quote:
Op maandag 8 februari 2016 09:58 schreef Stormtrooper40c het volgende:Ja, ook ik laat het dakterras zwevend aanleggen (op de draagmuren, niet rechtstreeks op het dak).
Het terras wordt aangelegd door een gespecialiseerd aannemersbedrijf, waardoor ook een constructieberekening wordt gemaakt. Dit is ook een van de vereisten voor de vergunning. Daarnaast vindt de onderbuurman het ook fijn dat het professioneel wordt aangelegd.
Hebben jullie ideeën over hoe alles netjes vast te leggen in de VvE notulen en hoe ik de wijziging van de splitsingsakte kan regelen (via de VvE vergadering of niet?)?
In de notulen hoef je niet zo juridisch te formuleren zolang je maar alles afspreekt wat je af wilt spreken. De splitsingsakte is vele malen belangrijker. Jouw deel van het pand, je gebruiksrecht wordt groter. Dat heeft meerdere effecten. Denk aan het stemrecht binnen de VvE; hoe groter jouw gebruiksrecht hoe meer stem je normaliter krijgt. Hoe is dat op dit moment in de splitsingsakte omschreven? Door de splitsingsakte te veranderen, verander je het gebruiksrecht waar jullie beiden ws een hypotheek op hebben; hiervoor heb je dus schriftelijke toestemming nodig van beide hypotheeknemers (=banken). In de splitsingsakte staat ook omschreven wie voor welk onderhoud (en eventuele schade) verantwoordelijk is. Dat is dus de plaats waar je vast moet leggen wie voor dat terras verantwoordelijk is. Daarin moet je ook waakzaam zijn voor conflicterende afspraken; stel jouw terras wordt van hout en komt (logisch) aan de buitenzijde van het pand. Staat er dan in de splitsingsakte dat de VvE verantwoordelijk is voor het onderhoud en indien nodig, de vervanging van de houten onderdelen van de buitenzijde van het pand; dan conflicteert dat met een toevoeging dat jij verantwoordelijk bent voor het onderhoud van het terras.
Denk voor die splitsingsakte ook na over: Is het dak goed te bereiken voor onderhoud als er een terras boven hangt? Zo niet; is de gebruikseigenaar van het terras verplicht op eigen kosten toegang te verlenen tot het dak ter inspectie, onderhoud en vervanging?
Wie is verantwoordelijk voor de aanhechtingspunten van het terras? (Denk aan lekkage langs de naden bv)
Uiterlijk van het pand: Indien de gebruikseigenaar van het terras het terras ondeugdelijk, niet of slecht onderhoudt of het uiterlijk verandert (denk aan bv verven in een andere kleur), daalt de waarde van het pand, ook voor het andere VvE lid. Het beste kan je hier ook voorwaarden over vast leggen. Denk daarbij ook gelijk aan het 'versieren' van het terras (lampjes, plantenbakken) en zaken als de was uithangen over de rand van het balkon heen (was rekken). Tevens is het verstandig in de splitsingsakte of anders het huiselijk reglement afspraken vast te leggen over het gebruik van audioapparatuur en geluidsoverlast vanaf het balkon.
Het klinkt allemaal heel kinderachtig en overdreven maar voorkomt heel veel ellende later, zeker wanneer een VvE lid vertrekt en er een ander, met heel andere ideeën, bij komt. Jouw buurman zit ws niet te wachten op dagelijkse feestverlichting, muziek buiten en gepraat tot diep in de nacht wat je als het vanaf een balkon komt vaak letterlijk kunt verstaan door je slaapkamerraam.. ook niet op verdorde planten die over het balkon hangen, of schreeuwerige kleuren of rottend hout. Jij zit niet te wachten op een nieuwe buurman die loopt te zeiken over hoe jij al jaren in goede samenspraak met je huidige buur, met dat balkon omgaat.
Voor dat onderhoud kan je het beste periodieken vast leggen in de splitsingsakte zoals bv: "Elke 4 jaar dient er onderhoud gepleegd te worden en geverfd te worden. Indien de gebruikseigenaar dit nalaat kan de VvE dit op zijn kosten laten uitvoeren na twee schriftelijke waarschuwingen met een tussenpose van 14 dagen" of zoiets.
Enne.. splitsingsakte moet je laten wijzigen bij de notaris.