Stel: je bent een VvE en je zegt je schoonmaakcontract op omdat je al lange tijd zeer ontevreden bent over de geleverde kwaliteit. Dit is in de loop der tijd ook (aantoonbaar) regelmatig aangekaart.quote:WERKGELEGENHEID BIJ CONTRACTSWISSELING
1. Van een contractswisseling is sprake indien een schoonmaakbedrijf- of glazenwassersbedrijf als gevolg van een heraanbesteding hetzelfde (of nagenoeg hetzelfde) object verwerft.
Van een heraanbesteding in de zin van de CAO is sprake, indien dezelfde opdrachtgever een ander schoonmaak- of glazenwassersbedrijf dan het zittende schoonmaak- of glazenwassers-bedrijf in de gelegenheid stelt om tegen een bepaalde prijs, het werk, te gaan verrichten. Onder heraanbesteding wordt ook verstaan een aanbesteding als gevolg van opzegging van het contract door het schoonmaak/glazenwassersbedrijf.
De bepalingen van dit artikel gelden ook als een schoonmaak- of glazenwassersbedrijf een object verwerft na tussenkomst van een derde niet-schoonmaak- of glazenwassersbedrijf.
Voorwaarden aanbieding
2. De werkgever die door contractswisseling een object verwerft zal aan de werknemers die op het moment van de wisseling op het object werkzaam zijn een arbeidsovereenkomst aanbieden als:
- De werknemer tenminste 1,5 jaar op het object werkzaam is en
- De werknemer die op of na 1 januari 2012 nieuw6 in dienst is getreden -anders dan door contractswisseling- beschikt over een door de branche erkend diploma.
Deze aanbiedingsverplichting geldt niet voor:
- De werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt;
- De werknemer die langer dan 26 weken arbeidsongeschikt is;
- De werknemer ingedeeld in de functie (ambulant) objectleider;
- De werknemer die structureel meer werkt dan 48 uur per week bij één werkgever (tenzij voorafgaand aan de contractswisseling de uren boven de 48 uur zijn afgekocht overeenkomstig artikel 38 lid 6).
In zekere zin niets.quote:Op woensdag 30 september 2015 14:57 schreef DonJames het volgende:
Wat heb jij als Vve (klant) te schaften met een arbeidsovereenkomst tussen de schoonmaker en zijn/haar werkgever
Wat zegt het schoonmaakbedrijf hiervan? Die zullen toch ook wel willen meewerken door of de schoonmaker de zak te geven, of een andere schoonmaker op het object te zetten? Anders zijn ze immers hun klant kwijt..quote:Op woensdag 30 september 2015 15:18 schreef Isegrim het volgende:
[..]
In zekere zin niets.
Echter, de VvE in kwestie is zeer ontevreden over de prestaties van de betreffende schoonmaker en zit er dus logischerwijs absoluut niet op te wachten dat diezelfde schoonmaker in dienst treedt bij het nieuwe schoonmaakbedrijf. Daar schieten ze immers niks mee op, dan kunnen ze het contract net zo goed niet opzeggen.
Dat zou ik ook communiceren naar het schoonmaakbedrijf: we zijn ontevreden, dus een andere schoonmaker of anders einde contract.quote:Op woensdag 30 september 2015 15:21 schreef DonJames het volgende:
Wat zegt het schoonmaakbedrijf hiervan? Die zullen toch ook wel willen meewerken door of de schoonmaker de zak te geven, of een andere schoonmaker op het object te zetten? Anders zijn ze immers hun klant kwijt..
In dienst treden bij het nieuwe schoonmaakbedrijf betekend toch niet automatisch dat deze bij jullie terugkomt? Zou je niet kunnen eisen van het nieuwe bedrijf dat je alleen zaken met ze doet als ze iemand anders sturen dan meneer X?quote:Op woensdag 30 september 2015 15:18 schreef Isegrim het volgende:
[..]
In zekere zin niets.
Echter, de VvE in kwestie is zeer ontevreden over de prestaties van de betreffende schoonmaker en zit er dus logischerwijs absoluut niet op te wachten dat diezelfde schoonmaker in dienst treedt bij het nieuwe schoonmaakbedrijf. Daar schieten ze immers niks mee op, dan kunnen ze het contract net zo goed niet opzeggen.
Ja, ik vind het ook een belachelijke regeling. Slachtoffer van deze regeling zijn niet alleen de opdrachtgevers maar óók kleine schoonmaakbedrijven / eenmanszaakjes / familiebedrijfjes die helemaal geen personeel kunnen en willen overnemen.quote:Op woensdag 30 september 2015 15:21 schreef DonJames het volgende:
[..]
Wat zegt het schoonmaakbedrijf hiervan? Die zullen toch ook wel willen meewerken door of de schoonmaker de zak te geven, of een andere schoonmaker op het object te zetten? Anders zijn ze immers hun klant kwijt..
Overigens belachelijke regeling verder
Dat stadium is al voorbij. Het bedrijf heeft tot twee maal toe een laatste kans gekregen. Toen ik aangaf dat opzegging de volgende stap zou worden, kwam meneer de directeur ineens op de proppen met het aanbod om er een ander op te zetten. Maar het bestuur had haar besluit al genomen en is gewoon ontevreden over het bedrijf als geheel. Vóórdat de huidige schoonmaker erop zat, was de kwaliteit ook al om te janken.quote:Op woensdag 30 september 2015 15:23 schreef Mark het volgende:
[..]
Dat zou ik ook communiceren naar het schoonmaakbedrijf: we zijn ontevreden, dus een andere schoonmaker of anders einde contract.
Het (mogelijke) nieuwe bedrijf bestaat uit twee eigenaars en één werknemer. Die kunnen en willen helemaal niemand aannemen.quote:Op woensdag 30 september 2015 15:26 schreef zuchtje het volgende:
[..]
In dienst treden bij het nieuwe schoonmaakbedrijf betekend toch niet automatisch dat deze bij jullie terugkomt? Zou je niet kunnen eisen van het nieuwe bedrijf dat je alleen zaken met ze doet als ze iemand anders sturen dan meneer X?
Kijk, uiteindelijk kunnen ze niet van jou eisen dat je de naam van het nieuwe schoonmaakbedrijf aan ze doorspeelt, zo'n arbeidsovereenkomst heeft immers geen derdenwerking.quote:Op woensdag 30 september 2015 15:27 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Ja, ik vind het ook een belachelijke regeling. Slachtoffer van deze regeling zijn niet alleen de opdrachtgevers maar óók kleine schoonmaakbedrijven / eenmanszaakjes / familiebedrijfjes die helemaal geen personeel kunnen en willen overnemen.
Bevriende eigenaar van een (heel klein) schoonmaakbedrijf noemt het 'maffiapraktijken', vooral bedoeld zodat de grote jongens elkaar werk kunnen blijven toeschuiven... Hij verzet zich samen met andere kleine schoonmakers met hand en tand tegen deze regeling.
Ik heb het vertrekkende bedrijf geïnformeerd over het voornemen om het contract te beëindigen. In hun eerste reactie beriepen zij zich direct op artikel 38. Ik heb aangegeven dat de opdrachtgever niet akkoord gaat met overname van de schoonmaker en dat ik het gegeven de situatie ook niet redelijk vind om dit te eisen. Nu afwachten hoe daarop gereageerd wordt...
Nou, dat is me wat te makkelijk. Ik wil wel graag voorkomen dat de (vermoedelijke) nieuwe partij er gezeik mee krijgt. Nou scheelt het dat de (vermoedelijke) nieuwe partij dit vaker bij de hand heeft gehad. Zij gaan hun advocaat om advies vragen hoe dit aan te vliegen.quote:Op woensdag 30 september 2015 15:29 schreef DonJames het volgende:
[..]
Kijk, uiteindelijk kunnen ze niet van jou eisen dat je de naam van het nieuwe schoonmaakbedrijf aan ze doorspeelt, zo'n arbeidsovereenkomst heeft immers geen derdenwerking.
Dus: laat ze het verder zelf maar uitzoeken. Zeg de boel op en huur een ander in.
Ah, dat speelt ook mee natuurlijk. Hoe dan ook, ik kan me niet voorstellen dat je als Vve vastzit aan één bepaalde en ongewenste schoonmaker door een afspraak die geheel buiten jou om is gemaakt. Kan haast niet.quote:Op woensdag 30 september 2015 15:34 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Nou, dat is me wat te makkelijk. Ik wil wel graag voorkomen dat de (vermoedelijke) nieuwe partij er gezeik mee krijgt. Nou scheelt het dat de (vermoedelijke) nieuwe partij dit vaker bij de hand heeft gehad. Zij gaan hun advocaat om advies vragen hoe dit aan te vliegen.
Ik heb de vraag daarom óók neergelegd bij een in VvE's gespecialiseerd advocatenkantoor. Dit móet vaker voorkomen.quote:Op woensdag 30 september 2015 15:35 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ah, dat speelt ook mee natuurlijk. Hoe dan ook, ik kan me niet voorstellen dat je als Vve vastzit aan één bepaalde en ongewenste schoonmaker door een afspraak die geheel buiten jou om is gemaakt. Kan haast niet.
quote:2. De werkgever die door contractswisseling een object verwerft zal aan de werknemers die op het moment van de wisseling op het object werkzaam zijn een arbeidsovereenkomst aanbieden als:
- De werknemer tenminste 1,5 jaar op het object werkzaam is en
- De werknemer die op of na 1 januari 2012 nieuw6 in dienst is getreden -anders dan door contractswisseling- beschikt over een door de branche erkend diploma.
Het probleem ligt niet bij één schoonmaker. Men is ontevreden over het bedrijf als geheel. Ook de vorige schoonmaker deed het niet goed. En de communicatie met het bedrijf is bagger. Dus ze willen gewoon van het bedrijf af. Maar ze willen ook niet de huidige schoonmaker overnemen, want die doet het niet goed en heeft bewezen dat hij niet bij te sturen valt. Hij krijgt waarschijnlijk ook gewoon veel te weinig tijd om het pand te doen, dus dat gaat een andere schoonmaker niet oplossen.quote:Op woensdag 30 september 2015 16:28 schreef hottentot het volgende:
Waarom een andere opdrachtgever nemen als het probleem bij één schoonmaker ligt, je belt toch gewoon dat bedrij fop en vertelt hen dat de schoonmaker 1 maand heeft om zijn gedrag aan te passen en anders wil je hem niet meer op jullie terrein zien.
Hele CAO (artikel 38 is langer dan wat ik quootte): https://www.fnv.nl/site/a(...)jf_cao_2014-2016.pdfquote:Op woensdag 30 september 2015 16:05 schreef Nextron het volgende:
Zijn er nog verdere voorwaarden buiten het slechts 'aanbieden' van een arbeidsovereenkomst? Is de CAO algemeen verbindend verklaard en nog geldig?
Nieuw schoonmaakbedrijf: Hey schoonmaker, ik ben verplicht je een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Ik heb daar eigenlijk geen zin in, maar bij dezen: Ik bied je een contract voor 1 uur per maand op variabele tijden voor 7 maanden met 1 maand proeftijd.
Schoonmaker: Geweldig, ik accepteer!
Nieuw schoonmaakbedrijf: Ah, sorry man, het bevalt niet en ik zeg op in de proeftijd, succes verder!
Eerst topic lezen.quote:Op woensdag 30 september 2015 19:35 schreef Charlie_Brown het volgende:
Het overnemen van personeel geldt alleen als de betreffende personeelslid anderhalf jaar op het overgenomen pand werkt.
Dus als jullie schoonmaker korter bij jullie werkt hoeft het nieuwe bedrijf ze geen contract aan te bieden. Ze blijven in dienst bij het oude bedrijf. Maar die wil ze waarschijnlijk ook kwijt!
Nee, maar dat heeft weer allerlei andere nadelen voor een VvE.quote:Op woensdag 30 september 2015 20:15 schreef Janar het volgende:
Hoe zit het eigenlijk als je een ZZP-er inhuurt? Geldt hier hetzelfde?
Dan laat je de beslissing toch bij het andere bedrijf?quote:Op woensdag 30 september 2015 15:34 schreef Isegrim het volgende:
Nou, dat is me wat te makkelijk. Ik wil wel graag voorkomen dat de (vermoedelijke) nieuwe partij er gezeik mee krijgt. Nou scheelt het dat de (vermoedelijke) nieuwe partij dit vaker bij de hand heeft gehad. Zij gaan hun advocaat om advies vragen hoe dit aan te vliegen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |