Maar wat gebeurd er als de nieuwe bewoner een contract afsluit?quote:Op dinsdag 1 december 2015 19:47 schreef Innisdemon het volgende:
Je hebt nog niets getekend of schriftelijk vastgelegd over het eerder willen beeindigen van het contract?
Ze kunnen je niet dwingen te verbruiken, dus gewoon niet meer communiceren, behalve schriftelijk opzeggen per 26/1
Vrij weinig. Hij heeft de beginstand op van het moment dat hij de woning aanvaardt, en geeft dat door aan zijn leverancier.quote:Op dinsdag 1 december 2015 19:48 schreef Sunri5e het volgende:
[..]
Maar wat gebeurd er als de nieuwe bewoner een contract afsluit?
Je contract loopt tot 26 januari en je zegt per 26 januari op. En dan krijg je evengoed een boete? Dat is raar. Als jij je contract uitdient is er geen sprake van een boete. Zeg je eerder op, dan pleeg je contractbreuk. Daar heb je voor getekend/ben je mee akkoord gegaan toen je het contract afsloot.quote:Op dinsdag 1 december 2015 19:43 schreef Sunri5e het volgende:
Dit contract loopt 26 januari af. Twee weken later dus dan dat ik deze woning uit ga. Ik heb netjes Energiedirect gebeld om te melden dat ik 26 januari mijn woning uit ga en dus geen energie meer van ze afneem. Ze wisten mij te melden dat volgens de algemene voorwaarde ik een boete van 100 euro moet betalen omdat ik contractbreuk pleeg. Ik vind dit buitensporig omdat ik maandelijks een energierekening heb van 80 euro en ik 2 weken eerder opzeg.
Ja dan krijg ik een boete want ik had bij verhuizing op moeten zeggen. Met andere woorden, ze verplichten mij om die boete te betalen omdat ze vinden dat ik contractbreuk pleeg terwijl ik gewoon netjes die maand door wil betalen (ook al gebruik ik geen energie meer).quote:Op dinsdag 1 december 2015 19:50 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Je contract loopt tot 26 januari en je zegt per 26 januari op. En dan krijg je evengoed een boete? Dat is raar. Als jij je contract uitdient is er geen sprake van een boete. Zeg je eerder op, dan pleeg je contractbreuk. Daar heb je voor getekend/ben je mee akkoord gegaan toen je het contract afsloot.
haha laat ze het lekker heen-en-weer krijgen. Jij zit netjes je contract uit, (en je gaat het nog opzeggen ook) dus er is nul grond voor een boeteclausule.quote:Op dinsdag 1 december 2015 19:55 schreef Sunri5e het volgende:
[..]
Ja dan krijg ik een boete want ik had bij verhuizing op moeten zeggen. Met andere woorden, ze verplichten mij om die boete te betalen omdat ze vinden dat ik contractbreuk pleeg terwijl ik gewoon netjes die maand door wil betalen (ook al gebruik ik geen energie meer).
Vraag of de nieuwe bewoner daarmee wil wachten tot 26/1quote:Op dinsdag 1 december 2015 19:48 schreef Sunri5e het volgende:
[..]
Maar wat gebeurd er als de nieuwe bewoner een contract afsluit?
Dat kan dus niet. Als je je contract uitdient krijg je geen boete. Dus gewoon bellen en zeggen dat je pas per de 26e opzegt. Eerdere opzegging intrekken. Laat je niet afschepen, dit kan gewoon. Desnoods zeg je dat je het huis onvoorzien twee weken later oplevert en daarom de datum 2 weken wilt opschuiven. Je bent ruim op tijd, administratief is dat geen probleem. Met de nieuwe bewoner afspreken dat hij zich per 26-1 aanmeldt bij een leverancier. 2 weken stroom op jouw kosten is een stuk goedkoper dan die boetequote:Op dinsdag 1 december 2015 19:55 schreef Sunri5e het volgende:
Ja dan krijg ik een boete want ik had bij verhuizing op moeten zeggen. Met andere woorden, ze verplichten mij om die boete te betalen omdat ze vinden dat ik contractbreuk pleeg terwijl ik gewoon netjes die maand door wil betalen (ook al gebruik ik geen energie meer).
Het zal wel een standaard contract zijn die alle aanbieders hanteren.quote:
Omdat er op mijn tijdelijke adres al een energieleverancier is. Mijn nieuwbouwwoning die in mei opgeleverd wordt heeft stadsverwarming en Energiedirect wil het contract niet opschorten tot mei.quote:Op dinsdag 1 december 2015 20:10 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Het zal wel een standaard contract zijn die alle aanbieders hanteren.
Waarom neem je energiedirect niet mee naar je nieuwe adres en sluit je dan een nieuw contract af met een andere aanbieder? Dat doe je door niks te zeggen tegen hun en te doen alsof dit telefoontje niet heeft plaatsgevonden.
Niks zeggen en gewoon je verhuizing doorgeven aan energiedirect.quote:Op dinsdag 1 december 2015 20:13 schreef Sunri5e het volgende:
[..]
Omdat er op mijn tijdelijke adres al een energieleverancier is. Mijn nieuwbouwwoning die in mei opgeleverd wordt heeft stadsverwarming en Energiedirect wil het contract niet opschorten tot mei.
Dan krijgt ze op haar tijdelijke adres een probleem aangezien EnergieDirect dan gaat leveren bij haar ouders. Die zitten daar vast niet op te wachten.quote:Op dinsdag 1 december 2015 20:13 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Niks zeggen en gewoon je verhuizing doorgeven aan energiedirect.
En dan zegt energiedirect het contract van z'n ouders op en is TS volgens hen de nieuwe bewoner?quote:Op dinsdag 1 december 2015 20:13 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Niks zeggen en gewoon je verhuizing doorgeven aan energiedirect.
Die 100 euro klopt gewoon. Het is 50 euro per product. Maar als TS opzegt per de 26e mag die boete gewoon niet in rekening worden gebracht.quote:Op dinsdag 1 december 2015 20:23 schreef Wespensteek het volgende:
https://www.consuwijzer.n(...)nergiecontract-stopt
zie: "Hoeveel opzegvergoeding moet u betalen?"
Verder kun je eens bellen met de geschillencommissie en hun oordeel vragen.
Hij neemt zijn contract niet mee naar zijn nieuwe adres en ik denk niet dat je een contract kunt hebben op een adres waar je niet meer woont. Volgens mij is er dus wel een probleem omdat TS een bepaalde periode nergens energie kan laten leveren.quote:Op dinsdag 1 december 2015 20:53 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Die 100 euro klopt gewoon. Het is 50 euro per product. Maar als TS opzegt per de 26e mag die boete gewoon niet in rekening worden gebracht.
Het is alleen een probleem als hij voor de 26e opzegt. Als hij pas per de 26e opzegt heeft EnergieDirect geen reden voor een boete, dan dient hij zijn contract gewoon uit. Moet je alleen even met de nieuwe bewoner overleggen dat die zich pas per de 26e aanmeldt.quote:Op dinsdag 1 december 2015 20:56 schreef Wespensteek het volgende:
Hij neemt zijn contract niet mee naar zijn nieuwe adres en ik denk niet dat je een contract kunt hebben op een adres waar je niet meer woont. Volgens mij is er dus wel een probleem omdat TS een bepaalde periode nergens energie kan laten leveren.
Volgens de algemene voorwaarden moet hij meewerken aan de leveringsverplichtingen en o.a. adreswijzigingen doorgeven. Ik denk niet dat het zo eenvoudig is om daar onderuit te komen.quote:Op dinsdag 1 december 2015 21:00 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Het is alleen een probleem als hij voor de 26e opzegt. Als hij pas per de 26e opzegt heeft EnergieDirect geen reden voor een boete, dan dient hij zijn contract gewoon uit. Moet je alleen even met de nieuwe bewoner overleggen dat die zich pas per de 26e aanmeldt.
En hopen dat de nieuwe bewoner geen kwekerij van bepaalde plantjes of een zonnestudio begint...quote:Op dinsdag 1 december 2015 21:00 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Het is alleen een probleem als hij voor de 26e opzegt. Als hij pas per de 26e opzegt heeft EnergieDirect geen reden voor een boete, dan dient hij zijn contract gewoon uit. Moet je alleen even met de nieuwe bewoner overleggen dat die zich pas per de 26e aanmeldt.
Tja. Dan is die 100 euro weer niet zo'n gek ideequote:Op dinsdag 1 december 2015 21:02 schreef dramslag het volgende:
En hopen dat de nieuwe bewoner geen kwekerij van bepaalde plantjes of een zonnestudio begint...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |