Ben je wel fiscaal bezig als werkstudent (en straks dus ook als consultant)? Dan heb ik het uiteraard niet over het 'aanraken' van aangiftes, maar over het uitvoeren van technische analysis en het schrijven van adviezen.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 10:03 schreef Big4Anon het volgende:
Hoi mensen,
Ik ben op zoek naar wat carrière advies. Mijn situatie is als volgt:
- Ik ben bijna een jaar werkzaam als werkstudent bij 1 van de big 4 in Rotterdam.
- Mijn functie is momenteel dat ik de tussenpersoon ben tussen de tax praktijk en de IT afdeling (vertaal dus wensen fiscale business naar IT oplossingen en andersom vertaal ik de fiscaliteit voor de IT mensen).
- Ik ben WO Fiscaal opgeleid en heb affiniteit met technologie.
- Wanneer ik precies 1 jaar werkzaam ben geweest als werkstudent dan kan ik verder gaan als consultant (kon ook al veel eerder, maar dit was eigen keuze).
- Werkgevers is blij met mij en wil zo snel mogelijk met mij verder als consultant.
- Ik vind werk en collega's ook leuk, heb enorm veel vrijheid en mogelijkheden.
Nu zit ik met het volgende:
- Wat kan ik vragen bij de onderhandelingen? Ik weet dat ik als starter voordat ik als werkstudent begon dat ik ongeveer 2800 bruto kon verwachten. Wat kan ik verwachten nu ik 1 jaar als werkstudent heb gewerkt, mijn werkgever blij met mij is en er vrij weinig mensen deze combinatie van fiscaal en IT kunnen en willen doen?
- In hoeverre is het risicovol om af te wijken van het standaard fiscale carrièrepad? Ik doe nu dus namelijk een combinatie van fiscaliteit en IT, maar ik werk nu nooit in de fiscale praktijk zoals vaak gebruikelijk is (ik raak geen aangifte oid aan, maar sta wel voorop bij de nieuwe ontwikkelen). Ik zie dan ook weinig vacatures die dit soort combinaties willen hebben en vraag me af of dit wel een slimme zet is om te zetten.
Verder zijn er vast nog dingen waar ik niet aan gedacht heb, dus ben benieuwd wat jullie hiervan vinden.
Wat een onzin. So what dat een ander meer moet doen. Voor een starter is het een grote verandering en bij het vinden van een nieuw ritme hoort zo'n gevoel.quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 10:44 schreef ikwordra het volgende:
[..]Dan zou ik maar snel ontslag nemen. De eerste maanden heb je namelijk 0 verantwoordelijkheid en amper/geen overuren. Wacht maar tot je tweede jaar busy season (en verder)...
Ik snap best dat het een hele verandering is, maar als je klaagt over 0 vrije tijd terwijl je 7-8 uur werkt per dag ben je m.i. een zeurpiet.quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 18:16 schreef snabbi het volgende:
[..]
Wat een onzin. So what dat een ander meer moet doen. Voor een starter is het een grote verandering en bij het vinden van een nieuw ritme hoort zo'n gevoel.
Dat een ander meer doet, doet niets af aan het gevoel dat starters hebben. Nieuw ritme opbouwen
Jongen wat lul jijquote:Op zaterdag 15 oktober 2016 10:44 schreef ikwordra het volgende:
[..]Dan zou ik maar snel ontslag nemen. De eerste maanden heb je namelijk 0 verantwoordelijkheid en amper/geen overuren. Wacht maar tot je tweede jaar busy season (en verder)...
Ik werk alweer wat jaartjes bij een big-4, dus dat vertrouwen zit wel goed. De eerste maanden (ik zie het elk jaar om me heen) maken starters weinig/geen overuren iddquote:Op zaterdag 15 oktober 2016 18:42 schreef KaBuf het volgende:
[..]
Jongen wat lul jij
Dit is als starter zijn (haar?) eerste echte voltijdbaan, niet gek dat hij/zij het gewoon lastig vindt.
En amper/geen overuren? Had jouw werkgever geen vertrouwen in jou?![]()
Ja, ik ben nu dus totaal niet fiscaal bezig als werkstudent (en ga dat dus ook niet zijn als consultant), doe geen technische analysis en schrijf ook geen adviezen. Vandaar dat ik me afvroeg of deze carrièrestap wel zo slim is om te doen.quote:Op zaterdag 15 oktober 2016 17:15 schreef Lavezzi het volgende:
[..]
Ben je wel fiscaal bezig als werkstudent (en straks dus ook als consultant)? Dan heb ik het uiteraard niet over het 'aanraken' van aangiftes, maar over het uitvoeren van technische analysis en het schrijven van adviezen.
Je functie zoals je nu omschrijft klinkt namelijk meer als een IT'er dan als een fiscalist; mits je dat leuk vind is dat natuurlijk perfect. Qua salaris denk ik niet dat er veel ruimte is, ook mensen die 2+ jaar werkstudent zijn geweest beginnen gewoon op het standaard salaris wanneer ze afgestudeerd zijn en consultant worden.
Als RA (de a staat al voor accountantquote:Op dinsdag 18 oktober 2016 20:09 schreef 2012OBAMA2016 het volgende:
Heei, Ik ben een ambiteuze 2e jaars HBO accountancy student en een oude fokker.
Ik wil graag mijn meewerkstage lopen bij een van de big four heeft iemand hier tips voor ?
En wie heeft ervaringen als RA accountant bij een van de big four?
Hoe zien je dagelijkse dagen eruit en wat vind je leuk aan je werk.
Zelf wil ik graag naar de audit kant omdat het mij leuker lijkt om verschillende klanten te adviseren en met teams samen te werken om hun jaarrekeningen te controleren.
Tips: vooral aangeven waarom je perse bij die en die club wil stage lopen, wat jou trekt in de audit en dat je vooral verder wil studeren.quote:Op dinsdag 18 oktober 2016 20:09 schreef 2012OBAMA2016 het volgende:
Heei, Ik ben een ambiteuze 2e jaars HBO accountancy student en een oude fokker.
Ik wil graag mijn meewerkstage lopen bij een van de big four heeft iemand hier tips voor ?
En wie heeft ervaringen als RA accountant bij een van de big four?
Hoe zien je dagelijkse dagen eruit en wat vind je leuk aan je werk.
Zelf wil ik graag naar de audit kant omdat het mij leuker lijkt om verschillende klanten te adviseren en met teams samen te werken om hun jaarrekeningen te controleren.
Mhhh vreemd op school en op internet staat ook wat over adviseren.quote:Op dinsdag 18 oktober 2016 21:15 schreef ikwordra het volgende:
[..]
Als RA (de a staat al voor accountant) in de audit ben je juist niet bezig met adviseren, wel met controleren.
Meestal zit je met een team bij de klant, verkrijg je documentatie welke je controleert en bij de klant vragen over stelt. Hoe hoger je komt, hoe minder je op dezelfde klant zit de hele dag.
Ja dit was ik ook vanplan ik vond het alleen erg moeilijk want de big four zijn heel vergelijkbaar.quote:Op dinsdag 18 oktober 2016 22:50 schreef JDFS het volgende:
[..]
Tips: vooral aangeven waarom je perse bij die en die club wil stage lopen, wat jou trekt in de audit en dat je vooral verder wil studeren.
Of je geeft aan dat je het leuk vind om evidence bij elkaar te schrapen, materialiteit belangrijk vindt, substantive testing en AUPs je als muziek in de oren klinken(goh ik voel me net een accountant!).
Is het zo belangrijk om aan commissies etc mee te doen ? Zelf voel ik me bij dat soort dingen niet helemaal thuis. Wel doe ik mee aan een Honours Programma en heb ik een tijdelijk baantje gehad bij een bank.quote:Op zondag 4 september 2016 00:45 schreef Lavezzi het volgende:
[..]
Gewoon aangemeld via de website, maar inderdaad wel een fulltime bestuursjaar van studentenvereniging, half jaar in het buitenland gestudeerd en een 8 gemiddeld.
Maar dat is echt niet allemaal vereist om werkstudent te kunnen worden, als spontane jongen/dame met een redelijk cv (standaard dingetjes als rechtswinkel, commissies e.d.) kom je er ook wel doorheen.
Valt mee, met een grote smoel en scherpzinnigheid kom je er ook.quote:Op dinsdag 18 oktober 2016 23:21 schreef 2012OBAMA2016 het volgende:
[..]
Is het zo belangrijk om aan commissies etc mee te doen ? Zelf voel ik me bij dat soort dingen niet helemaal thuis. Wel doe ik mee aan een Honours Programma en heb ik een tijdelijk baantje gehad bij een bank.
Dat nieuwe topic is gesloten omdat het prima hier kan.quote:Op zondag 23 oktober 2016 09:35 schreef Kloon7689 het volgende:
Ik heb hiervoor een nieuw topic aangemaakt, omdat het gaat om users die nu niet meer bij BIG4 werken. Mochten jullie nog wel lurken, kunnen jullie me dan wellicht helpen?
WGR / Accountancy: van BIG4 naar een kleiner kantoor?
Dat verschilt van persoon tot persoon en ligt geheel aan je zelf.quote:Op zondag 23 oktober 2016 05:18 schreef 2012OBAMA2016 het volgende:
Trouwens ik had een vraag hoe hebben mensen het ervaren om 4 dagen te werken en ook nog het ra master traject ernaast te volgen. ik hoorde van iemand dat je geen weekenden meer overhoudt.
Bij welk bedrijf heb je dit gedaan en hoe ver ben je in het proces ?quote:Op dinsdag 25 oktober 2016 10:46 schreef xminator het volgende:
[..]
Dat verschilt van persoon tot persoon en ligt geheel aan je zelf.
Ik vind het een traject die je met twee vingers in de neus kan voltooien.
Idem hier (al enkele jaren klaar nu)quote:Op dinsdag 25 oktober 2016 10:46 schreef xminator het volgende:
[..]
Dat verschilt van persoon tot persoon en ligt geheel aan je zelf.
Ik vind het een traject die je met twee vingers in de neus kan voltooien.
Ik geloof best dat het niet moeilijk hoeft te zijn. Wat ik wel vaak te horen krijg is dat men bij de BD meer tijd krijgt/heeft voor de studie vergeleken bij de big4. Dit zou dan weer te maken hebben dat men meer uren draait bij de big4 dan bij de BD.quote:Op dinsdag 25 oktober 2016 10:46 schreef xminator het volgende:
[..]
Dat verschilt van persoon tot persoon en ligt geheel aan je zelf.
Ik vind het een traject die je met twee vingers in de neus kan voltooien.
Heb het bij de Big Four gedaan (welke is niet relevant, allemaal zijn soortgelijk). Na mijn master begonnen met het traject. Klaar met het proces (nominaal), dus eigenlijk in je 2e jaar meteen klaar met studieverplichtingen.quote:Op dinsdag 25 oktober 2016 23:56 schreef 2012OBAMA2016 het volgende:
[..]
Bij welk bedrijf heb je dit gedaan en hoe ver ben je in het proces ?
Ben je trouwens via de Uni bachelor of HBO bachelor er aan begonnen
Tjsah, bij de belastingdienst zal het vast beter geregeld zijn. Het blijven ambtenaren en je hebt 'maar' de belastingdienst op je CV staan. Belastingdienst zie ik als een werkgever waar je na x-aantal jaar beter kan instromen ipv. daar te starten. Dat is hoe ik ernaar kijk, je zal daar vast ook een hoop leren.quote:Op woensdag 26 oktober 2016 18:42 schreef YUGIYO het volgende:
[..]
Ik geloof best dat het niet moeilijk hoeft te zijn. Wat ik wel vaak te horen krijg is dat men bij de BD meer tijd krijgt/heeft voor de studie vergeleken bij de big4. Dit zou dan weer te maken hebben dat men meer uren draait bij de big4 dan bij de BD.
Of dit werkelijk zo is, ik heb geen idee..... ik moet het zelf nog ervaren.
Ik twijfel wel heel erg waar ik dit traject wil gaan volgen, de BD of big4? Is dat verschil, qua tijd voor je studie, echt zo groot als men zegt? Mijn gevoel gaat uit naar de big4, er blijft echter wat bij me knagen wanneer ik van anderen te horen krijg dat het verstandiger is om dat bij de BD te doen vanwege de overuren.
Volgens mij heeft EY wel het eerlijkst gereageerd. Het accountantsberoep wordt steeds meer een beroep waarin het sociale aspect van enorm belang is. Als je in dat opzicht niet kan meekomen dan wordt het lastig.quote:Op woensdag 26 oktober 2016 23:39 schreef Schnitzel_Koning het volgende:
Ik heb een vraag, ik heb gesolliciteerd bij alle vier de big 4 kantoren, maar ben bij alle vier afgewezen, zonder echt bruikbare kritiek te hebben gekregen waarom niet. Ik heb ook bij verschillende andere middelgrote en locale accounting organisaties gesolliciteerd, maar ik kom echt niet aan de bak. Terwijl de werkgelegenheid in de accountancy nu juist geweldig zou moeten zijn.
Ik heb voor Deloitte, PwC en KPMG de online capaciteitentesten zonder enige moeite gehaald. Maar dingen die ik vaak terug hoor zijn "keuze is gevallen op een interne kandidaat", of "we zoeken een kandidaat die al eerder ervaring heeft op gedaan door middel van een stage". EY was al helemaal leuk, daar heb ik na een recruitment evenement te horen gekregen dat ze niet met mij door wilde omdat "ondanks dat ik een goede inzet heb getoond, het op een persoonlijk vlak niet klikte".
Ik heb echt geen idee meer wat ik als volgende stap zou kunnen doen? Hoe kom ik er achter waar het mis gaat? En bovendien, waar kan ik nog proberen te solliciteren (Ik zit al over de landsgrenzen te overwegen)?
Als dat het probleem zou zijn dan zou ik dat begrijpen, maar van alle andere kantoren heb ik bij mijn feedback te horen gekregen dat ik wel als een sociaal en communicatief vaardig persoon overkom. Bovendien, als je ergens een stroef gesprek hebt of mensen lijken geen interesse in jou te hebben, dan merk je dit normaliter wel. Maar bij EY kan ik me eigenlijk geen moment voor de dag halen dat dit het geval was. Vandaar ook dat ik deze reactie van EY zo opmerkelijk vond.quote:Op donderdag 27 oktober 2016 11:29 schreef xminator het volgende:
[..]
Volgens mij heeft EY wel het eerlijkst gereageerd. Het accountantsberoep wordt steeds meer een beroep waarin het sociale aspect van enorm belang is. Als je in dat opzicht niet kan meekomen dan wordt het lastig.
Waar het bij sociale events en recruitmentgesprekken om draait is eigenlijk het sociale aspect. Want de papieren en de testjes tonen wel aan of je intelligent genoeg bent. Als ik bij een persoon twijfel of ik deze persoon wel alleen zelfstandig naar de klant kan sturen, dan weet ik al dat het geen match is.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |