quote:
Op maandag 28 november 2016 16:46 schreef sander26 het volgende:[..]
Er zijn maar een handvol AM-nummers die ik écht niet trek, maar 'She's Thunderstorms' is er absoluut één van. Sowieso vind ik de gehele A-kant van SIAS zo'n beetje het minst goede dat AM/Turner tot nu toe heeft uitgebracht.
Maar on topic; we zijn bij deel 8. Kom maar op met die reviews van The Dream Synopsis EP.
Okay, okay, wie wat bewaart die heeft wat:
![tumblr_inline_ohfnig5Zm51u1qx0q_540.jpg]()
![tumblr_inline_ohdvfg59i21u1qx0q_540.jpg]()
’Aviation’:“Ok, we’re rolling”, aftellen, aftikken, en het begint. Zoals gezegd valt gelijk op hoe open deze opname is, waar het er op het album gelijk relatief stevig in knalt en de dynamiek niet echt verandert, bouwt het hier bij deze versie op met de aanzwellende strijkers in het intro. Het zijn vooral de stuwende drums die op de plaat wegvallen en hier mooi naar voren komen. Het is allemaal een stukje subtieler. Het is bijna een ingetogen versie. Overigens denk ik dat voor de album-versie, als single, er best een juiste keuze is gemaakt, maar dit is een goede alternatieve interpretatie.
Miles Kane zingt dit zoals altijd geweldig, en ik prefereer persoonlijk deze kalme zang op deze EP-versie zelfs over de album-versie, waar hij een beetje zeurderig geforceerd klinkt, maar dat is misschien muggenziften. Hij is vocaal sowieso wederom erg gegroeid in het niet-rock-register. Deze meer zachte zang pakte vooral tijdens akoestische sessies zeker niet altijd goed uit met een soort fluister die vaak uit de toon viel, maar wat hij hier doet hou ik erg van. Alex Turner op duidelijke hoge harmonie in het refrein, zoals live en op het album. Inclusief
“‘cause I can hear you perfectly clear” zoals live en z’n befaamde
“it’s the way you wiiiiing iiiiiit”, helaas niet erg hard in de mix. En natuurlijk de harmonie in het complete tussenstuk zoals live en op het album.
De strijkers klinken heel mooi op de voorgrond in stereo, gespeeld door Caroline Buckman, Claudia Chopek, Jennifer Takamatsu en Mikala Schmitz. Strijkers, die op alle liedjes natuurlijk weer gearrangeerd zijn door Owen Pallet. Je hoort op het album de strijkers in het eerste couplet bijna niet, hier spelen ze lead-strijkers, haha, terwijl ze nog genoeg ruimte open laten. Verder Alex’s riff op elektrische gitaar links, roadie Scott “Scoot” Gillies op akoestische gitaar rechts (zodat Miles zich volledig kon concentreren op zijn vocalen?), en natuurlijk bas en drums solide in het midden, en is dat percussie of drum-lekkage op links? Dat zou Tyler Parkford dan moeten zijn, want live speelde hij orgel, welke op deze versie ontbreekt. Geen vibraslap - sorry sander26

- echter. Basgitaar, zoals op deze gehele EP, het album, live en trouwens ook het Alexandra Savior-album gespeeld door Zach Dawes. En ook dit wederom zoals live, veel losser, en vaak tof zwevend tussen noten, hier vooral in de climax. Een best creatieve basgitarist die veel heeft toegevoegd, live en op de opnames.
Een lang laatste akkoord, waar je de muzikanten adem hoort halen en op hun stoel hoort schuiven. Dan - eraan geplakt, dat had netter gekund - Miles, nog altijd in z’n John Lennon ‘Gimme Some Truth’-documentaire obsessie stemming, die zich richt tot de control room en vraagt
“how was that, Yoko?”’Les Cactus’:Gelijk door in ‘Les Cactus’, die heeft iedereen gehoord, is eensluidend aan het origineel, en hebben ze opgenomen zoals ze hem live deden. We vallen weer middenin de sessie.
“I played one wrong chord” zegt Miles bij de start, iemand deelt mede “he wants to do one more before we…” en de tape stopt, en start weer in het midden van de ‘studio banter’ met ondertussen heel veel meligheid, waarschijnlijk veroorzaakt door Alex die helemaal losgaat voor de aanwezige cameraploeg, zoals we in de officiële video hebben kunnen zien. En het eindigt ook weer met een giechel. De sfeer is gezellig. Gedeeltes hiervan zijn versneden in de video-versie. Voor de rest is de EP-versie volledig identiek aan de video-versie.
Waar op ‘Aviation’ (terecht) is gekozen voor een voor de hand liggende benadering van de mix, zijn ze op ‘Les Cactus’ helemaal los gegaan zoals we weten. Hier blijkt dus onder andere uit dat ze niet de bekende weg hebben gekozen voor een snelle EP-sessie, en juist van elk nummer weer iets anders hebben gemaakt. Het enige wat in het stereo-spectrum in het midden staat zijn de vergalmde en distorted vocals (en de gitaar-solo), de rest lijkt wel een ode aan primitieve 60’s-mixen: strijkers helemaal links, de complete ritmesectie met ritmegitaar, bas en drums op een hoopje rechts, met automatisch een beetje lekkage over alle kanalen, echt fantastisch. Zo kun je trouwens ook een hele leuke instrumentale versie krijgen, als je alles uit het midden weg zou snijden, of juist andersom.
Goed, de rest hoef ik niet meer te benoemen. En die Fransen maar klagen dat Alex z’n Franse uitspraak tenenkrommend is. Als dat zo is, had er wel even een moedertaalspreker bijgehaald mogen worden voor deze opname. Beetje slordig dat hij juist de tig keer terugkomende titel van het liedje bijvoorbeeld volledig verkeerd uit blijkt te spreken.
’Totally Wired’:Verder met ‘Totally Wired’, dit is Miles Kane z’n spotlight.
“Rolling!”, ja, je valt weer middenin de sessie. Drum-intro. Het origineel is half niet zo hectisch en up-tempo als hun versie. Zij hebben er echt een krankzinnige track van gemaakt, terwijl die van The Fall lekker voortkabbelt en de tekst rustig wordt voorgedragen. Echter, live deden zij hem alweer stukken sneller en kwam het meer dichtbij wat TLSP 35 jaar later zou overnemen.
Het was live al een hoogtepunt, maar in de studio nog een heel stuk krachtiger dan de soundboards over wisten te brengen. Om te beginnen door de t-t-t-totally distorted vocalen met galm en op bepaalde stukjes veel echo/delay, en nog eens een hele uitloop aan vocale tape delay in stereo die de (instrumentele) stukken aan elkaar rijgen, wat het heel erg dik maakt. Miles die het nummer draagt en z’n Liam G./John L.(Lydon/Lennon)-snarl weer naar boven haalt.
Op de genoemde effecten na is ‘Totally Wired’ qua arrangement hetzelfde als de live-versie die ze rondom de opnamedatum deden, inclusief de bijna theatrale breakdown en de daaropvolgende opzwelling ergens na het midden en richting het einde. Dit hebben ze echter in het begin, vooral op de Europese festivals, niet altijd op deze manier gedaan, waar het vooral 4 minuten vol gas was.
Drums, bas, vocalen in het midden, met de vocale effecten die je dus af en toe panisch links en rechts om je oren suizen, precies in de stijl van de track. Er is double-tracked gitaar links en rechts gepanned, Alex rammend op ritme-gitaar alsof het weer 2005-2007 is. Groep-vocalen off-mic ergens in de verte. Ik denk één-akkoord-orgel te bespeuren in het rechter kanaal. Strijkers die er ineens spookachtig doorheen komen en af en toe zelfs aan de snaren plukken. De drum-sound is bewerkt, in ieder geval de stevige snare van de dragende beat.
De strijkers doen een geweldig angstaanjagend trappetje in de breakdown, nadat het even stil valt met een bijna fluisterende Miles, en hij slechts overblijft met de drums en plotse fuzz-bas in het rechterkanaal en wat nasuizende effecten. Wanneer het weer aanzwelt komt Alex z’n gitaar er ineens weer in, met een hele andere toon en een sample-waardige riff (wel uit het origineel), en Zach die tijdens de climax acuut overgaat op snelle muted bas. Het resultaat van liedjes eerst maanden op het podium doen voordat er een studio-opname komt.
