quote:
Nee. Ik verwijs dan even naar mijn
post #69 waar ik de verschillen tussen debatteren en discussiëren a.d.h.v een paar internetsites heb benoemd. Kenmerk van het debat (en essentieel verschil met andere discussievormen) is voor- en tegenstanders vaststaan en het doel is om niet elkaar, maar een derde partij te overtuigen.
Wanneer het je doel is om je discussiepartner te overtuigen dan is het zeer onverstandig om te gaan debatteren i.p.v te discussiëren

Sterker nog: het komt regelmatig voor dat binnen het debat partijen het niet (volledig) eens zijn met de stelling die zij lopen te verdedigen. Binnen het politieke debat zie je dat het duidelijkst omdat er van Kamerleden en bewindspersonen vaak gevraagd wordt het standpunt van de partij / het ministerie uit te dragen, ook als zij op dit punt het oneens zijn. Het is dus mogelijk om een debat te verliezen zelfs als je tegenstander het met je eens is!
quote:
Op dinsdag 6 oktober 2015 15:34 schreef Molurus het volgende:Als iemand zich in een debat bedient van drogredenen en daarop gewezen wordt heeft dan heeft hij wat mij betreft het debat al verloren. Dat is in een discussie die niet de vorm van een debat heeft geen grotere zonde. (Een debat is zoals gezegd een specifieke discussievorm.)
Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Even een citaat gehaald van een andere website over debateren:
quote:
http://www.debatingclubbreda.com/drogredenen-wapen-of-valkuil/Een drogreden is een reden of redenering die niet klopt, maar wel aannemelijk lijkt. Soms wordt er geargumenteerd op dubieuze wijze, of wordt er helemaal niet geargumenteerd! Vooral drogredenen die als grap overkomen, kunnen goed scoren bij het publiek/de jury. Humor is immers een belangrijk overtuigingswapen, maar als de tegenpartij deze drogredenen weet te ontmaskeren, dan werken ze eerder tegen je. Omgekeerd is het belangrijk drogredenen van de tegenpartij te herkennen en onschadelijk te maken.
Een drogredenering (zoals een stroman) is een relatief zwak argument. Een niet ervaren debater kan zich daarmee in de problemen brengen. In zijn geval is het geen wapen maar een valkuil! Dit onder andere omdat een drogredenering zich altijd makkelijk laat weerleggen. Maar wanneer een drogreden kundig gebracht wordt kan je een debat al in een vroeg stadium beslechten. Ervaren debaters beginnen wel eens met een drogreden ("Ach, onzin, als uw plannen om de bijstand te verhogen werkelijkheid worden dan zit heel Nederland straks in de bijstand!) om vervolgens over te gaan op het eigenlijke argument.
Tijdens een discussie kan een valse premisse ook het einde betekenen van de discussie. Denk bijvoorbeeld aan een discussie tussen een student en een hoogleraar over een kwestie. De hoogleraar meent dat studenten nog te jong zijn om dergelijke ingewikkelde materie te begrijpen. De student antwoord:
"Als u er vanuit gaat dat studenten het toch niet begrijpen, dan heeft het geen zin om met u in discussie te gaan!"
De doelstelling van een discussie is namelijk wel om elkaar te overtuigen of op zijn minst te laten delen in elkaars denkbeelden in de hoop tot een conclusie (of een besluit) te komen. Om dat mogelijk te maken veranderen zowel de regels als de strategieën. In een debat kom je ermee weg of scoor je er punten mee, tijdens een discussie krijg je niet zin.
Heel concreet: als jouw vriendin en jij samen moeten beslissen of het Chinees of pizza wordt. dan ga je met elkaar in discussie. Als jij blijft dwarsliggen, of gemene opmerkingen begint te maken ('wat weet jij nou van lekker eten dikkerd') dan wordt het geen discussie meer maar ruzie. De kans dat de discussie tot jouw gelijk of tot een wenselijke resultaat komt slinkt dan aanzienlijk.
Als jouw broertje Chinees wil en jij pizza en je ouders (de derde partij) moeten beslissen dan ga je met elkaar in debat. Je gaat je broertje er echt niet van overtuigen dat hij ook pizza wil ("vind ik vies") maar dat is verder niet relevant. Je probeert je ouders door middel van inhoudelijke argumenten (pizza is goedkoper dan Chinees), emotionele argumenten ("de vorige keer mocht hij ook al beslissen, dat is niet eerlijk") en drogredeneringen ('ach, die jongen is pas zes. Wat weet hij er nou van?") te overtuigen. Elk argument is in beginsel toegestaan als je maar gelijk krijgt. Je hoeft hierbij geen / minder rekening te houden met de gevoelens van je opponent.
Een goede debater hoeft niet perse een sterke discussiepartner te zijn. Een bewindspersoon die het in de Kamer goed doet en met zijn streken wegkomt kan tijdens de ministerraad best afgemaakt worden en op alle belangrijke punten het onderspit delven.
For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
--
Mijn meningen zijn gewoon feiten. Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk - TB / Ryon