abonnement Unibet Coolblue
pi_192749183
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 april 2020 20:27 schreef 111210 het volgende:

[..]

Hier het deeg volgens recept uit de facebook video van Simon, 500 gram 00 bloem, 280gr water (en een half zakje gist.

Bol gemaakt met keukenmachine, was binnen 10 minuutjes klaar en daarna een uurtje laten rusten.

Daarna 4 bollen van net geen 200gr per stuk gemaakt en 20 uur in de koeling gezet onder folie.
[ afbeelding ]

Daarna heb ik ze 4uur voor het bakken buiten de koeling gezet, daar zijn ze nog heel licht gaan rijzen had ik het idee, maar niet heel veel.
[ afbeelding ]

De saus was gewoon een blikje Mutti san marzano tomaten, deze gepureerd met wat zout, meer niet. 2 pizza's had ik met Calbani mozzarella gemaakt (koemelk) en 2 met echte buffel mozzarella van de groothandel. die laatste waren denk ik iets te nat, die van Calbani smaakte prima.

Vervolgens de OONI aangemaakt met houtpellets (van Ooni zelf) dat ging vrij makkelijk. Oven was met een kwartiertje heel heet. (infrarood gaf 380 aan, is een goedkope dus was een beetje gokken of het klopt, kokend water geeft ie altijd rond de 90 graden aan namelijk)

[ afbeelding ]

Eerste pizza erin gedaan (helaas geen foto van) en deze was bijna perfect, kant waar het vuur zit was net te veel verbrand, maar dat kon er gewoon afgehaald worden.

Daarna pizza 2 erin gedaan en toen ging het helaas fout. De oven was veels te koud geworden (ondanks dat ik er een handje pellets bij gedaan had)
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
De pizza's daarna waren het allemaal nèt niet...

Oven kwam niet echt meer goed op temperatuur (denk dat ik te weinig pellets gebruikt heb)
Duurde nu echt bijna 5 minuten voordat de pizza's klaar waren, terwijl de onderkant net gaar was.

Groot minpunt is dus een termometer op de oven, want je hebt nu echt geen idee wat je aan het doen bent, zodra je het klepje opent om te meten koelt de oven als een gek af.

[ afbeelding ]

Dus voor de volgende keer, veel meer pellets erin en misschien iets van een kerntermometer in de oven leggen die de temperatuur globaal kan meten (weet alleen niet of zon ding 400/500 graden aan kan.
[ afbeelding ]
Al met al was de eerste pizza echt goed, de laatste 3 waren qua smaak erg goed, maar qua deeg matig tot oke.
Voor een allereerste keer ziet dit er toch al top uit! Zolang het nog niet perfect is heb je goede reden om extra veel te oefenen ;)

Ik weet nog van toen ik een Ooni had dat ik altijd wel flink bij moest blijven vullen met de pellets, anders ging de temperatuur inderdaad heel snel omlaag.

Je kan om flinke temperatuurverschillen te vermijden bij open doen van de oven hem wel wat langer voor laten stoken, dan weet je in ieder geval zeker dat de hitte goed in de steen is getrokken. Luchttemperatuur trekt met een flink vuur ook snel bij natuurlijk.

Leuk om te zien in ieder geval!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')