Het is al met al een echte wervelstorm. Die heerlijke één-noot bas, en één-akkoord-gitaar in de coupletten en niet veel meer in de andere gedeeltes, het raast maar door. Het zal echter niet voor iedereen aantrekkelijk om te horen zijn, maar ik hou wel van die kakofonie aan geluiden, en de sound op zich moet vet genoeg zijn zelfs als je het liedje niet trekt. Ze hebben óf een beetje gesteggeld met een overdub hier en daar, óf mixmaster James Ford is een genie. Wacht, James Ford ís een genie, da’s dan mooi opgelost.
Enthousiast klinkt er
“now, if that ain’t fuckin’ m…” en de tape staat weer stil.
‘This Is Your Life’:Ook met ‘This Is Your Life’ hebben ze weer hun best gedaan om er een originele eigen interpretatie aan te geven, ze hebben nergens half werk afgeleverd. Het Glaxo Babies-origineel heeft een simpele klassieke band set-up. Eén gitaar, bas, drums. Typische late 70’s/early 80’s UK post-punk sound, weinig opsmuk en effecten, allemaal zeer direct. Dat hebben ze hier helemaal anders aangepakt. Vergelijkbaar met ‘Totally Wired’, distorted vocalen met een slapback-echo, en vergelijkbaar met ‘Les Cactus’ de stereo-mix op z’n kop: bas en drums helemaal links, strijkers helemaal rechts, gitaar rechts, piano links, orgel rechts, met flinke drum-lekkage in het rechterkanaal.
Wederom Miles Kane in de hoofdrol, dit is sowieso helemaal zijn pakkie ‘an, het klinkt zoals hij een decennium geleden liedjes bij The Little Flames en The Rascals maakte. Iets waar hij niet vaak meer op heeft teruggegrepen, ook misschien de coupletten van ‘Caught In The Act’ na, tot nu dus. Het grappige is dat je eigenlijk zou zeggen dat dit niets als TLSP klinkt, maar dat het eigenlijk juist 8 jaar teruggaat, naar het snellere stuk in ‘I Don’t Like You Anymore’ en ‘Two Hearts In Two Weeks’, vooral het distorted vocale effect in combinatie met de delay op die laatste. Een stijl die natuurlijk toen al vooral uit het The Rascals-boek kwam. Alex Turner en Tyler Parkford spelen piano/orgel. En er is helemaal geen gitaar in het begin op wat nuances in FWN delay gitaar-stijl na, wat ook weer teruggrijpt naar een decennium geleden.
Een spookachtige piano-melodie opent. De strijkers spelen ook weer in die angstaanjagende stijl. Het is misschien een liedje van niets, maar toch de sound die het aantrekkelijk weet te maken. Het heeft dat fijne breakbeat-drums geluid wat Miles Kane af en toe gebruikte, zoals op ‘Inhaler’. Qua tempo doet het denken aan ‘Before It’s Midnight’, maar dit is veel meer sinister. Het gesproken tussenstuk uit het origineel hebben ze volledig geschrapt. Solo’s met een stijl en toon zoals uiteraard alleen The Kane dat kan vult dat op.
In tegenstelling tot de eerdere live-versies, zingt alleen Miles. Live hebben ze hem slechts 4 keer gedaan. (Voor een vijfde keer is Setlist.FM de enige bron en zouden ze er een festival mee hebben geopend, en dan is er een grote kans dat het níét gebeurd is.) Eerst 2 keer in Europa in juni, toen deden ze samen de vocalen, zelfs een stukje harmonie, de vocale melodie een beetje anders, beide op gitaar. Daarna een dikke maand later, 2 keer in Amerika, deed Miles de hele track solo, met Alex op toetsen zonder vocalen, zij aan zij met Tyler Parkford. De studio-versie is qua opstelling en arrangement volledig zoals die live-versies. Die laatstgenoemde 2 keer live was in de week van opname, dus da’s logisch.
‘Is This What You Wanted’:‘Is This What You Wanted’ kennen we. Heiligschennis in deze tijd, maar nou net deze compositie van Cohen heb ik nooit wat aan gevonden, en deze rokerige stem van Turner staat me vaker tegen dan dat ik het een aanwinst in zijn stijlen-pallet vindt. Al zit geloof ik z’n hoogste (falsetto-)noot ooit er in. Live werd het refrein nog door Miles Kane gezongen, zoals we weten is de EP-versie Alex Turner solo. De video heeft een live-vocaal zonder koortjes, deze EP-versie heeft een studio-vocaal mét koortjes. Roadie Scott "Scoot" Gillies op akoestische gitaar.
‘The Dream Synopsis’:Zo’n mooi liedje in een magnifieke versie. Echt. Het maakt me bijna verlangen naar het hele album op deze manier, niet gemixt door Tchad Blake. Gelukkig hebben we veel akoestische sessies, want de liedjes op dit album zijn niet kapot te krijgen en schandalig overkeken. Maar goed, die vette snare en click track-grid van het album past gewoon niet bij dit liedje bij nader inzien. Hier gooien ze het helemaal over een andere boeg. Drums, bas, strijkers, akoestische gitaar, Tyler Parkford met subtiele Fender Rhodes-klanken in plaats van op piano. Het intro is verlengd en het tempo ligt 10 BPM lager, waardoor het zo’n 40 seconden langer is dan op het album. De vocalen zijn heel direct en droog op wat galm na, en Alex Turner zingt zacht en ingetogen.
En geen elektrische gitaar, maar de langverwachte saxofoon! Wij steeds maar spreken over de saxofonist die in de week van de opnames ook live meedeed, maar het is een dame genaamd Jordan Pettay. Dat krijg je als er allerlei spannende dingen gebeuren waarvan bijna niemand verslag doet. Zag vorige week pas ergens langskomen dat Alex een keer een show in augustus opende in z’n badjas?!
De elektrische gitaar uit de instrumentale stukjes en de solo van het album, werd op plaat overigens door Alex gespeeld, iets wat de ‘Only Ones Who Know’-weemoed misschien al had weggegeven, het is die typische Alex Turner-slide. En live dus door Miles Kane gedaan, vandaar dat dat gedeelte op het podium totaal anders klonk dan op plaat. Miles doet trouwens helemáál niet mee op dit liedje op het album. En op de EP dus de elektrische gitaar vervangen door saxofoon. En Miles, die speelt hier waarschijnlijk akoestische gitaar, zo zacht in de mix dat je soms alleen het gestrum hoort op de achtergrond. De saxofoon is absoluut niet over de top of cheesy, juist precies goed qua stijl en frequentie. Enkel als vervanging van de gitaar-solo, in het intro en het uitro en heel zachtjes met veel galm tijdens het tweede gedeelte van het tweede couplet, iets meer op de voorgrond in de gezongen brug, prachtig samensmeltend met het orkest. Dit hadden ze niet beter kunnen uitvoeren, want niet-ironische saxofoon blijft tricky.
Alex heeft
heel wat variaties van het tweede couplet gedaan en heeft hier gesetteld voor
“some prick I went to school with”. Plus
“it must be boring” in plaats van
“isn’t it boring” en
“it must be awful” ipv
“isn’t it ugly”. Zijn vocale ‘delivery’ is terughoudend en soms hakkelend zoals hij dat tot vervelends toe live deed, maar is hier precies in proportie wat mij betreft. Er zijn helemaal geen harmonieën, helemaal niets, nog geen zinnetje, het is allemaal heel *Marco Borsato-stem* “puur”. Alleen, ik weet niet of het komt doordat dit de eerste studio-opnames zijn waar hij de 30 is gepasseerd, dat hij het opzet, of dat hij toch maar eens moet stoppen met kettingroken als hij z’n beroep nog lang wilt behouden, maar zijn stemgeluid is wederom aan het veranderen.
De album-versie klinkt in vergelijking met de EP-versie plots gehaast. Waar eerstgenoemde best “plat”/repetitief is qua invulling van instrumentatie (kick-snare, kick-kick-snare, etc. puntige piano stevig op elke kwart maat, de rest van de instrumentatie volgt dat meerendeel) is het hier zo mooi dat de saxofoon en bas af en toe ineens de vocale melodie volgen. De bas doet dat trouwens ook nog wel op de album-versie, maar dat gaat daar zo verloren in de mix, want is iemand die variaties in de brug ooit opgevallen? Het is ook hier weer nodig om de hele mooie bas-nuances van Zach Dawes te benoemen. Een alternatieve versie die alles behalve onderdoet voor de reguliere versie.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn
ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis
Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.