Ook wel eens leuk, in plaats van altijd maar weer nieuws over nieuwe moskeeën.quote:
De Utrechtse burgemeester tijdens de opening en inwijding van de Chinees Boeddhistische tempel
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft woensdagochtend in het bijzijn van tientallen Chinezen de Chinese Boeddhistische Longquan Tempel in de wijk Zuilen geopend.
De tempel in het voormalige BOEG-pand aan de Adriaan van Bergenstraat is,volgens de website Zo is Zuilen, gefinancierd door vijftig in Nederland woonachtige Chinezen. Het gebedshuis is verbonden met een belangrijke boeddhistische kloosterorde in China. Behalve het belijden van het boeddhisme is de tempel ook bedoeld om Chinezen in Nederland dichterbij elkaar te brengen.
In de documentaire van de Boeddhistische Omroep Mr. Hu en de tempel is te zien hoe de groep Chinese Nederlanders in korte tijd hun plan hebben gerealiseerd.
Bron: AD
Echte tempels of kloosters zijn er niet echt veel in Nederland, maar van die verderfelijke zen meditatie centra's zijn genoeg.quote:Op donderdag 10 december 2015 20:31 schreef tailfox het volgende:
hoeveel tempels hebben we nu in nederland?
quote:Op donderdag 10 december 2015 20:31 schreef George_Zina het volgende:
Het is een bescheiden gebouw. Wel een keer wat anders. Foto's van het interieur?
Nee, de boeddhistische gemeenschap in Nederland groeit al jaren heel langzaam en zonder problemen voor de omwonenden. Soms kiezen zij zelfs voor een plek buiten de stad, ver verwijderd van de hectiek en drukte van alle dag.quote:Op donderdag 10 december 2015 20:35 schreef BaardHagrid het volgende:
Boeddhisten nemen de Nederlandse cultuur over!!
Het is ook dan een Chinese tempel voor voornamelijk de Chinese gemeenschap, maar natuurlijk kan een blanke spruitenboer er net zo goed naartoe, maar die staat meestal wat verder van dit soort boeddhistische folk stromingen af dan bijvoorbeeld het zen boeddhisme, die wordt helaas erg goed in de markt gezet door twijfelachtige personen die er vooral een slaatje uit willen slaan, jammer genoeg.quote:Op donderdag 10 december 2015 23:25 schreef Villas__Rubin het volgende:
Leuk... Wel erg Chinees alleen. Wat moet je daar als blanke spruitenboer dan?
Ze zijn wel scheutig geweest met het aantal boeddha-beelden. De hele muur staat vol mee.quote:Op donderdag 10 december 2015 22:38 schreef Odaiba het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Klopt, is inderdaad een enorm aantal buddha's, Maar in het Mahayana geloof je ook dat er overal een boeddha's of boddhisatva's zijn om velichting te brengen. Dus in elke windrichting, in elk universum en ga zo maar door. Het zijn er eigenlijks ontelbaar veel over een ontelbaar aantal jaren. Dat symboliseert het eigenlijk zo'n beetje.quote:Op vrijdag 11 december 2015 01:09 schreef George_Zina het volgende:
[..]
Ze zijn wel scheutig geweest met het aantal boeddha-beelden. De hele muur staat vol mee.
Ik was sarcastisch, gijquote:Op donderdag 10 december 2015 22:41 schreef Odaiba het volgende:
[..]
Nee, de boeddhistische gemeenschap in Nederland groeit al jaren heel langzaam en zonder problemen voor de omwonenden. Soms kiezen zij zelfs voor een plek buiten de stad, ver verwijderd van de hectiek en drukte van alle dag.
Een ruwe schatting van de tempels: twee handen vol.quote:Op donderdag 10 december 2015 20:31 schreef tailfox het volgende:
hoeveel tempels hebben we nu in nederland?
Hoezo dan, dat laatste over zen-boeddhisme? Ik heb niet echt veel verstand van zen-boeddhisme.quote:Op vrijdag 11 december 2015 00:18 schreef Odaiba het volgende:
Het is ook dan een Chinese tempel voor voornamelijk de Chinese gemeenschap, maar natuurlijk kan een blanke spruitenboer er net zo goed naartoe, maar die staat meestal wat verder van dit soort boeddhistische folk stromingen af dan bijvoorbeeld het zen boeddhisme, die wordt helaas erg goed in de markt gezet door twijfelachtige personen die er vooral een slaatje uit willen slaan, jammer genoeg.
Toch weet men wel dat er wereldwijd (dacht ik) zo'n 400 miljoen boeddhisten bestaan, toch?quote:Op vrijdag 11 december 2015 11:32 schreef freeDragon het volgende:
Een ruwe schatting van de tempels: twee handen vol.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Boeddhisme_in_Nederland
Daarin staat ook de stupa in Hattum, wat eigenlijk geen tempel is in de zuivere zin des words.
Daarnaast heb je nog het verschijnsel 'gompa' - eigenlijk bedoeld als meditatie- en lescentrum. Die kan behoorlijk groot zijn (voor een paar honderd personen) maar je hebt ze ook formaat huiskamer. Gompa's in Nederland zijn trouwens anders dan de Tibetaanse versie: dat zijn weer complete gebouwencomplexen.
Alles bij elkaar is het moeilijk om het aantal Boedhistische tempels en aanverwante ruimtes te bepalen, denk ik. Maar dat lijkt ook te gelden voor het daadwerkelijke aantal Boeddhisten. Er is namelijk geen officieel register van en iedereen kan zich 'Boeddhist' noemen.
Schattingen lopen uiteen van 400 tot 650 miljoen, dus dat is nogal een bandbreedte. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.quote:Op vrijdag 11 december 2015 13:37 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Toch weet men wel dat er wereldwijd (dacht ik) zo'n 400 miljoen boeddhisten bestaan, toch?
Ik vraag me wel eens af in hoeverre boeddhisme een mogelijk toekomst heeft hier in 't westen. Zou het te ver van ons afstaan en te veel traditioneel verweven zijn met de aziatische cultuur, of..?
Interessant wel ja. Ik heb ook begrepen dat Boeddhisten de moderne wetenschap doorgaans juist erg toejuichen. Met name ook met betrekking tot de meer metafysische aspecten ervan... denk dan aan onderzoek naar bijna-dood-ervaringen en het gebeuren rondom reïncarnatie.quote:Op vrijdag 11 december 2015 15:50 schreef freeDragon het volgende:
[..]
Schattingen lopen uiteen van 400 tot 650 miljoen, dus dat is nogal een bandbreedte. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.
Boeddhisme is wel een opkomende religie in het Westen, met name Zen en Mahayana/Vajrayana Boeddhisme. Dat leidt nu tot een stevige discussie in het 'oosters' Boeddhisme wat nu de essentiële onderdelen van het Boeddhisme zijn. Tibetaans Boeddhisme zit bijvoorbeeld vol met rituelen die prima werken voor een middeleeuwse agrarische maatschappij maar minder voor moderne Westerlingen. Die daarnaast ook nog een andere en vaak uitgebreidere geschiedenis hebben hebben op het gebied van psychologie, filosofie en beta-wetenschappen.
Wat dat betreft daagt het Westen het oosters Boeddhism uit. Boeddhisten houden echter wel van een stevige discussie dus die zijn niet te beroerd om die handschoen op te pakken.
Met het zen boeddhisme zelf is niks mis, maar er zijn organisaties actief in Nederland die het zen boeddhisme misbruiken voor commerciële doeleinden, omdat termen als mindfulness en zen de laatste jaren nogal hip zijn geworden. Zen.nl onder leiding van Rients Ritskes is hier bijvoorbeeld eenv oorbeeld van. Laatst las ik op hun website dat ze weer wat anders hadden verzonnen, Power Zen. Een zogenaamde techniek die ze uit Korea i.p.v uit Japan hebben gehaald, vast omdat de tempel waar dhr. Ritskes zijn kortdurende zen training heeft gekregen niks meer met hem te maken wil hebben.quote:Op vrijdag 11 december 2015 13:34 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Hoezo dan, dat laatste over zen-boeddhisme? Ik heb niet echt veel verstand van zen-boeddhisme.
