Je hebt in je "zoektocht" naar ontluchtingsbouten ed niet per ongeluk aan een stelbout gedraait?
Ik ben bang dat de "vulbout" die jij bedoelt ( die zelden/nooit op een tandwielpomp zit) in werkelijkheid de drukregelaar/overstort is en die is nu ontregelt.
Als het nog ff meer tegenzit kan het binnenwerk van de overstort(een veertje+ een kogeltje/kegeltje) nu op straat liggen, er uit geperst toen je de pomp even aanzette zonder de bout er in....
Hij pompt dan wel maar kan alleen rondpompen en zal nul druk leveren.
of wellicht iets soortgelijks toen je de pomp leeg pompte?, wat heb je daarbij losgedraaid?
Of nog beter; waar heb je allemaal aan gezeten/los gedraaid?
Vrachtwagenklep pomp systeempje is supersimpel:
-tandwielpompje-tankje-zuig/retour filter (een plunjerpomp is te kostbaar voor een laadklep en ook onnodig)
-1 ventiel om te schakelen tussen dalen/stijgen
- soms 1 onbediend ventiel (voorgestuurde terugslagklep-Vtsk)die er voor zorgt dat de laadklep niet heel langzaam wegzakt onder last als het schakelventiel niet 100% lekdicht is.
-een (soms 2) overstort klep die de druk(=hef kracht) limiteert<<<<<<<<<<<<<<!!!!!!!
-een snelheidsregelventiel (een simpel kraantje) om de daalsnelheid van de laadklep te limiteren, de daalsnelheid word geregeld door de UITGAANDE oliestroom van de cilinder te knijpen en NIET de toevoer stroom, een veelgemaakte denkfout.
meer zit er meestal niet in en als er weinig om veiligheid word gegeven kan het met nog minder, meestal is het hele systeem in 1 "blok" (compact unit) gebouwd.
Zeeeer uitgebreid kun je er zo nog een hele handvol aan ventielen in kwijt die de veiligheid of comfort verhogen maar dat is zelden het geval,laadkleppen zijn relatief goedkope techniek en een sluitpost op de truck.
Ergens in de leiding dicht bij/op de cilinders kun je ook nog een slangbreukbeveiliging(sbb) vinden die ervoor zorgt dat je klep niet naar beneden lazert als je een gebroken slang/pijp hebt, zo'n sbb zie je meestal niet , het is een kleine insert die binnen in een pijpkoppeling word geplaatst of in de aansluiting op de cilinder is geplaatst.
Systemen met sbb icm een Vtsk zijn soms wel eens slecht te ontluchten, dat hangt mede af van het leiding en slangen werk en of daar ergens een zwanehals in zit waarin lucht kan blijven hangen, zo'n luchtbel is dan alleen weg te bleeden door een hoger/verder gelegen koppeling los te draaien.
Laadklep systemen zijn echter doorgaans volledig 100% zelf ontluchtend, gewoon de klep een paar keer op en neer is voldoende om alle lucht er uit te halen.
Als je aan de overstort hebt gedraait kan de hefkracht lager worden tot aan geheel wegvallen, en dat hoeft echt niet veel te zijn, bv 1/2 slag of minder uit draaien kan al genoeg zijn om de maximale persdruk van de pomp te verlagen van bv 200 bar naar 150 bar, eea hangt af van het type veer die in de overstort(=een veerbelaste klep) zit.
Een goed werkende tandwielpomp die meer dan een uurtje in bedrijf is geweest kan overigens doorgaans zonder problemen wel een 15 a 30 seconden zonder olie draaien, het kleine restje olie in de pomp smeert de pomp wel en aangezien er geen druk word opgebouwd is de mechanische belasting in de pomp nagenoeg nul dus word er ook weinig warmte ontwikkeld.
Ik heb er ooit wel eens eentje per ongeluk iets van 20 minuten laten draaien zonder noemenswaardige schade, dat gezegd: ik zou dat niet proberen te herhalen maar minder dan een minuut moet wel kunnen, zeker als het een al wat ouder pompje is die volledig is ingelopen.
een bezoekje aan een ordentelijke hydrauliek toko zou dit in een half uurtje oid moeten kunnen oplossen tenzij er echt iets stuk is dan gaat het uiteraard wat langer duren en meer kosten.
Ik kan je er misschien verder mee helpen maar dat begint met een serie gedetaileerde fotos van het systeem, ik kan je dan als het meezit iig vertellen wat welk onderdeel doet en/of hoe je systeempje werkt.
[ Bericht 16% gewijzigd door robber57 op 13-12-2015 04:06:13 ]