FOK!forum / Culinesse à gogo / Sate maken
Sicstusmaandag 28 december 2015 @ 12:54
Ik wil eens zelf (varkens)sate maken, ipv die pakjes uit de diepvries te eten....maar hoe? en met wat?

Hamlappen? Varkenshaas? Wat betreft varkenshaas, dat zag ik bij de Jumbo voor 14,36 per kg. Maar daarnaast zag ik nog 'Varkenshaas Culinair', met een mooi stickertje erop, dus ik dacht: dat is nog extra hoge kwaliteit! Maar tot mijn verbazing was die maar 8,98 per kg!
En er zijn natuurlijk ook nog voorgesneden varkensblokjes. Maar dat zal wel van hamlappen gesneden zijn?
Kortom, wat te gebruiken?

En hoe te bereiden? Bruin bakken in de koekenpan en daarna in de oven ofzo?
Catch22-maandag 28 december 2015 @ 13:11
Kippendijen zijn ook erg geschikt. Gewoon aanbakken en op laag vuur nagaren.

Protip van deze indo: bij de toko kan je een soort pellets halen waar je water aan toevoegt. Dan heb je erg lekkere satésaus, veel lekkerder dan die troep van wijko
admiraal_anaalmaandag 28 december 2015 @ 13:13
Kippendij is echt wat mij betreft het meest gore stukje vlees om saté van te maken, dan nog liever kambing.
Sicstusmaandag 28 december 2015 @ 13:21
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:11 schreef Catch22- het volgende:
Kippendijen zijn ook erg geschikt. Gewoon aanbakken en op laag vuur nagaren.

Protip van deze indo: bij de toko kan je een soort pellets halen waar je water aan toevoegt. Dan heb je erg lekkere satésaus, veel lekkerder dan die troep van wijko
Kippendijen zou ik doen als ik alleen voor mezelf sate zou maken, maar mijn moeder eet ook mee en dat is de meest moeilijke, kieskeurige eter in de wereld, en zij wil alleen varkenssate.

Wat betreft die pindasaus: ik weet er alles van, die troep van wijko en conimex moet ik ook niet, ik gebruikte voorheen die korrels van Swiet Moffo bij de Jumbo, maar die zijn onlangs vervangen door Faja Lobi (ook korrels), dus die heb ik nu.
#ANONIEMmaandag 28 december 2015 @ 13:21
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:13 schreef admiraal_anaal het volgende:
Kippendij is echt wat mij betreft het meest gore stukje vlees om saté van te maken, dan nog liever kambing.
1/4 kippendijen 3/4 gewone kipfilet .... dat is de juiste mix
Sicstusmaandag 28 december 2015 @ 13:21
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:13 schreef admiraal_anaal het volgende:
Kippendij is echt wat mij betreft het meest gore stukje vlees om saté van te maken, dan nog liever kambing.
Want? :?
#ANONIEMmaandag 28 december 2015 @ 13:22
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:21 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Kippendijen zou ik doen als ik alleen voor mezelf sate zou maken, maar mijn moeder eet ook mee en dat is de meest moeilijke, kieskeurige eter in de wereld, en zij wil alleen varkenssate.

Wat betreft die pindasaus: ik weet er alles van, die troep van wijko en conimex moet ik ook niet, ik gebruikte voorheen die korrels van Swiet Moffo bij de Jumbo, maar die zijn onlangs vervangen door Faja Lobi (ook korrels), dus die heb ik nu.
Wat dacht je van zelf maken?
Sicstusmaandag 28 december 2015 @ 13:22
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:22 schreef CarltonBanks het volgende:

[..]

Wat dacht je van zelf maken?
Waarom?
#ANONIEMmaandag 28 december 2015 @ 13:23
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:22 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Waarom?
Veel lekkerder dan die prefap shit, en snel ook

1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 stengel sereh (citroengras)
1 el zonnebloemolie
150 ml melk
2 el ketjap
1 el sambal oelek
2 el pindakaas
2 el donker bruine basterdsuiker

Pel en snipper de sjalot.Pel en hak de knoflook. Kneus de sereh. Verhit olie in een pan en fruit de sjalot, sereh en knoflook circa 2 minuten (fruiten!!! kleur laten behouden, dus niet te warm). Voeg de melk, ketjap, sambal en pindakaas toe en roer met een garde tot een gladde saus.Voeg de bruine suiker toe en breng de satésaus aan de kook. Blijf roeren tot de suiker opgelost is en haal de pan van het vuur.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 28-12-2015 13:24:15 ]
Catch22-maandag 28 december 2015 @ 13:27
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:13 schreef admiraal_anaal het volgende:
Kippendij is echt wat mij betreft het meest gore stukje vlees om saté van te maken, dan nog liever kambing.
Kippenborstfilet bedoelde ik. Dat is wel erg lekker
Jordy-Bmaandag 28 december 2015 @ 13:34
De varkenshaas culinair van de jumbo is erg goed te doen. :)

Je kan ook eens kijken naar kalkoenfilet. Dat is wat vleziger en smaakvoller dan kip.
Sicstusmaandag 28 december 2015 @ 13:34
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:23 schreef CarltonBanks het volgende:

[..]

Veel lekkerder dan die prefap shit, en snel ook

1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 stengel sereh (citroengras)
1 el zonnebloemolie
150 ml melk
2 el ketjap
1 el sambal oelek
2 el pindakaas
2 el donker bruine basterdsuiker

Pel en snipper de sjalot.Pel en hak de knoflook. Kneus de sereh. Verhit olie in een pan en fruit de sjalot, sereh en knoflook circa 2 minuten (fruiten!!! kleur laten behouden, dus niet te warm). Voeg de melk, ketjap, sambal en pindakaas toe en roer met een garde tot een gladde saus.Voeg de bruine suiker toe en breng de satésaus aan de kook. Blijf roeren tot de suiker opgelost is en haal de pan van het vuur.
Poeh, wat een werk...
Jordy-Bmaandag 28 december 2015 @ 13:56
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:34 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Poeh, wat een werk...
Hee, je kan nog altijd kant-en-klare saté in de magnetron flikkeren. ^O^
Sicstusmaandag 28 december 2015 @ 14:08
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:56 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

Hee, je kan nog altijd kant-en-klare saté in de magnetron flikkeren. ^O^
Getverderrie
#ANONIEMmaandag 28 december 2015 @ 14:23
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 14:08 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Getverderrie
en korrels met water is niet smerig? o|O 8)7
Sicstusmaandag 28 december 2015 @ 14:29
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 14:23 schreef CarltonBanks het volgende:

[..]

en korrels met water is niet smerig? o|O 8)7
Nee, waarom?
leeellmaandag 28 december 2015 @ 14:58
Ik gebruik schouder voor varken en kipdij voor saté.
golfermaandag 28 december 2015 @ 15:12
Varkenshaas voor varkenssaté en kippendijen voor saté Ajam.
Pietverdrietmaandag 28 december 2015 @ 15:15
Varkensschouder voor saté, 24 uur marineren en langzaam grillen.
technofreak86maandag 28 december 2015 @ 15:31
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 12:54 schreef Sicstus het volgende:
Wat betreft varkenshaas, dat zag ik bij de Jumbo voor 14,36 per kg. Maar daarnaast zag ik nog 'Varkenshaas Culinair', met een mooi stickertje erop, dus ik dacht: dat is nog extra hoge kwaliteit! Maar tot mijn verbazing was die maar 8,98 per kg!
"Varkenshaas culinair" is niet puur vlees, maar een (voor)bereid vleesproduct, in dit geval waarschijnlijk "gemarineerd" of ingespoten met pekelwater.
empa1010maandag 28 december 2015 @ 15:36
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:34 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Poeh, wat een werk...
Je kunt het ook vanaf 'melk' doen. Die smaakt ook prima, vind ik. Klein beetje witte peper er nog bij en smullen maar :)
golfermaandag 28 december 2015 @ 15:52
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 15:31 schreef technofreak86 het volgende:

"Varkenshaas culinair" is niet puur vlees, maar een (voor)bereid vleesproduct, in dit geval waarschijnlijk "gemarineerd" of ingespoten met pekelwater.
Ingespoten met pekelwater inderdaad. Spat als de ziekte als je het aanbraadt.
Sicstusmaandag 28 december 2015 @ 16:32
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 15:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Varkensschouder voor saté, 24 uur marineren en langzaam grillen.
Oei! Varkensschouder...is dat bij de supermarkt te koop? Of moet je daarvoor naar de slager?
En 'grillen', is dat in de oven? Ik heb een klein combimagnetron/oventje, zou het daarmee lukken?
Pietverdrietmaandag 28 december 2015 @ 16:39
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 16:32 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Oei! Varkensschouder...is dat bij de supermarkt te koop? Of moet je daarvoor naar de slager?
En 'grillen', is dat in de oven? Ik heb een klein combimagnetron/oventje, zou het daarmee lukken?
Stukjes snijden van schouderkarbonade
En grillen is op de bbq of in een grillpan.
Sicstusmaandag 28 december 2015 @ 16:41
quote:
1s.gif Op maandag 28 december 2015 16:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Stukjes snijden van schouderkarbonade
En grillen is op de bbq of in een grillpan.
Hmm een bbq of een grillpan heb ik niet... wat is het verschil tussen een grillpan en een gewone koekepan?
Jordy-Bmaandag 28 december 2015 @ 18:29
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 16:41 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Hmm een bbq of een grillpan heb ik niet... wat is het verschil tussen een grillpan en een gewone koekepan?
een koekenpan heeft een platte bodem, een grillpan heeft een geribbelde bodem, zoals een grill.
heiden6maandag 28 december 2015 @ 18:35
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:23 schreef CarltonBanks het volgende:

[..]

Veel lekkerder dan die prefap shit, en snel ook

1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 stengel sereh (citroengras)
1 el zonnebloemolie
150 ml melk
2 el ketjap
1 el sambal oelek
2 el pindakaas
2 el donker bruine basterdsuiker

Pel en snipper de sjalot.Pel en hak de knoflook. Kneus de sereh. Verhit olie in een pan en fruit de sjalot, sereh en knoflook circa 2 minuten (fruiten!!! kleur laten behouden, dus niet te warm). Voeg de melk, ketjap, sambal en pindakaas toe en roer met een garde tot een gladde saus.Voeg de bruine suiker toe en breng de satésaus aan de kook. Blijf roeren tot de suiker opgelost is en haal de pan van het vuur.
Melk door de pindasaus :r zo zonde ;(
leeellmaandag 28 december 2015 @ 18:36
kokosmelk
heiden6maandag 28 december 2015 @ 18:40
quote:
14s.gif Op maandag 28 december 2015 18:36 schreef leeell het volgende:
kokosmelk
Dat is al iets minder erg. :P
4EverBlackEyedmaandag 28 december 2015 @ 19:09
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 15:31 schreef technofreak86 het volgende:

[..]

"Varkenshaas culinair" is niet puur vlees, maar een (voor)bereid vleesproduct, in dit geval waarschijnlijk "gemarineerd" of ingespoten met pekelwater.
Vandaar dat ik het niet lekker vind. :{
technofreak86maandag 28 december 2015 @ 21:51
quote:
1s.gif Op maandag 28 december 2015 19:09 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Vandaar dat ik het niet lekker vind. :{
Genoeg mensen die zelf kosten noch moeite sparen om vlees te pekelen juist voor de smaak. Meestal dan wel gevogelte of goedkoper varkensvlees. Maar in dit geval lijkt het wel verdacht veel op water voor de prijs van varkenshaas verkopen, dat wel.
vaduzmaandag 28 december 2015 @ 21:52
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 18:35 schreef heiden6 het volgende:

[..]

Melk door de pindasaus :r zo zonde ;(
Over smaak valt niet te twisten. :P
technofreak86maandag 28 december 2015 @ 22:02
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 16:41 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Hmm een bbq of een grillpan heb ik niet... wat is het verschil tussen een grillpan en een gewone koekepan?
Gewone koekenpan kan opzich ook, lekkerder is meer indirecte hitte (bbq) of anders een hete grillpan. Maar probeer het vooral eens in een koekenpan. Het effect kan je benaderen door niet steeds te draaien maar elke kant te bakken tot deze echt bruin is.
kuifje_fokmaandag 28 december 2015 @ 22:13
quote:
1s.gif Op maandag 28 december 2015 16:39 schreef Pietverdriet het volgende:r ee
[..]

Stukjes snijden van schouderkarbonade
En grillen is op de bbq of in een grillpan.
Dit.

Probeer een beetje dikke lappen te uit te zoeken. In de oven onder de grill kan ook.
sirdanilotdinsdag 29 december 2015 @ 15:27
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:34 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Poeh, wat een werk...
Waarom wil je wel zelf saté maken, maar vind je het te veel werk om even een saté sausje te maken, wat gewoon echt niet veel werk is :') :')

Als je iets zelf wil maken, doe het dan goed. Het is niet alsof je 3 uur in de keuken staat voor een satésausje dat is zo gepiept.

Ik gebruik overigens kokosmelk ipv melk, of gebruik water plus een blokje Santen (van die gedroogde kokosmelk in een blok met blauwe verpakking), ligt gewoon in de supermarkt.
empa1010dinsdag 29 december 2015 @ 15:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 december 2015 15:27 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Waarom wil je wel zelf saté maken, maar vind je het te veel werk om even een saté sausje te maken, wat gewoon echt niet veel werk is :') :')

Als je iets zelf wil maken, doe het dan goed. Het is niet alsof je 3 uur in de keuken staat voor een satésausje dat is zo gepiept.

Ik gebruik overigens kokosmelk ipv melk, of gebruik water plus een blokje Santen (van die gedroogde kokosmelk in een blok met blauwe verpakking), ligt gewoon in de supermarkt.
Ja idd. Nog geen 10 minuten werk maar de lijstjes met ingrediënten schrikken vaak al af. Daarom kun je sommigen ook inkorten om alsnog een goed resultaat te hebben. Kun je er later altijd nog dingen aan toevoegen (later als in weken later / volgende poging).
Proef je die kokossmaak terug? (nog nooit kokosmelk gebruikt :@ nergens voor) dus even benieuwd.
sirdanilotdinsdag 29 december 2015 @ 15:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 december 2015 15:31 schreef empa1010 het volgende:

[..]

Ja idd. Nog geen 10 minuten werk maar de lijstjes met ingrediënten schrikken vaak al af. Daarom kun je sommigen ook inkorten om alsnog een goed resultaat te hebben. Kun je er later altijd nog dingen aan toevoegen (later als in weken later / volgende poging).
Proef je die kokossmaak terug? (nog nooit kokosmelk gebruikt :@ nergens voor) dus even benieuwd.
Het is een vrij subtiele romige smaak. Gewoon melk kan wel als je het budget wil hebben, maar een blikje kokosmelk is nu ook weer niet zo duur.
empa1010dinsdag 29 december 2015 @ 15:34
Oké bedankt. Ging me echt om de smaak, ik hou niet van kokos nl. Kga het morgen eens kopen :)
Spanky78dinsdag 29 december 2015 @ 15:49
quote:
3s.gif Op maandag 28 december 2015 15:12 schreef golfer het volgende:
Varkenshaas voor varkenssaté en kippendijen voor saté Ajam.
Mager vlees voor sate vind ik niets. Schouder zonder bot. Heerlijk. Kippendij, desnoods procureur.
Spanky78dinsdag 29 december 2015 @ 15:54
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 13:23 schreef CarltonBanks het volgende:

[..]

Veel lekkerder dan die prefap shit, en snel ook

1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 stengel sereh (citroengras)
1 el zonnebloemolie
150 ml melk
2 el ketjap
1 el sambal oelek
2 el pindakaas
2 el donker bruine basterdsuiker

Pel en snipper de sjalot.Pel en hak de knoflook. Kneus de sereh. Verhit olie in een pan en fruit de sjalot, sereh en knoflook circa 2 minuten (fruiten!!! kleur laten behouden, dus niet te warm). Voeg de melk, ketjap, sambal en pindakaas toe en roer met een garde tot een gladde saus.Voeg de bruine suiker toe en breng de satésaus aan de kook. Blijf roeren tot de suiker opgelost is en haal de pan van het vuur.
Eigenlijk kin je doen met satesaus wat je Wilt zolang er maar gemalen pindas in zitten. Ik vind zelf dat er ook ketjap en sambal in moet. En geen melk maar santen.

Qua kruiden iig veel knoflook en laos. De rest is naar smaak... Verse laos vind ik echt een van de lekkerste kruiden /specerijen uit de Aziatische keuken.
heiden6dinsdag 29 december 2015 @ 16:11
"Prefap" is trouwens een geniale spelfout. :')
empa1010dinsdag 29 december 2015 @ 16:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 december 2015 16:11 schreef heiden6 het volgende:
"Prefap" is trouwens een geniale spelfout. :')
Ja _O-
Sicstusdinsdag 29 december 2015 @ 23:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 december 2015 15:27 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Waarom wil je wel zelf saté maken, maar vind je het te veel werk om even een saté sausje te maken, wat gewoon echt niet veel werk is :') :')

Als je iets zelf wil maken, doe het dan goed. Het is niet alsof je 3 uur in de keuken staat voor een satésausje dat is zo gepiept.

Ik gebruik overigens kokosmelk ipv melk, of gebruik water plus een blokje Santen (van die gedroogde kokosmelk in een blok met blauwe verpakking), ligt gewoon in de supermarkt.
Een blokje Santen? gedroogde kokosmelk?? Jezus, ben je soms te lui om een paar kokosnoten te klieven en zelf de kokosmelk te maken? Pff, als je iets zelf wilt maken, doe het dan goed he...
Pietverdrietdinsdag 29 december 2015 @ 23:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 december 2015 23:53 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Een blokje Santen? gedroogde kokosmelk?? Jezus, ben je soms te lui om een paar kokosnoten te klieven en zelf de kokosmelk te maken? Pff, als je iets zelf wilt maken, doe het dan goed he...
Als je kokosnoten klieft krijg je echt geen kokosmelk.
Sicstusdinsdag 29 december 2015 @ 23:58
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 december 2015 23:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je kokosnoten klieft krijg je echt geen kokosmelk.
Kap jij eens met zeiken.
zhe-devilllwoensdag 30 december 2015 @ 00:01
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 18:35 schreef heiden6 het volgende:

[..]

Melk door de pindasaus :r zo zonde ;(
Idem doe gewoon water, en een eetlepel pindakaas extra!
Pietverdrietwoensdag 30 december 2015 @ 00:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 december 2015 23:58 schreef Sicstus het volgende:

[..]

Kap jij eens met zeiken.
Is altijd weer een genot te zien hoe mensen zich laten kennen
#ANONIEMzondag 3 januari 2016 @ 20:11
quote:
0s.gif Op maandag 28 december 2015 15:52 schreef golfer het volgende:

[..]

Ingespoten met pekelwater inderdaad. Spat als de ziekte als je het aanbraadt.
En het is niet te eten :r
Red_85maandag 4 januari 2016 @ 10:09
M'n vader gebruikt hamlappen. Nooit lekkerder gehad. 'Doe maar wat' is z'n antwoord op de vraag wat het recept was. Qua saus ook. Goed marineren en grilled het daarna in de oven als het geen bbq weer is.
Satijnmaandag 4 januari 2016 @ 16:38
Mijn eigen satesaus recept, makkie!

- Eetlepel pindakaas laten smelten in een pannetje
- Steeds een beetje water toevoegen
- Eetlepel bruine suiker
- 2 eetlepels ketjap
- Knoflookpoeder
- Peper/Sambal/Chilivlokken

Aan de kook brengen, blijven roeren. Je kunt net zo lang water of pindakaas toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt.

Succes!
#ANONIEMmaandag 4 januari 2016 @ 17:28
quote:
1s.gif Op maandag 28 december 2015 19:09 schreef 4EverBlackEyed het volgende:

[..]

Vandaar dat ik het niet lekker vind. :{
Het is ook meestal gewoon totaal geen varkenshaas, maar gewone ham.
4EverBlackEyedmaandag 4 januari 2016 @ 18:34
quote:
1s.gif Op maandag 4 januari 2016 17:28 schreef Unites het volgende:

[..]

Het is ook meestal gewoon totaal geen varkenshaas, maar gewone ham.
Qua structuur is het ook anders, nu je het zegt. Wat gladder.
En ik vind het te zout, maar ik vind heel veel dingen snel te zout.