sigme | zondag 27 november 2016 @ 09:28 |
Ik heb gisterochtend een verse ree onderschept.
Netjes gevild & uitgesneden natuurlijk. Ik heb er twee mooie reebouten afgesneden, 2,4kg elk: ![]() Op deze foto een beetje bleekjes, in werkelijkheid mooi donkerpaars. Inmiddels hangen de bouten zo'n 24 uur, op de foto nog in een doekje maar inmiddels gewoon los. ![]() Voorlopig hangen ze hier goed, niet te warm niet te koud. Iemand tips? Hoelang laten hangen, hoe te bereiden? | |
BrandX | zondag 27 november 2016 @ 09:52 |
Echt geen fucking idee, maar ik volg het graag ![]() | |
Fogel | zondag 27 november 2016 @ 09:58 |
Niet te warm is hoop ik koeler dan 12-15 graden? Oom van mijn ex hing die beesten altijd in zijn hut aan de nok, 40 'graaddagen', alvorens het dier te parteren. Dus als het bij jou gemiddeld 10 graden is zou het 4 dagen moeten hangen. Maargoed, dat is voor een heel dier, al geparteerd misschien wat minder. En moet je een aanrijding niet melden bij staatsbosbeheer ofzo? | |
Sarasi | zondag 27 november 2016 @ 10:07 |
Heb je nou alleen de bouten afgesneden? ![]() ![]() | |
sigme | zondag 27 november 2016 @ 10:22 |
De haasjes waren me teveel in contact geweest met de beschadigde ingewanden. Maar alles wat ik niet eet komt bij de honden, dus er wordt niets verspild. De huid kan er vast netter af, maar ik vond het best redelijk geslaagd.
| |
sigme | zondag 27 november 2016 @ 10:24 |
Het is er nu 8,4 graden. Ik weet niet of de chauffeur een aanrijding zou moeten melden bij staatsbos, maar ik kan me er weinig bij voorstellen dat dat zou moeten. | |
RobinOok | zondag 27 november 2016 @ 10:26 |
Ah gossiepossie. Die huid ook zo op de grond. *snif* Arme Bambi. | |
Sarasi | zondag 27 november 2016 @ 10:30 |
Zonde. ![]() ![]() | |
sigme | zondag 27 november 2016 @ 10:32 |
Mooi beest joh ![]() Sund dat het werd doodgereden, maar nu wordt er tenminste iets mee gedaan. Mooi koppie had 'ie ook, heb ik begraven (oppervlakkig), dan kan ik dat over een jaar als schedeltje met hoorntjes weer opgraven. Ga ik maar niet eten ![]() | |
Zolderkamer | zondag 27 november 2016 @ 10:41 |
Eet smakelijk! ![]() ![]() | |
Reese | zondag 27 november 2016 @ 10:56 |
Wie zegt dat Sigme bij een gebied van Staatsbosbeheer reed? Misschien was het wel van Natuurmonumenten! Of het Friesch of Gronings Landschap. De provincie wellicht. Of het Waterschap? Ook dat beestje heeft geen naamkaartje om of een chip, misschien is ie wel van Duitse komaf. Volgens mij is een ree zolang ie leeft niemands eigendom. Daarna hoop ik dat al het aangereden wild bij mensen zoals Sigme terecht komt. Die het met zorg villen en met liefde bereiden! Geen tips, Sigme, ik ben een eter, geen kok ![]() | |
Zolderkamer | zondag 27 november 2016 @ 11:02 |
Tuurlijk.. ben ik ook met je eens.. Hier vond ik een afgestoten bokje doodgevroren achter in de tuin in de sneeuw een paar jaar geleden.. Ik had hem ook wel zien sjokken in zn uppie, en ik weet nu ook wel wat ik ermee zou doen, want wegrotten is doodzonde.. ![]() | |
sigme | zondag 27 november 2016 @ 11:43 |
Ik heb dat beest niet aangereden. Maar goed ook, want die vrachtwagen had al schade, mijn C1 zou vermoedelijk total loss geweest zijn. Maar al dat terzijde; wat doe ik het beste met de bouten? Na besterven, ik denk een dag of 3 a 4. Ik denk nu: • In z'n geheel in de oven, 80 graden, 8 uur. Zou dat erg droog worden? • Lossnijden van het bot en in de slowcooker Er zijn twee bouten, dus het kan beide. Maar suggesties blijven welkom! | |
sigme | zondag 27 november 2016 @ 11:45 |
Interessante tip! Ga ik opzoeken ![]() | |
valentijn101 | zondag 27 november 2016 @ 11:52 |
Moet wild niet altijd een keer ingevroren worden voor het klaarmaken ivm het doden van eventuele parasieten? Maar ik denk dat piet wel tips heeft voor het klaarmaken. CUL / Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #61 Asper | |
sigme | zondag 27 november 2016 @ 11:57 |
't Is geen haring! | |
Sarasi | zondag 27 november 2016 @ 12:03 |
Toffe gast; heb er een keer een slachtworkshop gevolgd. Zeker het proberen waard (en een goede plek om wild te kopen als je in de buurt bent). ![]() | |
#ANONIEM | zondag 27 november 2016 @ 12:16 |
Bij wild zwijn kan een rondworminfectie (Trichinella) voorkomen waar je ernstig ziek van kunt worden. Bij reeën weet ik het zo niet, maar dat het geen haring is wil niet zeggen dat het veilig is. | |
RobinOok | zondag 27 november 2016 @ 12:29 |
Ik zou er eentje ontbenen en fatsoeneren en dan in zijn geheel/opgebonden, langzaam en op lage temperatuur rose proberen te braden. De andere in blokjes, samen met wat je van die ene over hebt (onderbeentje bijvoorbeeld) en daar een klassieke stoof van van maken. Die kun je ook makkelijk portioneren en invriezen. | |
MsMessy | zondag 27 november 2016 @ 12:35 |
http://www.wildplaza.com Hier staan nog wel wat leuke recepten op vind ik. | |
sigme | zondag 27 november 2016 @ 13:15 |
Klopt, maar invriezen helpt wel bij haringen is geen gebruikelijke (ik kan zelfs niks vinden over werkzaam/aangeraden oid) behandeling tegen parasieten in wilde zoogdieren. | |
sigme | zondag 27 november 2016 @ 13:59 |
Een ree is geen eigendom van staatsbosbeheer hoor. En ik bevond me ook niet in een staatsbos. Een ree is geen eigendom (dat is zowat de definitie van 'wild', dunkt me, juridisch). Enige naspeuren leert dat je de politie moet bellen. Vermoedelijk bellen die de rendac. Misschien heeft de brave vrachtwagenchauffeur dat zelfs wel gedaan, en heb ik de rendac beroofd van een kadaver. No worries, ze schrijven de rekening wel uit. | |
sigme | zondag 27 november 2016 @ 14:03 |
Ik denk dat ik een ree die zo onkoosjer aan z'n eind is gekomen niet rose durf te eten. | |
RobinOok | zondag 27 november 2016 @ 14:04 |
Oh, ik wel. | |
Barcaconia | zondag 27 november 2016 @ 14:05 |
Tvp. Ik heb liever dat dit beest in jouw oven ligt dan bij de Rendac in de oven. | |
Barcaconia | zondag 27 november 2016 @ 14:06 |
Stoofpotje lijkt me trouwens het beste, ben bang dat het anders heel droog en taai wordt. | |
Tinkepink | zondag 27 november 2016 @ 14:15 |
Heb ook ooit eens een ree aangereden. En toen mee naar huis genomen en de politie gebeld. Bleek dat ik in overtreding was en op locatie had moeten blijven. Ontopic: ik zou er hertengulash van maken. Kan je weinig fout mee doen. | |
Zolderkamer | zondag 27 november 2016 @ 15:17 |
Nee daar is dus een apart mannetje voor.. (zie de link die ik plaatste..) Een wild kadaver komt dus iig vrijwel nooit bij de rendac terecht.. en het snijd ook wel hout hoor.. aangezien een groot aantal wilde vogels zoals eenden en ganzen de vogelgriep met zich mee zeulen.. Das gewoon doorrijden na een aanrijding idd, zou zelfs bij een mus in de grille moeten.. ![]() [ Bericht 4% gewijzigd door Zolderkamer op 27-11-2016 15:36:55 ] | |
sigme | zondag 27 november 2016 @ 17:34 |
Ik heb je linkje gelezen. Maar ook daar is het beest niet van *staatsbosbeheer* ![]() Van wat ik elders lees hebben niet alle provincies hetzelfde soort mannetjes ervoor. Die zweethonden zijn wel goedgetrainde dieren, ik ontmoette vorig jaar ofzo een man met twee Heidelwachters, eentje oude, goedgetraind als zweethond, de ander jong en nog niet 'klaar'. Goed om te weten dat het beest niet naar de rendac zou zijn gegaan. Ben wel benieuwd waar ze het wel gelaten zouden hebben. Maar ik sta niet echt op goede voet met de lokale jachtopziener ![]() Van een paar jaar geleden kan ik me herinneren dat de dierenambulance kwam voor een geblesseerde ree. Die hebben niet de politie of jachtopziener gebeld maar het beest 'gered'. | |
Spanky78 | zondag 27 november 2016 @ 17:42 |
Lekker hertengoulash van maken. Met rode wijn, fond, jeneverbes, laurier, foelie stoven, afmaken met room. Prima in te vriezen. Yummie! Rose... Hmm, moet kunnen, als je het eng vindt sous vide. Dat is veiliger. Een auto is niet veel viezer dan een kogel. Denk dat stoofpot lekkerder is. Tenzij je nog een mooie 'risbief' kan uitsnijden. | |
Zolderkamer | zondag 27 november 2016 @ 17:49 |
De gewonde dieren worden na toestemming van de meldkamer door degene die hem aangereden heeft of de dierenambu (heeft ook toestemming nodig) naar een dierenarts gebracht.. of er word dus een faunabeheerder door de meldkamer uit zn bed gebeld die even zn hond en geweer moet gebruiken.. Er zijn verder ook heel veel opvanglocaties die al een vergunning hebben, en ook vaak ingeschakeld worden.. (soms is de faunabeheerder zelf ook zo'n opvanglocatie) Heel soms worden de dode beesten ook verkocht, maar dat mag dan weer niet naar normale wildleveranciers of poeliers, maar naar lokale wildrestaurants.. Maar meestal worden ze op een plek buiten het zicht achtergelaten voor andere beesten.. Het fijne weet ik er ook niet precies van.. Die honden zijn idd ook speciaal aangewezen honden, en zijn ook absoluut geen huisdieren, die blijven in de tuin in een kennel of schuur.. die liggen niet aan je voeten binnen ed.. dat zou de training teniet doen en zou ze te aanhankelijk maken.. (mensengeur achterna lopen) Er is idd per regio een andere invulling.. maar de wetten gelden wel gewoon overal gelijk.. vroeger was er op een heel klein aantal plekken nog wel eens een regel dat het wild je toekwam als dekking voor de schade.. nu is wild aanrijden op zichzelf al strafbaar.. dus dat gaat zeker niet meer op.. [ Bericht 2% gewijzigd door Zolderkamer op 27-11-2016 17:59:44 ] | |
sigme | zondag 27 november 2016 @ 17:59 |
Het gaat niet om de viesheid van de auto, maar om de eventuele 'besmetting' doordat de innerlijke ree wat was uitgesmeerd. Nou vond ik dat risico bij de achterbouten zeer beperkt, vandaar dat ik die voor eigen consumptie heb afgesneden. Maar bijvoorbeeld de reerug, wat eruit zag als práchtig vlees, heb ik om die reden tot hondenvoer gesneden.
| |
sirdanilot | zondag 27 november 2016 @ 18:44 |
TVP ![]() Mooi om te zien dat zo'n beest in ieder geval nog wordt gebruikt. Ik zou het in de oven doen, en heel klassiek laten denk ik. | |
Spanky78 | zondag 27 november 2016 @ 19:21 |
Duidelijk. Je weet er duidelijk zelf genoeg van om de keuze te maken, volgens mij weet je het al . Als je het niet aandurft zijn er zat 'veiligere' recepten dan rosevlees. | |
Pietverdriet | zondag 27 november 2016 @ 19:22 |
Je zou er een reepeper van kunnen maken. Terecht dat je voorzichtig bent met de darmbacterieen btw | |
Pietverdriet | zondag 27 november 2016 @ 19:25 |
Filmbambi was geen ree, maar een witstaarthert. Het originele boek ging het idd wel om een ree | |
Spanky78 | zondag 27 november 2016 @ 19:30 |
Allemaal prima te eten ![]() | |
Mishu | zondag 27 november 2016 @ 19:31 |
Ik zou er hazenpeper van maken. Met warme pruimen, rode kool met appelmoes, aardappelpuree en spruiten. Met wat stoofpeertjes erbij. | |
Pietverdriet | zondag 27 november 2016 @ 19:32 |
Het is een mannetje, vrouwtjes hebben nooit een gewei, dit kan nog wel een invloed hebben op de smaak. | |
#ANONIEM | zondag 27 november 2016 @ 19:34 |
Dan zou ik eerder voor reepeper gaan. Dat lijkt me in dit geval eenvoudiger. | |
JeSuisDroppie | zondag 27 november 2016 @ 19:38 |
Low&slow garen op je bbq met rookhout een optie ? | |
JeSuisDroppie | zondag 27 november 2016 @ 19:39 |
Of http://www.bbqforum.nl/fo(...)de-BGE-vele-vraagjes | |
#ANONIEM | zondag 27 november 2016 @ 20:00 |
Weet je het zeker? ![]() | |
densmee | zondag 27 november 2016 @ 20:07 |
De vacht lijkt wel een witte spiegel met schortje te hebben, en dat is duidelijk onderscheidend voor een geit | |
Mishu | maandag 28 november 2016 @ 12:58 |
Reepeper dan ![]() Maar de bijgerechten zijn een must ![]() | |
loveli | dinsdag 29 november 2016 @ 12:30 |
Bij de lidl in de online shop koop je een sous vide apparaat voor 7 tientjes. | |
#ANONIEM | dinsdag 29 november 2016 @ 12:41 |
Hoe komt het eigenlijk dat het vlees niet bederft als je het een paar dagen laat hangen? Komt dat door de combinatie lagere temperatuur en het verwijderen van de ingewanden? | |
sigme | dinsdag 29 november 2016 @ 13:08 |
Nee, eigenlijk niet echt. Vlees bederft als je het te lang laat hangen, maar vlees is onsmakelijk wanneer je het níet laat hangen. Het hangen (altijd koel, niet koud) heet besterven. In het algemeen: hoe groter het dier, hoe langer het moet besterven. Voor gewoon vlees dat je in een winkel koopt, is dat besterven in het slachthuis gedaan. Hoe láng je een karkas moet laten besterven is dan weer punt van discussie (en ook een kwestie van smaak). Uit bezuinigingsoverwegingen wordt commercieel vlees vaak wat kort bestorven. Wild wordt - uit tradititie- vaak wat lang bestorven ('adelijk' noemen ze dat, rot noemen anderen het). Als ik lammeren laat slachten breng ik ze speciaal naar een slachthuis waar ik ze een week extra kan laten hangen, want de standaard van een paar dagen vind ik te kort. Het vlees wordt dan taai (en blijft taai, ook in een stoofpot). | |
Spanky78 | dinsdag 29 november 2016 @ 20:22 |
Zoals de chefkok waarvan ik ooit leerde koken ooit grappend zei: een biefstuk is eigenlijk het best, de dag voordat hij bedorven is. Het is in iede rgeval belangrijk dat lijkstijfheid (rigor mortis) verdwijnt (kort besterven). Maar vanwege in het lichaam aanwezige enzymen wordt bindweefsel wat afgebroken (en wordt het malser). Ook wordt wat suiker in het vlees omgezet in melkzuur waardoor de zuurgraad wat daalt. Voor zover ik weet hang je wild korter af, iets van 3 dagen? Maar rund wordt wel 3 weken afgehangen, dry aged stukken kunnen ook best prijzig zijn. | |
sigme | vrijdag 2 december 2016 @ 20:32 |
Reebout 1: Beetje opgebonden. Peper erover en plakjes ham erop (van eigen varken). ![]() In de warme oven (iets boven de 100o toen de bout erin ging, langzaam afkoelend).Uurtje of 7 in de oven gestaan. ![]() Goed gelukt! ![]() OK, ik ben geen geweldige fotograaf. | |
sigme | vrijdag 2 december 2016 @ 20:38 |
Reebout 2: Uitgebeend. ![]() Dit heb ik apart gehouden, ga ik maar bakken als biefstukjes: ![]() Dit is soepvlees: ![]() Hoewel ik geen pan heb waar die botten inpassen, dus misschien komt er niks van. De rest -minus vliezen en zeentje etc- is in de slowcooker gegaan. Met wat zout, peper, knoflook, groene kruiden en een scheut rode wijn. ![]() Geproefd, lijkt me gelukt ![]() Misschien vries ik stoof & saus wel in tot kerst. | |
RobinOok | vrijdag 2 december 2016 @ 20:40 |
Foto is inderdaad niet erg aantrekkelijk, maar ik doe er gewoon een eigen filter over, want geloof meteen dat het goed gelukt was! Chapeau! | |
Quir | zaterdag 3 december 2016 @ 00:03 |
Ziet er goed uit, Sigme. Mooi dat het ergens tot zijn recht is gekomen. | |
valentijn101 | zaterdag 3 december 2016 @ 08:07 |
Ik wil even melden dat ik vreselijk jaloers op je oven ben. ![]() | |
Spanky78 | zaterdag 3 december 2016 @ 09:28 |
Coole oven inderdaad. Zo te zien heeft het allemaal wel gesmaakt ![]() |