quote:
Bijna een op vijf ouderen en mensen
met een beperking hebben niemand in hun
omgeving die mantelzorg geeft,staat in
een onderzoek van het Sociaal en
Cultureel Planbureau.Steeds meer
75-plussers zeggen dat ze niemand
hebben die voor ze zorgt,vaak omdat ze
geen partner hebben.
Bron;
http://nos.nl/teletekst#105Tja, de Nederlandse politiek heeft sinds een aantal jaren als beleid dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen; aangezien er zo'n 65 000 bejaardentehuis plaatsen zijn opgeheven kunnen veel bejaarden dus nergens heen en zitten alleen thuis.
Nou mag je je wel afvragen in hoeverre die mensen iemand nodig hebben die voor ze zorgt; is dat een kwestie van niet (zelf) kunnen (en dan is er de thuiszorg en zo) of niet willen, gewend zijn dat er voor ze werd gezorgd? Dat laatste zie je toch vaak als van een ouder koppel een van de twee wegvalt; ze hebben 'altijd' op een bepaalde manier geleefd en zich nooit in de rol van de ander verdiept. Heel traditioneel, vaak; de man deed de administratie en de vrouw zette koffie. Zodat de vrouw ineens moet leren hoe ze belasting aangifte moet doen (en dan wel online natuurlijk) en de man aan de racekak raakt omdat 'ie nog nooit het eten heeft klaargemaakt of de afwas gedaan.
Het is dan ook zeer de vraag WAT VOOR SOORT MANTELZORG mensen nodig hebben; en eigenlijk ook of mantelzorg wel de oplossing is. Zou het in veel gevallen niet veel logischer zijn om .... naar een bejaardentehuis te verkassen? Maar ja, die zijn er dus amper meer.
Misschien is het ook tijd voor een 'bejaardentehuis nieuwe stijl', waarin de bewoners zo veel mogelijk (samen) zelf doen. Het lijkt mij een interessant alternatief, ergens tussen 'zo lang mogelijk thuis blijven wonen' en het traditionele bejaardentehuis in.