Bron.quote:Afgestudeerde psychologen en orthopedagogen zouden massaal worden ingezet voor stages en werkervaringsplekken. Het merendeel voelt zich gedwongen om alleen een onkostenvergoeding te accepteren.
Vanwege een gebrek aan banen denken veel afgestudeerden dat ze alleen zo aan een baan kunnen komen, blijkt zondag uit een enquête van het onderzoeksprogramma De Monitor.
Het programma wijdt zondag een uitzending aan de resultaten van een onderzoek onder starters in de geestelijke gezondheidszorg (ggz).
"Ik werkte een jaar voor een studiekrediet en een cadeaubontegoed van 12,50 euro per maand", zegt de 33-jarige orthopedagoge Sara den Hartog in de uitzending. Ze was aan het werk voor de ggz-instelling De Bascule. "Je hoopt zo een voet tussen de deur te krijgen", aldus Den Hartog.
Volgens de programmamakers voldoen de instellingen niet aan de wettelijke randvoorwaarden als zij dergelijke werkervaringsplekken aanbieden. Zo'n plek is eigenlijk bedoeld als boventallige functie waarbij een leerdoel centraal moet staan. Maar een meerderheid van de respondenten zegt dat de taken niet afwijken van het werk dat betaalde collega's doen.
Uitgebuit
Van de ondervraagden die na hun studie noodgedwongen nog een werkervaringsplek of stage hebben aangenomen, voelt driekwart zich uitgebuit.
De onderzoeksresultaten bevestigen de signalen van de 130 tipgevers van het programma. Bijna 70 procent van deze meldingen zijn afkomstig van afgestudeerde psychologen en orthopedagogen.
De meeste klachten gingen over de ggz-instelling De Bascule, die actief is in Amsterdam en omstreken. De instelling laat afgestudeerden op een werkervaringsplek taken uitvoeren die erg lijken op die van betaalde medewerkers.
Inspectie
PvdA-Kamerlid John Kerstens en vakbond FNV Jong vinden dat de Inspectie SZW meer moet letten op dergelijke situaties. Volgens Kerstens zijn starters op de arbeidsmarkt zo bang om hun eigen glazen in te gooien, dat ze geen klacht durven in te dienen.
Het onderzoek onder starters in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is samen met de beroepsverenigingen voor psychologen (NIP) en orthopedagogen (NVO) opgezet. De organisaties herkennen zich in het beeld.
Die kent alleen verliezers, aan alle kanten. Er zijn totaal geen voordelen hieraan voor niemand.quote:Op zondag 3 januari 2016 19:17 schreef Revolution-NL het volgende:
De "race to the bottom" is natuurlijk al een paar jaar bezig. Dit is één van de tekenen daarvan.
Ze houden geen betaalde baan bezet want de werkgever zal niemand betalen voor dat werk.quote:Op zondag 3 januari 2016 19:30 schreef MMXMMX het volgende:
Ik snap echt niet waarom mensen massaal voor niks gaan werken en zo een betaalde baan bezet houden
Waarom niet ?quote:Op zondag 3 januari 2016 19:31 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ze houden geen betaalde baan bezet want de werkgever zal niemand betalen voor dat werk.
Omdat volgens de werkgever daar het geld ern iet voor is. ALs de vrijwilliger weggaat dan zoeken ze weer een nieuwe vrijwilliger. Als die niet gevonden wordt, dan gebeurt dat werk gewoon niet.quote:
Er zijn wel voordelen. HEEL ERG VEEL voordelen zelfs. Voor de werkgevers namelijk. Je weet wel, de bestuurders die daarmee nog meer uit de ruif kunnen graaien.quote:Op zondag 3 januari 2016 19:22 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Die kent alleen verliezers, aan alle kanten. Er zijn totaal geen voordelen hieraan voor niemand.
Maar op een gegeven moment ziet men wel het licht.
nee hoor, ook voor hun niet.quote:Op zondag 3 januari 2016 19:34 schreef stopnaald het volgende:
[..]
Er zijn wel voordelen. HEEL ERG VEEL voordelen zelfs. Voor de werkgevers namelijk. Je weet wel, de bestuurders die daarmee nog meer uit de ruif kunnen graaien.
poep betalen is stront krijgen (zie postnl als bekendste voorbeeld)quote:
Dat werk waar jij het over hebt is onderranden ook het begeleiden van hele oude mensen als ze op sterven liggen en ik kan dat weten want mijn moeder van 69 is namelijk 1 van die vrijwilligersquote:Op zondag 3 januari 2016 19:32 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Omdat volgens de werkgever daar het geld ern iet voor is. ALs de vrijwilliger weggaat dan zoeken ze weer een nieuwe vrijwilliger. Als die niet gevonden wordt, dan gebeurt dat werk gewoon niet.
Het zou helpen als werknemers massaal lid werden van een vakbond.quote:Op zondag 3 januari 2016 19:15 schreef hottentot het volgende:
Stel je voor dat je werkgever bent, en er staan twee mensen voor je neus, beiden zijn geschikt.
Henkie vraagt 2500,- in de maand en onkostenvergoeding.
Pietje vraagt alleen onkostenvergoeding.
Mooi dat ik Henkie weer naar huis stuur waar hij een gat in zijn CV kan krijgen. Werknemers laten het als groep zijnde zelf gebeuren in die sectoren. Als Pietje en Henkie beiden 2500,- vragen dan hebben beiden evenveel kans op de baan, maar Pietje is bang voor een gat in zijn CV en wil het dus zelfs gratis doen.
Als de markt ooit zou veranderen dan staat Pietje sterker door zijn werkervaring en wil om te werken.
Ik zeg niet dat het een goede ontwikkeling is, maar het is een logisch gevolg van een enorm overschot aan mensen in sommige sectoren, andere sectoren zijn weer een werknemersmarkt waar de lonen flink stijgen en de secundaire voorwaarden steeds beter worden.
Als je als werkgever niemand kan vinden die dit gratis doet en je geen geld hebt om ervoor te betalen dan zie ik niet hoe je het wel gedaan moet krijgen.quote:Op zondag 3 januari 2016 19:39 schreef MMXMMX het volgende:
Als jij dit soort dingen als dingen bestempeld die niet hoeven te gebeuren als er geen vrijwilligers meer zijn dan kan ik alleen maar hopen dat jij over een paar jaar niet in zo een tehuis terecht komt
Ja, als er niets meer valt af te breken.quote:Op zondag 3 januari 2016 19:22 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Die kent alleen verliezers, aan alle kanten. Er zijn totaal geen voordelen hieraan voor niemand.
Maar op een gegeven moment ziet men wel het licht.
Inderdaad, zéér zorgwekkend.quote:Op zondag 3 januari 2016 19:17 schreef Revolution-NL het volgende:
De "race to the bottom" is natuurlijk al een paar jaar bezig. Dit is één van de tekenen daarvan.
hoe de huidige vakbonden zijn georganiseerd helpt het niks om er massaal lid van te worden.quote:Op zondag 3 januari 2016 19:40 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Het zou helpen als werknemers massaal lid werden van een vakbond.
Dat is al opgelostquote:Op zondag 3 januari 2016 19:41 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Als je als werkgever niemand kan vinden die dit gratis doet en je geen geld hebt om ervoor te betalen dan zie ik niet hoe je het wel gedaan moet krijgen.
Vakbonden anno 2015quote:Op zondag 3 januari 2016 19:40 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Het zou helpen als werknemers massaal lid werden van een vakbond.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |