abonnement Unibet Coolblue
pi_171876945
Natuurbranden Oost-Brabant en Terschelling door droogte

In het Brabantse natuurgebied Mariapeel en op Terschelling zijn vannacht natuurbranden uitgebroken.

De brand in de Mariapeel is het grootst. Het vuur had rond 02.30 uur een omvang van 250 bij 20 meter en verspreidde zich daarna verder. In de loop van de nacht kwamen daar nog twee brandhaarden bij.

Op een van die plekken is het vuur inmiddels helemaal geblust. Een tweede brandhaard is onder controle. Met de derde bosbrand is de brandweer nog druk bezig. Het vuur heeft zich verspreid over een oppervlak van zeker een paar honderd vierkante meter. Met een groot aantal blusvoertuigen en tankwagens probeert de brandweer de vlammen onder controle te krijgen.

Moeilijk toegankelijk

De bestrijding van het vuur is lastig omdat het gebied moeilijk toegankelijk is en het niet eenvoudig is om bluswater naar de brandhaard te krijgen. Over de oorzaak is niets bekend. Gisteravond woedde al een kleinere brand in de nabijgelegen Grote Peel, die snel onder controle was. Daar was de oorzaak vermoedelijk een blikseminslag.

In het gebied geldt code rood, met een extra grote kans op natuurbranden. De regen die gisteravond viel heeft daar niets aan veranderd. "Dat was een druppel op de gloeiende plaat", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Op Terschelling brak rond 23.00 uur een duinbrand uit op de noordkant van het eiland. Er was een brandgeur geroken, maar de brandweer had enige tijd nodig om de plek van het vuur te vinden.

Er stond een gebied van 50 bij 50 meter in brand. Ook op die plek was de aanvoer van bluswater moeilijk. Met giertanks werd water aangevoerd.

Vliegtuig

De brandweer kreeg onder meer hulp van reddingsmaatschappij KNRM om de brandhaard te bereiken. Ook werd een vliegtuig van de kustwacht ingezet om de situatie in kaart te brengen en de hitte in het gebied te meten. Rond 03.00 uur was de brand onder controle.

Volgens een woordvoerder van de brandweer wordt het duingebied de komende uren goed in de gaten gehouden. "Met een beetje wind kan het vuur weer oplaaien en kan er nog meer natuur in brand komen te staan. Dat willen we voorkomen."

http://nos.nl/artikel/217(...)ng-door-droogte.html
  Moderator vrijdag 23 juni 2017 @ 08:38:12 #3
8781 crew  Frutsel
pi_171877452
quote:
Natuurgebied in Brabant beschadigd door flinke natuurbrand

Op meerdere plekken in Nederland hebben donderdag en vrijdag natuurbranden gewoed door droogte. In de Deurnese Mariapeel in Brabant is een natuurgebied van zeker 21 hectare door brand beschadigd.
De brand brak in de nacht van donderdag op vrijdag rond middernacht uit en was rond 8.00 uur onder controle.

Het gaat om een veengebied. Het is moeilijk toegankelijk en was daarom moeilijk te bestrijden. "Sommige delen konden we ook niet goed bijkomen. We hebben daarom de hulp van Staatsbosbeheer ingeschakeld om het gebied extra te bewaken en in de gaten te houden dat de brand niet oplaait", aldus de brandweer.

Donderdagavond was er ook al brand in Nationaal Park De Groote Peel.

Code rood
In het gebied is 'code rood' van kracht vanwege de hoge temperaturen en droogte van de afgelopen dagen. Dat betekent dat de kans op een natuurbrand groot is en het vuur zich ook snel kan verspreiden. Volgens de brandweer is er in Brabant donderdagavond niet veel regen gevallen. Het is daarom nog steeds droog in het gebied.

De code rood geldt ook voor Zeeland en delen van Limburg.

Terschelling
Ook aan de van het waddeneiland Terschelling is in de nacht van donderdag op vrijdag brand geweest in een natuurgebied. De brandweer op Terschelling had eveneens moeite om het vuur daar te traceren en te bereiken, het gebied was zeer moeilijk bereikbaar.

Een van de wagens kon redelijk dicht bij de brand komen. Verder zijn tractoren en gierwagens ingezet, aldus de brandweer. Rond 2.45 uur had de brandweer de brand onder controle.

De KNRM heeft geholpen met het blussen van de brand, dat geldt ook voor een plaatselijk loonbedrijf. Met een vliegtuig van de kustwacht, voorzien van warmtebeeldcamera, bracht de brandweer de brandhaard in kaart.

Staatsbosbeheer blijft de hele nacht de locatie controleren
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')