Allen,quote:
Foto: TMG.nl
AMERSFOORT - Huiseigenaren gaan in 2016 weer meer betalen voor de onroerendezaakbelasting (ozb). Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een steekproef onder 107 gemeenten. De ozb, die elke huiseigenaar moet betalen, stijgt volgend jaar gemiddeld met 1,8 procent.
De gemeenten lijken zich hiermee volgens de VEH niet te houden aan de afspraken met het Rijk. Daarin was overeengekomen dat gemeenten de ozb met maximaal 1,57 procent mogen laten stijgen.
De vereniging heeft er regelmatig op aangedrongen om de zogeheten macronorm te vervangen door een dwingender afspraak. "De norm is niet meer dan een algemene richtlijn, die gemeenten geen enkele prikkel geeft tot matiging van hun ozb-inkomsten. Bovendien zijn er geen sancties mogelijk als een gemeente de macronorm overschrijdt, ook niet als die overschrijding zeer fors is", aldus de VEH.
Behoorlijke verschillen
Volgens Vereniging Eigen Huis zijn er behoorlijke verschillen tussen de diverse gemeenten. In Schiedam betalen huiseigenaren 180 euro per jaar. In Nijmegen is de ozb bijna drie keer zo hoog. Uit de steekproef blijkt dat de onroerendezaakbelasting in de gemeente Laarbeek met 13 procent omhoog gaat. Een huiseigenaar moet hier gemiddeld 30 euro meer gaan betalen. Ook in Weert en Amersfoort is er met 12 en 11 procent sprake van een flinke stijging.
Er zijn ook gemeenten waar het bedrag daalt. In Gemert-Bakel gaat de ozb met ruim 11 procent omlaag. Dat scheelt de huiseigenaren gemiddeld 50 euro.
Een overzicht van de ozb-tarieven is hier te vinden
Tja, jarenlange verspilling van gemeentegelden aan het een en ander, door toedoen van links, leidt immers ook tot ozb-verhogingen. Ze mogen dat natuurlijk doen want het staat ze geheel vrij.quote:Op zondag 13 december 2015 00:18 schreef JanKorteachternaam het volgende:
Niet zo vreemd. Gemeentes zijn de overheden waar het meeste geld wordt verspild. Of het nou gaat om cursussen hoofddoekjes vouwen, multikulti-subsidies, ontwikkelingshulp, stedenbanden, illegalenopvang of prestigeprojecten, de gemeentes doen het. Ze kunnen namelijk vrijwel onbeperkt de belastingen verhogen.
Hoewel de PvdA landelijk gezien steeds kleiner wordt, is deze partij in de gemeentes nog groot. Ook is GroenLinks in veel gemeentes vertegenwoordigd. Geen wonder dat er in gemeentes zo enorm veel geld wordt uitgegeven.
Gemeentes zouden veel minder bevoegdheden moeten krijgen, zeker in een klein land als Nederland. Enkele wettelijke taken (zoals paspoorten uitgeven, wegen en lantaarnpalen) en een klein zakje geld van de rijksoverheid.
En dit dus.quote:Op zondag 13 december 2015 00:26 schreef Confetti het volgende:
De centrale overheid trekt steeds meer zijn handen af van het lokale bestuur dus die zullen de inkomsten toch op peil moeten houden.
Als dat gepaard gaat met een verlaging van de landelijke belastingen vind ik dat geen probleem. Iets zegt mij dat dat niet het geval zal zijn.quote:Op zondag 13 december 2015 00:26 schreef Confetti het volgende:
De centrale overheid trekt steeds meer zijn handen af van het lokale bestuur dus die zullen de inkomsten toch op peil moeten houden.
Het laatste nieuws niet gehoord?quote:Op zondag 13 december 2015 12:17 schreef grimselman het volgende:
[..]
Als dat gepaard gaat met een verlaging van de landelijke belastingen vind ik dat geen probleem. Iets zegt mij dat dat niet het geval zal zijn.
Dat dus inderdaad.quote:Op zondag 13 december 2015 12:17 schreef grimselman het volgende:
[..]
Als dat gepaard gaat met een verlaging van de landelijke belastingen vind ik dat geen probleem. Iets zegt mij dat dat niet het geval zal zijn.
In eigen zak via schimmige constructies. Dit kabinet legaliseert witte boordencriminaliteit.quote:Op zondag 13 december 2015 13:19 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Dat dus inderdaad.
We moeten als burger meer geld gaan betalen voor zorg, maar krijgen geen belastingverlaging.
We moeten als burger meer gaan betalen aan gemeentelijke belastingen, maar krijgen geen belastingverlaging..
Waar gaat het geld heen dat de overheid op deze manier 'bezuinigt'?
http://www.ad.nl/ad/nl/31(...)ijk-gemiddelde.dhtmlquote:Op zondag 13 december 2015 13:48 schreef Leandra het volgende:
11% stijging in Amersfoort? Zijn ze van de pot gerukt? En ondertussen maar dingen als omgekeerd inzamelen erdoor drammen omdat dat kostenbesparend zou zijn... nou, dat zien we dan weer lekker terug in de stijging van de gemeentelijke lasten... NOT.
Ja en?quote:Op zondag 13 december 2015 13:50 schreef freako het volgende:
[..]
http://www.ad.nl/ad/nl/31(...)ijk-gemiddelde.dhtml
Precies. Als vanzelfsprekend heeft de burger daar ook stevige belastingkortingen vanuit de rijksoverheid voor teruggekregen. Toch?quote:Op zondag 13 december 2015 00:59 schreef Scjvb het volgende:
[..]
Gemeenten hebben de laatste jaren juist ook weer een heleboel overheidstaken toegeschoven gekregen vanwege bezuinigingen op overheidspersoneel etc.
Dat de gemeenten allerlei taken over de schutting geflikkerd hebben gekregen, betekent nog niet dat ze nu ook zelf verantwoordelijk zijn voor de financiering ervan. Het wordt door de Rijksoverheid gefinancierd door een vergrote uitkering uit het Gemeentefonds (al is daar wel op bezuinigd). In 2008 werd daaruit 15,7 miljard betaald aan de gemeenten, afgelopen jaar 27,1 miljard.quote:Op zondag 13 december 2015 13:57 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Precies. Als vanzelfsprekend heeft de burger daar ook stevige belastingkortingen vanuit de rijksoverheid voor teruggekregen. Toch?
Dat hogere bedrag zegt niet zo heel veel. Waar het om gaat is of het verschil van 11,4 ongeveer gelijk aan het bedrag dat het rijk minder kwijt is daardoor. En zonder te gaan zoeken meen ik me uit eerdere berichten te herinneren dat die taken bij het rijk voor veel meer op de begroting stonden.quote:Op zondag 13 december 2015 14:11 schreef freako het volgende:
[..]
Dat de gemeenten allerlei taken over de schutting geflikkerd hebben gekregen, betekent nog niet dat ze nu ook zelf verantwoordelijk zijn voor de financiering ervan. Het wordt door de Rijksoverheid gefinancierd door een vergrote uitkering uit het Gemeentefonds (al is daar wel op bezuinigd). In 2008 werd daaruit 15,7 miljard betaald aan de gemeenten, afgelopen jaar 27,1 miljard.
Niet meegekregen dat er een belastingverlaging van 5 miljard komt?quote:Op zondag 13 december 2015 13:19 schreef Ouder1 het volgende:
[..]
Dat dus inderdaad.
We moeten als burger meer geld gaan betalen voor zorg, maar krijgen geen belastingverlaging.
We moeten als burger meer gaan betalen aan gemeentelijke belastingen, maar krijgen geen belastingverlaging..
Waar gaat het geld heen dat de overheid op deze manier 'bezuinigt'?
Gelet op de afgelopen jaren zijn forse belastingkortingen zeer welkom, en getuigen voor veel burgers van een prima goed. Enfin, ozb-verhogingen en -verlagingen zijn nu eenmaal inherent aan huidige bevoegdheden die gemeenten hebben, die veelal te maken hebben met alle taken die zij dienen te vervullen ten behoeve van de burger.quote:Op zondag 13 december 2015 13:57 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Als vanzelfsprekend heeft de burger daar ook stevige belastingkortingen vanuit de rijksoverheid voor teruggekregen. Toch?
Dat is correct. En sinds vorige week is deze zo goed als veilig gesteld met de steun van een overgrote meerderheid in de Eerste Kamer.quote:Op zondag 13 december 2015 15:40 schreef Zith het volgende:
[..]
Niet meegekregen dat er een belastingverlaging van 5 miljard komt?
Die taken staan nog steeds op de Rijksbegroting. Alleen heet het nu "uitkering Gemeentefonds". Maar in essentie klopt het. Het is inderdaad een nauwelijks verkapte bezuiningsronde. En het is aan de gemeenten hoe ze daarmee omgaan. Die moeten keuzes maken, maar ze zitten wel in een lastig parket. Aan de ene kant is er niet veel bewegingsvrijheid om die keuzes te maken, want die zorg moet wel verleend worden. Aan de andere kant zijn er weinig mogelijkheden om eventueel de inkomsten te verhogen, omdat een groot deel dus een vast bedrag uit het Gemeentefonds is.quote:Op zondag 13 december 2015 15:34 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Dat hogere bedrag zegt niet zo heel veel. Waar het om gaat is of het verschil van 11,4 ongeveer gelijk aan het bedrag dat het rijk minder kwijt is daardoor. En zonder te gaan zoeken meen ik me uit eerdere berichten te herinneren dat die taken bij het rijk voor veel meer op de begroting stonden.
Deze verhoging van de OZB (effectief zo'n 9% bij ons) valt wel zo ongeveer weg tegen de belastingverlaging....quote:Op zondag 13 december 2015 15:40 schreef Zith het volgende:
[..]
Niet meegekregen dat er een belastingverlaging van 5 miljard komt?
Ik kan me goeddeels vinden in deze post, maar ik zie het nog niet gebeuren dat bepaalde complexe taken naar het rijk teruggaan.quote:Op zondag 13 december 2015 17:14 schreef JanKorteachternaam het volgende:
[..]
De dingen die ik heb genoemd vallen niet onder de kerntaken van een gemeente. Gemeentes doen veel meer dan ze moeten doen. Illegalenopvang maar ook ontwikkelingshulp doen gemeentes omdat tegen het rijksbeleid in te gaan. Maar de Tweede Kamer en tot op zekere hoogte ook de Eerste Kamer zijn democratisch gekozen.
Oplossing: Wettelijk bepalen wat gemeentes moeten doen. Meer dan dat zouden ze ook niet mogen doen.
Daaraast moeten de complexe taken terug naar het rijk: Bijstand en gezondheidszorg moet je gewoon door het rijk laten doen. Nederland is een klein land, dat kan prima. Gemeentes moeten simpele lokale dingen doen, zoals lantaarnpalen, zwembad verbouwen of plantenbakken op een plein. Dan kunnen de gemeentes klein blijven en voorkom je dat gemeentes gekke dingen gaan doen (als elke inwoner weet waar de wethouders wonen dan kijken ze wel uit).
Niet voor niets worden gemeenteraden gekozen. Maar ik vind dat gemeentes over de schreef gaan als ze rijksbeleid gaan frustreren of ongedaan maken. De bevoegdheden moeten heel duidelijk vastgelegd worden, en dat is nu niet het geval. Gemeentes doen werkelijk alles en daardoor groeien ze uitgaven onbeperkt door.quote:Op zondag 13 december 2015 17:28 schreef Scjvb het volgende:
[..]
Gemeentes hebben vrijheden en kunnen qua taken en uitgaven hun eigen keuzes maken, maar of die goed genoeg zijn hangt er soms vanaf. Daarover zullen meningen blijven verschillen. Me dunkt.
Ik moest lachenquote:Op zondag 13 december 2015 17:14 schreef JanKorteachternaam het volgende:
[..]
Dit nieuwsbericht is wel het beste argument om gemeentes aan banden te leggen:
http://www.at5.nl/artikel(...)erengedragstherapeut
Je moet er niet aan denken dat dit soort idioten zelf belasting mogen heffen..
Tja, het wordt van overheidswege telkens weer behendig op elkaar afgestemd, zo lijkt het tenminste.quote:Op zondag 13 december 2015 17:41 schreef Elfletterig het volgende:
Toen de huizenprijzen daalden (en daarmee ook de WOZ-waarde), steeg de OZB-heffing dusdanig dat je uiteindelijk net zo veel of zelfs meer kon aftikken dan een jaar eerder. En nu zet die stijging gewoon door.
Zelfs bij dalende prijzen moest ik elk jaar meer betalen. Ongeveer 1,5% per jaar, ook bij dalende prijzen.quote:Op zondag 13 december 2015 17:41 schreef Elfletterig het volgende:
Toen de huizenprijzen daalden (en daarmee ook de WOZ-waarde), steeg de OZB-heffing dusdanig dat je uiteindelijk net zo veel of zelfs meer kon aftikken dan een jaar eerder. En nu zet die stijging gewoon door.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |