quote:OVER MIGRAINE
Migraine is een hersenaandoening waarbij hoofdpijnaanvallen gepaard kunnen gaan met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht of geluid, of uitvalsverschijnselen (een zogenoemde ‘aura').
VORMEN
Er zijn verschillende vormen van migraine bekend. Een ‘gewone' vorm van migraine bestaat uit aanvallen van zware hoofdpijn en wordt (bij sommige mensen) vooraf gegaan door een aura. Veel vrouwelijke patiënten met migraine hebben rondom de menstruatie een aanval; als de aanval uitsluitend met de menstruatiecyclus samenvalt, wordt dit ook wel menstruele (hormonale) migraine genoemd.
De ernst, duur en frequentie van migraineaanvallen verschilt sterk per patiënt.
SYMPTOMEN
Het belangrijkste kenmerk van migraine is dat het in aanvallen voorkomt, die (onbehandeld) enkele dagen kunnen duren. De kenmerken van een aanval zijn in vier fasen te verdelen:
1. Waarschuwingsfase
Sommige migrainepatiënten worden kort tevoren gewaarschuwd voor een migraineaanval. Waarschuwingstekenen kunnen zijn:
- Stemmingsveranderingen
- Overgevoeligheid voor prikkels (lawaai, licht, geuren)
- Verstoorde slaap of geeuwen
- (Vals) hongergevoel/trek in bepaalde voedingsmiddelen
2. Aurafase
Deze fase, die 5 tot 60 min duurt, komt niet bij iedereen met migraine voor. Auraverschijnselen komen meestal langzaam op gang en gaan altijd volledig over. Kenmerken van de aurafase zijn:
- Zien van lichtflitsen, vlekken of sterretjes
- Gezichtsvelduitval
- Tintelingen of doof gevoel van een arm/been/gezicht
3. Hoofdpijnfase
Deze fase kenmerkt zich door heftige, meestal kloppende, hoofdpijn, die veel patiënten aan hun bed kluistert. Bijverschijnselen van de hoofdpijn zijn (ernstige) misselijkheid en/of braken en/of overgevoeligheid voor licht en geluid. De hoofdpijnfase duurt (onbehandeld) ongeveer 4 tot 72 uur.
4. Herstelfase
Na een onbehandelde migraineaanval kan een patiënt zich nog enige dagen vermoeid, licht geprikkeld, ‘leeg', en minder geconcentreerd voelen.
OORZAAK
Migrainepatiënten hebben een verhoogde gevoeligheid voor prikkels die een aanval van migraine kunnen uitlokken. Deze ‘prikkeldrempel' is deels erfelijk bepaald; in sommige families komt migraine meer voor dan in andere. De auraverschijnselen ontstaan door een golf van verhoogde hersenactiviteit. Vervolgens dooft de hersenactiviteit gedurende 30 tot 60 minuten bijna volledig uit. Deze verspreidende golfbeweging van hersenactiviteit wordt ook wel een cortical spreading depression (CSD) genoemd. Dit kan leiden tot verschillende uitvalsverschijnselen kenmerkend voor de aurafase. De CSD leidt waarschijnlijk ook tot een verhoogde activering van een centraal hoofdpijncentrum in de hersenen (het trigemino-vasculaire systeem). Via een ontstekingsmechanisme laten verschillende chemische boodschappers in de hersenen (neuropeptides) de hoofdpijn toenemen.
UITLOKKERS
Een migraineaanval kan worden ‘uitgelokt' door verschillende factoren. Door als migrainepatiënt deze uitlokkers te leren (h)erkennen, kan een aanval beter worden voorkomen. Veel mensen denken dat bepaalde voeding, zoals chocolade en kaas, uitlokkers zijn van een migraineaanval. Dit is waarschijnlijk niet waar. Mensen krijgen vermoedelijk trek in dit eten voorafgaande aan de aanval, maar de aanval wordt níet veroorzaakt door het eten van dit voedsel.
BEHANDELING
Tegenwoordig is migraine over het algemeen goed te behandelen door de huisarts. Hulp zoeken bij (een vermoeden van) migraine is daarom aan te raden. Geneesmiddelen uit de groep van triptanen worden vaak voorgeschreven voor gebruik bij het begin van een aanval om die af te kappen. Welke triptaan het beste werkt is voor iedere patiënt verschillend.
GEVOLGEN
Bij ongeveer een derde van de mensen met migraine leidt een aanval tot ernstige beperkingen in het functioneren. Het terugkerende karakter, de invloed op het dagelijks leven van patiënten én het stigma van 'een hoofdpijntje' bemoeilijken vaak de relatie met bijvoorbeeld een werkgever. Daarom is het van belang, in de eerste plaats deskundige hulp te zoeken en een diagnose te laten stellen. De werkgever en omgeving goed informeren helpt de omgang met de aandoening voor zowel de patiënt als de omgeving.
CIJFERS
In Nederland krijgt 33% van de vrouwen en 13% van de mannen ooit in hun leven migraine. 25% van de vrouwen en 7,5% van de mannen heeft er minimaal eens per jaar last van. Migraine treft met name de beroepsbevolking: mensen tussen 15 en 55 jaar.
BRON
Www.Hersenstichting.nl
Maar als die koppijn zo erg is krijg je toch wel iets anders van de huisarts dan een paracetamol?quote:Op zondag 26 februari 2017 17:50 schreef starla het volgende:
Bleeeeeh. Had afgelopen week voor de 2de keer in m'n leven een échte migraine-aanval (met koppijn dus en braken).
Ik heb al sinds m'n 15de o.i.d. migraine accompagnée sans migraine en dan de oculaire variant. Bij mij is dat gedurende een aantal minuten zwarte/wit/grijze driehoekjes zien met beide ogen (bijna altijd aan in mijn linker gezichtsveld, soms rechts) wat ik bij het wakker worden al kan voorspellen dat het die dag gaat gebeuren (zeer gaperig, wollig in m'n hoofd, moe etc).
Tot vorig jaar nóóit hoofdpijn gehad toen ik opeens wel knallende koppijn kreeg waardoor ik moest braken, gelukkig hielp een ibuprofen + 2 paracetamol.
En afgelopen week de tweede keer dus
Ik hoop niet dat het langzaam verandert naar de klassieke migraine, want dat zie je met regelmaat (dat de migraine verandert in ernst en hoedanigheid gedurende je leven). Ik vind prodromen en aura's prima te doen, maar die verschrikkelijke koppijn is niet te doen
Voor 1 keer per jaar (hoogstens) een aanval?quote:Op zondag 26 februari 2017 18:26 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
[..]
Maar als die koppijn zo erg is krijg je toch wel iets anders van de huisarts dan een paracetamol?
Pijn is retevermoeiend. En als je lichaam een paar dagen moet herstellen dan ga je dat op de lange termijn ook merken hoor.quote:Op vrijdag 10 maart 2017 21:58 schreef Fixers het volgende:
Ik zit inmiddels op een 7-10 dagen tussen de aanvallen en ook al zijn ze redelijk mild: het gaat steeds meer mijn leven beïnvloeden.
Dat het zo vermoeiend is merkte ik laatst wel ja. Een van mijn zwaardere aanvallen waar ik ook behoorlijk misselijk bij was. 4 dagen hoofdpijn en daarna 3 dagen zo slap als een vaatdoek. Tijdens de aanval zelf heb ik gewoon doorgewerkt (zij het op halve kracht), maar die dagen erna heb ik mezelf ziek gemeld. Die aanval was ook de reden om terug naar de huisarts te gaan die me doorstuurde naar de neuroloog.quote:Op vrijdag 10 maart 2017 22:16 schreef PrisTheShiz het volgende:
[..]
Pijn is retevermoeiend. En als je lichaam een paar dagen moet herstellen dan ga je dat op de lange termijn ook merken hoor.
Je lichaam krijgt klap op klap![]()
Zal ik doen, Oh en ik moet niet vergeten even te vragen hoe ik de plaatjes zelf ook kan krijgen, als ik dan toch in dat ding heb gelegen.quote:Laat je even weten wat de uitkomst van de mri was?
Ja ik had laatst ook migraine. Normaal ga ik weer werken als de sumatriptan werkt, maar ik was gewoon te moe. Overigens zou je moeten vragen om medicijnen die je aanval minder sterk maken en inkorten. Voor dagelijkse inname heb ik candesartan, werkt bij mij veel beter dan metroprolol of depakine.quote:Op vrijdag 10 maart 2017 22:38 schreef Fixers het volgende:
Dat het zo vermoeiend is merkte ik laatst wel ja. Een van mijn zwaardere aanvallen waar ik ook behoorlijk misselijk bij was. 4 dagen hoofdpijn en daarna 3 dagen zo slap als een vaatdoek. Tijdens de aanval zelf heb ik gewoon doorgewerkt (zij het op halve kracht), maar die dagen erna heb ik mezelf ziek gemeld. Die aanval was ook de reden om terug naar de huisarts te gaan die me doorstuurde naar de neuroloog.
Meestal is dat wel mogelijk, ik heb mijn plaatjes ook thuis, best cool.quote:Oh en ik moet niet vergeten even te vragen hoe ik de plaatjes zelf ook kan krijgen, als ik dan toch in dat ding heb gelegen.
Ik heb al eerder rizatriptan van de huisarts gekregen. Maar daar ben ik niet heel enthousiast over. Of ik verwacht er teveel van, dat kan ook. Voor mijn gevoel werkt het maar in de helft van de keren dat ik het neem, maar heb ik wel altijd de bijwerkingen.quote:Op zaterdag 11 maart 2017 09:58 schreef PrisTheShiz het volgende:
[..]
Ja ik had laatst ook migraine. Normaal ga ik weer werken als de sumatriptan werkt, maar ik was gewoon te moe. Overigens zou je moeten vragen om medicijnen die je aanval minder sterk maken en inkorten. Voor dagelijkse inname heb ik candesartan, werkt bij mij veel beter dan metroprolol of depakine.
Misschien een andere triptaan vragen. Ik reageer ook minder goed op rizatriptan, terwijl sumatriptan perfect werkt.quote:Op zaterdag 11 maart 2017 10:11 schreef Fixers het volgende:
[..]
Ik heb al eerder rizatriptan van de huisarts gekregen. Maar daar ben ik niet heel enthousiast over. Of ik verwacht er teveel van, dat kan ook. Voor mijn gevoel werkt het maar in de helft van de keren dat ik het neem, maar heb ik wel altijd de bijwerkingen.
Precies dat. Ik heb een paar jaar terug een zware operatie ondergaan. In de revalidatieperiode kon ik ook heel veel niet en was ik enorm moe. Maar ik kon tenminste rechtuit denken en gewoon een boek lezen. Frustrerend als die beperkingen die ik toen had waren: het legde niet zo'n tol op me als de migraineshit. Mijn stemming is een stuk slechter en op momenten vind ik mezelf zo onuitstaanbaar dat ik het een wonder vind dat mensen nog met me om willen gaan.quote:[b]Op zaterdag 11 maart 2017 20:58 schreef
Als ik last van mijn artrose in m'n handen heb is t vervelend maar daarmee kan ik wel naar een feestje of uit eten maar die migraine schakelt je uit en wat hierboven ook gezegd wordt (en wat ik altijd merk na een "langere" tijd migraine vrij) dat t zo vermoeiend is en je zoveel energie kost.
Hier nog iemand met klachten na het sporten.quote:Op donderdag 24 augustus 2017 21:40 schreef Oceanonix het volgende:
een kick in dit topic. Ik ben het helemaal kwijt.
Ik heb inmiddels 1,5 maand lang iedere week een aanval. En maakt me redelijk radeloos.
Ik zit nog een week voordat ik een weekje vakantie heb. Ik wil niet die hele week plat komen te liggen.
Ik ben inmiddels gestopt met caffeine overdag om uit te sluiten dat ik in weekend ziek ben door ontwenningsverschijnselen. Dat is dus niet de oorzaak.
Gisteren zaten de eerste verschijnselen er, vandaag ben ik ook echt uitgeschakeld geweest. Ik merk het als eerste aan mijn darmen. Die doen het eerst niet maar wel aandrang hebben een dag later loop ik leeg.
Wat de oorzaak is van deze aanvallen kan simpel het feit zijn dat ik aan vakantie toe ben. Maar ik sluit niet uit dat het door sporten komt. Op dinsdag loop ik hard. Op woensdag heb ik de begin klachten en op donderdag lig ik plat. Er zijn weken dat het de vrijdag is of de zaterdag.
Herkent iemand de migraine na sporten?
De triggers kunnen heel erg verschillen. Een vrij algemene trigger bij vrouwen is de maandelijkse hormonale schommeling. Dat is ook de reden dat vrouwen vaker last van migraine hebben dan mannen. Er zijn nog zoveel meer triggers dan smaakversterkers. Zoals slaapgebrek, jetlag, lichtflitsen, fel licht, tegenlicht, bij mij vroeger ook de hormonale schommelingen, onstpanning na stress... Er zijn ook mensen voor wie de geur van parfum of pas gemaaid gras triggers zijn.quote:Op donderdag 24 augustus 2017 22:50 schreef loveli het volgende:
Na ontspannen een aanval komt zeker vaker voor. Zit je veel achter de computer of met je nek gespannen?
Hoe reageer je op smaakversterkers? Kant en klare soepen, salades, chips (alle, behalve zoute chips), chinees, borrelnootjes...
Ik ga eens op mijn houding letten tijdens het lopen misschien dat ik daarin wat veranderd heb.quote:Op donderdag 24 augustus 2017 22:47 schreef ManageTheAnger het volgende:
[..]
Hier nog iemand met klachten na het sporten.
Als ik zwaar sport met gewichten, dan begint het dezelfde dag/dag erna met pijn in mijn nek.
Als ik ga hardlopen, dan knalt mijn kop de volgende dag uit elkaar.
Gelukkig heb ik tegenwoordig Almogran, maar hardlopen begin ik niet meer aan.
Ik heb wel eens iets gelezen over een bepaald syndroom, maar ik ben de naam even kwijt. Dat kwam er op neer dat je door je ademhaling en aanspanning dan teveel druk op je hoofd zet, waardoor je die hoofdpijn creëert.
Heb ook gelezen dat de toevoer van zuurstof werkt bij bepaalde hoofdpijnen. Zelf merk ik wel eens dat op een drukkende (en dus niet drukke) dag een toenemende kans op hoofdpijn is, en als het 's avonds is afgekoeld en er meer zuurstof in de lucht zit dat het afneemt. Daarnaast maak ik wel eens gebruik van een plastic beker die ik over mijn neus doe en tussen mijn tanden vasthoudt. Dan adem ik in via mijn neus, en uit via mijn mond. De verhouding van het zuurstof wat je binnen krijgt wordt dan anders en bij mij helpt dat op 1 of andere manier enorm. Al is het alleen al om te ontspannen zodat ik weer in slaap val.
Gelukkig heb ik al een tijdje geen aanval meer gehad, maar het zijn bij mij ook wel eens periodes van ware hel geweest, inclusief alle onderzoeken die je maar bedenken kan.
Ik heb een moestuin en maak daardoor veel zelf. Ik heb als trigger qua eten doppinda's, pure chocolade, wiet en wijn/ sherry/ cognac.quote:Op donderdag 24 augustus 2017 22:50 schreef loveli het volgende:
Na ontspannen een aanval komt zeker vaker voor. Zit je veel achter de computer of met je nek gespannen?
Hoe reageer je op smaakversterkers? Kant en klare soepen, salades, chips (alle, behalve zoute chips), chinees, borrelnootjes...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |