De inhoud van de resolutie was vrij duidelijk. De inhoud van de resoluties is eigenlijk altijd wel vrij duidelijk.quote:Op zondag 4 november 2018 22:34 schreef Frikandelbroodje het volgende:
[..]
Het argument was toch echt dat de inhoud van de resolutie niet helder was, iets wat ook gewoon werd benoemd in het rapport dat je zelf citeert. Maarja, iedereen die dat beweert 'spreekt het gewenste woord' toch Contra?
Citeer wat beweringen "in tegenspraak met" als je wil?quote:Je bewering dat het 'vanaf dag 1 al de betrokkenen niet te doen was om een humanitaire interventie'. Dat is in tegenspraak met het rapport dat je hier zelf citeert, net zoals een aantal beweringen hierboven van je.
Maar mijn argumenten zijn redelijk logisch.quote:Aha, je argumenten bestaan uit 'dat is nou eenmaal zo', 'gewoon hoe dingen werken' en iedereen die het niet met je eens is afschilderen als een apologeet, maar het ligt hier aan mij
Het rapport is ook maar een deel van het verhaal. Ik denk dat ik de rode lijn van het rapport meer respecteer dan jij doet door vast te houden aan "bange mensen maken vergissingen". Ze waren zo enorm bang en in de war!quote:Wat mij betreft heeft iedereen recht op zijn eigen mening, maar eigen feiten verzinnen hoort daar niet bij. Het rapport stelt nergens dat de Libië interventie altijd een oorlog is geweest tegen Libië. Integendeel, het stelt dat een herhaling van Rwanda en Srebrenica een serieuze angst was van de beleidsmakers. Wat je aan het doen bent is de stukjes aan het rapport knippen die bij je eigen wereldbeeld horen en wat er niet bij hoort wegknippen. Oftewel je bent aan het cherry-picken.
Ofwel: we wisten niet, maar gingen meteen... En deden daar bovenstaande, eindigend in de anale verkrachting van en moord op de soeverein - door een van de architecten van de Amerikaanse inbreng later nog bejubeld als "we came, we saw, he died".quote:Dat zeg ik. Gebrekkige inlichtingen en analyse mede door het feit dat Khadaffi hier niet de tijd voor gaf, en het feit dat er moslimextremisten waren onder de rebellen wat vrij vanzelfsprekend is voor een moslimland.
Nee hoor. Wellicht kun je thans even ingaan op alles wat ik zeg en niet slechts op wat je af kunt doen als het welbekende "foutje".quote:Je bent nochtans hard bezig om Libische rebellen af te schilderen als in meerderheid jihadisten.
Het rapport stelt duidelijk dat er geen praktische feiten bekend waren die het idee van een bloedbad ondersteunden.quote:Ja. Dit wordt juist expliciet niet gesteld.
Dat hoeft het rapport ook helemaal niet te stellen.quote:Ah ja, maar dat het rapport expliciet stelt dat er hier geen bewijs voor samenzwering te vinden was negeer je even voor de goede orde.
Wat dus niet blijkt uit het rapport dat je zelf hier citeert.quote:Op vrijdag 9 november 2018 10:53 schreef ContraCourant het volgende:
[..]
De inhoud van de resolutie was vrij duidelijk. De inhoud van de resoluties is eigenlijk altijd wel vrij duidelijk.
Het probleem is niet de resolutie, het probleem is het opzoeken van grenzen van regels, resoluties, veiligheidsvoorschriften - allemaal zaken die al snel op gespannen voet komen te staan met eigenbelang. Hoe dingen werken inderdaad, overal om je heen.
De enige vraag die gesteld moet worden is waarom een resolutie die nergens gewag maakt van een oorlog tegen een soeverein land uiteindelijk toch leidt tot wat technisch een oorlog tegen dat land/de soeverein van dat land was.
Lees even terug. Je beweert dat het ''vanaf dag 1 al de betrokkenen niet te doen was om een humanitaire interventie''. Dat is in tegenspraak met het Britse parlementaire onderzoeksrapport waar je zelf over begon. Gezien je nu dus beweert dat het rapport deels ongelijk heeft ligt de bewijslast bij jou.quote:Citeer wat beweringen "in tegenspraak met" als je wil?
Wederom in tegenspraak met het rapport.quote:En ongetwijfeld zullen er mensen binnen de burelen rondlopen die dachten dat we humanitair gingen interveniëren.
Weet je zeker dat je het rapport hebt gelezen?quote:The Bosnian Serb Army killed more than 8,000 Muslims near the town of Srebrenica
in July 1995. The international community’s inability to prevent that act of genocide
influenced a generation of Western politicians and policymakers. Dr Fox told us that “a fear of...another Srebrenica on our hands...was very much a driving factor in the decision-
making at the time.”
85
Lord Richards observed that “it would be a stain on our conscience
for ever if we allowed another Srebrenica; I remember a lot of talk about Srebrenica”.
86
Lord
Hague also cited the influence of Srebrenica on his thinking.
87
The Parliamentary Under-
Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs, Tobias Ellwood MP, referred to
“the horrific examples of Srebrenica, and Rwanda before, which we saw unfolding again
before us in Libya in 2011
Ik zie geen logica in 'dat is nou eenmaal zo'. Argumenten dat is wat ik wil zien.quote:Maar mijn argumenten zijn redelijk logisch.
Stromanredenering.quote:Een stuk logischer dan het "verkeerd begrepen joh" argument dat je logischerwijs uit de mond van veel betrokkenen zult horen. Dat is ook hoe dingen werken - we hadden recentelijk zelf Balkenende nog die op onnavolgbare wijze wist te vertellen hoe hij een rood stoplicht voor een groene aanzag - ook dat ging over die oh zo onduidelijke VN resoluties
Ja precies we moeten de stukjes eruit knippen die volgens jou kloppen, en wat niet bij je wereldbeeld past weglaten. Zo toch?quote:Het rapport is ook maar een deel van het verhaal.
Stromanredenering.quote:Ik denk dat ik de rode lijn van het rapport meer respecteer dan jij doet door vast te houden aan "bange mensen maken vergissingen". Ze waren zo enorm bang en in de war!
Ik zou met wat beter inlezen in de geschiedenis van het Khadaffi regime als ik jou was als je denkt dat Libië zich niet bezighield met praktijken zoals in Oezbekistan.quote:Dat denk ik niet. We hebben het over types die andere regimes helpen martelprogramma's onder de pet te houden (Uzbekistan is een mooi recent voorbeeld) waar Gadaffi nog progressief bij afsteekt.
Lees eens terug wat ik zeg. Dat er regime-change heeft plaatsgevonden lijkt me wel evident. Waar ik moeite mee heb ik het feit dat jij beweert dat er geen enkele basis was voor een interventie, elke betrokkene daar vanaf dag één van op de hoogte was en de interventionisten puur als luchmacht voor jihadisten hebben gespeeld. Daar heb jij tot noch toe geen enkel bewijs voor weten te presenteren. Integendeel het rapport dat je hier citeert spreekt je daarop tegen.quote:Ik denk dat de feiten volkomen duidelijk maken dat er een oorlog tegen Libië is gevoerd. Zoals ik al aangaf liet men willens en wetens Britse jihadisten naar Libië afreizen, stond men wapenleveranties aan rebellen toe en werd de no-fly zone eenzijdig gehandhaafd.
Wat je ook voor het gemak overslaat is het feit dat de Amerikanen (ook Obama) meermaals duidelijk aangaven dat men in Libië was voor Gadaffi.
quote:Nee hoor. Wellicht kun je thans even ingaan op alles wat ik zeg en niet slechts op wat je af kunt doen als het welbekende "foutje".
Wat staat hier dan? Komt op mij toch over als het afschilderen en delegitimeren van de Libische oppositiequote:Men had de VN resolutie kunnen volgen ipv de luchtmacht voor jihadisten te spelen bv.
Jep, het komt je niet uit, dus laten we het maar negeren.quote:We moeten het weer doen met geleuter over oeh, en ah, we waren zo bang en voelden ons nu eenmaal zo verantwoordelijk. Rwanda, Srebrenica, etc.
Een hoog dodental voor de interventie + een Khadaffi die beloofd te zorgen voor nog meer plezier. En ja, dat was niet genoeg om met zekerheid te stellen dat hij het daadwerkelijk ging doen, het laat echter wel zien waar de beslissing voor een interventie vandaan kwam.quote:Leuk man, maar het rapport stelt duidelijk dat er geen feiten waren die het idee van een nakend bloedbad ondersteunden, alleen woorden - en zelfs die woorden waar het hier over gaat, een speech van Gadaffi op 21 februari 2011, werden gevolgd door woorden waarin een uitweg wordt geboden en gerefereerd aan eerdere in genade ontvangen "broeders" die hun wapens neerlegden.
Het rapport stelt duidelijk dat je beweringen voor een vooropgezet complot niet kloppen. Wel toevallig dat je dat opeens niet relevant acht.quote:Dat hoeft het rapport ook helemaal niet te stellen.
twitter:NadiaR_LY twitterde op donderdag 04-04-2019 om 18:04:56Hafter officially announces the Battle for #Tripoli in an audio message & orders his forces to move towards the capital.Images showing #LNA gathered at Al-Hira 60 km southwest of Tripoli.High Tension in the capital. Long queues at gas stations & highway briefly blocked #Libya https://t.co/j8fi7H2JyX reageer retweet
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Incelfrikandel
Dat lijken Frankrijk en Italië nu te hebben bijgelegd omdat het voornamelijk Haftar succesvol is gelukt de migratie naar Sicilië in te perken en de olieproductie(waar Italië afhankelijk van is) op peil te houden.quote:Op donderdag 4 april 2019 22:02 schreef Szura het volgende:
Opvallend moment, net nu VN-chef Guterres in Tripoli is. Indirect ook een confrontatie tussen Frankrijk (dat Haftar steunt) en Italië (op de hand van Serraj).
https://twitter.com/Suriyakmapsquote:Van wie is die map trouwens?
Uiteindelijk wel ja. De gehele bredere regio en machthebbers aldaar (Egypte met Sisi, Emiraten en Saudie met MBS) doen actief mee in het bestrijden van de Moslimbroeders in Tripoli om ervoor te zorgen dat de allerlaatste bolwerken van de Moslimbroeders in de Arabische wereld (Tripoli en Tunesië nog) diep onder de grond worden getrapt.quote:
Heb de situatie lang niet meer gevolgd, maar ben verbaas dat de moslimsbroeders daar de touwtjes nog in handen hadden en dat wij in Europa hun daar erkennen als rechtmatige overheid..quote:Op zaterdag 6 april 2019 21:46 schreef Aloulu het volgende:
[..]
Uiteindelijk wel ja. De gehele bredere regio en machthebbers aldaar (Egypte met Sisi, Emiraten en Saudie met MBS) doen actief mee in het bestrijden van de Moslimbroeders in Tripoli om ervoor te zorgen dat de allerlaatste bolwerken van de Moslimbroeders in de Arabische wereld (Tripoli en Tunesië nog) diep onder de grond worden getrapt.
Maar het kan nog een pijnlijke strijd worden.
Simpel, omdat in dat soort landen de instituties erg zwak zijn, en als de instituties omvallen dan is er wetteloosheid en chaos. Op zulke moment heb je krijgsheren nodig die de boel weer onder controle proberen te krijgen, en daar heb je vaak wel geweld voor nodig.quote:Op zaterdag 6 april 2019 22:08 schreef Cattivo het volgende:
Waarom kunnen moslims niet leven in vrijheid? Ze hebben altijd wel een warlord of iets degelijks nodig. Als ze vrijheid krijgen zoals in Europa e.d is het de verkrachting roving vermoording toer.
Alsof ze nog geestelijk in de middeleeuwen zitten. Apart.
twitter:Lyobserver twitterde op zaterdag 06-04-2019 om 22:18:54Government source: Chairman of Presidential Council Fayez Sarraj summons French ambassador in #Libya Béatrice du Hellen to protest #France’s support to warlord Khalifa Haftar’s armed groups in their attack on #Tripoli. https://t.co/tx1P16eZIe reageer retweet
Volgens mij doen wij dat niet; hun erkennen als rechtmatige overheid. Want feitelijk hebben ze een coupe gepleegd op de verkiezingsresultaten toentertijd. De moslimbroeders hadden de verkiezingen namelijk niet gewonnen. Maar goed, Haftar’s alliantie heeft ook weinig met die verkiezingsresultaten te maken. De EU heeft vooral zijn best gedaan dat beide partijen tot een overeenkomst kwamen het geweld te staken en nieuwe verkiezingen te houden en bij die uitslag het te houden. Maar alle details in de Libische strijd ken ik ook inmiddels niet meer hoor.quote:Op zaterdag 6 april 2019 21:55 schreef Odaiba het volgende:
Heb de situatie lang niet meer gevolgd, maar ben verbaas dat de moslimsbroeders daar de touwtjes nog in handen hadden en dat wij in Europa hun daar erkennen als rechtmatige overheid..
Er is olie in Libië, dat helpt ook niet. Veel te halen voor lokale machthebbers als ook buitenlandse mogendheden (regionale grootmachten). Laatste ook niet onbelangrijk te noemen omdat dat direct in verhouding staat tot bijv de grote rol die de Fransen vanaf het begin speelden in oa het gewelddadig verdrijven van Khadafi.quote:Op zondag 7 april 2019 01:11 schreef Odaiba het volgende:
Simpel, omdat in dat soort landen de instituties erg zwak zijn, en als de instituties omvallen dan is er wetteloosheid en chaos. Op zulke moment heb je krijgsheren nodig die de boel weer onder controle proberen te krijgen, en daar heb je vaak wel geweld voor nodig.
Je generaliseert trouwens wel behoorlijk...
twitter:Suriyakmaps twitterde op zondag 07-04-2019 om 18:58:57#Libya: #LNA still advancing in #Tripoli suburbs; troops captured Yarmouk camp & entered in Khallet district while other troops opened new front to capture Garabulli & cut last #GNA supply line to #Misrata. At the same time #GNA recaptured Sawānī & advanced towards Aziziyah https://t.co/kPlORZnzRX reageer retweet
twitter:Eljarh twitterde op zondag 07-04-2019 om 12:55:41As anticipated, the LNA is intensifying its campaign to capture #Tripoli. These are the first reports of LNA using its air force against GNA forces in #Tripoli. The LNA always relied on it air force capabilities for advantage against opponents. https://t.co/OYYfSthm6G #Libya reageer retweet
https://nos.nl/artikel/22(...)enoffensief-aan.htmlquote:Ondanks oproepen tot kalmte en terughoudendheid, wordt internationaal gevreesd voor een nieuwe burgeroorlog in Libië. De zittende regering in Tripoli, die bedreigd wordt door het Libische Nationale Leger van krijgsheer Haftar, heeft een tegenoffensief aangekondigd onder de naam 'Vulkaan der Woede'.
Vandaag werd gevochten bij het internationale vliegveld van Tripoli, dat niet meer volledig operationeel is, op zo'n 24 kilometer ten zuiden van de stad. Gisteren meldden Haftars troepen dat zij het vliegveld hadden ingenomen, net als diverse olievelden.
Haftar begon zijn offensief vorige week. Hij heeft banden met de andere regering van Libië, die in de oostelijk gelegen havenstad Benghazi zetelt. Ook een aantal milities in het oosten van Libië heeft zich bij Haftar aangesloten, zegt Hoff. "Dat is zijn strategie. Als milities rond Tripoli nu naar hem overlopen, is het gedaan met de zittende regering. Maar: als milities juist de kant van de regering kiezen, kan dat de strijd enorm vertragen."
quote:Zeker 32 doden bij gevechten rondom Tripoli
Bij gevechten rond de Libische hoofdstad Tripoli zijn zondag zeker 32 gewonden en ruim vijftig gewonden gevallen. Troepen van krijgsheer Khalifa Haftar proberen sinds vorige week de stad te heroveren.
Gedurende zondag waren er hevige gevechten rond Tripoli tussen Haftars troepen en de internationaal erkende regering GNA. Aan beide kanten vielen slachtoffers als gevolg van luchtaanvallen. Haftars zijde maakte melding van veertien doden, meldt AFP.
Ondanks oproepen van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten om tot een wapenstilstand te komen, gingen de gevechten afgelopen weekend onverminderd door. De VN laat weten dat inmiddels 2.200 mensen op de vlucht zijn geslagen en dat veel burgers vastzitten in gebieden rond de hoofdstad.
Groepen die loyaal zijn aan GNO begonnen een tegenoffensief, genaamd 'Vulkaan van de woede'. Het doel is om troepen van Haftar te verjagen uit alle Libische steden.
Al sinds 2011 chaos in Libië
Sinds de verdrijving en dood van de Libische dictator Moammar Kadhafi in 2011 heerst er in grote delen van het land chaos en verdeeldheid. Rivaliserende groepen vechten om macht in het olierijke land.
De 75-jarige Haftar presenteert zich als een bestrijder van religieus extremisme. Zijn tegenstanders vrezen dat hij uit wil groeien tot een soort dictator, net als Kadhafi. Haftar wordt gesteund door Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.
Van 14 tot 16 april houdt de VN een conferentie in de stad Ghadames, waar onder meer wordt gesproken over verkiezingen als mogelijkheid om het geweld te beëindigen. Tot zover gaat die internationale conferentie door.
De heersende milities in Tripoli zijn weldegelijk moslimbroeders (grootste deel). Met de vermelding erbij dat het ver afstaat van IS en co. Dus geen publieke onthoofdingen, of christenen aan het mes rijgen.quote:Op zondag 7 april 2019 21:44 schreef Frikandelbroodje het volgende:
Het verhaal GNA = moslimbroederschap is wel veel te simpel.
De Turken willen proberen met Serraj te verhinderen dat Haftar’s troepen heel Tripoli innemen. Ze staan nog altijd aan de randen van de stad.quote:Eerste Turkse militairen op weg naar Libië om premier te helpen
De eerste Turkse militairen zijn onderweg naar Libië. Dat heeft president Erdogan bekendgemaakt. De militairen gaan naar het door oorlog verscheurde land om premier Fayez al-Sarraj te steunen.
De Libische premier is een felle strijd om de macht verwikkeld met troepen van oud-generaal Haftar. De afgelopen weken werd vooral hevig gevochten rond de hoofdstad Tripoli. Gisteren nog kwamen dertig mensen om bij een luchtaanval op een militaire basis in Tripoli. De meeste slachtoffers waren rekruten van pro-regeringsmilities.
Sarraj, die de door de VN erkende regering leidt, had eind vorige maand om hulp gevraagd aan de Turken. Afgelopen donderdag stemde het parlement in Ankara in met een mandaat voor een jaar. Het is onduidelijk hoeveel militairen naar Libië gaan.
Offensief
Na de val van dictator Kadhafi in 2011 ontbrandde in Libië een strijd om de macht. Drie jaar later keerde de 75-jarige oud-generaal Haftar, die onder Kadhafi was verbannen, terug naar Libië met als doel de macht over te nemen.
Inmiddels heeft de krijgsheer bijna twee derde van het land in handen. In april startte Haftar een offensief om de hoofdstad Tripoli in te nemen. Er wordt nog altijd gestreden om de stad.
Haftar wordt daarbij gesteund door onder meer Egypte, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Die zien in hem een buffer tegen extremistische groepen. Tegenstanders als Turkije beschouwen Haftar juist als de nieuwe Kadhafi.
Turkije en Libië zoeken al langer toenadering tot elkaar. Zo maakten ze onlangs ook afspraken over zeegrenzen. Turkije zegt dat samenwerking met Libië nodig is voor stabiliteit in de regio.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |