![bizarre.jpg]()
![345238]()
Realityprogramma waarin Dennis Weening en voedingspsycholoog Lieveke Goossens de strijd aangaan met de selectieve eetstoornissen van twaalf kandidaten. Voor deze mensen staat hun leven geheel in het teken van eten. En niet op een positieve manier.
Geen aanstellersIn Nederland lijden duizenden mensen aan een selectieve eetstoornis. Ze lusten zo weinig dat ze soms van ellende nog maar één soort voedsel eten. Zijn deze mensen aanstellers? Nee, ze hebben een ziekte. "Mensen die moeite hebben met het eten van veel verschillende voedingsmiddelen, dat kan voortkomen uit angst of dwanggedachten of een nare ervaring in de vroege jeugd", aldus Lieveke Goossens. Deze ziekte is niet alleen schadelijk voor hun gezondheid, maar zet ook hun sociale leven en carrière zwaar onder druk. In bizarre eters volgen we 12 mensen die de strijd aangaan met hun extreme eetstoornis.
Fobie of verslavingVoedsel beheerst hun leven. Ze kunnen niet op vakantie, gezellig met iemand wat eten of voelen zich bezwaard omdat ze een verkeerd voorbeeld voor hun kinderen zijn. Daarnaast missen ze vaak essentiële voedingsstoffen omdat ze zo eenzijdig eten. Dat heeft zelfs gevolgen voor hun gezondheid. Een fobie voor of juist een verslaving aan voedsel is een onderschat probleem in Nederland. Het heeft niets te maken met anorexia of boulimia en pas sinds kort wordt een selectieve eetstoornis als officiële aandoening erkend. Alle deelnemers gaan in gesprek met Lieveke Goossens, een van de twee voedingspsychologen in Nederland. Zij probeert te ontdekken hoe hun probleem is ontstaan en coacht hen richting een gezond eetpatroon.
Deelnemersafl 1: De 33-jarige Elvira heeft een vleesfobie, omdat ze als klein meisje in de slachterij van haar vader kwam. Daarna raakte haar eetpatroon zodanig verstoord dat ze nu alleen nog maar brood eet. Stephan is verslaafd aan energiedrankjes en cola en drinkt er liters per dag van. Dat heeft hem al negen kiezen gekost. Lieveke Goossens en door haar geselecteerde specialisten helpen Elvira en Stephan stapje voor stapje dichterbij het einddoel: een gezond eetpatroon.
afl 2: Patricia eet al tien jaar alleen patat met zout. Omdat ze zich schaamt voor haar eetgewoonte, haalt ze het eten iedere avond bij een andere snackbar. Bij Jeroen ontstonden zijn eetproblemen op de middelbare school toen hij uit de kast kwam. Inmiddels leeft hij alleen nog maar op Nutridrink. Vast voedsel krijgt hij niet meer naar binnen.
afl 3: Bianca kookt volgens de vier P's: Patat, Pizza, Pannenkoeken en Pasta. Verder drinkt en eet zij de hele dag cola en roze koeken. Haar zoontje eet regelmatig bij anderen om iets gezonds binnen te krijgen. Luc is verslaafd aan worstenbroodjes. Hij verorbert er meer dan vierduizend per jaar.
afl 4: Dionne wil graag een goed voorbeeld zijn voor haar dochtertje Noa, maar haar groente en fruitfobie zit haar in de weg. Zelfs de mayo bij de McDonalds laat ze staan vanwege de groene stukjes. Cindy eet en drinkt alleen chips en cola. Per dag gaan er twee zakken chips en twee flessen cola doorheen. Slechts één keer per week eet ze een warme maaltijd bij haar moeder. Haar ontbijt bestaat uit bevroren boterhammen.
afl 5: Wesley eet 1200 frikandellen per jaar. Vroeger was zijn bijnaam dan ook 'Wesley Frikandel'. Van groenten, fruit, aardappelen, pasta en buitenlands eten moet hij niets hebben. Beau heeft extreme slik- en stikangst. Het eten van vast voedsel is hierdoor onmogelijk. Als gevolg hiervan heeft ze de hele dag honger en is ze continu met eten bezig. Inmiddels weegt ze nog maar 45 kilogram.
Bizarre Eters wordt geproduceerd door Stepping Stone.
Elke dinsdag om 20:30 uur bij RTL 5.Afleveringen voorjaar 2016:
Bizarre Eters op RTLXL
Fun game: try to post a YouTube comment so stupid that people realize you must be joking. (Hint: this is impossible)
"Stel je drinkt Starbucks koffie maar je vergeet een foto te maken en te delen op Social media. Heb je dan wel koffie gedronken?"