abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 5 januari 2016 @ 22:02:16 #1
408143 Vlinderbom
................BOEM!!!!!!!!!!
pi_158859627
Laten we even als voorbeeld een snackbar nemen.

Stel ik heb een snackbar die goed loopt.
Nu wil ik een tweede openen, en als die ook goed loopt een derde, enzovoort.
Ik ben dus benieuwd naar hoe dit in zijn werk gaat, hoe simpel of hoe moeilijk is dit?

Ik zie in mijn omgeving best veel snackbarren, of andere horeca bedrijven, die goed lopen.
Waarom zijn deze mensen niet van plan om uit te breiden met meerdere vestigingen?
Waarom zijn er eigenlijk zo weinig voedsel ketens? of nouja weinig misschien niet. Maar ook niet echt veel naar mijn mening.

Is er hier iemand die wat meer info heeft over het starten van een eigen horeca bedrijf, en hierna uitbreiden, oftewel een keten beginnen?

En is het dan echt zo simpel als ik denk dat het is; je hebt een horeca bedrijf die goed loopt, opent een tweedde, loopt ook goed en opent een derde, enzovoort. En je op deze manier, mits alles goed gaat, langzamerhand steeds meer centjes kan verdienen?

Wat komt hier allemaal nog meer bij kijken?
  dinsdag 5 januari 2016 @ 22:05:14 #2
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_158859706
De grootste uitdaging in deze situatie is dat je ineens geen frietbakker meer bent maar ondernemer/manager, en voor iedere afzonderlijke snackbar een goede opperfrietbakker moet zoeken, die zich wenst te schikken naar jouw bedrijfsplan.

Daarnaast biedt een friettentenketen ook niet echt veel voordelen qua schaalgrootte.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_158859732
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2016 22:05 schreef Janneke141 het volgende:
De grootste uitdaging in deze situatie is dat je ineens geen frietbakker meer bent maar ondernemer/manager, en voor iedere afzonderlijke snackbar een goede opperfrietbakker moet zoeken, die zich wenst te schikken naar jouw bedrijfsplan.

Daarnaast biedt een friettentenketen ook niet echt veel voordelen qua schaalgrootte.
Groter inkopen = goedkoper inkopen
  dinsdag 5 januari 2016 @ 22:06:52 #4
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_158859772
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2016 22:05 schreef jatochneetoch het volgende:

[..]

Groter inkopen = goedkoper inkopen
Dat is leuk als je McDonalds bent. Maar met vier frietkotten in een middelgrote stad rijd je nog steeds zelf naar de Macro. Het voordeel begint pas wat te worden bij enkele tientallen, en daartussen zit veel tijd en veel rotzooi.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_158859836
2 keer kosten van gebouw plus jij bent manager en geen frietbakker meer.
pi_158859867
Verder kosten gaan meer dan keer 2.
Wie zegt dat je het terug verdiend.
Verder frietzaken hebben moeite met personeel vast te houden.
pi_158859939
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2016 22:05 schreef Janneke141 het volgende:
De grootste uitdaging in deze situatie is dat je ineens geen frietbakker meer bent maar ondernemer/manager, en voor iedere afzonderlijke snackbar een goede opperfrietbakker moet zoeken, die zich wenst te schikken naar jouw bedrijfsplan.


Dit idd, en het hebben van personeel klinkt leuk, maar er is altijd wel wat. En je moet heel wat frituren/verkopen voor je al je kosten eruit hebt en je eindelijk wat gaat verdienen.
pi_158860005
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 januari 2016 22:12 schreef caroro het volgende:

[..]

Dit idd, en het hebben van personeel klinkt leuk, maar er is altijd wel wat. En je moet heel wat frituren/verkopen voor je al je kosten eruit hebt en je eindelijk wat gaat verdienen.
geloof mij frietzaken nemen bijna wekelijks mensen aan.
  dinsdag 5 januari 2016 @ 22:17:05 #9
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_158860081
Als je toko goed loopt omdat jij goed bent in het vak dat je in die toko uitoefent dan wil dat niet zeggen dat je twee (of drie of meer) goed lopende toko's kunt hebben.
Je kunt maar op één plek tegelijk doen waar je goed in bent.

En dat al even afgezien van het feit dat je als ondernemer idd niet hetzelfde beroep hebt als wat je had voor je een keten werd.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Boks-Chick dinsdag 5 januari 2016 @ 22:42:19 #10
118131 BrandX
BoksChick & CoffeeAddict
pi_158860762
kan trouwens best goed zijn dat een aantal daarvan dezelfde eigenaar hebben. Als ik bijvoorbeeld naar de horeca hier op de Grote Markt (Den Haag) kijk, die zijn ook allemaal van dezelfde eigenaar. De een is meer echt kroeg, de ander eetcafe, etc. Allemaal een totaal andere naam en in principe andere uitstraling/aankleding enzo. Ook schenken ze niet allemaal hetzelfde tapbier enzo.
lolwut
pi_158860782
Bij een snackbar kan het makkelijk, om friet te bakken en frikandellen in het vet te gooien hoef je geen speciaal talent te hebben.
pi_158860791
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2016 22:02 schreef Vlinderbom het volgende:
Laten we even als voorbeeld een snackbar nemen.
ok
quote:
Stel ik heb een snackbar die goed loopt.
Nu wil ik een tweede openen, en als die ook goed loopt een derde, enzovoort.

Ik ben dus benieuwd naar hoe dit in zijn werk gaat, hoe simpel of hoe moeilijk is dit?
Je hebt 1 snackbar die goed loopt. Veel klandizie, genoeg geld in de kassa, je kunt je werknemers betalen, hebt geen schulden, je credit overstijgt je debet, niks aan het handje.

Je wil het gaan uitbreiden.
Kijk naar het volgende:
- demografie: hoe ziet de buurt eruit. Is er wel genoeg klandizie voor een tweede snackbar elders?
- financieel: kan ik mijn werknemers op een andere locatie, pandhuur, werkingskosten en overige kosten betalen? Is er een buffer om financiële klappen te kunnen verwerken?
- zekerheid: ik kan mijn werknemers in snackbar 1 vertrouwen. Kan ik dat ook op een andere plek met een leidinggevende anders dan mijzelf?

quote:
Ik zie in mijn omgeving best veel snackbarren, of andere horeca bedrijven, die goed lopen.
Waarom zijn deze mensen niet van plan om uit te breiden met meerdere vestigingen?
Omdat waar het goed loopt, je dat ook wilt behouden. Op die plek.
quote:
Waarom zijn er eigenlijk zo weinig voedsel ketens? of nouja weinig misschien niet. Maar ook niet echt veel naar mijn mening.
Ik kan twee redenen bedenken:
- de kleine etenswarenproducenten worden opgekocht door de grotere
- de concurrentie en het monopoliespel in de levensmiddelenindustrie is moordend

quote:
Is er hier iemand die wat meer info heeft over het starten van een eigen horeca bedrijf, en hierna uitbreiden, oftewel een keten beginnen?
done

quote:
En is het dan echt zo simpel als ik denk dat het is; je hebt een horeca bedrijf die goed loopt, opent een tweedde, loopt ook goed en opent een derde, enzovoort. En je op deze manier, mits alles goed gaat, langzamerhand steeds meer centjes kan verdienen?
Nee, ik denk dat het hierin erg belangrijk is dat je a) rekening houdt met de belasting (en dus inkomsten, uitgaven, inkopen, verkopen) en b) dat je beschikt over een geldbuffer mocht er iets in de soep lopen.

quote:
Wat komt hier allemaal nog meer bij kijken?
Ik denk dat het vooral ligt aan hetgeen wat de klant nodig heeft. Is er überhaupt wel vraag naar een snackbar in de regio? Gaan mensen in de regio vaak naar de patatzaak x aantal kilometer verderop om daar de geestelijke behoefte naar verzadigde vetten te stillen?
Google is your friend, abuse your friends
pi_158864763
Ik betwijfel of twee of drie snackbarren genoeg winst draaien om een directeurssalaris te genereren. Ik weet wel dat er bijvoorbeeld McDonalds franchisenemers zijn met meerdere filialen.
.
pi_158864893
Wanneer run je 3 snackbars en wanneer wordt het een keten?
Een burgerking of een Mac is een model/merk met veel herkenning en dat maakt het een keten. Als je 3 friettenten runt met als enige voordeel dat je beter in kunt kopen ben je er bij lange na niet.
Ik ken weinig frietkotten die voldoende herkend kunnen worden om een nieuw filiaal op hun naam te laten liften.
2017: RGN BKK FCO LHR NRT LHR TLL LHR MIA BOG MIA JFK LHR LHR
2018: BCN SOF MLA IST ZAG DBV SPU ZAG SOF BOJ IST CGK JOG LOP DPS LBJ DPS SIN IST KBP BKK LPQ UTH KBP
2019: BCN LCY AGP SBZ KBP LPP SVL DOH JNB CPT DOH TFS
2020: ALC BIO LCY
pi_158867695
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2016 04:49 schreef miro86 het volgende:
Wanneer run je 3 snackbars en wanneer wordt het een keten?
Een burgerking of een Mac is een model/merk met veel herkenning en dat maakt het een keten. Als je 3 friettenten runt met als enige voordeel dat je beter in kunt kopen ben je er bij lange na niet.
Ik ken weinig frietkotten die voldoende herkend kunnen worden om een nieuw filiaal op hun naam te laten liften.
Meestal is het iemand die een concept ontwerpt en dat aan de man brengt aan franchisers zoals SnackTyme.
“The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”
pi_158868131
Je onkosten kunnen ook stijgen juist.

In het begin betaal je vooral je eigen onkosten en salaris, als het ware.

Hoe meer tenten je opent, des te hoger de kosten.
Je moet dat variabel benaderen en berekenen.

Denk aan salaris van anderen, denk aan de premies en allerlei andere zaken die er eerst maar voor 1 persoon waren.

Als tent 2 niet goed loopt, zit je meteen met de gebakken peren.
Tenzij tent 1 dat kan opvangen.. het kan succes opleveren maar ook een hoop kopzorgen.
  woensdag 6 januari 2016 @ 11:52:57 #17
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_158868800
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2016 04:49 schreef miro86 het volgende:
Wanneer run je 3 snackbars en wanneer wordt het een keten?
Een burgerking of een Mac is een model/merk met veel herkenning en dat maakt het een keten. Als je 3 friettenten runt met als enige voordeel dat je beter in kunt kopen ben je er bij lange na niet.
Ik ken weinig frietkotten die voldoende herkend kunnen worden om een nieuw filiaal op hun naam te laten liften.
Febo, Bram Ladage, De beren (vind ik :@ )
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
pi_158869040
Een goede snackbar op een goede locatie kan veel verkopen, een goede snackbar op een slecht locatie niet. Open je een tweede snackbar te dicht bij de eerst dan kunnen beide ineens slecht gaan lopen. Wat ook kan is dat als de eigenaar niet meer in de snackbar staat dat de snackbar minder goed gaat lopen. Daarnaast moet je eerst investeren om een volgende snackbar te kunnen beginnen en het is de vraag of je daar het geld voor hebt of kunt lenen.

Er zijn dus heel veel haken en ogen aan.
pi_158869044
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2016 11:52 schreef nils7 het volgende:

[..]

Febo, Bram Ladage, De beren (vind ik :@ )
En Restaurant de Chinese Muur? Elk dorp heeft er een, ze zien er allemaal hetzelfde uit, alles smaakt hetzelfde. Dit móet wel een franchise zijn!
pi_158869103
Kwalitaria ^O^
Somebody that I used to know
  woensdag 6 januari 2016 @ 12:10:14 #21
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_158869118
quote:
10s.gif Op woensdag 6 januari 2016 12:05 schreef DonJames het volgende:

[..]

En Restaurant de Chinese Muur? Elk dorp heeft er een, ze zien er allemaal hetzelfde uit, alles smaakt hetzelfde. Dit móet wel een franchise zijn!
Of Golden Garden ofzo :')

Je ziet er nooit volk binnen, maar bij de afhaal is het wel druk.
Zelfs 1 chinees bij ons heeft zelf zn zitplaatsen opgegeven en doet alleen nog aan afhaal hahah.

quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2016 12:05 schreef Wespensteek het volgende:
Een goede snackbar op een goede locatie kan veel verkopen, een goede snackbar op een slecht locatie niet. Open je een tweede snackbar te dicht bij de eerst dan kunnen beide ineens slecht gaan lopen. Wat ook kan is dat als de eigenaar niet meer in de snackbar staat dat de snackbar minder goed gaat lopen. Daarnaast moet je eerst investeren om een volgende snackbar te kunnen beginnen en het is de vraag of je daar het geld voor hebt of kunt lenen.

Er zijn dus heel veel haken en ogen aan.
Nou je zou dit nu al kunnen testen door zelf je gezicht minder te gaan laten zien en kijken hoe het dan loopt.
Veel frietzaken waarbij de eigenaar vaak ook wel een trekker is van mensen in dorpjes enzo.

Aan mijn oma's kant hebben ze een hele historie aan friettenten gehad maar helaas is dat uitgestorven.
Zo kwam ik er vorig jaar dus achter dat dus de broer van mijn oma de eerste frikandel speciaal (de frikandel met mayonaise, curry en uitjes) heeft gemaakt en het van hun af komt, voelde me wel een beetje trots.
Misschien moet ik eens wat doen met die erfenis *)
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
pi_158869158
Friet?
Het is patat.

Verder zou ik wel een snackbar willen runnen, bel maar.
pi_158869592
quote:
0s.gif Op woensdag 6 januari 2016 11:52 schreef nils7 het volgende:

[..]

Febo, Bram Ladage, De beren (vind ik :@ )
Kwalitaria, Smullers, SnackTyme en er zullen er wel meer zijn, ook een De Belg Waterloo heeft een dusdanige naam dat zij gemakkelijk kramen via Franchiseondernemers zou kunnen runnen.
“The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”
pi_158869690
Het hebben van personeel is een enorm risico. Qua kosten, kwaliteit en beschik baarheid.

Daarnaast moet je de boel gefinancierd krijgen en heb je overheadkosten om de boel te blijven organiseren.

Vaak is dat voor friettenten iets dat niet opweegt tegen de meeropbrengst van een tweede toko.
Whatever...
pi_158870288
Dit is wel een leuk voorbeeld: http://www.missethoreca.n(...)t-van-start-10139843

Collegas van me spraken hem destijds, de beste man had een prachtig boekwerk gemaakt van 500 pagina's waar MC Donalds jalours op zou staan, enige puntje, kennelijk was er niet zoveel interesse in en is het bij 1 filliaal gebleven :D
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')