Maar Zen-boeddhisme hoor je wel wat meer over idd.
Gelukkig zijn dat allemaal maar bijzaken in het boeddhisme.quote:Op vrijdag 11 december 2015 16:40 schreef Cockwhale het volgende:
Wat een oerlelijk gebouw. Neem een oud schoolgebouw, plak er wat frutseltjes en chinese letters op en voila je hebt een tempel. Lelijke inrichting ook, kan me niet voorstellen dat iemand daar rust zal vinden. De flatscreens maken het helemaal af, overigens
Ik heb alleen Ritskes "Denken wat je wilt denken" gelezen, maar vrienden van me hebben ervaring met Zen.nl en zijn daar prima tevreden over. Mijn eigen indruk is ook niet negatief in elk geval.quote:Op vrijdag 11 december 2015 19:19 schreef Odaiba het volgende:
[..]
Met het zen boeddhisme zelf is niks mis, maar er zijn organisaties actief in Nederland die het zen boeddhisme misbruiken voor commerciële doeleinden, omdat termen als mindfulness en zen de laatste jaren nogal hip zijn geworden. Zen.nl onder leiding van Rients Ritskes is hier bijvoorbeeld eenv oorbeeld van.
Het empirische en anti-autoritaire karakter gaat mooi samen met het Post-modernisme. Ik beschouw de boeddhistische methode als een subjectieve vorm van de wetenschappelijke methode. Wat dat betreft past 'het' Boeddhisme prima in de Westerse cultuur.quote:Op vrijdag 11 december 2015 13:37 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Toch weet men wel dat er wereldwijd (dacht ik) zo'n 400 miljoen boeddhisten bestaan, toch?
Ik vraag me wel eens af in hoeverre boeddhisme een mogelijk toekomst heeft hier in 't westen. Zou het te ver van ons afstaan en te veel traditioneel verweven zijn met de aziatische cultuur, of..?
Fijn dat je vrienden tevreden zijn. Hij is ook succesvol met zijn business model, anders kun je niet zoveel centra's openen in een korte tijd over heel Nederland.quote:Op zaterdag 12 december 2015 11:58 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ik heb alleen Ritskes "Denken wat je wilt denken" gelezen, maar vrienden van me hebben ervaring met Zen.nl en zijn daar prima tevreden over. Mijn eigen indruk is ook niet negatief in elk geval.Daarbij is hij al zo'n dertig jaar bezig met Zenlessen geven, dus het is iig niet iemand die 'met een hype meegaat' oid.
Mediteren en mindfulness heeft Buddha niet bedacht hoor.quote:Op vrijdag 11 december 2015 15:58 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Maar ook is een belangrijk onderdeel van boeddhisme tegenwoordig terug te vinden in geestelijke gezondheidszorg in de vorm van meditatie/mindfulness (wat rechtstreeks van de Boeddha zelf komt), dat z'n effectiviteit inmiddels ruimschoots bewezen heeft.
Wat dat betreft lijkt Boeddhisme tot nu toe een heel stuk succesvoller van de andere (grote) religies.
Wel hoor. Hoewel mediteren op zichzelf misschien niet. Maar hij is wel degene die inrichtmeditatie (vipassana) heeft 'bedacht', en de verlichting er mee heeft bereikt. Mindfulness is weer afgeleid van vipassana meditatie, dus zo is het cirkeltje rondquote:Op zaterdag 12 december 2015 16:53 schreef alwaysbenice het volgende:
[..]
Mediteren en mindfulness heeft Buddha niet bedacht hoor.
Mediteren kan teruggeleid worden naar 2000 jaar voor de Buddha en vipassana is een combinatie van vrij basale meditatie technieken.quote:Op zaterdag 12 december 2015 17:19 schreef Villas__Rubin het volgende:
[..]
Wel hoor. Hoewel mediteren op zichzelf misschien niet. Maar hij is wel degene die inrichtmeditatie (vipassana) heeft 'bedacht', en de verlichting er mee heeft bereikt. Mindfulness is weer afgeleid van vipassana meditatie, dus zo is het cirkeltje rondMindfulness is in principe hetzelfde als vipassana, alleen dan zonder de Boeddhistische grondslagen, zoals het achtvoudige pad enzo.
Zen.nlquote:Op vrijdag 11 december 2015 00:18 schreef Odaiba het volgende:
[..]
Het is ook dan een Chinese tempel voor voornamelijk de Chinese gemeenschap, maar natuurlijk kan een blanke spruitenboer er net zo goed naartoe, maar die staat meestal wat verder van dit soort boeddhistische folk stromingen af dan bijvoorbeeld het zen boeddhisme, die wordt helaas erg goed in de markt gezet door twijfelachtige personen die er vooral een slaatje uit willen slaan, jammer genoeg.
Hier is nog een leuke documentaire over de totstandkoming van de tempel te bekijken
Oftewel: laten we alles over 1 kam scheren.quote:Op zondag 13 december 2015 08:45 schreef Jigzoz het volgende:
Chinezen dichter bij elkaar brengen? Ik heb de indruk dat dat ze al vrij goed lukt.
Verder ben ik nooit zo'n voorstander van nieuwe religebouwen. Zelfs niet als het om boeddhisten gaat. We hebben net eeuwen van religieuze ellende achter ons gelaten, in vrijwel de hele wereld kunnen we zien wat een leed religie veroorzaakt en dan gaan we blij doen dat we dat hier lekker ook hebben. Doe maar niet.
Zen.nl is inderdaad wel wat prijzig. Maar aan de andere kant: als het waardevol voor je is, waarom zou je er dan niet wat voor willen betalen? Daarbij worden er onkosten gemaakt. Je betaalt tegenwoordig ook al gauw veertig euro voor een tv-aansluitingquote:Op zaterdag 12 december 2015 21:43 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:
[..]
Zen.nlWat een idioterie is dat, dat is gewoon mindfulness.nl.
Zelf een tijdje zen gedaan bij een vrouw die een Duits abt uit Japan als leraar had. Die lessen waren overigens ook gratis, kreeg zelfs thee erbij.
Ik denk zelf ook dat het nogal lastig is om te bepalen wat 'de Boeddha' heeft bedacht en wat niet. Wat we nu 'Mindfulness' noemen is volgens mij door o.a. Kabat-Zinn ontwikkeld en stoelt op 1 aspect van het 'achtvoudige pad', namelijk 'de juiste aandacht'. Het is in die zin een seculiere vorm van Boeddhisme, oftewel een deel van de methodiek.quote:Op zaterdag 12 december 2015 17:24 schreef alwaysbenice het volgende:
[..]
Mediteren kan teruggeleid worden naar 2000 jaar voor de Buddha en vipassana is een combinatie van vrij basale meditatie technieken.
En mindfulness kan je op vele manieren definiëren en is in principe bijna het zelfde als meditatie, alleen dan toegepast in het dagelijks leven.
Hij heeft het wel populair gemaakt, dat wel.
Omdat ik het gratis kan krijgen, in de buurt. Wellicht wel wat benzine prijs. Er zijn zat kleine lokale zen-clubs die veel beter zijn, goedkoper etc.quote:Op zondag 13 december 2015 12:03 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Zen.nl is inderdaad wel wat prijzig. Maar aan de andere kant: als het waardevol voor je is, waarom zou je er dan niet wat voor willen betalen? Daarbij worden er onkosten gemaakt. Je betaalt tegenwoordig ook al gauw veertig euro voor een tv-aansluiting
Yoga kan los staan van het hindoeïsme waar het haar roots heeft. Betreft meditatie etc, hebben de boeddhisten gewoon best veel kennis. Maar ook christenen en andere religies hebben contemplatief bidden etc, en ook meditatie. Het is een sterk iets, maar ik denk dat de boeddhisten dit het beste tot uiting hebben gebracht en dat zeg ik als christen.quote:Op zondag 13 december 2015 12:06 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ik denk zelf ook dat het nogal lastig is om te bepalen wat 'de Boeddha' heeft bedacht en wat niet. Wat we nu 'Mindfulness' noemen is volgens mij door o.a. Kabat-Zinn ontwikkeld en stoelt op 1 aspect van het 'achtvoudige pad', namelijk 'de juiste aandacht'. Het is in die zin een seculiere vorm van Boeddhisme, oftewel een deel van de methodiek.
Dat het Boeddhisme geworteld is in het Hindoeïsme zal niemand ontkennen denk ik, dus het zal ook wel zijn dat aspecten van meditatietechnieken zijn overgenomen.
Ik denk dat je daar wat te makkelijk over denkt, maar ala.quote:Op zondag 13 december 2015 12:40 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:
Ik, ik zou zen leraar kunnen worden bij zen.nl hoef er alleen maar wat geld en moeite in te steken.
Nee hoor een zen.nl meditatie leraar, die heeft niet in een klooster gezeten. Die heeft weinig boeddhistische kennis, dat is gewoon iemand die wat cursussen gedaan heeft bij onzer Ritske of hoe die heet.quote:Op zondag 13 december 2015 12:59 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ik denk dat je daar wat te makkelijk over denkt, maar ala.
Thich Nhat Hanh ken ik; ik heb diverse literatuur van hem en wil zelf ook nog eens naar Plum Village
Ik heb wel wat meegekregen van het feit dat Ritskes zijn eigen weg is ingeslagen, en als je zelf in de traditie staat kan ik me voorstellen dat je daar aan wilt vasthouden. Hij probeert naar mijn idee eigen ideeën toe te voegen aan de Zen-traditie om zo een eigen 'programma' samen te stellen. Maar dat lijkt me geen reden om zo makkelijk over hem te oordelen. Een eigen weg inslaan maakt iemand nog niet minder bekwaam of 'commercieel'. Wat ik van hem weet is dat hij een goede Zen-leraar is. Hoe dat zit met mensen die hij opleidt, weet ik niet.quote:Op zondag 13 december 2015 13:01 schreef Sneeuw-Leeuw het volgende:
[..]
Nee hoor een zen.nl meditatie leraar, die heeft niet in een klooster gezeten. Die heeft weinig boeddhistische kennis, dat is gewoon iemand die wat cursussen gedaan heeft bij onzer Ritske of hoe die heet.
quote:Op donderdag 10 december 2015 20:31 schreef George_Zina het volgende:
Het is een bescheiden gebouw. Wel een keer wat anders. Foto's van het interieur?
Als ik het zo zie, zou ik het alles behalve bescheiden noemen.quote:Op donderdag 10 december 2015 22:38 schreef Odaiba het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Het is zelfs nog niet zeker wanneer en óf de boeddha überhaupt geleefd heeft.quote:Op zondag 13 december 2015 12:06 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ik denk zelf ook dat het nogal lastig is om te bepalen wat 'de Boeddha' heeft bedacht en wat niet. Wat we nu 'Mindfulness' noemen is volgens mij door o.a. Kabat-Zinn ontwikkeld en stoelt op 1 aspect van het 'achtvoudige pad', namelijk 'de juiste aandacht'. Het is in die zin een seculiere vorm van Boeddhisme, oftewel een deel van de methodiek.
Dat het Boeddhisme geworteld is in het Hindoeïsme zal niemand ontkennen denk ik, dus het zal ook wel zijn dat aspecten van meditatietechnieken zijn overgenomen.
IK ben zelf een aantal keren daar geweest en als je echt Thich Nhat Hanh wilt zien, weet wel dat zijn gezondheid niet goed is en hij wellicht niet meer de lezingen geeft.quote:Op zondag 13 december 2015 12:59 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Ik denk dat je daar wat te makkelijk over denkt, maar ala.
Thich Nhat Hanh ken ik; ik heb diverse literatuur van hem en wil zelf ook nog eens naar Plum Village
Neej, het is ook niet zeker wanneer Hitler geleefd heeft, ALS hij al geleefd heeftquote:[b]Op dinsdag 15 december 2015 13:36 schreef GrayHet is zelfs nog niet zeker wanneer en óf de boeddha überhaupt geleefd heeft.
En daarom faalt integratie dus kansloos.quote:Op donderdag 10 december 2015 19:55 schreef Odaiba het volgende:
Behalve het belijden van het boeddhisme is de tempel ook bedoeld om Chinezen in Nederland dichterbij elkaar te brengen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |