abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 23 december 2015 @ 12:04:41 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158464865


Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Hier verder dus, deel 58 alweer ;)
Alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen

Innovatief en vernieuwend sinds 2004

De reden waarom hij deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn zijn enorme ego, dan zou het wel "het grote hoe maak ik Piet klaar topic" heten, maar vooral wil hij er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt.
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 23 december 2015 @ 12:07:21 #2
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_158464914
Ik vind forel met citroen amandelboter uit de oven (gebakken, dus niet in folie) ook zo lekker :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_158465453
quote:
0s.gif Op woensdag 23 december 2015 10:08 schreef zatoichi het volgende:

Andere vraag. Ik wil graag een hele vis serveren voor vijf a zes personen. Simpel recept; braadslee met venkel, witte wijn, aardappels en wat tomaatjes beetje ui/sjalot en knoflook in de oven en daarop de vis. Welke vis zou hiervoor het meest geschikt zijn en waar vind ik hem in één stuk. Visboer raadde wilde zeebaars aan, maar die zijn 1. 800 gram per stuk waardoor ik er drie nodig heb en 2. 23 euro per stuk... Beetje prijzig.

Wat raden jullie aan?
Heek of wijting misschien? Koolvis is wat groot, kabeljauw is ook overprijsd. Ik ben niet zo'n hele echte visliefhebber, maar (of juist vandaar) zeebaars is volgens mij zo'n vis die heel duur is omdat er zo weinig smaak aan zit. Voor zo'n bereiding zou ik zelf niet zo'n chique hele subtiele vis uitzoeken. In die prijscategorie en waarschijnlijk nog lager zou je ook rog kunnen nemen, en dan heb je meer smaak en een prachtige structuur. Makreel is echt heel goedkoop, zit veel smaak aan, is een vette vis, mooi vlees. Je moet alleen even opletten dat je het niet te lang en goed bewaart want ze gaan snel achteruit, daarom worden ze ook zo vaak gerookt.

De poon die ik op de markt zie is doorgaans klein, en dan zit er ook nog een enorme kop aan en relatief weinig vlees. Forel met amandelen, boter, peterselie en zest is inderdaad ook een onverbeterlijke klassieker.

quote:
1s.gif Op dinsdag 22 december 2015 22:56 schreef Molo het volgende:

[..]

Dan kaasplankje doen zonder zoet of brood erbij?
Ik doe heel vaak kaasplankjes maar nooit met iets erbij. Ik snap de combinatie met het zoet wel, en die klopt ook wel, alleen is het niet nodig, voegt ook niet zo heel veel toe. Het is wel leuk omdat je er meer een gerecht van maakt en wat eigen inbreng hebt, maar ik vind het selecteren en prepareren van de kaas eigen inbreng genoeg (op 12 graden bewaren, op kamertemperatuur brengen om te serveren, de stinkkazen laten luchten en goed aansnijden).
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_158489744
Piet, kan ik in panna cotta ook vanille-extract gebruiken ipv een uitgeschraapte peul? En hoeveel heb ik dan nodig voor 500 ml room?
  donderdag 24 december 2015 @ 08:42:04 #5
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158489768
quote:
0s.gif Op donderdag 24 december 2015 08:39 schreef Bleie het volgende:
Piet, kan ik in panna cotta ook vanille-extract gebruiken ipv een uitgeschraapte peul? En hoeveel heb ik dan nodig voor 500 ml room?
Ja, en zoveel dat het lekker smaakt, dat verschilt per extract, gewoon proeven, maak het iets (een beetje) sterker van smaak om de onderdrukking van de smaak door het binden teniet te doen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_158490430
quote:
0s.gif Op donderdag 24 december 2015 08:42 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, en zoveel dat het lekker smaakt, dat verschilt per extract, gewoon proeven, maak het iets (een beetje) sterker van smaak om de onderdrukking van de smaak door het binden teniet te doen
Dank! Ik vond gelukkig bij de Turk toch nog goede peulen, maar ik onthou het wel.
  User die het meest klaagt 2022 donderdag 24 december 2015 @ 11:14:14 #7
414785 sirdanilot
pi_158491925
quote:
0s.gif Op woensdag 23 december 2015 12:30 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Heek of wijting misschien? Koolvis is wat groot, kabeljauw is ook overprijsd. Ik ben niet zo'n hele echte visliefhebber, maar (of juist vandaar) zeebaars is volgens mij zo'n vis die heel duur is omdat er zo weinig smaak aan zit. Voor zo'n bereiding zou ik zelf niet zo'n chique hele subtiele vis uitzoeken. In die prijscategorie en waarschijnlijk nog lager zou je ook rog kunnen nemen, en dan heb je meer smaak en een prachtige structuur. Makreel is echt heel goedkoop, zit veel smaak aan, is een vette vis, mooi vlees. Je moet alleen even opletten dat je het niet te lang en goed bewaart want ze gaan snel achteruit, daarom worden ze ook zo vaak gerookt.

De poon die ik op de markt zie is doorgaans klein, en dan zit er ook nog een enorme kop aan en relatief weinig vlees. Forel met amandelen, boter, peterselie en zest is inderdaad ook een onverbeterlijke klassieker.

[..]

Ik doe heel vaak kaasplankjes maar nooit met iets erbij. Ik snap de combinatie met het zoet wel, en die klopt ook wel, alleen is het niet nodig, voegt ook niet zo heel veel toe. Het is wel leuk omdat je er meer een gerecht van maakt en wat eigen inbreng hebt, maar ik vind het selecteren en prepareren van de kaas eigen inbreng genoeg (op 12 graden bewaren, op kamertemperatuur brengen om te serveren, de stinkkazen laten luchten en goed aansnijden).
Schelvis kan ook, is spotgoedkoop op de markt en is een grote vis. Maar ik weet niet of die nu verkrijgbaar is.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  donderdag 24 december 2015 @ 12:03:24 #8
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158492849
quote:
0s.gif Op donderdag 24 december 2015 11:14 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Schelvis kan ook, is spotgoedkoop op de markt en is een grote vis. Maar ik weet niet of die nu verkrijgbaar is.
Ja, seizoen loopt tot Feb als ik me goed herinner
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_158493030
Rog vind ik erg lekker, moet wel goed vers zijn anders smaakt hij naar ammoniak.

Overigens is zwaardvis ook erg lekker, lijkt een beetje op tonijn, erg vlezig. Maar beiden zijn eigenlijk niet aan een stuk te eten. Van rog eet je de vleugel. Zwaardvis is veel te groot.

Een kabeljauw is de beste optie, qua maat en smaak ook neutraal.
Whatever...
pi_158493100
quote:
1s.gif Op donderdag 24 december 2015 09:43 schreef Bleie het volgende:

[..]

Dank! Ik vond gelukkig bij de Turk toch nog goede peulen, maar ik onthou het wel.
Nu vast te laat, maar hou er bij het gebruik van verse vanillezaadjes rekening mee dat die bij panna cotta tijdens het koelen/opstijven nogal de neiging hebben om naar één kant te zakken.
Juist bij zo'n soort dessert zou ik daarom eerder voor een goed extract kiezen.
Let me see you stripped down to the bone
  donderdag 24 december 2015 @ 12:31:50 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158493467
quote:
0s.gif Op donderdag 24 december 2015 12:11 schreef Spanky78 het volgende:
Rog vind ik erg lekker, moet wel goed vers zijn anders smaakt hij naar ammoniak.

Overigens is zwaardvis ook erg lekker, lijkt een beetje op tonijn, erg vlezig. Maar beiden zijn eigenlijk niet aan een stuk te eten. Van rog eet je de vleugel. Zwaardvis is veel te groot.

Een kabeljauw is de beste optie, qua maat en smaak ook neutraal.
of een hele zalm
Alleen de ingewanden er uit en onschubben, dan in zijn geheel stomen.
Huid er af trekken, je hebt nu een roze vis met zwartgrijze vinnen en kop, ziet er dramatisch mooi uit en als je wilde zalm neemt is het nog superlekker ook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_158499526
quote:
0s.gif Op donderdag 24 december 2015 12:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

of een hele zalm
Alleen de ingewanden er uit en onschubben, dan in zijn geheel stomen.
Huid er af trekken, je hebt nu een roze vis met zwartgrijze vinnen en kop, ziet er dramatisch mooi uit en als je wilde zalm neemt is het nog superlekker ook
Heerlijk, als je de buik vult met kruiden, citroen en aromatische groenten en hem met wat boter en witte wijn in de oven zet superlekker. Af en toe bedruipen...Mooi ook om aan te snijden zo'n vis. Stomen is ook lekker als je dat een oven voor hebt, en zoutkorst ook heel lekker trouwens.

De meeste mensen vinden kweekzalm lekkerder trouwens,zachter (ik niet).
Whatever...
pi_158511291
ik heb een hazenfilet-rollade (750gram)

wat is hier een goede kerntemparatuur voor?
  vrijdag 25 december 2015 @ 01:01:06 #14
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_158511369
Tussen de 48 en 52 graden.
pi_158512198
lekker dan, het is een (varkens) haasfilet rollade :r

ronde de 60 graden moet die zie ik
  vrijdag 25 december 2015 @ 07:11:39 #16
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_158513543
Hahahahaha, ik vond het al iets raars. Had er nog nooit van geehoord, rollade van haas. :)
  vrijdag 25 december 2015 @ 07:13:50 #17
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_158513549
Rollade van varkenshaas ken ik anders ook niet. Is toch veel te mager voor rollade?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  vrijdag 25 december 2015 @ 07:15:45 #18
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_158513552
Zat het in je kerstpakket ofzo?

Molo, jeweetog, alles moet mager dezer dagen. :{w
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 25 december 2015 @ 07:16:36 #19
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_158513556
Gelukkig ben ik spekkig genoeg om dat te compenseren *)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  vrijdag 25 december 2015 @ 07:19:46 #20
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_158513566
Maar om jou nou in de rollade te hakken...

Wij krijgen morgen een rollade die eerst sousvide gegaard en daarna op open vuur gegrild is. :9
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 25 december 2015 @ 07:30:35 #21
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_158513587
Nee liever niet :P

Oei dat klinkt lekker zeg! _O_ _O_
Goed idee voor als ik in februari in de Ardennen zit, met club vrienden. Altijd lekker eten en vuur in de tuin, dus dat zit wel goed _O_
Gaat LHO die maken?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  vrijdag 25 december 2015 @ 07:34:15 #22
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_158513592
Nope, alles wordt voor ons gemaakt. *O*
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 25 december 2015 @ 07:43:34 #23
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_158513611
Lekkâh!
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  vrijdag 25 december 2015 @ 09:23:48 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_158514366
Ik heb de liefde voor de rollade nooit zo begrepen. Vraag je slager om één kilo of twee kilo schouderkarbonade aan één stuk zonder bot. Braad dat, veel lekkerder
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_158518974
dat heb ik van de week gedaan. wel duur (17 euro / kg met bot) maar lekker.

de rollade was een "wat moeten we doen met kerst" en dan kopen ze (ons ma) dit maar, maar geen idee hebben wat het is en een saus vergeten etc. :O

dus ik ga het er beste maar van maken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')