goede vraag, ik ken ook alleen het verhaal "het is verplicht" en dat normale handtangen niet meer toegestaan zijn, maar alleen nog zelfinstellende krimptangen.quote:Op maandag 21 november 2016 13:36 schreef eRKa het volgende:
Velen roepen maar steeds "adereindhulzen verplicht bij buigzame leidingen (soepel snoer)".
Ik ben eens geen zoeken wáár dat nu voorgeschreven wordt maar na een half uur zoeken naar NEN1010 en NPR5310 ben ik er nog niet wijs uit......
Waar vind ik de wettelijke bepaling dat draad met samengeslagen kern met adereindhulzen aangesloten moet worden?
Zit wat in ik denk dat TS het meer moet zoeken in de aansluitvoorschriften van het installatie materiaal waar de draad in gaat.quote:Op maandag 21 november 2016 13:41 schreef Jordy-B het volgende:
Is dat niet afhankelijk van de aansluitmethode? Dus dat het wel verplicht is bij een schroefaansluiting, maar niet zozeer bij een kooiklemaansluiting
Als ik ze gebruik is dat omdat ik dan weet dat het beter zit en er een betere verbinding is, niet omdat het een eis is of niet...quote:Op maandag 21 november 2016 14:23 schreef eRKa het volgende:
Oké, dus we gebruiken allemaal adereindhulzen maar weten niet waarom en óf het wel een harde eis is......
Precies.quote:Op maandag 21 november 2016 15:34 schreef Makrolon het volgende:
[..]
Als ik ze gebruik is dat omdat ik dan weet dat het beter zit en er een betere verbinding is, niet omdat het een eis is of niet...
quote:Bij het uitvoeren van elektrische installatiewerkzaamheden moet zijn gezorgd voor goed vakmanschap, geleverd door vakkundig personeel, en het gebruik van de juiste materialen.
quote:Verbindingen tussen leidingen onderling en tussen leidingen en ander elektrisch materieel moeten zo zijn gemaakt dat veilig en betrouwbaar contact is verzekerd.
En daarnaast moet je inderdaad de instructies van de fabrikant opvolgen. Dit staat wél in de NEN. En als je van bijvoorbeeld Hager voor een specifieke klem gaat opzoeken wat je er in mag steken dan staat dit wel concreet benoemd...quote:Verbindingen tussen geleiders onderling en tussen geleiders en ander materieel moeten elektrisch en mechanisch blijvend betrouwbaar zijn.
Zie ook IEC61200-52.
quote:Uit: 16 mm2 massief , 10 mm2 adereindhulsaandraaimoment 2 Nm
Het één is inderdaad wel afhankelijk van het anderquote:Op maandag 21 november 2016 13:51 schreef bartos het volgende:
[..]
Zit wat in ik denk dat TS het meer moet zoeken in de aansluitvoorschriften van het installatie materiaal waar de draad in gaat.
Dus TS als je huis in Groningen staat...quote:Op maandag 21 november 2016 19:05 schreef Vonkenboer het volgende:
En of iets gemonteerd wordt in bijvoorbeeld een trillende omgeving (en andere omgevingsfactoren) oid. is natuurlijk ook van invloed op de manier van aansluiten
Heb mijn post iets verduidelijktquote:Op maandag 21 november 2016 19:10 schreef zuigmarmot het volgende:
[..]
Dus TS als je huis in Groningen staat...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |