abonnement Unibet Coolblue
pi_158495796
Het vervolg op het 10 dagen geleden volgeraakte forum van de Honeywell Evohome gebruikers. Zelf ben ik nu een maand aan de slag met de Evohome en ik moet zeggen dat het goed werkt.

Een vraag die ik zelf heb over de bediening is het volgende: Als je een speciale dag instelt, gaat deze dan wel of niet automatische over in de volgende cyclus.
Dus als je een vrije middag hebt op donderdag en je stelt in "speciale dag" loopt dit dan door totdat bijvoorbeeld om 1700 uur de avond instelling geactiveerd wordt of wordt deze genegeerd?

[ Bericht 9% gewijzigd door bertpit op 25-12-2015 08:36:11 ]
pi_158517796
@GBE1234

===================================
Onlangs heb ik een evohome systeem geïnstalleerd. Opentherm systeem met 8 x HR92.
Mijn radiatoren waren al voorzien van Danfoss RA thermostaat kranen. Waar ik tegen aan ben gelopen is dat wanneer een HR92 op b.v. een openstand van 20 - 30 % staat dat deze in werkelijkheid nog gesloten is (laat geen water door), maar de ketel (remeha calenta) gaat wel aan. (warnte vraag).

Op dit forum heb ik dit probleem al vaker gelezen.
Wat ik nu heb gedaan is de HR92 heel los op de adapter geschroefd (maar bijna 1 schroefgang).
Ze zitten wat mij betreft veel te los op de adapter.

Heeft iemand ideeën of tips om dit beter op te lossen ?

Als ik de Danfoss RA vervang door de Honeywell aanbevolen kranen (V2000), is dan dit probleem opgelost ? Dus kan bij de Honeywell V2000 kranen de HR92 handvast gezet worden, waarbij bij b.v. 5% openstand er toch nog water door de radiator gaat.

Zijn de Danfoss en Honeywell kranen ook gezien bouwvorm (afmetingen) zo met elkaar te wisselen ?
==============================================
Ik las een post uit september en denk dat je het al gefixt hebt, maar wilde toch nog even reageren.
Ook ik heb Danfoss kranen type RA en bij de HR92 units zitten de witte adapters die op de kraan gemonteerd kunnen worden. Hierbij moet je even opletten dat deze adapter wel ver genoeg op de kraan gedrukt wordt. Doe je dat niet, dat kun je de adapter toch vastschroeven en lijkt hij goed gemonteerd. Echter de unit werkt dan niet goed.

De adapter moet een millimeter of twee verder op de kraan gedrukt worden. Dit gaat het eenvoudigst door met de wigvorm van de schroevendraaier de adapter open te buigen waardoor de adapter een paar millimeter openstaat. Daarna over de kraan schuiven, vastschroeven en klaar. De kraan zit dan perfect en de "af fabrieksstand" werkt ook direct. (bij mijn 9 kranen in elk geval wel).
pi_158539030
Ik had hier een vraag gesteld of het Evohome systeem ook gebruikt kan worden bij een installatie die altijd is voorzien verwarming, zonder dat hier een klep geïnstalleerd is.
Dus radiatorkranen open = direct verwarming.
Dat zit in heel veel oudere huizen met stadsverwarming op deze manier.

Vraag was dan ook of de aan/uit module geïnstalleerd moest zijn.

Ik heb dit dus bij iemand geïnstalleerd en je hebt helemaal geen aan/uit of modulerende unit nodig, deze is in het menu uit te schakelen en op deze manier stuurt de evhohome dus alleen de knoppen aan en geen klep of ketel.
Werk super, buurman is er erg blij mee ^O^
R.I.P. nachtburgemeester van Rotterdam, 1944-2019
pi_158562332
Ik lees dat veel mensen problemen hebben met het installeren, maar dat het uiteindelijk naar tevredenheid werkt. Ik zit helaas nog in de installatiefase. Ik heb het systeem nu een paar maanden draaien, maar nog niet naar tevredenheid.

Ik heb het systeem zelf geinstalleerd, ik dacht (naief?) met mijn technische achtergrond dat wel 'even' te kunnen doen.

Het lijkt er op dat de connectie tussen de CV en de OpenTherm-module verloren gaat. 's Ochtends word ik wakker in een koud huis, als ik op de knop van de OpenTherm-module druk, dan schiet de CV aan. Dit gebeurt ook overdag, dan staat de CV op "rust", als ik op de knop druk, schiet ie aan.

Mijn opstelling:
Remeha Calenta CW5
Evohome kleur
7x HR92
1x R8810A1018

Wat ik dus nog niet meegemaakt heb en graag zou willen weten: zou ik met deze opstelling een constante verwarming van een kamer moeten hebben? Want nu worden de radiatoren afwisselend warm en dan weer koud.

Ik heb inmiddels contact opgenomen met Honeywell, maar nog geen reactie gehad. Hebben jullie een idee waar ik het zoeken moet om dit op te lossen. Het debuggen van de Evohome is niet z'n sterkste kant heb ik het idee.
pi_158569145
Sinds 4 dagen ook hier voorzien van een Evohome set met de Evohome Wifi, aan/uit-relais op een Remeha Avanta 28c en 4x HR92 verdeelt in 3 zones.

Ik merk wel dat het "inleren" nog bezig is: laat verwarmen, flink doorstoken, etc.
Hoop dat de optimalisatie niet al te lang op zich laat wachten. Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

@GijsjanB
Je zou eens moeten checken of het signaal wel van je Evotouch bij het relais komt. Je zou misschien een HR92 in de buurt van het relais kunnen houden en dan een comm-test kunnen doen om de signaalsterkte te meten.
To Wii or not to Wii....that's the question.
pi_158573007
quote:
0s.gif Op zondag 27 december 2015 10:35 schreef GijsjanB het volgende:
Remeha Calenta
Ik heb ook een Remeha Calenta maar dan type 40c. Mij werd verteld dat dit type niet goed werkt met opentherm van andere fabrikanten, omdat de opentherm intelligentie in de isence zou zitten. Een andere installateur vertelde me een ander verhaal en eerlijkheid gebied mij te bekennen dat ik het niet zeker weet. Zelf heb ik gekozen voor de aan uit module, omdat ik ook een vloerverwarming heb.

De ketel moduleert, maar begint op een hoge aanvoertemperatuur, daardoor voelen de radiatoren heter aan. Ook is de stroomsnelheid hoger dan eerst dit resulteert een meer stromingsgeluid.

Je moet je ervan verzekeren dat de communicatie tussen de units goed is.
Je zegt dat de communicatie tussen de OT unit en de ketel weg is totdat je op de kop drukt. Deze OT unit communiceert weer met de zoneregelaar. Weet je zeker dat deze communicatie goed is? Zet anders de zoneregelaar eens dichterbij en programmeer een schakelmoment, dan weet je het direct.

[ Bericht 6% gewijzigd door bertpit op 27-12-2015 22:05:07 ]
pi_158721711
Zoals eerder aangegeven heb ik optimalisatie ingeschakeld, maar het lijkt erop dat evohome dit helemaal niet toepast.
Voorbeeld: kinderkamer wil ik om 18.30 uur op 19.5 graden hebben. De instelling op de HR92 veranderd ook pas echt om 18.30 uur.
Op de evotouch zie ik ook niet de "opt" worden weergegeven.

Iemand ervaring met de optimalisatiefunctie bij de nieuwe evohome wifi? Moet ik nog andere zaken instellen behalve optimalisatie aanzetten?
To Wii or not to Wii....that's the question.
pi_158740593
Het heeft even geduurd voordat ik dit forum vond met zeer bruikbare informatie over Evohome. Laat ik ook proberen mijn ervaringen tot nu toe samen te vatten zodat iemand anders haar/zijn voordeel mee kan doen.

De Evohome met HR92 kranen zijn vandaag 2 weken geleden geïnstalleerd. M'n verwarming bestaat nu uit de volgende componenten:
• Remeha Calenta 28C uit 2011 (tot nu toe modulerend aangestuurd door Remeha iSense thermostaat)
• Evohome Wifi met aan/uit schakeling (dus niet modulerend -- zie beneden)
• 9x Honeywell HR92WE (ter vervanging van 3 40 jaar oude standaardkranen en 6 Danfoss kranen uit 2000)
• 5x Danfoss thermostaat kranen in ruimtes die praktisch nooit verwarmd (hoeven te)worden
Ik meet de temperaturen met aantal Oregon Scientific thermometers die de data loggen op Domoticz.

Installatie (door lokale installateur):
De installatie verliep vlot. Helaas moest de CV installatie wel ontwaterd worden omdat de 3 oude kranen geheel losgekoppeld en vervangen moesten worden in de woonkamer (één was er gaan lekken en dit bracht alles mbt aanschaf Evohome aan het rollen). In totaal 6 zones gedefineerd.
Op aanraden van de installateur heb ik geen modulerende OpenTherm module aangeschaft. Als ik het forum doorlees lijkt me dat geen slechte beslissing. De installateur heeft wel de aanvoertemperatuur van de CV ketel verhoogd van 80C naar 90C.

Eerste ervaring (2 dagen)
Hoewel meteen duidelijk werd dat de Evohome keurig de verschillende HR92 kranen aanstuurde bleef de woonkamer koud en werden radiatoren warm (heet!) die niet warm moesten worden. Gelukkig kon het laatste snel verholpen worden omdat bleek dat de verloopstukken niet ver genoeg op het ventiel geschoven waren. Hierdoor kon de HR92 het ventiel niet geheel sluiten. Door verloopstukken met iets meer kracht erop te schuiven was één probleem opgelost.
Het probleem van de woonkamer lijkt te liggen aan afwijkende temperatuur waar de thermostaat hangt. In het verleden nooit last van gehad (de iSense hing op dezelfde plek) maar uiteindelijk de Evohome aanstuur unit een correctie van -2 C gegeven. Dat hielp wel enigszins.

Ervaring na 1 week
Individuele ruimteverwarming gaat nog steeds uit de kunst maar het vinden van het bereiken en vasthouden van de ingestelde temperatuur is een ander verhaal. Na 2 dagen had ik al wel de optimalisatie ingeschakeld (max 1 uur vervroeging) maar dat werkte eigenlijk alleen in de badkamer. In de woonkamer begon de Evohome pas op het ingestelde tijdstip te verwarmen. 20 jaar geleden deed mijn Chronotherm (II?) thermostaat dat al beter! Wat me ook tegenvalt zijn de temperatuur overshoots van 1-1.5C en soms nog meer (Met name in de badkamer -- kleine ruimte?). Daarna ook vaak een 'undershoot'. Dit is toch wel erg teleurstellend voor een regeling die bijna net zoveel kost als een compleet nieuwe CV!
Nav hiervan heb ik vorige week contact gezocht met de Honeywell helpdesk in Amsterdam. Nadat alle gegevens genoteerd waren en ik mijn problemen voorlegde (geen adaptieve start, temp overshoot) kreeg ik helaas alleen te horen dat ik nog maar wat langer moest afwachtenm totdat de installatie helemaal 'ingeleerd' was. Een echt goede verklaring voor het regelgedrag kon de medewerker niet geven

Ervaring na 2 weken
Omdat ik de uitleg van Honeywell niet erg bevredigend vond heb ik gekeken wat ik nog anders kon doen. In eerste instantie fungeerde de Evohome zelf als temperatuurvoeler voor de woonkamer. Ik heb nu één van de HR92 kranen daarvoor aangewezen, ook omdat de adaptieve start in de badkamer waar dit al door een HR92 geregeld werd beter leek te werken. Het leek in eerste instantie beter te gaan maar vandaag is het weer hommeles. Mijn schakelschema voor de woonkamer is: 7:20-17C; 8:30-18C; 17:00-19C; 22:30-12C. Dit werkte naar behoren met de iSense thermostaat. Wat ik zie is een eerste overshoot omstreeks 7:30 van ca 0.5C, terugval naar ingestelde temperatuur en dan tot ca 12-14u variatie van ca 1C. Teveel variatie om van een comfortabele temperatuurregeling te spreken. Inmiddels is het bijna 18:00 als ik dit schrijf en is de ingestelde temperatuur van 19C nog steeds niet bereikt! Misschien (hoop ik) ben ik te ongeduldig en is het allemaal na nog een week opgelost.
Ik heb trouwens de HR92 ook gecorrigeerd en wel met -1C om de aangegeven temperatuur meer in overeenstemming te brengen met wat ik meet.

Tot zover dmijn vervaringen. Mochten ervaren Evohome gebruikers nav bovenstaande hints en tips hebben om het comfort en gebruik te verhogen dan hoor ik dat graag. Met name op de volgende vragen:
1) Hoe krijg ik de adaptieve start goed werkend? Ben ik te ongeduldig?
2) Verminderen/voorkomen van over-en undershoots? Aanvoertemperatuur heeft hier invloed op?

[ Bericht 0% gewijzigd door erikf op 01-01-2016 18:14:05 ]
pi_158740640
@FrankP

quote:
Iemand ervaring met de optimalisatiefunctie bij de nieuwe evohome wifi? Moet ik nog andere zaken instellen behalve optimalisatie aanzetten?
Zie mijn post. Ik kamp met dezelfde (beginners?) problemen. Ik zou ook graag weten hoe dit werkend is te krijgen.

[ Bericht 0% gewijzigd door erikf op 01-01-2016 18:13:17 ]
pi_158740731
Ik heb een Honeywell HGI80 aangesloten om m'n Evohome te laten communiceren met een Domoticz server die ik op een Mac Mini heb draaien. Heeft iemand daar ervaring mee?

Inmiddels wordt de HGI80 herend maar Domoticz geeft alleen de volgende foutmeldingen:
1
2
3
4
5
6
7
2015-12-26 08:54:37.647 evohome: Using serial port: /dev/cu.TIVCP3410fa1340
end ngRepeat: item in filtered = (logitems | filter:filterExpr) track by $index
2015-12-26 08:54:44.999 (RFX-DS26) Temp + Humidity + Baro (OS-Binnen)
end ngRepeat: item in filtered = (logitems | filter:filterExpr) track by $index
2015-12-26 08:54:56.698 Error: Serial Port closed!... Error: Device not configured
end ngRepeat: item in filtered = (logitems | filter:filterExpr) track by $index
2015-12-26 08:54:56.870 evohome: serial setup retry in 30 seconds...

De belangrijkste foutmelding lijkt me "Error: Serial Port closed!... Error: Device not configured". Wie o wie kan me helpen?
pi_158782297
Ik ervaar inderdaad hetzelfde. Het lijkt erop dat de optimalisatie wel (soort van) werkt in de woonkamer, maar dat het niet werkt in één van de slaapkamers.
Als het van de week nog zo is zal ik ook eens contact zoeken met Honeywell. Kijken of ik hetzelfde antwoord krijg.
To Wii or not to Wii....that's the question.
pi_158814002
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 18:05 schreef erikf het volgende:
Het heeft even geduurd voordat ik dit forum vond met zeer bruikbare informatie over Evohome. Laat ik ook proberen mijn ervaringen tot nu toe samen te vatten zodat iemand anders haar/zijn voordeel mee kan doen.

De Evohome met HR92 kranen zijn vandaag 2 weken geleden geïnstalleerd. M'n verwarming bestaat nu uit de volgende componenten:
• Remeha Calenta 28C uit 2011 (tot nu toe modulerend aangestuurd door Remeha iSense thermostaat)
• Evohome Wifi met aan/uit schakeling (dus niet modulerend -- zie beneden)
• 9x Honeywell HR92WE (ter vervanging van 3 40 jaar oude standaardkranen en 6 Danfoss kranen uit 2000)
• 5x Danfoss thermostaat kranen in ruimtes die praktisch nooit verwarmd (hoeven te)worden
Ik meet de temperaturen met aantal Oregon Scientific thermometers die de data loggen op Domoticz.

Installatie (door lokale installateur):
De installatie verliep vlot. Helaas moest de CV installatie wel ontwaterd worden omdat de 3 oude kranen geheel losgekoppeld en vervangen moesten worden in de woonkamer (één was er gaan lekken en dit bracht alles mbt aanschaf Evohome aan het rollen). In totaal 6 zones gedefineerd.
Op aanraden van de installateur heb ik geen modulerende OpenTherm module aangeschaft. Als ik het forum doorlees lijkt me dat geen slechte beslissing. De installateur heeft wel de aanvoertemperatuur van de CV ketel verhoogd van 80C naar 90C.

Eerste ervaring (2 dagen)
Hoewel meteen duidelijk werd dat de Evohome keurig de verschillende HR92 kranen aanstuurde bleef de woonkamer koud en werden radiatoren warm (heet!) die niet warm moesten worden. Gelukkig kon het laatste snel verholpen worden omdat bleek dat de verloopstukken niet ver genoeg op het ventiel geschoven waren. Hierdoor kon de HR92 het ventiel niet geheel sluiten. Door verloopstukken met iets meer kracht erop te schuiven was één probleem opgelost.
Het probleem van de woonkamer lijkt te liggen aan afwijkende temperatuur waar de thermostaat hangt. In het verleden nooit last van gehad (de iSense hing op dezelfde plek) maar uiteindelijk de Evohome aanstuur unit een correctie van -2 C gegeven. Dat hielp wel enigszins.

Ervaring na 1 week
Individuele ruimteverwarming gaat nog steeds uit de kunst maar het vinden van het bereiken en vasthouden van de ingestelde temperatuur is een ander verhaal. Na 2 dagen had ik al wel de optimalisatie ingeschakeld (max 1 uur vervroeging) maar dat werkte eigenlijk alleen in de badkamer. In de woonkamer begon de Evohome pas op het ingestelde tijdstip te verwarmen. 20 jaar geleden deed mijn Chronotherm (II?) thermostaat dat al beter! Wat me ook tegenvalt zijn de temperatuur overshoots van 1-1.5C en soms nog meer (Met name in de badkamer -- kleine ruimte?). Daarna ook vaak een 'undershoot'. Dit is toch wel erg teleurstellend voor een regeling die bijna net zoveel kost als een compleet nieuwe CV!
Nav hiervan heb ik vorige week contact gezocht met de Honeywell helpdesk in Amsterdam. Nadat alle gegevens genoteerd waren en ik mijn problemen voorlegde (geen adaptieve start, temp overshoot) kreeg ik helaas alleen te horen dat ik nog maar wat langer moest afwachtenm totdat de installatie helemaal 'ingeleerd' was. Een echt goede verklaring voor het regelgedrag kon de medewerker niet geven

Ervaring na 2 weken
Omdat ik de uitleg van Honeywell niet erg bevredigend vond heb ik gekeken wat ik nog anders kon doen. In eerste instantie fungeerde de Evohome zelf als temperatuurvoeler voor de woonkamer. Ik heb nu één van de HR92 kranen daarvoor aangewezen, ook omdat de adaptieve start in de badkamer waar dit al door een HR92 geregeld werd beter leek te werken. Het leek in eerste instantie beter te gaan maar vandaag is het weer hommeles. Mijn schakelschema voor de woonkamer is: 7:20-17C; 8:30-18C; 17:00-19C; 22:30-12C. Dit werkte naar behoren met de iSense thermostaat. Wat ik zie is een eerste overshoot omstreeks 7:30 van ca 0.5C, terugval naar ingestelde temperatuur en dan tot ca 12-14u variatie van ca 1C. Teveel variatie om van een comfortabele temperatuurregeling te spreken. Inmiddels is het bijna 18:00 als ik dit schrijf en is de ingestelde temperatuur van 19C nog steeds niet bereikt! Misschien (hoop ik) ben ik te ongeduldig en is het allemaal na nog een week opgelost.
Ik heb trouwens de HR92 ook gecorrigeerd en wel met -1C om de aangegeven temperatuur meer in overeenstemming te brengen met wat ik meet.

Tot zover dmijn vervaringen. Mochten ervaren Evohome gebruikers nav bovenstaande hints en tips hebben om het comfort en gebruik te verhogen dan hoor ik dat graag. Met name op de volgende vragen:
1) Hoe krijg ik de adaptieve start goed werkend? Ben ik te ongeduldig?
2) Verminderen/voorkomen van over-en undershoots? Aanvoertemperatuur heeft hier invloed op?
Ik ken je installatie natuurlijk niet, maar heb wel een paar opmerkingen:
- De ingestelde temperatuur van 90 graden lijkt mij erg hoog, 80 graden ook al. Zeker bij de huidige najaars temperaturen, je schreeuwt dan om overshoot. Het verschil met je oude situatie zit hem erin dat de Evohome vaak één enkele radiator aanstuurt. De capaciteit van de CV is groter dat wat die enkele radiator kan verwerken, zeker bij een hoge watertemperatuur is dat effect heel groot. Voorheen werden alle radiatoren aangestuurd.

- Als er ruimtes zijn waar de aanwarm temperatuur erg laat of niet bereikt wordt, betekent dat dat de capaciteit van de radiator niet voldoende is, of dat de installatie waterzijdig niet goed ingeregeld is. Bij Evohome merk je dit voornamelijk wanneer meerdere ruimtes tegelijk worden aangezet.

Waterzijdig inregelen houdt in dat er een goede balans is tussen alle radiatoren. Meestal wordt de radiator die het dichts bij de cvpomp zit "geknepen", waardoor er meer water naar de verder gelegen radiator stroomt. Dit doe je met voetventielen of met een instelling op de kraan zelf.

Ik zou waterzijdig inregelen en de temperatuur van de CV omlaag brengen, hierdoor zal het temperatuurverloop in de woning veel regelmatiger zijn. Gaat het vriezen, dan zet je de watertemperatuur hoger. Ik denk wel dat de Evohome weer moet "leren" na verandering van instellingen.
pi_158846495
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 18:07 schreef erikf het volgende:
@FrankP

[..]

Zie mijn post. Ik kamp met dezelfde (beginners?) problemen. Ik zou ook graag weten hoe dit werkend is te krijgen.
Ik heb het laatste model met geïntegreerde Wifi. Aanwarmen gaat tot nu toe prima. Volgens mij was het een instelling in het hoofdmenu, die kun je aanzetten en voilà. Ook het optimaal uitzetten heb ik geactiveerd. Of dat goed werkt weet ik niet.
pi_158846549
Ik ben van plan een Evohome systeem aan te schaffen. Maar ik heb daarbij een vraag over onze bestaande situatie.

Ik heb een Nefit Ecomline HR Classic met daaraan gekoppeld een Moduline 400 thermostaat die volledig weersafhankelijk is ingesteld. De Moduline hangt in de ketelruimte naast de ketel. De BDR91 aan-uit module zou aangesloten moeten worden op aansluiting 1 en 2 van de ketel. Maar levert dit nog problemen op in samenwerking met de moduline 400 of gaat dit prima samen? Vraag me voornamelijk af of de stooklijn van de Moduline dan nog gehanteerd blijft.
pi_158934606
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 januari 2016 14:22 schreef frankpaul1 het volgende:
Ik ben van plan een Evohome systeem aan te schaffen. Maar ik heb daarbij een vraag over onze bestaande situatie.

Ik heb een Nefit Ecomline HR Classic met daaraan gekoppeld een Moduline 400 thermostaat die volledig weersafhankelijk is ingesteld. De Moduline hangt in de ketelruimte naast de ketel. De BDR91 aan-uit module zou aangesloten moeten worden op aansluiting 1 en 2 van de ketel. Maar levert dit nog problemen op in samenwerking met de moduline 400 of gaat dit prima samen? Vraag me voornamelijk af of de stooklijn van de Moduline dan nog gehanteerd blijft.

Lijkt me dat je dat moet voorleggen aan een installateur die dat type apparatuur levert. Een buitenvoeler is met name handig voor een correcte aanwarming. De stooklijn wordt automatisch aangepast bij de gemeten actuele buitentemperatuur. De evohome doet dat niet, maar heeft wel een mechanisme om te bepalen hoeveel tijd er nodig is om een bepaalde ruimte op te warmen.

Dat mechanisme optimaliseert zich binnen één tot twee weken. Het lijkt mij dat wanneer de stooklijn automatische wordt aangepast, dit gevolgen kan hebben voor de optimale werking, maat weet dit niet zeker.
pi_158935496
dit zegt de handleiding over je Nefit:

Het toestel werkt met alle gangbare (klok)ruimteregelingen. Bij gebruik van een aan-uit thermostaat worden de specifieke voordelen van de modulerende op basis van kamertemperatuur niet optimaal door het toestel benut.
De beste temperatuurregeling wordt bereikt met de door Nefit ontwikkelde modulerende regeling. Deze ruimteregeling is speciaal ontwikkeld om gege- vens uit te wisselen met de Universele Brander Automaat (UBA, paragraaf 2.3.1). De modulerende thermostaat berekent wat de optimale cv-watertem- peratuur en een optimaal toestelvermogen is, afhankelijk van de gevraagde ruimtetemperatuur in de kamer. Het toestel zorgt ervoor dat deze tempera- tuur bereikt wordt. Zolang de kamerthermostaat dit vraagt wordt deze temperatuur in stand gehouden.
pi_158939884
@frankpaul1: kijk eens op pagina 14 van de Nefit systeemwijzer http://nl.documents2.nefit.nl/download/pdf/file/6720817890.pdf . Deze oplossing draait bij mij al weer ruim 1 jaar als een zonnetje met mijn Nefit Topline ketel en Evohome. De Moduline is dan niet meer nodig maar moet vervangen worden door een AM10 module. De keteltemperatuur wordt via de AM10 op basis van een zelf in te stellen stooklijn op basis van de buitentemperatuur aangestuurd. De BDR91 regelt via de AM10 de zoneverwarming.

Succes met je keuze.
pi_158966148
Hallo mede "Evohomers", ik gebruik dit systeem met maar liefst 9 zones alweer ruim 2 jaar tot volle tevredenheid. Sinds afgelopen week heb ik een nieuwe CV ketel en ik heb toen ook gelijk wat zones aangepast. Het vreemde is dat de BDR91 sinds dien niet meer uitschakelde. Ik heb de Evohome een fabrieksreset gegeven en spanningsloos gemaakt. Daarna heb ik ook de BDR91 gereset en opnieuw gekoppeld aan de Evohome. Met 1 zone functioneert alles goed. De BDR91 reageert op in en uitschakelen. Op het moment ik een extra zone aanmaak en een HR80 of HR92 koppel gaat de BDR91 aan en niet meer uit, ook als beide zones ruim onder de omgevingstemperatuur staan ingesteld. Zodra ik de 2e zone verwijder gaat de BDR91 direct netjes uit. Ik heb inmiddels alles al geprobeerd inclusief een nieuwe BDR91. Ik heb inmiddels uren in dit forum zitten lezen en kwam diverse malen het probleem tegen dat de BDR91 niet uitging. Weet iemand een oplossing voor mijn probleem? Ik heb al diverse malen alles gereset en opnieuw gekoppeld, maar het probleem blijft bestaan.

[ Bericht 1% gewijzigd door r2l op 09-01-2016 20:14:48 ]
pi_158980426
Probeer de bdr als laatste te koppelen, eerst alle andere handelingen.
pi_158981790
Allen, dank voor de input. Ik ga het met de installateur overleggen.
pi_158985270
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 12:06 schreef simonmo het volgende:
Probeer de bdr als laatste te koppelen, eerst alle andere handelingen.
Bedankt voor je idee, maar ook dit heb ik geprobeerd. Op het moment dat de BDR91 wordt gekoppeld springt hij gelijk aan en nooit meer uit. Morgen dus maar eens met Waakzaam Wonen bellen... Misschien herkennen ze dit probleem en is er een update voor mijn Evohome.
pi_158990540
quote:
1s.gif Op zondag 10 januari 2016 15:23 schreef r2l het volgende:

[..]

Bedankt voor je idee, maar ook dit heb ik geprobeerd. Op het moment dat de BDR91 wordt gekoppeld springt hij gelijk aan en nooit meer uit. Morgen dus maar eens met Waakzaam Wonen bellen... Misschien herkennen ze dit probleem en is er een update voor mijn Evohome.
Even een paar zaken die bij mij opkomen:
Het lijkt mij een kortsluiting, als de module al vervangen is, zoek dan naar een kortsluiting in de kabel of ketelklemmen of iets dat tussen de ketel en BDR91 zit.
Het is een aan uit module, moet je geen opentherm module hebben?
Zit de aansluiting op de juiste klemmen? Moet er ergens een bruggettje op de klemmen (of zit er een die er af moet)?
Test het systeem even met een eenvoudige aan uit thermostaat, om uit te sluiten dat er aan de ketelelectronica iets fout zit.

Wat voor ketel is het?
pi_158992753
quote:
0s.gif Op zondag 10 januari 2016 18:36 schreef bertpit het volgende:

[..]

Even een paar zaken die bij mij opkomen:
Het lijkt mij een kortsluiting, als de module al vervangen is, zoek dan naar een kortsluiting in de kabel of ketelklemmen of iets dat tussen de ketel en BDR91 zit.
Het is een aan uit module, moet je geen opentherm module hebben?
Zit de aansluiting op de juiste klemmen? Moet er ergens een bruggettje op de klemmen (of zit er een die er af moet)?
Test het systeem even met een eenvoudige aan uit thermostaat, om uit te sluiten dat er aan de ketelelectronica iets fout zit.

Wat voor ketel is het?
Bedankt voor uw reactie. Het betreft een Vaillant ecoTEC VHR 30-34/3-5-5. Ik kan ondanks dat het door de ketel wel ondersteund wordt geen openthem gebruiken, omdat ik ook kleppen in het systeem heb voor de vloerverwarmingsunit. Dit schijnt niet goed samen te werken.

Volgens mij kan het ook geen kortsluiting betreffen, want met maar 1 zone (de woonkamer) werkt de Evohome correct. De BDR91 schakelt dan keurig aan en uit en ook de ketel en de HR92 reageren hier goed op.

Het probleem ontstaat zodra ik een nieuwe zone aanmaak. Ik heb 4 verschillende HR80 en 92 geprobeerd, dus dat kan het ook niet zijn. Als ik de 2e zone weer verwijder is het probleem gelijk opgelost. Heel vreemd...
pi_159010719
quote:
0s.gif Op maandag 4 januari 2016 12:10 schreef bertpit het volgende:

[..]

Ik ken je installatie natuurlijk niet, maar heb wel een paar opmerkingen:
- De ingestelde temperatuur van 90 graden lijkt mij erg hoog, 80 graden ook al. Zeker bij de huidige najaars temperaturen, je schreeuwt dan om overshoot. Het verschil met je oude situatie zit hem erin dat de Evohome vaak één enkele radiator aanstuurt. De capaciteit van de CV is groter dat wat die enkele radiator kan verwerken, zeker bij een hoge watertemperatuur is dat effect heel groot. Voorheen werden alle radiatoren aangestuurd.

- Als er ruimtes zijn waar de aanwarm temperatuur erg laat of niet bereikt wordt, betekent dat dat de capaciteit van de radiator niet voldoende is, of dat de installatie waterzijdig niet goed ingeregeld is. Bij Evohome merk je dit voornamelijk wanneer meerdere ruimtes tegelijk worden aangezet.

Waterzijdig inregelen houdt in dat er een goede balans is tussen alle radiatoren. Meestal wordt de radiator die het dichts bij de cvpomp zit "geknepen", waardoor er meer water naar de verder gelegen radiator stroomt. Dit doe je met voetventielen of met een instelling op de kraan zelf.

Ik zou waterzijdig inregelen en de temperatuur van de CV omlaag brengen, hierdoor zal het temperatuurverloop in de woning veel regelmatiger zijn. Gaat het vriezen, dan zet je de watertemperatuur hoger. Ik denk wel dat de Evohome weer moet "leren" na verandering van instellingen.
Ik kamp nog steeds met gelijksoortige problemen (Evohome II met radiatoren, allen HR92, behoudens 1 die altijd een beetje open staat als bypass en een REMEHA Calenta 40c).

Ik krijg 't gewoon niet boven de 19,5 graden, wat ik ook doe! Vervelend, omdat het buiten kouder wordt nu (brrr!)

- Watertemperatuur verhogen tot 90 graden heeft geen effect
- Waterzijdig inregelen heeft geen effect

Op de een of andere manier vraagd de Evohome nooit volle bak vermogen aan de ketel, maar draait deze alleen op 't laagste pitje. Zelfs als ik 35 graden als setpoint instel gaat de ketel niet het vermogen opvoeren.

Wat kan ik doen zodat de Evohome volle bak vermogen vraagt aan de ketel? (behalve naar on/off overstappen, wat ik liever nog even uitstel...)
If you always do what you always did, you always get what you always got...
pi_159012402
Misschien een rare vraag:
Kan een HR92 ook ingesteld worden als gewone thermostaatknop? Dus op 18 graden zetten, en meedraaien met de rest? Ik twijfel of ik een gewone thermostaatknop ga aanschaffen en wil het voorlopig doen met wat ik heb.

Nu 'vraagt' de HR92 aan de thermostaat om de ketel aan te zetten. Voor de garage is dit eigenlijk onzinnig gezien alles in de marge 12 - 18 graden prima is.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')