FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Jungle Calais moet vinexwijk worden
Beathovenvrijdag 15 januari 2016 @ 03:12
Van de Volkskrant:

?m=02&d=20160111&t=2&i=1108713286&w=&fh=&fw=&ll=644&pl=429&sq=&r=LYNXNPEC0A12

Frankrijk wil tentenkamp onder controle krijgen

In Calais moet de vochtige jungle van hutjes en tenten plaatsmaken voor een keurig, vinex-achtig dorp van witte zeecontainers voor nette migrantenopvang. Toch wijken velen liever uit naar Duinkerken.

Door: Peter Giesen 15 januari 2016, 02:00

Vanaf een duintop is het contrast enorm. Aan de ene kant zie je de oude 'jungle' van Calais, een bonte verzameling van hutjes en tenten. Aan de andere kant verrijst het nieuwe 'humanitaire kamp', een complex van witte zeecontainers die zijn omgebouwd tot woning voor 12 mensen. Genummerd en netjes in het gelid, als een Spartaans uitgevallen vinexwijk.

In Calais is het eindspel begonnen, als je de woordvoerder van de prefectuur van het departement Pas-de-Calais mag geloven. De jungle, die puist op het gezicht van Frankrijk, moet verdwijnen. Over een paar maanden zal de migrantenopvang in Calais een keurige aanblik bieden: 1.500 mensen in het nieuwe containerdorp, 500 mensen in een al eerder geopend opvangcentrum. In de komende maanden zullen de hutjes met de grond gelijk worden gemaakt, inclusief de winkels, de restaurants, de kerken, de moskeeën en de disco. Een compleet dorp zal van de aardbodem verdwijnen.

Maar wat moet er met de migranten gebeuren? Door de jungle lopen teams van de Franse immigratiedienst, in felrode jacks. Ze doen de migranten een aanbod. Ze kunnen tijdelijk terecht in een containerwoning of in een opvangcentrum elders in Frankrijk. Of ze kunnen asiel aanvragen in Frankrijk zelf. 'Zo willen we het kamp geleidelijk aan leeg maken', zegt de woordvoerder van de prefectuur. 'Er komt niet één grote actie waarbij bulldozers de boel platgooien.'

Probleem

De operatie heeft een zeker succes. Volgens schattingen is het inwonertal van de jungle gedaald van 6.000 naar 4.000. In 2015 vroegen 2.800 mensen asiel aan in Frankrijk, 1.800 migranten zijn vertrokken naar centra elders in het land. Deze week zijn de eerste mensen in de containers gaan wonen, vooral gezinnen met kinderen.

Toch is er een probleem. Er blijven nog duizenden migranten over. Volgens hulpverleningsorganisaties vinden de meesten het Franse aanbod helemaal niet aantrekkelijk. Ze zijn bang hun vrijheid te verliezen en in een Franse asielprocedure terecht te komen, waardoor hun droom Engeland te bereiken zal vervliegen.

Mede door de toenemende druk op Calais is het kamp in Grande Synthe bij Duinkerken enorm gegroeid. In juli zaten er nog driehonderd mensen, nu wonen er 3.000 in een bos waar een 'ecokwartier' gepland is. 'Leven in de stad, wonen in een park', staat op een wervend bord bij de ingang. Dat vloekt met de erbarmelijke omstandigheden in het kamp. De tentjes staan hutjemutje in de modder, als in een helse kruising tussen een loopgraaf in de Eerste Wereldoorlog en een Italiaanse camping in het hoogseizoen.

Er zitten veel Iraakse Koerden en Iraniërs. 'Het gerucht ging dat het vanuit Grande Synthe gemakkelijker is om Engeland te bereiken dan vanuit Calais, waar de bewaking veel scherper is', zegt Shay Rajonsky van Artsen zonder Grenzen. Smokkelaars lijken zich hier meer op hun gemak te voelen. 'Elke avond komen hier smokkelaars om mensen op te pikken. Ik heb 5.000 pond betaald aan zo'n man. Dan mag je net zo lang proberen tot het lukt. Ik heb het nu zes keer gedaan, maar elke keer werd ik gepakt', zegt Omid (30), een ingenieur uit Iran. 'In Iran heb je geen vrijheid. Moslims maken de dienst uit, terwijl ik atheïst ben.'

Mensonwaardig

Als ik vraag of hij nooit spijt heeft van zijn vlucht, nu hij vastgelopen is in de Noord-Franse modder, zwijgt hij. Zijn gezicht komt weer tot leven als ik over Engeland begin. 'Gisteren belde nog een vriend uit Londen. Het was gelukt. Het is moeilijk, maar ik ken zeker 25 mensen die de overkant hebben gehaald.'

De groene burgemeester van Grande Synthe vindt het kamp mensonwaardig. Hij wilde iets verderop een humanitair modelkamp bouwen, maar de staat lag lange tijd dwars, uit angst voor een aanzuigende werking. Afgelopen maandag ging de staat overstag: Artsen zonder Grenzen mag 500 tenten met verwarming neerzetten op een ordentelijk terrein. Het bestaande kamp zal verdwijnen.

'We hebben geëist dat er geen hekken om heen komen en dat mensen zich niet hoeven te registreren. Dat is heel belangrijk voor de migranten', zegt Shay Rajonsky van Artsen zonder Grenzen.

Precies dat is het probleem in Calais. Frankrijk wil de jungle onder controle krijgen, maar de migranten willen vrij zijn. In elk geval vrij om de overtocht naar Engeland te wagen. Om het containerdorp verrijzen hoge hekken, waardoor de migranten bang zijn om opgesloten te worden.

Weerstand

Bovendien werkt de toegangspoort met een ingenieus systeem van handherkenning. Dat stuit op grote weerstand. Veel migranten geloven dat ze hun vingerafdrukken moeten afgeven. En ze kennen één keiharde stelregel: zet nooit je vingerafdruk in een land waar je geen asiel wilt aanvragen. Volgens de officiële Europese regels kun je alleen asiel krijgen in het land waar je als eerste bent geregistreerd. 'Wie zijn vingerafdrukken zet, geeft zijn toekomst weg', zegt Solomon (21) uit Eritrea.

De Franse autoriteiten bezweren dat slechts de hand wordt opgemeten, zonder dat de data worden opgeslagen. Maar de migranten vertrouwen Frankrijk voor geen cent.

Deze week gaven de 'leiders van het kamp' - een gezelschap waarvan de representativiteit overigens onduidelijk is - een verklaring af: 'Wij, het verenigde volk van de jungle, hebben besloten dat we blijven waar we zitten en ons vreedzaam zullen verzetten tegen de plannen om onze huizen te vernietigen.'

Dat lijkt toch een beetje wonderlijk als je door de jungle loopt. De containers zijn in elk geval warm en droog. Wat is er aantrekkelijk aan het modderige kamp van haastig in elkaar geknutselde hutjes, dat slechts leefbaar wordt gehouden door de hoop om Engeland te bereiken? 'Niets. Alles is beter dan dit. Maar wij willen de grens oversteken', zegt Malik (28) een ict'er uit Afghanistan die achter de bar van het Kabul Café in de jungle staat.

Hij erkent dat de kans steeds kleiner wordt, omdat de kanaaltunnel en de haven veel beter bewaakt worden.

In september 2014 werd gesproken over 15 tot 30 mensen per nacht die de overkant haalden, nu over 1 of 2. Daarom grijpen migranten naar steeds wanhopiger middelen om vrachtwagens tot stoppen te dwingen: ze gooien met stenen, bedreigen chauffeurs, blokkeren de weg met brandende matrassen of leggen planken met spijkers neer.

Hoe klein de kans ook is, Engeland blijft het beloofde land. De ontruiming van de jungle dreigt een streep door die droom te halen, zegt de Pakistaanse ingenieur Aziz (43). 'Het is geen leven hier, maar toch zullen we ons verzetten als de politie komt.'

[ Bericht 2% gewijzigd door Beathoven op 15-01-2016 03:18:40 ]
Calciovrijdag 15 januari 2016 @ 03:44
Leuk, complete dorpen bouwen vol met moslimtuig. Gaat vast er veilig worden.
Beathovenvrijdag 15 januari 2016 @ 04:31
quote:
7s.gif Op vrijdag 15 januari 2016 03:44 schreef Calcio het volgende:
Leuk, complete dorpen bouwen vol met moslimtuig. Gaat vast er veilig worden.
Voor de buit wordt het er wel veiliger op.
Physsicvrijdag 15 januari 2016 @ 05:53
Ik had al een topic geopend over die containerwoningen. :)

Alleen mijn OP was niet zo uitgebreid. :p

NWS / Containerwoningen voor Calais
Physsicvrijdag 15 januari 2016 @ 05:56
De bewoners van The Jungle willen alleen niet gaan verhuizen. Om in een container te kunnen wonen moet je namelijk geregistreerd worden, dat willen ze niet.
SuperHarregarrevrijdag 15 januari 2016 @ 06:37
quote:
'We hebben geëist dat er geen hekken om heen komen en dat mensen zich niet hoeven te registreren. Dat is heel belangrijk voor de migranten', zegt Shay Rajonsky van Artsen zonder Grenzen.
Je moet dat soort fratsen eens als normale burger proberen. Geen registratie, geen ID, niks.

En waar komt al die zooi in dat kamp vandaan? Eerlijk geleend van de rechtmatige eigenaar zeker.
Mr.Pingvrijdag 15 januari 2016 @ 07:37
Als Frankrijk te min voor dit soort tuig is, waarom gaan ze er dan in investeren.
Twiitchvrijdag 15 januari 2016 @ 07:50
Pakistaanse ingenieur, Iraanse ingenieur. Daar zitten ze dus allemaal!
Mr.Pingvrijdag 15 januari 2016 @ 07:58
quote:
10s.gif Op vrijdag 15 januari 2016 07:50 schreef Twiitch het volgende:
Pakistaanse ingenieur, Iraanse ingenieur. Daar zitten ze dus allemaal!
Ze moeten al blij zijn als ze hun eigen veters kunnen strikken!
nixxxvrijdag 15 januari 2016 @ 09:37
Belachelijk dat deze illegalen de keuze krijgen om wel of niet een vingerafdruk te geven. Dat moet gewoon gebeuren, desnoods onder dwang en doe er ook meteen maar dna bij.
Infectionvrijdag 15 januari 2016 @ 09:42
Molenbeek 2.0?
Red_85vrijdag 15 januari 2016 @ 09:42
Waarom zoveel moeite doen om het behaaglijk te maken voor ze? Straks komen er nog meer. Wegwezen er mee.
WheeledWarriorvrijdag 15 januari 2016 @ 09:46
Lekker slumcity laten bouwen, goed bezig die bestuurders in Calais!

En dan over 10 jaar weer krokodillentranen als er een aanslagpleger opstaat afkomstig uit deze jungle :')
Frutselvrijdag 15 januari 2016 @ 09:46
Zie andere topic en aub geen Volkskrant