abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 21 februari 2016 @ 17:49:15 #1
395938 LlamaGoneBonkers
Van leven ga je dood
pi_160096891
Hoi, ik hoop dat ik hier een beetje goed zit met m'n vraag.
ik kom ergens niet helemaal uit. Ik moet onderzoeken welke vormen van bederf er nog kunnen optreden bij geblancheerde broccoli die vervolgens is ingevroren.
Ik weet dat door het blancheren enzymen buiten werking worden gesteld, dus enzymatischbederf sluit ik zelf al uit. invriezen bij een temp van -18*C remt (/legt) ook de bacterie groei (stil). andere mo sluit ik vanwege de temp ook uit en dus streep ik microbiologisch bederf ook af. Of moet ik dit niet doen, omdat bacteriën erg langzaam, maar wel verder vermenigvuldigen?

Oke, dan nog chemisch bederf, kan dit dan oxidatie zijn? bv van vitamines?
De houdbaarheidsdatum is tot 2018, maar wat veranderd er nou precies in het product waardoor die na deze datum (ongeveer) achteruit gaat?

alvast heeel erg bedankt! :*
pi_160097296
Hij droogt uit waardoor die niet meer lekker is.
Maar je kunt hem nog prima eten na 2018
  zondag 21 februari 2016 @ 18:13:49 #3
395938 LlamaGoneBonkers
Van leven ga je dood
pi_160097520
quote:
1s.gif Op zondag 21 februari 2016 18:05 schreef jatochneetoch het volgende:
Hij droogt uit waardoor die niet meer lekker is.
Maar je kunt hem nog prima eten na 2018
Oké dat is dus fysisch bederf? En hoe komt het dat het uitdroogt?
pi_160097601
Sublimatie.
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
  zondag 21 februari 2016 @ 19:32:01 #5
395938 LlamaGoneBonkers
Van leven ga je dood
pi_160099810
en uhm, bederft mijn broccoli sneller, als ik de verpakking bv open in de diepvries leg dan gesloten?
De verpakking is gesloten ook al lucht doorlatend. (kleine gaatjes aan de hoeken)
pi_160100543
Waarvoor moet je dit onderzoeken?
  zondag 21 februari 2016 @ 20:12:06 #7
395938 LlamaGoneBonkers
Van leven ga je dood
pi_160100695
quote:
0s.gif Op zondag 21 februari 2016 20:05 schreef vaduz het volgende:
Waarvoor moet je dit onderzoeken?
School =(
pi_160100720
quote:
0s.gif Op zondag 21 februari 2016 20:12 schreef LlamaGoneBonkers het volgende:

[..]

School =(
Vraag uitstel tot 2018 en neem dan die brocolli mee naar school.
pi_160104881
quote:
Yep. In de vriezer heb je vooral last van chemisch bederf. Ervan uitgaand dat tijdens blancheren alle enzymen zijn geinactiveerd heb je met name last van non-enzymatische oxidatie. Polyfenolen, vetten gaan meestal als eerste. Snelheid is afhankelijk van de zuurstofbarriere van de verpakking en headspace.

Licht kan chemisch bederf beinvloeden (versnellen). Met name UV licht.

Afhankelijk van de manier van verpakken gaat water sublimeren en krijg je frostburn in het product.

Daarnaast kan er afhgankelijk van de snelheid van invriezen en de invriestemperatuur naast frostbite nog andere fysieke schade ontstaan: crystal piercing. De ijskristallen zullen als ze langzaam groeien groot en scherp zijn en cellen kapotprikken. Daar wordt de broccoli slap van bij ontdooien. Daarnaast zal ostwald ripening de grootte van grotere kristallen groeien ten koste van de kleine. En krijg je zo zelfs bij een stabiele temperatuur fysieke schade. Bij temperatuurschommelingen gaat dit heel snel.

Snel invriezen en dieper invriezen dan -18 zorgt ervoor dat dit langzamer gaat, maar helemaal tegenhouden kun je niet. Accretie en afronding van ijskristallen krijg je ook, maar dat gaat misschien wat ver...

Met google scholar mag je zelf de artikelen erbij zoeken. Maar je krijgt iig veranderingen in het aroma door chemische veranderingen en textuur door fysieke zaken.
Whatever...
pi_160104944
quote:
0s.gif Op zondag 21 februari 2016 19:32 schreef LlamaGoneBonkers het volgende:
en uhm, bederft mijn broccoli sneller, als ik de verpakking bv open in de diepvries leg dan gesloten?
De verpakking is gesloten ook al lucht doorlatend. (kleine gaatjes aan de hoeken)
Je kunt de broccoli het beste heel snel invriezen in gesloten verpakking zonder zuurstof. Stikstof bijvoorbeeld.

Echt bederven door bacterien kan niet. Door het blancheren zijn alle actieve bacterien wel gedood, alleen de sporen zijn er nog. Die moeten eerst uitgroeien en dat doen ze niet als de boel bevroren is.
Whatever...
  zondag 21 februari 2016 @ 23:36:12 #12
395938 LlamaGoneBonkers
Van leven ga je dood
pi_160108011
quote:
0s.gif Op zondag 21 februari 2016 22:06 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Yep. In de vriezer heb je vooral last van chemisch bederf. Ervan uitgaand dat tijdens blancheren alle enzymen zijn geinactiveerd heb je met name last van non-enzymatische oxidatie. Polyfenolen, vetten gaan meestal als eerste. Snelheid is afhankelijk van de zuurstofbarriere van de verpakking en headspace.

Licht kan chemisch bederf beinvloeden (versnellen). Met name UV licht.

Afhankelijk van de manier van verpakken gaat water sublimeren en krijg je frostburn in het product.

Daarnaast kan er afhgankelijk van de snelheid van invriezen en de invriestemperatuur naast frostbite nog andere fysieke schade ontstaan: crystal piercing. De ijskristallen zullen als ze langzaam groeien groot en scherp zijn en cellen kapotprikken. Daar wordt de broccoli slap van bij ontdooien. Daarnaast zal ostwald ripening de grootte van grotere kristallen groeien ten koste van de kleine. En krijg je zo zelfs bij een stabiele temperatuur fysieke schade. Bij temperatuurschommelingen gaat dit heel snel.

Snel invriezen en dieper invriezen dan -18 zorgt ervoor dat dit langzamer gaat, maar helemaal tegenhouden kun je niet. Accretie en afronding van ijskristallen krijg je ook, maar dat gaat misschien wat ver...

Met google scholar mag je zelf de artikelen erbij zoeken. Maar je krijgt iig veranderingen in het aroma door chemische veranderingen en textuur door fysieke zaken.
Echt super bedankt! Ik heb er heel veel aan.
Even een snelle opsomming: ik kan dus bjj bederf chemisch, fysisch en fysiologisch zetten? En alle vormen komen bij zowel gesloten als niet gesloten verpakking voor (karton) alleen gaat het proces van bederf bij open sneller?
Klopt dat ongeveer?
En misschien een stomme vraag: wat is frostbite precies?
pi_160110790
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
pi_160110996
quote:
1s.gif Op zondag 21 februari 2016 23:36 schreef LlamaGoneBonkers het volgende:

[..]

Echt super bedankt! Ik heb er heel veel aan.
Even een snelle opsomming: ik kan dus bjj bederf chemisch, fysisch en fysiologisch zetten? En alle vormen komen bij zowel gesloten als niet gesloten verpakking voor (karton) alleen gaat het proces van bederf bij open sneller?
Klopt dat ongeveer?
En misschien een stomme vraag: wat is frostbite precies?
Chemisch en fysisch dus.

Als water kan sublimeren gaat het fysisch bederf sneller. Een gesloten verpakking en nog liever gevacumeerd als dat kan.

Chemisch kin je slecht tegenhouden, maar hoe minder zuurstof hoe beter dat in de regel is.

Vriesbrand is uitdroging in bevroeren producten doornsublimatie van water uit hey product. Krijg je een witte uitgedroogde laag.
Whatever...
  maandag 22 februari 2016 @ 16:30:09 #15
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_160120750
quote:
1s.gif Op maandag 22 februari 2016 08:09 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Chemisch en fysisch dus.

Als water kan sublimeren gaat het fysisch bederf sneller. Een gesloten verpakking en nog liever gevacumeerd als dat kan.

Chemisch kin je slecht tegenhouden, maar hoe minder zuurstof hoe beter dat in de regel is.

Vriesbrand is uitdroging in bevroeren producten doornsublimatie van water uit hey product. Krijg je een witte uitgedroogde laag.
Daarom worden nogal wat diepvries zaken tegenwoordig vaak voorzien van een dun laagje water/ijs, zodat het product zelf geen water kan verliezen door sublimatie, het dunne laagje ijs er om heen beschermt.
pi_160125005
quote:
1s.gif Op maandag 22 februari 2016 16:30 schreef robber57 het volgende:

[..]

Daarom worden nogal wat diepvries zaken tegenwoordig vaak voorzien van een dun laagje water/ijs, zodat het product zelf geen water kan verliezen door sublimatie, het dunne laagje ijs er om heen beschermt.
Yup, je ziet het veel bij vis.
Whatever...
  maandag 22 februari 2016 @ 19:46:53 #17
395938 LlamaGoneBonkers
Van leven ga je dood
pi_160126729
dank jullie! super dankbaar :*
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')