Ik prefereer beetpakbaar warm.quote:Op maandag 23 december 2019 23:12 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Oliebollen zijn het lekkerst op het moment dat je net niet je moment verbrandt
Dat is hetzelfde tochquote:Op dinsdag 24 december 2019 15:37 schreef Zilverberk het volgende:
[..]
Ik prefereer beetpakbaar warm.
Wat een luxe! 😂quote:Op maandag 30 december 2019 11:08 schreef derLudolf het volgende:
Ik hoef geen frituur schoon te maken, heb een nieuwe pan gekocht.
Ik ook, meestal wordt het bij mij het volgende jaar. Maar nu dus niet.quote:Op maandag 30 december 2019 14:36 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb een aparte oliebollenpan, die gebruik ik alleen voor oliebollen dus![]()
Ik moet even kijken of ik die nog moet schoonmaken, soms doe ik het meteen de volgende dag, soms pas bij de volgende keer
Efficiënt!quote:Op maandag 30 december 2019 11:08 schreef derLudolf het volgende:
Ik hoef geen frituur schoon te maken, heb een nieuwe pan gekocht.
Ik moet hem toch nog schoonmakenquote:Op maandag 30 december 2019 15:56 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Ik ook, meestal wordt het bij mij het volgende jaar. Maar nu dus niet.
Ik gebruik de frituurpan maar één keer per jaar.quote:Op maandag 30 december 2019 14:36 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb een aparte oliebollenpan, die gebruik ik alleen voor oliebollen dus![]()
Ik moet even kijken of ik die nog moet schoonmaken, soms doe ik het meteen de volgende dag, soms pas bij de volgende keer
Ik heb nog een patatpan en een snackpanquote:Op maandag 30 december 2019 16:59 schreef cafca het volgende:
[..]
Ik gebruik de frituurpan maar één keer per jaar.
Ik heb dus ook een oliebollenpan
Ach ja dat gaat al.... > 70 jaar zo in de buurt.quote:Op maandag 30 december 2019 20:16 schreef Zilverberk het volgende:
Wat een militaire operaties allemaal bij jullie!
Ik bak morgen 25 bollen ofzo.
Ik bak ze voor de oud&nieuw-avond, die ik met een klein groepje vrienden doorbreng. Wat over is (meestal worden er niet heel veel oliebollen gegeten want er wordt ook uitgebreid gedineerd) neem ik nieuwjaarsdag mee naar mijn ouders waar mijn hele familie komt.quote:1 kg bloem
3 zakjes gist
Zout: 1,7 % (17 gr op 1 kg meel)
Melk: 0,5 l; hefeweizen bier 0,25 l; water: 0,2 l
2 appels (goudrenet of jonagold)
400 g rozijnen, geweld in blanke rum
Citroenrasp (1 citroen) / 50 g
1 ei
30 g (vanille)suiker
Klontje boter erbij
Rozijnen wellen (dit keer in blanke rum). Meel in kom, zout erbij, gist erbij, suiker erbij. Melk+water verwarmen tot 35 graden. Ei in kuiltje in de meel, driekwart melk+water erbij, mixen met deeghaken. Boter smelten en toevoegen. Rest melk en bier langzaam toevoegen. Rozijnen, appel, citroenrasp beetje bij beetje toevoegen.
Rijzen in de oven op 40 graden; minstens 1 uur, met vochtige theedoek over de kom. Beslag halverwege twee keer doorslaan. Voor beginnen met bakken ook doorslaan.
Arachide olie verwarmen tot 175 graden. Ijsschep in een kan met olie zetten, met ingevette ijsschep het beslag in de olie doen. Regelmatig het beslag doorslaan om platte oliebollen te voorkomen. Niet teveel bollen ineens bakken (koelt de olie te hard af). Bollen om de paar minuten omdraaien totdat ze bruin zijn.
Bollen uit het vet scheppen in een zeef/vergiet met keukenpapier (als je ze in een kom doet dan drijven de onderste na het bakken in een laag vet, ondanks keukenpapier).
Zouden die rozijnen niet verbranden, ze zitten bij wafels meer aan de buitenkant dan aan de binnenkant.quote:Op maandag 30 december 2019 20:33 schreef Bleie het volgende:
Misschien is het vloeken in de kerk hier, maar ik ga wafels bakken van oliebollenbeslag. Ben nog in dubio of ik er rozijnen door doe.
Citroenrasp van 1 citroen is geen 50 gram, eerder 5 gram. Of je hebt hele grote citroenen...quote:Op maandag 30 december 2019 20:44 schreef Lot_1 het volgende:
Ondanks meerdere pakken oliebollenmix in huis (gekregen..) ga ik mijn succesrecept van vorig jaar weer gebruiken. Toen samengesteld op allerlei combi's van recepten, o.a. hier uit dit topic, op basis van wat ik zelf lekker vind. Het recept is als volgt:
[..]
Ik bak ze voor de oud&nieuw-avond, die ik met een klein groepje vrienden doorbreng. Wat over is (meestal worden er niet heel veel oliebollen gegeten want er wordt ook uitgebreid gedineerd) neem ik nieuwjaarsdag mee naar mijn ouders waar mijn hele familie komt.
Rozijnen trekken dat wel, het zijn de krenten die zo knoerthard, verbrand en krakend worden.quote:Op maandag 30 december 2019 21:18 schreef BakkieDoen het volgende:
[..]
Zouden die rozijnen niet verbranden, ze zitten bij wafels meer aan de buitenkant dan aan de binnenkant.
Ah oké, dat wist ik niet.quote:Op maandag 30 december 2019 21:24 schreef Zilverberk het volgende:
[..]
Rozijnen trekken dat wel, het zijn de krenten die zo knoerthard, verbrand en krakend worden.
en hoeveel bollen maakt dit recept?quote:Op maandag 30 december 2019 20:44 schreef Lot_1 het volgende:
Ondanks meerdere pakken oliebollenmix in huis (gekregen..) ga ik mijn succesrecept van vorig jaar weer gebruiken. Toen samengesteld op allerlei combi's van recepten, o.a. hier uit dit topic, op basis van wat ik zelf lekker vind. Het recept is als volgt:
[..]
Ik bak ze voor de oud&nieuw-avond, die ik met een klein groepje vrienden doorbreng. Wat over is (meestal worden er niet heel veel oliebollen gegeten want er wordt ook uitgebreid gedineerd) neem ik nieuwjaarsdag mee naar mijn ouders waar mijn hele familie komt.
Dat ligt eraan hoe groot je de bollen bakt.quote:Op maandag 30 december 2019 21:56 schreef Friday12 het volgende:
[..]
en hoeveel bollen maakt dit recept?
@Friday12: ik denk een stuk of 40, maar precies weet ik het niet.quote:Op maandag 30 december 2019 21:20 schreef BakkieDoen het volgende:
[..]
Citroenrasp van 1 citroen is geen 50 gram, eerder 5 gram. Of je hebt hele grote citroenen...
Ik bak in een 3 liter frituurpan zonder mandje erin.quote:Op maandag 30 december 2019 23:03 schreef Lot_1 het volgende:
Citroenrasp van 1 citroen is geen 50 gram, eerder 5 gram. Of je hebt hele grote citroenen...
oeps
Ik ga dan voor de rasp van één citroen, want dat heb ik in huis. Geen flauw idee hoe ik bij 50 gram kom.
@Friday12: ik denk een stuk of 40, maar precies weet ik het niet.
Ik bak binnen. Vorig jaar wel buiten gebakken, saai op het balkon. Maar ik vond de frituurpan irritant klein. Er konden maar drie bollen tegelijk in dus ik stond de helft van de tijd te niksen in de kou.
Het lijkt me wel wat om buiten te bakken met een vuurtje erbij, dat zou nu ook prima kunnen (ben verhuisd, heb een flinke tuin nu). Maar ik heb ook geen prettig gasstel buiten. Mijn kampeersetjes zijn te wankel voor hete olie. Waar bak jij op/in?
Nee, in de schuur. En geen top 2000 maar de lokale zendpiraatquote:
Ook leuk!quote:Op maandag 30 december 2019 23:33 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Nee, in de schuur. En geen top 2000 maar de lokale zendpiraat
Hoeveel kilo meel bak je dan? Heb een pan van 8 liter dit jaar, benieuwd hoeveel daar in gaan.quote:Op maandag 30 december 2019 23:12 schreef junkiexp het volgende:
[..]
Ik bak in een 3 liter frituurpan zonder mandje erin.
Kunnen er 6 tegelijk in dus gaat prima.
normaal formaat bedoelde ik dusquote:Op maandag 30 december 2019 22:10 schreef Zilverberk het volgende:
[..]
Dat ligt eraan hoe groot je de bollen bakt.
Mijn recept van een pond bloem bakt ongeveer 35 kleine bolletjes (kleine ijsschep). Die wegen ergens 30 gram tegenover 80-100 gram voor de reguliere kraam-maat.
Gewoon 4 doen, komt altijd wel opquote:Op maandag 30 december 2019 23:37 schreef derLudolf het volgende:
Rozijnen staan hier ook te wellen. Morgen rond 7u begin ik.
Nog in twijfel of ik 3 of 4kg bloem ga doen.
Kijk wel even hoe mooi het gaat, wil morgenmiddag ook nog even de hort op.quote:
Geen idee, ik gebruik gewoon van die kan en klaar pakken.quote:Op maandag 30 december 2019 23:35 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Hoeveel kilo meel bak je dan? Heb een pan van 8 liter dit jaar, benieuwd hoeveel daar in gaan.
Oh, ja dan gaat het wel met zo'n pannetje. Een kilo bloem is voor zo'n 60 oliebollen. Dus 20 stuks voor een pond mix kan wel kloppen.quote:Op maandag 30 december 2019 23:41 schreef junkiexp het volgende:
[..]
Geen idee, ik gebruik gewoon van die kan en klaar pakken.
Volgens mij zit daar een halve kilo in.
Heb 3 pakken.
Zullen iets van 50-60 oliebollen worden schat ik in.
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |