abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_162633071
UTRECHT (ANP 30 mei 2016)

Honderden patiënten komen ieder jaar in het ziekenhuis om het leven door een medische misser, zonder dat deze worden doorgegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat meldt RTL Nieuws op basis van lijsten met ziekenhuisdoden. De IGZ heeft deze na een jarenlange strijd aan RTL Nieuws gegeven. De IGZ was maandagmiddag niet beschikbaar voor commentaar.

In de lijsten van de IGZ staat dat de afgelopen drie jaar 1214 patiënten zijn overleden door een zogeheten calamiteit. Gezondheidsinstituut Nivel berekende echter dat in dezelfde periode zo’n 3000 patiënten het slachtoffer moeten zijn geworden van missers. Zes op de tien medische missers zou dus niet gemeld worden. 65-plussers en baby's zijn het vaakst slachtoffer van medisch falen.

Bij de gemelde gevallen is er bij het overgrote deel, 90 procent, inderdaad sprake van gemaakte fouten bij de behandeling.

Verschillende ziekenhuizen kwamen de afgelopen tijd in het nieuws doordat patiënten overleden door fouten, terwijl de ziekenhuizen dat verzwegen. Dat gebeurde onder meer in het UMC Utrecht (missers op de afdeling KNO) en in Tergooi Ziekenhuizen in Hilversum (jonge man overleden na gemiste diagnose). Maar het zijn zeker geen incidenten, schrijft RTL Nieuws. Alle ziekenhuizen, op één na, maken volgens de IGZ stelselmatig te weinig melding van calamiteiten.

VVD-Kamerlid Leendert de Lange vindt dat er tuchtzaken gestart moeten worden tegen artsen die bewust calamiteiten verzwegen, zorgbestuurders zouden een beroepsverbod moeten krijgen als zij expres missers onder de pet houden.

Mijn mening hierover is het volgende:

Daarom is het heel belangrijk dat vanaf het begin een familielid, vriend of kennis bij de patiënt blijft om elk gesprek - met de arts en het overige medisch personeel - met zijn mobiele telefoon op te nemen. En als de patiënt dat zelf nog kan, dan is het raadzaam dat hij dat zelf doet.

Ga ervanuit, zoals ik eerder al in al mijn vorige topics heb vermeld - dat geen enkele arts je vriend is: wees beheerst, laat je niet meeslepen door je emotie en blijf te allen tijde alert.
Neem van mij aan dat artsen over het algemeen pathologische leugenaars zijn en ze doen er alles aan om hun ‘goede’ naam te beschermen. Ze zijn in eerste instantie slechts bezorgd om hun eigen carrière en niet om het welzijn of leven van de patiënt. En doordat de Inspectie voor de Gezondheidszorg al deze misdaden verzwijgt en daarmee dus stilzwijgend instemt, is zij hieraan medeplichtig. En daarom verdienen niet alleen deze misdadige artsen berechting, maar ook de topambtenaren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg verdienen straf. Ze dienen als ordinaire criminelen berecht te worden en nooit meer de kans krijgen om hun functie uit te oefenen. Pas dan zullen ze geprikkeld worden om hun werk en het leven en welzijn van anderen en hun naasten serieus te nemen.

En dat de meeste artsen meer misdaden op hun naam hebben dan menige oorlogsveteranen, moet je - na dit artikel gelezen te hebben - opnieuw niet verbazen.
Ze hebben geen gewetenswroeging en na een foute diagnose, laksheid of racistische motieven- als niemand dit doorheeft - gaan ze weer vrolijk verder met het plegen van hun volgende misdaden.
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
  dinsdag 31 mei 2016 @ 00:20:05 #2
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_162635404
Het is altijd weer triest, voor alle betrokkenen, wanneer er een fout is gemaakt. Wanneer je in een medisch beroep werkt zal je op e.o.a. manier iets in je hebben dat graag zorg verleent en er niet op uit is om kwaad te doen.
Mensen werkzaam in de zorg op voorhand generalistisch kwalificeren als misdadigers, heeft geen pas en doet hun geen recht. Wanneer je de artsenij niet wenst noch wilt vertrouwen in je persoonlijke misère, blijf daar dan gewoon weg.

Het is idd zorgwekkend wat je in die beroepen nauwelijks fouten kan/mag maken omdat je dan bij het minste of geringste, in een niets ontziende rel terecht komt.

Behandeling ligt natuurlijk erg gevoelig omdat mensen, bij fouten, per defacto een schuldige willen/moeten hebben om hun (persoonlijke) grief/verlies/verdriet een aanwijsbare oorzaak te geven.
De laatste die hun "precious" aantoonbaar aangeraakt cq. professioneel gezien heeft, is meestal de "dokter" die dan dus sws schuldig is. Immers hij/zij had - zeker achteraf - altijd iets moeten/kunnen doen om het onverhoopte onheil; te voorkomen.

Nog vervelender is wanneer betrokkenen (hoe dan ook) compensatie, genoegdoening of dat willen halen door (hun) behandelaars een proces aan te doen. Laat staan, zich juridisch op voorhand al gaan voorbereiden op mogelijke fouten. Immers er moet - toch ? - iemand schuld hebben ..... want aan de "patiënt" zal het beslist niet - kunnen ? - liggen, hoe ziek/zwak/misselijk/verdoemd die ook is....

Het zou een stuk beter gaan in onze maatschappij wanneer we in staat zijn, verlies (hoe moeilijk ook) te accepteren als onderdeel van het (oneerlijk verdeelde) leven en dan vanuit die positie verder te kijken.

Zelf ben ik groot voorstander om (vermeende) fouten ter lering te onderzoeken. Het zou goed zijn wanneer er een soort "rijksrecherche" is, die elke onverklaarbare "misser" (anoniem) kan onderzoeken en dan aanbevelingen doet. Net als in de luchtvaart wanneer er een kist neerstort.

Aanvulling:
Ook wil ik de getallen van de TS wat nuanceren. Jaarlijks gaan er ca 130.000 mensen dood (bron: CBS), de meeste "natuurlijk" maar toch gaan er iets van 45.000 dood door ziekte of aandoening (bron: CBS) .
Dat er per jaar tussen de 400 en (vermeend) 1000 door "medische missers overlijden, vind ik dan niet eens een slechte score. Ook gelet de gevoeligheid, is een foutmarge van zeg 1-2% hardstikke goed. Wat natuurlijk niet wegneemt dat wanneer je geraakt wordt, je dat heel anders zult ervaren.

[ Bericht 1% gewijzigd door Vallon op 31-05-2016 13:31:28 (spells & tells) ]
"On bended knee is no way to be free" Peter R 1954-2021 (©Zapata)
Hegel: "De waarheid is subjectief"
Covid19: "Doctors can’t cure stupid, but at least they can sedate it."
pi_162656901
Het hieronder staande artikel spreekt voor zich:

30 mei 2016 18:59 RTL 4
Oud-inspecteur kraakt toezicht ziekenhuizen:

'Schuldigen komen ermee weg'
Het systeem om medische missers te melden bij de zorginspectie is failliet, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Een oud-inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet een boekje open.

"Fouten in ziekenhuizen verdwijnen in de doofpot", zegt Menso Westerouen van Meeteren, voormalig inspecteur bij de IGZ. "Ze worden niet gemeld, niet onderzocht en er wordt niets van geleerd. Op de een of andere manier krijgen we het niet voor elkaar om behoorlijk te kijken naar wat er fout gaat in ziekenhuizen."

Systeem rammelt
Hij reageert op het onderzoek van RTL Nieuws naar de ziekenhuisdoden. Daaruit blijkt dat ziekenhuizen dodelijke calamiteiten massaal verzwijgen. Westerouen van Meeteren vindt dat triest. "Het systeem rammelt en het nut van het circus dat is opgebouwd is ver te zoeken. We hebben voor veel belastinggeld een inspectie opgericht om de veiligheid van patiënten te beschermen. Er is een medisch tuchtcollege, er zijn klachtencommissies bij ziekenhuizen, noem maar op, maar dat werkt dus allemaal niet.”

Onvoldoende in beeld
Eerder al concludeerden de Nationale Ombudsman, de Consumentenbond en een flink aantal deskundigen dat ziekenhuizen en de overheid de veiligheid van de patiënt onvoldoende op het netvlies hebben. Beterschap werd beloofd. Ziekenhuizen tuigden vrijwel allemaal commissies op die medische missers onderzoeken en de Inspectie voor de Gezondheidszorg kreeg er een aantal jaren geleden extra mensen bij.

Maar het ene na het andere incident dient zich aan.
Volgens Westerouen van Meeteren staan te veel patiënten nog steeds in de kou. "Je doet nabestaanden of patiënten die schade hebben geleden, zwaar tekort. Dat is extra lijden dat wordt gestapeld boven op het verlies dat hen al overkomen is. Er wordt niet uitgezocht wat er precies is gebeurd, en de mensen die mogelijk zelfs grove fouten hebben gemaakt, komen ermee weg."

Gelijk in het verdachtenbankje
Het grote probleem is volgens de oud-inspecteur dat een arts of het ziekenhuis zélf een fout bij de inspectie moet melden. Daarmee plaatsen zij zichzelf gelijk in het verdachtenbankje en dat kun je eigenlijk niet van ze vragen. Als de calamiteit wél wordt gemeld, mag het ziekenhuis vervolgens zelf uitzoeken wat het fout heeft gedaan en wat ervan is geleerd. "Ze beloven de inspectie dat ze die fout nooit meer maken en daarmee is het afgedaan." Volgens Westerouen werkt dat niet.

De publicatie van de lijst met ziekenhuisdoden toont volgens verschillende deskundigen in patiëntveiligheid het failliet van het systeem aan. Voor het eerst is inzichtelijk hoeveel dodelijke incidenten ziekenhuizen melden, maar daarmee is tegelijkertijd duidelijk hoeveel zij er verzwijgen.

Zwijgcultuur gecreëerd
"Het is onthutsend dat deze gegevens pas na een zes jaar durende juridische strijd boven water zijn gekomen", zegt Westerouen van Meeteren. De zorginspectie en het ministerie van Volksgezondheid hebben de publicatie van deze lijst al die tijd proberen tegen te houden.
"Er wordt een soort zwijgcultuur gecreëerd. Een doofpot."

Wat ik ook nog wil toevoegen aan dit artikel is het volgende:
Artsen maken ook massaal misbruik van gelovige, vergevensgezinde patiënten en/of hun nabestaanden. Patiënten kunnen niet alleen komen te overlijden door onwil of nalatigheid van artsen, maar zij kunnen ook ernstig invalide raken. En vooral als zij geloven dat dit de wil van God is of dat dit het gevolg is van de straf van God. Vele artsen spelen hierop in en dat is een van de redenen waarom zij dergelijke calamiteiten niet melden in de hoop dat patiënten en/of hun nabestaanden afzien van aangiften. Vooral veel allochtonen die ook vaak gelovig zijn, doen geen aangifte, ook omdat zij niet erin geloven dat hun zaak tot een rechtvaardige, onafhankelijke veroordeling zal leiden.

Een arts die zich specialist noemt, dient er ook naar te handelen. Dus mag een patiënt blind erin vertrouwen dat hij in goede handen is en dat zo'n arts bijvoorbeeld de symptomen van een beroerte of een herseninfarct herkent. Maar als arts-assistenten dit niet herkennen en de hulp inroepen van hun collega-specialisten en deze collega-specialisten weigeren om hun bed uit te komen of omdat zij 's avonds of in het weekend niet lastiggevallen willen worden, dan vind ik dat dergelijke specialisten veroordeeld dienen te worden als ordinaire criminelen en dan moeten zij inderdaad worden bestraft met een beroepsverbod. Als je niet geschikt bent voor de functie van arts, blijf dan alsjeblieft ervan weg. Kies een ander beroep, ga desnoods in een slachterij werken waar je aan je trekken kan komen.
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
pi_162656990
Beter dan een claimcultuur a la Amerika.

Overigens helemaal eens met Vallon. TS heb je toevallig slechte ervaringen met een dokter dat je er zo op haat?
pi_162657462
De voornaamste reden om medische missers onder het tapijt te schuiven is gewoon ordinair poen.. men is bang voor schadeclaims. In Amerika heeft door die mentaliteit een seriemoordenaar jarenlang zijn gang kunnen gaan.. heeft waarschijnlijk honderden patiënten vermoord, maar hij liep pas na jaren tegen de lamp omdat ieder ziekenhuis waar hij werkte hem wel ontsloeg, maar niet registreerde wat de reden was voor zijn ontslag.
pi_162657694
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 22:40 schreef bamibij het volgende:
Beter dan een claimcultuur a la Amerika.

Overigens helemaal eens met Vallon. TS heb je toevallig slechte ervaringen met een dokter dat je er zo op haat?
Ik ben een realist, een criticus. Ik heb geen enkele wrok tegen artsen, maar ik kan het niet begrijpen dat criminele artsen ermee wegkomen. Zij worden beschermd als verwende kinderen, terwijl de instanties zwijgend, werkeloos toekijken. Ik heb een hekel aan crimineel gedrag, en dat zou een ieder, gezond denkend persoon moeten hebben. Beschaafde burgers moeten beschermd worden tegen misdadigers en dat kun je alleen doen door deze misdadigers achter tralies te krijgen.
'Hij die een slaaf bezit, is zelf ook een slaaf!'
pi_162657881
quote:
0s.gif Op maandag 30 mei 2016 22:49 schreef Begripvol het volgende:
Neem van mij aan dat artsen over het algemeen pathologische leugenaars zijn en ze doen er alles aan om hun ‘goede’ naam te beschermen. Ze zijn in eerste instantie slechts bezorgd om hun eigen carrière en niet om het welzijn of leven van de patiënt.
Dat heb ik ook zo ervaren ja.
pi_162662745
Triest dit. Vooral omdat er zo weinig aandacht voor is. En dat terwijl mensen zich kapot betalen voor ewoon basis zorg.
  woensdag 1 juni 2016 @ 20:43:15 #9
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_162676570
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 mei 2016 23:03 schreef Begripvol het volgende:
[..]
Ik ben een realist, een criticus. Ik heb geen enkele wrok tegen artsen, maar ik kan het niet begrijpen dat criminele artsen ermee wegkomen. Zij worden beschermd als verwende kinderen, terwijl de instanties zwijgend, werkeloos toekijken. Ik heb een hekel aan crimineel gedrag, en dat zou een ieder, gezond denkend persoon moeten hebben. Beschaafde burgers moeten beschermd worden tegen misdadigers en dat kun je alleen doen door deze misdadigers achter tralies te krijgen.
Je generaliseert behoorlijk. Kan of wil je dat onderbouwen ?

SiteNote: Als arts, zou ik jou beslist niet willen behandelen vanwege het inmense risico dat bij "falen" je mij dan aan de schandpaal wil nagelen, zelfs als het - medisch gezien - goed is gegaan. Net als jij heb ik een hekel aan criminelen, die -en dat gedrag moet je dus aanpakken. Dat lukt alleen wanneer "we" de angstcultuur van (aan)geven -en (aan)nemen - vooral van geld/claims - opzij weten te zetten.

Bij een (vermeende) "fout" blijft/wordt de patiënt zo goed mogelijk verzorgd en zal de arts worden aangesproken zonder dat welke partij dan ook, schade kan claimen. Leven is nu eenmaal het risico nemen van het kunnen overleven.

In Nederland werken ruim 1.000.000 (ja, je leest het goed, bron: UWV) ) mensen in de medische sector. De kans dat daar rotte appels tussen zitten is meer dan zeker.
De kans dat een arts (in Nederland, ca 45.000 - -Bron: Rapport CBS- werkzaam) crimineel is, is echter gering. Zo gering, dat een echte "zaak" al snel op alle voorpagina's staat.

Het aantal medische tucht/beroepszaken (artsen) is ca 500 per jaar (Bron: tuchtcollege) waarvan er (uiteindelijk) (in)drect ruim 400 ongegrond zijn verklaard. Blijft over, een kleine 100 die verwijtbaar zijn waarvan er 20-25 "medici" daadwerkelijk - voor gemak dus daadwerkelijk als crimineel - uit hun functie worden gezet.

De mensen in de medische sector en artsen in het bijzonder, in algemene zin daarmee afschilderen als "criminelen" is er imho, echt één van de onderbuik.

Ik raad iedereen aan om met je arts frank, vrij te praten en je arts vooral serieus te nemen. Als patiënt heb je in je hulpvraag ook een zekere eigen verantwoordelijkheid.
Het gebeurd maar al te vaak dat mensen "niet/s" vragen, ook uit angst voor het ijzingwekkende antwoord of ze komen (later) aan met een - vaak, feitelijk irrelevant - gegoogled internet artikel om de arts daarmee te kunnen ondervragen. Sterker nog, de arts te dwingen.

Wanneer je (op)recht twijfelt aan de informatie en/of het vertrouwelijke gesprek met je arts, neem je een second opinion. Geen arts die jou dat kwalijk zal nemen.
"On bended knee is no way to be free" Peter R 1954-2021 (©Zapata)
Hegel: "De waarheid is subjectief"
Covid19: "Doctors can’t cure stupid, but at least they can sedate it."
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')