bedrijven / hulp met fiscale structuren en beleggingsfondsen / investeringsmaatschappijen.
Al met al, lijkt het mij een toegevoegde waarde hebben als je meer vermogen wilt, spreiden van je geld en vermogensbehoud/groei. Wel zou ik op zoek gaan naar een persoon waar het mee klikt en die er ook echt verstand van heeft (er lopen een hoop beunhazen met een grote mond rond). Nadeel is de kosten maar als het goed is krijg je ook meer rendement (dat laatste is het belangrijkste) maar in veel gevallen niet / nauwelijks aan de orde. En met alles in het leven, hoe meer je hebt te besteden, hoe meer persoonlijke aandacht je krijgt. Als je verwacht voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten, dat is helaas niet het geval. Tenzij je enorme groeipotentie hebt (snel groeiend bedrijf, rijke familie etc.).
Percentage van je belegd vermogen?quote:Op maandag 26 juni 2017 10:25 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
De kosten zijn erg hoog, hoewel dat kan verschillen
Bedankt voor je ervaring.quote:Op maandag 26 juni 2017 10:25 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
Ik doe het meeste zelf en merk dat ik niet zo veel meer hoef te doen (waardoor het dus blijkt goed nep te zijn dat private banking) en laat maar een relatief klein deel via private banking beleggen, in dit geval bij de ing en dan hebben we het over een 6 nullen bedrag aan de lagere kant wat dat betreft.
Nee, vast bedrag + percentage gebaseerd op rendement.quote:
Op dit moment nee, ik ben van plan het dan ook stop te zetten, ook vanwege de ontwikkelingen in Spaanse en Italiaanse banken op dit moment.quote:Op maandag 26 juni 2017 22:30 schreef dyna18 het volgende:
[..]
Bedankt voor je ervaring.
Wat voegt het dan nog toe om een klein deel toch bij private banking te laten staan? Is het kunnen bellen van een adviseur dan nog de reden om het aan te houden?
Het kan handig zijn, maar je moet je naar mijn mening steeds als kritische klant opstellen....quote:Op zondag 25 juni 2017 10:50 schreef dyna18 het volgende:
Elke bank in Nederland heeft ook een private banking afdeling waar ze graag de klant met een flink aantal nullen op de bankrekening binnenhalen. Maar wordt er nou echt een dienst geleverd waar je wat aan hebt op het moment dat je vermogend bent, of kun je er maar beter ver van wegblijven en alles zelf regelen?
2 banken lijkt me beter dan en kijken welke het beste bij je pastquote:Op dinsdag 27 juni 2017 11:24 schreef jaco het volgende:
[..]
Het kan handig zijn, maar je moet je naar mijn mening steeds als kritische klant opstellen....
Je krijgt een vast aanspreekpunt. Dit is naar mijn ervaring (ABN AMRO Preferred) iemand die je serieus neemt, hulpvaardig is en meer weet als een 'gewone' bankmedewerker. Dit is handig voor hulp bij praktische problemen, bijvoorbeeld een internationale overboeking die niet wil lukken. Ook heb je toegang tot extra diensten, bijvoorbeeld een rekening in een andere valuta als de euro.
Met name beleggingsadvies zou ik kritisch ontvangen. Zoals al aangegeven, is de bank niet altijd even objectief. Het is bijvoorbeeld in het belang van de bank dat je vaak handelt (transactiekosten) en dat je in hun huisfondsen stapt. Op de lange termijn kan dit nadelig zijn voor je rendement.
Ook voor verzekeringen, hypotheken en andere producten van de bank zelf, krijg je waarschijnlijk niet het meest gunstige aanbod.
Je kunt zulke adviezen natuurlijk steeds aanhoren en je vervolgens zelf in de materie verdiepen of er een advies van een onafhankelijke adviseur naast leggen.
waarom zou je zo'n bedrag dan nog bij de ing houden?quote:Op maandag 26 juni 2017 10:25 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
De kosten zijn erg hoog, hoewel dat kan verschillen.
Ik doe het meeste zelf en merk dat ik niet zo veel meer hoef te doen (waardoor het dus blijkt goed nep te zijn dat private banking) en laat maar een relatief klein deel via private banking beleggen, in dit geval bij de ing en dan hebben we het over een 6 nullen bedrag aan de lagere kant wat dat betreft.
Interessant. Ik merk inderdaad, dat het aantal vastgoedfondsen (ik heb 'n gouden handdruk bij een financiële instelling staan) waar ik dat geld in kan deponeren, slechts zeer beperkt is, nl. 2.quote:Op zondag 25 juni 2017 11:18 schreef RealRS het volgende:
Verder merk ik ook dat ze vastgoed zeer afhouden (als je geld daarin zit, kunnen ze niets aan je verdienen), terwijl dat toch een vrij rendabele business is. Een gezonde balans met aandelen/vastgoed/bedrijf is nooit verkeerd lijkt mij.
Ook interessant. In de afgelopen 6 maanden, met honderden optie- en tientallen aandelentransacties, is 1/3 van mijn "winst" aan kosten opgegaan. De bank (ING) is de lachende derde.quote:Op maandag 26 juni 2017 09:17 schreef Hallmark het volgende:
Mijn observatie was, dat de belangen van de bank en de klant vaak bepaalde tegenstellingen hadden. De bank verdient namelijk op transacties. Terwijl er een groep klanten is, die juist vermogen aan het opbouwen zijn. Die moeten niet actief handelen, maar gewoon een buy-and-hold-achtige portfolio aanhouden.
Wat had het je gekost bij een passieve vorm? 0,4% van je belegd vermogen of zo?quote:Op zaterdag 1 juli 2017 21:47 schreef blomke het volgende:
[..]
Ook interessant. In de afgelopen 6 maanden, met honderden optie- en tientallen aandelentransacties, is 1/3 van mijn "winst" aan kosten opgegaan. De bank (ING) is de lachende derde.
Overigens, toen er iets misging bij een optiecontract na splitsen aandeel, belden ze me keurig op om de zaak uit te leggen en de positie over te nemen.
Let ook op dat er nog een verschil is tussen direct beleggen in vastgoed (kopen van huizen) en beleggen in een vastgoedfonds (kopen van aandelen van vastgoedbedrijven). Met de laatste hebben banken geen probleem, aangezien ze daar nog steeds aan verdienen.quote:Op zaterdag 1 juli 2017 21:44 schreef blomke het volgende:
[..]
Interessant. Ik merk inderdaad, dat het aantal vastgoedfondsen (ik heb 'n gouden handdruk bij een financiële instelling staan) waar ik dat geld in kan deponeren, slechts zeer beperkt is, nl. 2.
Die lijken ook nog heel veel op elkaar als ik de verdeling over de vastgoedprojecten nader beschouw, dus ik denk dat het kloons van elkaar zijn.
Samengevat zeg je dus, het hoofdkantoor stelt de beleggingsstrategie vast voor elk risicoprofiel en het enige wat de adviseur nog doet is je begeleiden in het invullen van jouw risicoprofiel. Persoonlijke afwijkingen en maatwerk zijn voor de adviseur niet mogelijk (tenzij je echt bij het upper segment van private banking hoort).quote:Op zaterdag 1 juli 2017 21:37 schreef RealRS het volgende:
@ bovenstaande personen,
Ik zie bijvoorbeeld iemand die vol (zeer) defensief gaat, de vraag is of dat verstandig is. Er wordt al een tijd lang vanuit de banken actief gestuurd / geïnformeerd dat dit niet altijd verstandig is met bijvoorbeeld obligaties inclusief negatieve rente (en dus negatief rendement). Wat je vervolgens met het advies doet, moet je uiteraard zelf weten. Overigens mogen de meeste adviseurs niet echt advies geven maar vooral spiegelen hoe je er zelf in staat (risicobereidheid) en volgen ze vaak beleggingsadvies van de hoofdvestiging. De toegevoegde waarde is dus ook niet altijd even zichtbaar.
Ik ben het met je eens dat uitwassen waarbij de adviseur vooral voor eigen gewin adviseert hiermee aan banden gelegd worden. Echter ik ben het zeker niet met je eens dat systeem nu het beste voor de klant biedt. Elke klant wordt nu in een standaard profiel geduwd, zonder dat er gekeken wordt of dat profiel echt overeenkomt met wat de klant wil en nodig heeft. Enig maatwerk lijkt niet meer mogelijk, waarbij men zich verschuilt achter de WFT richtlijnen. Daar heeft de klant dus niets aan. Dan kan hij beter voor lagere kosten zelf beleggen in beleggingsfondsen.quote:Door de verscherpte WFT (Wet Financieel Toezicht) regels adviseren alle banken eigenlijk objectief (dus echt het beste voor de klant),
Die orde van grootte. Ik heb even bij "Kempen & Co" gekeken, daar zit je in de orde 0,4 - 1,2%.quote:Op zondag 2 juli 2017 10:35 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Wat had het je gekost bij een passieve vorm? 0,4% van je belegd vermogen of zo?
Als je 33% verloren hebt is dat niet erg gelukt maar goed lijkt me dat beide niet goed verenigbaar zijn. Private banking is voor mensen die willen beleggen maar zelf hand-0ff willen zijn, voor hand-on ga je eerder richting aandelen, obligaties en opties lijkt me.quote:Op zondag 2 juli 2017 11:04 schreef blomke het volgende:
[..]
Die orde van grootte. Ik heb even bij "Kempen & Co" gekeken, daar zit je in de orde 0,4 - 1,2%.
Maar optiehandel is natuurlijk veel handelen en snel je verlies beperken of winst nemen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |