Had iets veel meer samenhangend getypt, maar soms lijkt het wel alsof ik hoefjes als handen heb en nu moet ik opnieuw typen, maar daar heb ik te weinig geduld voor. Misschien komen jullie hier goed weg:
Voor het eerst kunnen we zelf oordelen over hoe een interview verliep en wat de invloed van welke partij was. Dit is een mooi voorbeeld van hoe een interview volledig kán ontsporen door de vraagstelling, waarop het onderwerp de concentratie verliest en beide partijen in gebreke zijn. Voorbeeld: ergens in de eerste video heeft de interviewer een mooi aanknopingspunt over wanneer de eerste songs zijn ontstaan, en of dat wel of niet ten tijde van ‘AM’ en de tweede plaat van Miles Kane was. Heel mooi, maar hij vraagt nog net niet om locatie, exact tijdstip en gedragen kledingstuk op het moment van het schrijven van de brug van de opener. Er ontstaat natuurlijk een beetje een pietluttige sfeer en ze willen het afdoen als grapje. Maar aan het eind van de rit weten we wel dat de eerste schrijfsessie voor dit album die in New York eind januari 2014 was, toen Miles Kane zich daarna aansloot met Arctic Monkeys op tournee, en dat de riff voor ‘Aviation’ op Nieuwjaarsdag 2014 is geschreven. Dit soort dingen zijn voor ons heel tof om te weten, maar het zou een artikel niet halen natuurlijk, en of het belangrijk genoeg is om op door te gaan in die 20-30 minuten die je met een artiest hebt is een tweede. Wat ze er zelf altijd van maken, “zo’n 2 jaar geleden”, is dan relevant genoeg.
1:40-2:10 in eerste video is classic natuurlijk, en somt het ook wel een beetje op. Domme vraag, sarcastisch antwoord, interviewer die weggeeft dat hij zich moet herpakken en de gezamenlijke lachsalvo bijna als ijsbreker. Zo zijn er nog wel een paar momenten. Ik denk niet dat je dat anders kunt aanpakken. Het sarcasme als antwoord had niet gehoeven, maar dan was een ijskoud “nee” ook weer niet gepast geweest. Beide partijen wisten hier waar ze aan toe waren, haha.
Of dan de vraag aan een wereldreiziger van 30, geboren en getogen in Liverpool nog geen 2 uur daar vandaan, of hij wel eens in Sheffield is geweest… Daarna kun je het ze ook niet kwalijk nemen dat ze antwoorden met een grapje over zo’n persoonlijke vraag die daarop volgt. Maar die “do you bum”-catchphrase wat elk interview terugkomt, mijn hemel, haha. Maar nogmaals, de interviewer kan het goed hebben.
En ook heerlijk hoe Alex z’n eigen graf graaft door wederom sarcastisch te reageren als hij zegt dat hij natúúrlijk z’n teksten zou willen uitleggen en… de interviewer het daarna ook doet, en het eh… weer… eh… *stilte van 10 seconden* eh… 2006 lijkt. En Miles die ‘em niet even helpt

. Daarna Miles die antwoord moet geven op de vraag aan Alex welke teksten van Miles het meeste indruk hebben gemaakt op hem

... (“En het antwoord zal je verbazen!”)
Behalve dat is de houding natuurlijk wel iets anders. Miles Kane is hetzelfde als altijd: soms net een schooljongen, echter vaak zeer gul in het investeren in een goed gesprek. Het is geen orakel van ingevingen en inspirerende statements, maar neemt zichzelf niet te serieus, is vriendelijk, oprecht en weet er met een lach en een knipoog iets moois van te maken. Turner scheelde daarin altijd al van moment tot moment, dat is echt niet iets van de afgelopen maanden, zelfs niet iets van de afgelopen jaren. Voor elk BBC Breakfast-interview was er in diezelfde week een The Guardian-interview. (YouTube, september 2013). Wat wél anders is, is dat Turner’s stemming ditmaal is beïnvloed door drugs, wat voorheen toch vaak beperkt bleef dat de spotlight.
Maar laten we dat ook niet overdrijven: als je helemaal naar de klote bent, kun je niet 10 jaar lang song na song na song op tafel brengen en 100 goede shows per jaar geven, alle druk ligt op hem. Tot dusver heb ik louter goede verhalen gehoord over de live-shows en de interviews van de afgelopen weken zijn heel leuk. Ik denk de enige periode dat Turner echt even helemaal klaar leek te zijn met zijn beroep en dat het duidelijk te zien was, was in mid-2014.
En tóch, zelfs hier, als hij weer even geprikkeld is, zegt hij hele interessante dingen. Soms veert hij inderdaad even op en benoemt hij zeer specifiek een aantal punten, alsof hij iets recht te zetten heeft. Over ‘The Dream Synopsis’ bijvoorbeeld. Video 2, minuut of 4. Wederom omdat de interviewer - terecht, dat is zijn taak! - maar blijft doorvragen, beginnen ze hem een beetje te plagen. Maar daar kan de interviewer heel goed tegen, hij lijkt het te begrijpen, herpakt zich goed, en de sfeer die daardoor ontstaat komt het alleen maar ten goede. De artiesten beseffen dat de journalist daadwerkelijk goed heeft geluisterd, een eigen idee heeft, en geven hem tot besluit aan het eind toch wel wat voer. En ook op andere momenten zegt Turner genoeg zinnige dingen over bijvoorbeeld het songwritingsproces, waar de andere interviews maar niet toe kwamen. Het gedeelte over hoe de songs voor AM soms ontstaan uit een baslijn of een drumritme van de band. Dat heb ik hem nog nooit eerder horen zeggen, op over ‘R U Mine?’ na.
Goed, dan, om ons helemaal te verwarren, een meer recent interview:
Open, sympathiek en grappig. Het is helemaal goud, maar de laatste minuut is helemaal mooi. Het blijft zeldzaam dat Turner deze kant toont, maar het doodvermoeiende “Arctic Monkeys US festival interview”-masker lijkt voor even afgevallen. En dan ook nog eens de tijd nemen voor fans deze tour. (Nah, dat is altijd hit and miss geweest.)
Dat Alcaline-interview van ergens hierboven is zoals ik zei weer erg Frans gemonteerd en worden we niet veel wijzer van. Die is iets langer dan een week geleden opgenomen, en daar is de Beatles-vergelijking - de Fransen en hun Engelse obsessies... - zelfspot grappig.