abonnement bol.com Coolblue
pi_157921061
Momenteel ben ik 18 weken zwanger van een tweeling. Het krijgen van een twee- of meerling zorgt toch voor een aantal eigen uitdagingen m.b.t. zwangerschap, uitzet, bevalling en opvoeding. Uit het Z&G topic bleek al dat er aardig wat ervaren tweelingmama's aanwezig zijn hier, dus ik hoop van jullie ervaring te kunnen leren!

Een aantal eerste vragen die ik heb:

- Waar moet je met een meerlingzwangerschap extra rekening houden?

- Met hoeveel weken zijn de babies geboren? Moesten de babies in het ziekenhuis blijven en hoe is dat geweest?

- Welke kledingmaten zou ik het beste halen voor de eerste tijd? Maat 45 en 50?

- Hebben jullie borstvoeding gegeven? Zo ja, wat zijn handige dingen om vooraf te weten? Hebben jullie ook gekolfd, zo ja, met welke kolf?

- Wat had je achteraf graag vooraf geweten over de eerste periode met twee pasgeboren babies?

Een hoop vragen al en er komen vast nog meer vragen van mijn kant. :D

Misschien hebben andere meerlingouders ook nog vragen of ervaringen die ze willen delen?
pi_157922180
:W

Van harte gefeliciteerd met je tweelingzwangerschap!

Wat ik in elk geval heb geleerd is dat geen enkele tweelingzwangerschap hetzelfde is. Sowieso scheelt het natuurlijk of je te maken hebt met gedeelde vruchtzakken of niet. Hoe meer er gedeeld wordt, hoe meer risico's en hoe groter de kans op complicaties.

In mijn geval hadden ze beiden hun eigen vruchtzakken en placenta's dus dat scheelde. Verder gaat het gewoon veel sneller. Kwaaltjes waar ik met mijn eenling pas laat last van had, kwamen nu een stuk eerder. Ik voelde me met 30 weken zwangerschap ook echt wel hoogzwanger. Ik ben zelf ook eerder gestopt met werken. In mijn geval gelukkig want anders had ik echt niks van verlof gehad. Dus ik zou er wel rekening mee houden dat je misschien eerder moet stoppen met werken.

Mijn tweeling is geboren met 33+4. Nu komen tweelingen vaak wat eerder maar dit was ook voor een tweeling gewoon te vroeg. Maar ook hier op Fok zijn tweelingmoeders die gewoon een a terme tweeling hebben gebaard. Ik zou er dus niet vanuit gaan maar het is misschien wel handig om je ziekenhuistas wat eerder klaar te zetten (en niet pas met 37 weken of zo).

Qua kledingmaat: tweelingen zijn doorgaans iets kleiner dan eenlingen. Ook als ze a terme worden geboren. Ik zou niet teveel klein spul kopen maar bijvoorbeeld 2 setjes in maat 44 en wat in maat 50. En de ene maat 50 is ook de andere niet ;) Het is ook persoonlijk natuurlijk. Ik vind zelf een inieminie baby in te grote kleding met omgeslagen mouwen en zo geen gezicht terwijl een ander het zonde vind als een baby er na 2 weken uitgegroeid is.

Ik heb borstvoeding gegeven aan mijn meiden. Best lang zelfs. In het begin gekolfd (moedermelk via de sonde in het ziekenhuis en later via de fles) en vanaf een week of 6 live voeden op gaan bouwen. Je hebt een speciaal tweelingvoedingskussen my breast friend heet het geloof ik. Die had ik achteraf wel graag gehad denk ik. Qua kolf ligt het er ook aan waar je hem voor wilt gebruiken en ik denk dat er dan ook niet zoveel verschil zit of je nu kolft voor een eenling of een meerling. Ik heb wel gemerkt dat de voorlichting voor het voeden van een tweeling best wel summier is. Mensen gaan er snel vanuit dat je wel "makkelijk" voor kv kiest. Ik vind dat jammer want ook met een tweeling is het prima te doen.

De eerste periode is vooral handigheid krijgen in het verzorgen van 2 kindjes. Dat maakt het pittig. Zeker in het begin is het wel fijn om hulp te hebben. Ook met het aanleggen de kindjes voor het voeden.

Wat ik graag vooraf had geweten (en wat ik eigenlijk wel had kunnen weten) was hoe je 2 kindjes samen kunt dragen in een draagdoek. Ik heb steeds maar 1 kindje tegelijk gedragen en ben pas gaan dubbeldragen toen ze wat ouder waren)

Maar het is ook zo leuk om te zien hoe de interactie tussen 2 kindjes zich ontwikkeld. Ik ben inmiddels ook aardig ingelezen over tweelingen (vind het ook heel interessant). Wat betreft de band en hoe daar mee om te gaan is er ook verschil tussen een een- en een twee-eiige tweeling. Dus dat is dan ook wel fijn om te weten of je een een- of twee-eiige tweeling hebt. Meestal is dat duidelijk, maar dus niet altijd.

Heel epistel weer. Maar ik vind het wel een leuk topic want niet alleen mbt zwangerschap en babytijd gaan dingen anders dan bij een eenlingzwangerschap, er zijn ook best wel verschillen in opvoeding en hoe om te gaan met echt de specifieke tweelingdingetjes.
pi_157938628
Kyara, dank voor je uitgebreide reactie!

In mijn geval ook twee vruchtzakken en placentas, dat is gunstig. Het is desondanks dus wel verstandig om de inrichting en spulletjes ruim op tijd klaar te geven!

Goede tip van het tweeling voedingskussen! Het lijkt me wel heel intensief in het begin, 2x12 voedingen en met een kolf kan je dan hopelijk ook nog iets uit handen geven!

Draagdoek ga ik me ook in verdiepen, waarschijnlijk het handigste om een aantal te passen of heb je specifieke tips?

In dat kader, heb je een tweelingwagen gekocht? Sommige mensen zeggen dat je beter kan wachten (en in doek dragen) en dan met 6 maand gelijk een buggy halen.

Ik zag dat er twee bekende boeken over tweelingen zijn, nuttige bronnen of is het internet handiger? Het lijkt mij ook dat de opvoeding van twee tegelijk heel eigen dingen meebrengt. Waar loop je nu het meest tegenaan?
pi_157938875
Gefeliciteerd met je zwangerschap. Leuk *O* *O*

Mijn zwangerschap van mijn duo was heel voorspoedig, maar het werd wel snel zwaarder. Ik ben ook eerder gestopt met werken (31 weken). Ik had ook al twee meiden rondlopen dus dat was ook pittig. Mijn duo is geboren met 38 weken. Zeer voorspoedige bevalling en na 1 nachtje (eigen keuze want hoefde niet) lekker samen naar huis. Allebei waren ze 3 kilo.

Nu ik terugdenk aan die periode, zijn er veel dingen die ik niet precies meer weet. Het was gewoon echt aanpoten. Ik ben echt een heel lange tijd aan niets anders toegekomen dan de kinderen. Zonder enig probleem overigens hoor, helemaal niet erg! Wat ik ook heb geleerd is hulp accepteren. En wat heb ik fantastisch lieve mensen die veel voor ons hebben gedaan, en vooral ook met mijn grote meiden O+ O+

Ik heb niet veel tips verder. Dus daar heb je niet veel aan. Maar wat ik vooral zo bijzonder vind is dat mijn meisjes dus totaal NIET op elkaar lijken. Uiterlijk en karakter, zo bizar verschillend. Ik heb het ook nooit over: de tweeling. Ze lijken allebei meer op hun zus dan op elkaar. Dat had ik echt nooit bedacht. Ze zijn wel dikke vriendinnen en hebben zoveel lol samen O+ En ze zijn altijd samen (want geen kdv, maar opvang thuis) en hebben elkaar. Het is eigenlijk makkelijker dan met mijn oudere meiden, die alleen waren.
Met een meidenkwartet
pi_157939134
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2015 07:39 schreef Madivi het volgende:
Kyara, dank voor je uitgebreide reactie!

In mijn geval ook twee vruchtzakken en placentas, dat is gunstig. Het is desondanks dus wel verstandig om de inrichting en spulletjes ruim op tijd klaar te geven!

Goede tip van het tweeling voedingskussen! Het lijkt me wel heel intensief in het begin, 2x12 voedingen en met een kolf kan je dan hopelijk ook nog iets uit handen geven!

Draagdoek ga ik me ook in verdiepen, waarschijnlijk het handigste om een aantal te passen of heb je specifieke tips?

In dat kader, heb je een tweelingwagen gekocht? Sommige mensen zeggen dat je beter kan wachten (en in doek dragen) en dan met 6 maand gelijk een buggy halen.

Ik zag dat er twee bekende boeken over tweelingen zijn, nuttige bronnen of is het internet handiger? Het lijkt mij ook dat de opvoeding van twee tegelijk heel eigen dingen meebrengt. Waar loop je nu het meest tegenaan?
Qua kolven: ik kolfde vaak rond een uur of 10 s avonds en ging daarna naar bed. Mijn man deed dan de voeding rond middernacht. Ik deed dan de nachtvoeding(en) gewoon live. Maar mijn probleem was al snel dat ik genoeg kon kolven voor 2 terwijl ze wel genoeg uit de borst haalden.

Wat betreft tweelingdragen zou ik je een specifiek draagconsult aanraden bij een consument die daar ervaring mee heeft.

Wij hadden wel een kinderwagen. Maar daarin was onze situatie ook weer anders want mijn oudste scheelt maar 1 jaar met mijn tweeling en hij kon toen nog niet lopen en wat ook nog een te klein/jong voor een meerijdplankje. De meeste kinderwagens hebben naar een reiswieg ook een buggy inzet. Een echte buggy daar zou ik nog niet aan beginnen met 6 maanden, niet goed voor het ruggetje. Daarnaast vond ik persoonlijk een tweelingbuggy echt een drama om mee te rijden en mijn meiden wilden er ook niet in dus die was weer snel weg.

Qua leesvoer: ik heb zelf veel gehad aan Het Tweelingenboek van Duyvelaar en Geluk en heb sinds kort ook het boek van Coks Feenstra.

Internet kan handig zijn maar is wel afhankelijk van welke bron. NVOM heeft interessante artikelen, er is een fb groep borstvoeding aan een tweeling. Daarnaast zijn er ook een heleboel Facebookgroepen voor tweelingmoeders die vooral erg vermakelijk zijn maar die je beter niet te serieus kunt nemen :X
pi_157939394
Ik denk dat je kunt zeggen dat alle duo wagens en buggies gewoon ondingen zijn. Ik had een Easywalker. Maar echt alle merken en wagens zijn of te duur, of te zwaar of rijden/sturen voor geen meter. En de meeste nederlandse halletjes zijn er niet op ontworpen. En het moet ook nog in je auto passen.
Een echt buggy vanaf zes maanden zou ik zelf niet doen. Dat komt pas later.
Met een meidenkwartet
pi_157939558
Hier geen tweeling, wilde alleen nog even meegeven, maar misschien wist je dat al, dat vrouwen die van een meerling zwanger zijn vanaf week 30 (dus 4 weken eerder) met verlof mogen, dit geldt wettelijk vanaf april 2016.
pi_157939906
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2015 09:49 schreef Svane het volgende:
Hier geen tweeling, wilde alleen nog even meegeven, maar misschien wist je dat al, dat vrouwen die van een meerling zwanger zijn vanaf week 30 (dus 4 weken eerder) met verlof mogen, dit geldt wettelijk vanaf april 2016.
Dat is een goede inderdaad!
pi_157939941
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2015 09:34 schreef Cathmar het volgende:
Ik denk dat je kunt zeggen dat alle duo wagens en buggies gewoon ondingen zijn. Ik had een Easywalker. Maar echt alle merken en wagens zijn of te duur, of te zwaar of rijden/sturen voor geen meter. En de meeste nederlandse halletjes zijn er niet op ontworpen. En het moet ook nog in je auto passen.
Een echt buggy vanaf zes maanden zou ik zelf niet doen. Dat komt pas later.
Is ook zo, Als ik hulp had dan had ik er 1 in de doek, 1 in de (eenling)kinderwagen en 1 in de buggy. Maar goed, wij hadden dus nog een eenlingwagen staan (eigenlijk ook nog gewoon in gebruik) dus we hadden die mogelijkheid.
pi_157940636
Tip van mijn schoonzus die zwanger is van een tweeling: bij de buggaboo Donkey kan het frame ook in een 'eenlingstand' en dan klapt ie kleiner in ;)

En voor de ervaren tweeling moeders;

Zijn er cadeaus die je niet of juist wel had willen krijgen? Ik ben nogal inspiratieloos momenteel (t zijn 2 jongens)
J'ai vu un escarbot ivre!-Komupolapana
Het zijn de kleine dingen die het doen <3
  woensdag 2 december 2015 @ 07:38:08 #11
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_157960892
Zie dat je een topic hebt geopend.
Mijn meiden zijn geboren met 31+2. Ze deelden de buitenste vlies en placenta. Daardoor veel extra controles. Ik ben zelf halve dagen gaan werken met 20 weken en gestopt met 25 weken. Maar ook dat verschilt per persoon!
Toen de meiden in het ziekenhuis lagen, heb ik gekolft. Ik heb nooit genoeg melk voor beide dames gehad. Toen ze thuis kwamen na bijna 9 en bijna 10 weken ben ik nog even doorgegaan. Ik werd heel onzeker over de hoeveelheid melk die ik had en ben toen overgestapt op flesvoeding.
De ziekenhuis periode vond ik vermoeiend. Heel fijn toen ze eindelijk mee naar huis mochten.
Ik heb zelf de bugaboo donkey (gekregen) en vind het een super wagen. Wel duur! Maar rijdt super soepel.
Draagdoek heb ik ook, droeg er dan thuis vaak 1 als diegene onrustig was. Soms ook allebei, maar niet buiten.
Kleding had ik 1 setje maat 44 voor beiden gekocht en later nog wat bijgekocht. 50 had ik wat meer, maar ook veel gekregen.
Ik had graag van te voren iets meer geweten over vroeggeboorte en de NICU. Doordat de zwangerschap voorspoedig verliep heb ik me er niet echt in verdiept en was het schrikken dat ze zo vroeg kwamen.
pi_157967485
Wat leuk, een meerlingentopic ^O^ Kyara attendeerde me hier gisteren op!

Gefeliciteerd met je zwangerschap Madivi!

Om je vragen te beantwoorden:

- Waar moet je met een meerlingzwangerschap extra rekening houden?

Ik verloor vanaf een week of 25, toen ik echt hard groeide, regelmatig mijn evenwicht. Als je op je hurken zit en weer omhoog komt, doe dat dan heel voorzichtig ;)

- Met hoeveel weken zijn de babies geboren? Moesten de babies in het ziekenhuis blijven en hoe is dat geweest?

Mijn tweeling is mono-di, dus gedeelde placenta en buitenste vruchtvlies, net als bij Shopaholic. Ik heb veel extra controles gehad, iedere 2 weken een echo en op het laatst zelfs iedere week. Dat gaf stress, maar ook niet meer dan dat. Ik heb een top zwangerschap gehad: ik ben ingeleid bij 38+3 omdat ze uit zichzelf niet wilden komen. Bevallen via ks omdat de ontsluiting bleef hangen op 8 cm. Ze wogen 2600 en 2950 gram. Wij moesten 5 dagen blijven maar dat is regel in Frankrijk, waar wij wonen, na een ks.

- Welke kledingmaten zou ik het beste halen voor de eerste tijd? Maat 45 en 50?

Ik had 1 pakje maat 44 gehaald en de rest in 50. Gelukkig maar, want maat 44 was te klein.

- Hebben jullie borstvoeding gegeven? Zo ja, wat zijn handige dingen om vooraf te weten? Hebben jullie ook gekolfd, zo ja, met welke kolf?
Borstvoeding heb ik best nog een tijdje gegeven, ik legde ze tegelijk aan. Helaas viel n van mijn meiden steeds na 5 slokjes in slaap waardoor ik op een gegeven moment hele dagen op de bank zat. Toen ben ik begonnen met kolven. Ik had de medela swing en die is me prima bevallen.

- Wat had je achteraf graag vooraf geweten over de eerste periode met twee pasgeboren babies?
Hoe gek we ook zijn op onze 2 prachtige meiden en hoe veel we ook van ze houden, de eerste periode heb ik als erg zwaar ervaren. Dat kwam natuurlijk ook door de omstandigheden: in Frankrijk kennen ze geen kraamzorg, mijn vriend heeft een eigen bedrijf en moest alweer vrij snel aan het werk ook al probeerde hij er zoveel mogelijk voor ons te zijn, en hulptroepen zijn hier simpelweg niet, vrienden en familie wonen in NL. We staan en stonden er echt alleen voor. Hopelijk is dat bij jou niet het geval. Ik raad je aan om hulp te vragen als je dat nodig hebt en dit ook te accepteren als iemand je dat aanbiedt. Het zal je veel verlichting geven.

Mijn meisjes zijn nu 20 maanden en (bijna) iedere dag is een feestje! Zelfs als ze ziek of grumpy zijn ;) Het is zo mooi om te zien hoe ze zich individueel maar ook als tweetal ontwikkelen!

Oh ja qua wagen hebben we een Frans merk (met een Engelse naam): de red castle Evolutwin incl. alle toebehoren. Hij is ook in Belgie te krijgen. We hebben hem het eerste jaar intensief gebruikt, daarna overgestapt op buggy omdat die een stuk minder plaats inneemt in de kofferbak.
pi_157997226
Dames wat leuk en handig om al jullie ervaringen te lezen.

Ik heb het "geluk" dat mijn werk vlak voor ik zwanger raakte ophield, waardoor ik me niet druk hoef te maken om werkstress. Daar staat wel wat financile stress tegenover helaas, ik hoop dat dat uiteindelijk goed gaat komen.

Tav de wagen, de donkey vind ik ook zo mooi, maar wat een prijzen zeg! Een eenling wagen en draagdoek klinkt ook wel als een optie...

Hebben jullie nou ook moeite met aandacht verdelen tussen de twee kindjes? Het lijkt mij echt lastig om rustig te blijven als er twee tegelijk huilen of je hulp nodig hebben!

Wat waren concreet dingen waarbij jullie hulp nodig hadden?
pi_158006594
Wil jouw man/vriend ook dragn Madivi? Want dat moet dan wel als hij ook een keertje alleen met de kinderen erop uit wil. Of opa/oma?

Aandacht verdelen tussen 2 kindjes is iets waar je handig in wordt. Een baby met 1 arm uit bed plukken, met 2 tegelijk de trap af als het niet anders kan, 2 baby's tegelijk op je schoot positioneren.... allemaal dingen die je gaandeweg leert en ervaart. Bij 2 huilende kinderen ging ik ook vaak met ze op de grond zitten of op bed liggen. Tweelingen leren ook van jongs af aan eigenlijk al om aandacht te delen en op elkaar te wachten. Daar ontkom je ook niet aan.

De dingen waar ik hulp bij nodig had was eigenlijk vooral in combinatie met grote broer die toen ook nog maar net 1 was. En met het huishouden.
  woensdag 9 december 2015 @ 16:22:16 #15
337708 __Isis__
Met een knipoog ;)
pi_158130581
Geen meerling moeder hier, maar wel ervaring met de Donkey. Super wagen, heel wendbaar en licht, maar helaas heel duur. Wel kreeg ik er 3 jaar later nog 950,- voor terug via mp :)
Twee harten, een liefde
Uit liefde, een hart
pi_158134454
Kyara, goed punt van de opa's een oma's! M'n vriend was erg anti duo wagen omdat hij graag wil dragen, maar dit is een goed argument voor haha.

Als ik op marktplaats kijk zie ik idd dat de wagens voor aardige prijzen doorverkocht worden, dat scheelt toch weer. Ik weet alleen nog niet waar ik dat ding moet laten, onze hal is lang, maar niet breed.

Ik ben nu bijna 20 weken en merk wel dat de kwaaltjes qua bekkenpijn en maagzuur best pittig zijn met vlagen. Gelukkig is het m'n eerste zwangerschap dus weet ik niet beter.

Hebben jullie nog gesport of zwangerschapsgym/yoga gedaan? Ik vraag me echt af of ik dat fysiek wel aankan nog 8 weken...
  donderdag 10 december 2015 @ 02:13:53 #17
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_158143943
quote:
0s.gif Op maandag 30 november 2015 14:17 schreef Madivi het volgende:
Uit het Z&G topic bleek al dat er aardig wat ervaren tweelingmama's aanwezig zijn hier, dus ik hoop van jullie ervaring te kunnen leren!
Mogen tweelingpapa's ook? O-)
Onze tweeling heeft bijna de 40 weken volgemaakt, maar dat is redelijk exceptioneel. We hadden al een zoontje van 2,5 dus dat was redelijk aanpoten. Geen borstvoeding, bij nummer 1 lukte dat niet goed, dus bij de tweeling niet eens aan begonnen.

quote:
0s.gif Op dinsdag 1 december 2015 09:34 schreef Cathmar het volgende:
Ik denk dat je kunt zeggen dat alle duo wagens en buggies gewoon ondingen zijn. Ik had een Easywalker. Maar echt alle merken en wagens zijn of te duur, of te zwaar of rijden/sturen voor geen meter.
Niet mee eens. Wij hadden een Urban Jungle Duo en die had een enorm kleine draaicirkel. Bugaboo had toen nog geen tweelingwagens, vonden we achteraf wel jammer (kind 1 en 4 hebben wel in een Bugaboo gezeten, en die beviel erg goed). 2 reiswiegjes erbij, er zijn op Marktplaats genoeg exemplaren te vinden.

Maar al met al wordt het gewoon pittig. Maar je krijgt er zo veel voor terug..... O-)
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_158145150
Mark, leuk een tweelingpapa! Hoe was/is het voor jou om een tweeling te krijgen/hebben? Nog tips die ik moet doorgeven hier?

Wat bijzonder ook dat jullie bijna 40w hebben gehaald, ik dacht dat meestal rond 38w wel wordt ingeleid. Zal wel erg zwaar zijn geweest voor je dame!
  donderdag 10 december 2015 @ 09:38:51 #19
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_158145326
Klopt, ze was er helemaal klaar mee aan het eind :) Maar ja: iedere dag binnen is meegenomen, totdat het echt niet meer leuk was en toen is er pas ingeleid.
Het is een meisje/jongen tweeling, maar ik zeg eigenlijk altijd dat het twee kinderen zijn die toevallig tegelijk geboren zijn. Ze hebben verschillende karakters en eigenschappen, en soms zijn ze heel lief voor elkaar, en dan slaan ze elkaar weer de hersens in. Net als gewone kinderen ;)
Het grote verschil was voor ons eigenlijk dat je in een keer van 1 naar 3 kinderen gaat, en dus vaker het gevoel hebt dat je een kind even teleur moet stellen. Maar aan de andere kant helpt het ze ook om met uitgestelde aandacht om te gaan. Inmiddels zijn ze trouwens al 6, dus het ergste hebben we al achter de rug.

En het kost heel veel luiers :)
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
  donderdag 10 december 2015 @ 09:45:00 #20
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_158145387
Oja, wij hadden trouwens ook voor ieder kind een eigen geboortekaartje. Maar je kon ze wel aan elkaar leggen om samen een groot kaartje te vormen :)
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_158145398
quote:
2s.gif Op donderdag 10 december 2015 09:38 schreef Mark het volgende:
maar ik zeg eigenlijk altijd dat het twee kinderen zijn die toevallig tegelijk geboren zijn. Ze hebben verschillende karakters en eigenschappen, en soms zijn ze heel lief voor elkaar, en dan slaan ze elkaar weer de hersens in. Net als gewone kinderen ;)
Het grote verschil was voor ons eigenlijk dat je in een keer van 1 naar 3 kinderen gaat, en dus vaker het gevoel hebt dat je een kind even teleur moet stellen. Maar aan de andere kant helpt het ze ook om met uitgestelde aandacht om te gaan. Inmiddels zijn ze trouwens al 6, dus het ergste hebben we al achter de rug.

En het kost heel veel luiers :)
Herkenbaar!

Aandacht is een ding ja. Ik merk wel dat mijn oudere kinderen veel zelfstandiger zijn dan klasgenoootjes. Het is bij ons vaak of wachten, of zelf doen. En we moeten heel bewust aandacht verdelen. Jammer genoeg heb ik daar minder tijd voor dan ik graag zou willen. Maar ze komen allemaal niets tekort O+

quote:
2s.gif Op donderdag 10 december 2015 09:45 schreef Mark het volgende:
Oja, wij hadden trouwens ook voor ieder kind een eigen geboortekaartje. Maar je kon ze wel aan elkaar leggen om samen een groot kaartje te vormen :)
Gaaf idee.
Met een meidenkwartet
pi_158150994
quote:
2s.gif Op donderdag 10 december 2015 09:45 schreef Mark het volgende:
Oja, wij hadden trouwens ook voor ieder kind een eigen geboortekaartje. Maar je kon ze wel aan elkaar leggen om samen een groot kaartje te vormen :)
Wat een gaaf idee, ben heel benieuwd hoe dat eruit zag!

6 jaar, dan ben je idd een heel andere fase in! Zitten ze bij elkaar in de klas of juist apart?

Cathmar, dat zelfstandige kan ik me goed voorstellen. Hebben ze ook juist extra steun aan elkaar?
  donderdag 10 december 2015 @ 14:59:17 #23
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_158151137
quote:
1s.gif Op donderdag 10 december 2015 14:51 schreef Madivi het volgende:
Zitten ze bij elkaar in de klas of juist apart?
Schoolbeleid om ze uit elkaar te halen. Is ook wel goed voor ze geweest, ieder een eigen vriendenkring. Bovendien was de een wat dominanter, dus nu krijgt de ander ook meer ruimte.
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_158326432
Meerlingmamas, hoeveel zijn jullie qua gewicht aangekomen tijdens de zwangerschap?

Verder vroeg ik me af of jullie de babies gelijk twee aparte bedjes gaven of in het begin in een duowieg hebt gedaan?
  vrijdag 18 december 2015 @ 12:51:42 #25
360012 Shopaholic1984
Girls just wanna have fun!
pi_158326815
Ik was 13 kilo aangekomen (bij 31 weken), maar was van mezelf al wel te zwaar.
Toen ze thuis kwamen zijn ze gelijk in hun eigen bed gegaan. Zo sliepen ze in het ziekenhuis ook. Maar kies waar jij je goed bij voelt!
abonnement bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')