abonnement Unibet Coolblue
  Moderator donderdag 17 september 2015 @ 23:15:56 #1
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_156186584

Welkom in 'het vintage objectieven topic' voor vintage/legacy lenzen. Heb je zelf al een mooie collectie oud glas opgebouwd? Show ze hier en deel je ervaringen! Benieuwd naar leuke oude objectieven? Doe hier inspiratie op! :Y
't Is hier een gezellig koffiehoekje, c_/ , dus ouwehoer lekker mee. Thee, fris of iets sterkers mag overigens ook natuurlijk.

Waarom vintage/legacy?
Vroeger zijn echt klasbakken van glasbakken gefabriceerd. Optisch sterk met veel karakter en kwaliteit en gebouwd als een tank. Ze doen vaak niet onder voor lenzen van tegenwoordig en zijn vaak ook voor een habbekrats te verkrijgen!

Ja, maar...
... ik heb geen oude camera en wil ook niet met film werken. Je kunt tegenwoordig met menig digitale camera een adapter gebruiken waardoor je toch gewoon van diverse oldschool objectieven kunt genieten met de voordelen van de hedendaagse technologie. :Y Je beschikt dan echter niet over het in-camera kunnen laten zetten van het diafragma en autofocus bijvoorbeeld. Voor je iets in huis haalt loont het je eerst een beetje in te lezen en ook te kijken hoe de compatibiliteit van bepaalde lenzen met het systeem waarop je schiet is.
SPOILER: Compatibiliteit
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
"Je zei 'voordelen van de hedendaagse technologie' hè, dus ik kan een objectief gewoon precies zo gebruiken als bijvoorbeeld de 18-55mm kitlens die bij m'n 1200D zat?" Nou ja, vintage objectieven zijn oud en missen dus elektronica. Zogenaamde 'domme' adapters lenen zich prima om je objectief op je camerasysteem te mounten, maar nogmaals: het diafragma en de focus dienen handmatig ingesteld te worden. Met 'voordelen van de hedendaagse technologie' wordt vooral het gemak van digitale instellingen, instant feedback, leer- & probeercurve door vele foto's en fouten te maken zonder telkens filmrolletjes te hoeven laten ontwikkelen en de bijkomst van digitale nabewerking en het schieten van foto's in RAW-formaat bedoeld.

Vintage/legacy objectieven hebben vaak een sterk karakter. Dat zie je terug in de scherpte, rendering van de onscherpe uit-focus gebieden/achtergrond (bokeh), kleuren en flares bijvoorbeeld. Het handigste is gewoon ff bij Google te beginnen. Tig mensen waren je al voor en schieten al met vintage objectieven, dus ga online op zoek naar anderen die ervaring met jouw systeem hebben en kijk eens naar de objectieven die zij gebruiken. Als je dan een leuk objectief gevonden hebt kun je bijvoorbeeld eens op Flickr kijken naar andere gebruikers die met dat objectief hebben gefotografeerd om de kwaliteit en sfeer te proeven. Of misschien zijn er zelfs video's van op YouTube te vinden. Uiteraard loont het ook een beetje in het topic hier wat reacties door te nemen, mogelijk kom je daar nog gouden tips en goede raad tegen en/of kun je hierom vragen.

Kopen
Online is natuurlijk een goed idee en is misschien het makkelijkst om een bepaald objectief te vinden en heb je waarschijnlijk het grootste aanbod. Dan moet je vooral denken aan eBay. Er komt o.a. veel aanbod uit Duitsland ook, dus het is een aardig idee om te kijken naar Europese listings. Groot-Brittannië, Italië, de Oekraïne en Rusland hebben ook veel te bieden. En schuw je niet om iets van overzees te halen, kun je op 'wereldwijde' listings zoeken en bijvoorbeeld iets uit Amerika halen. 't Is alleen moeilijk in te schatten wat de daadwerkelijke staat van een objectief is van een paar woorden en/of plaatjes en vaak wordt er geen 'niet goed, geld terug'-garantie geboden.

Het is dus ook eigenlijk fijner iets aan de levende lijven te kunnen inspecteren. Dus op Marktplaats bijvoorbeeld iets zoeken waar je het objectief kunt afhalen en misschien in je buurt te koop staat. Denk verder ook aan tweedehands zaakjes, rommelmarkten en beurzen.

Zijn er nog een paar tips die me helpen om te zien of een objectief een goede koop is (inspecteren)?
Jazeker. :Y Misschien is het gevaarlijkste probleem wel schimmel (Engels: fungus, Duits: Pilz)! Deze kan zich binnen de lens uitbreiden en zelfs overslaan op je andere objectieven. Hier dus mee oppassen; dit is een no-go. Dan heb je nog het diafragma (Engels: aperture blades, Duits: Blende). Alles wat bewegende delen heeft is onderhevig aan slijtage en een verhoogd risico om kapot te gaan. Het kan dus zijn dat een lens er cosmetisch puntgaaf uitziet, maar de bladen van het diafragma in een bepaalde positie vastzitten. Of... dat de bladen in olie zwemmen. Ook de focusring is een puntje om naar te kijken. Draait de boel nog een beetje soepel? Veelal zijn de focusgrips rubberized... dit wil echter in loop der tijd weleens loskomen; ook een puntje van aandacht dus.

Qua optisch elementen zelf moet je opletten dat het glas niet al te rigoureus is geprobeerd schoon te maken. Het wil nog weleens voorkomen dat er door fout onderhoud schoonmaakvlekken e.d. ontstaan. Dat is uiteraard niet bevorderend voor de beeldkwaliteit. Dan heb je nog krassen (Engels: scratches, Duits: Kratzer) op de voor- en achterkant van de glaselementen. Die hoeft niet per se de beeldkwaliteit te beïnvloeden, maar liever het zekere voor het onzekere natuurlijk. Met objectieven die al een paar decennia rondzwerven is het vrijwel onvermijdelijk om er stof (Engels: dust, Duits: Staub) in te krijgen. Een paar microscopisch kleine deeltjes gaan je foto's niet ruïneren, maar zit het er vol mee, wordt het natuurlijk wat problematisch.

Cosmetisch kan het zijn dat de behuizing wat lakschade heeft. Dit is vrij normaal voor een oud objectief. De mate van lakschade en aanwezigheid van krassen laat vaak wel afleiden hoe er met het objectief is omgesprongen. Nu zijn veel van deze objectieven als een tank gebouwd en kunnen ze over het algemeen best tegen een stootje, maar het kan ook zijn dat er gewoon hele deuken in zitten. Dit is vooral storend als dat de filterschroefdraad betreft... zo wordt het natuurlijk lastig/onmogelijk er filters op te draaien. Verder worden lang niet alle objectieven nog met een originele verpakking of alleen al de voor- en achterdeksel geleverd. Als iets nog alle orginele accessoires heeft, bijvoorbeeld een leren case en de deksels en de boel er netjes uitziet, zegt dat meestal wel dat er zuinig mee is omgegaan. Er zijn verder op eBay bijvoorbeeld vele handelaren in oud glas. Deze listen objectieven vaak ook met een rating zoals 'A++' en 'EXC+++'. Vaak zit hier wel waarheid achter, maar het kan niet schaden om een beetje achterdochtig te blijven. Voor je iets koopt ook vooral goed lezen wat erbij vermeld staat. Als je online meebiedt op een (op de plaatjes) mooi objectief voor een heel zacht prijsje, kan het best eens zijn dat er in de omschrijving ergens staat dat de lens eigenlijk defect is.

Lesefutter
http://www.fotografica.nl/?page_id=231http://www.vintagelensesforvideo.comhttp://dslrvideoshooter.com/video-gear/lenses/vintage-manualhttp://www.bobatkins.com/photography/eosfaq/manual_focus_EOS.htmlhttp://www.google.nl [..]
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 17 september 2015 @ 23:35:21 #2
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_156187213
Over vintage spul gesproken, vanavond eindelijk negatieven gescand genomen met mijn Praktica LTL + Pentacon 50 1.8

Was het eerste filmpje geschoten met die camera en mijn scanner (Epson 4490) vindt kleinbeeldcamera sowieso niet zo leuk, dus 3/36 foto's vond ik enigszins acceptabel. Leuke bokeh heeft dat lensje wel :)

Ik vond trouwens ook nog wat niet eerder gescande rolfilm, Kodak Ektar uit een Mamiya M645j. Zat nog wat leuks tussen :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 19 september 2015 @ 12:24:59 #3
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156217968
Even terug naar de vorige editie

quote:
0s.gif Op donderdag 17 september 2015 23:09 schreef mattie010 het volgende:
Aha, zo. Die is helemaal los. Dan heb ik alles al geprobeerd en ga ik langs de verkoper om geld terug te vragen. Fijn dit :')

Dankjewel voor je hulp!
Jammer.

Ik heb inmiddels mijn eigen 'C' er even bijgepakt en het lijkt er sterk op dat je een gedeelte van het totaal mist (Novoflexen zijn nogal modulair van opzet).
Als je een setje hebt gekocht met een incomplete of defecte PiGriff kun je twee dingen doen:
- Terug naar verkoper
- Als je het setje echt heel voordelig hebt gekocht en het is heel compleet op jacht gaan naar een betere PiGriff, er zijn er nogal wat verkocht en dus zijn ze verre van zeldzaam.

Nou meen ik ooit te hebben begrepen dat dat setje van jou nogal compleet was (qua lenskoppen) en dus zou ik het tweede alternatief in overweging nemen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_156218111
Heb de 560 sowieso nog liggen - de rest van dat setje is toen weggegaan naar een vriend.

Dit setje gekocht voor een 150 euro, maar een nieuwe pigriff kost al snel 100 euro denk ik? Wel een goed advies. Hier zit wel alles bij dan weer: schouderstatief, 400, 600, adapter olympus + canon etc. Dus tsja, sterke twijfel hier. Vandaag wel een afspraak met de verkoper, dus laat wel weten wat hier uit is gekomen!
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 19 september 2015 @ 22:47:04 #5
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156231445
En omdat mijn Noflexar 600mm toch even uit de kast was (om te kijken of ie aan een sling belt wél vervoerbaar is), waarom dan niet gelijk even het gevaarte op de A6000 gehangen en gekeken of er ergens in een aanpalende dakgoot iets met veren zit.

Op volle opening doet ie het best wel prima :Y
Passer Domesticus by Ouwesok, on Flickr

Een andere zwaargewicht die even bij wijze van proef aan de sling mocht hangen is de Meyer Orestegor 4/300mm, een ding dat geheel uit staal en glas bestaat en derhalve lood- en loodzwaar is.
Het 'Kino Plasmat' ontwerp van de Orestegor lijkt wat op een Sonnar alleen bestaan een paar grote stukken lucht van de Sonnar hier uit glas.

De Orestegor geeft best wel aparte achtergrondjes
Araneus diadematus by Ouwesok, on Flickr

Het goeie nieuws is dat beide lenzen aan een sling belt prima mee naar buiten kunnen, het gewicht heb je geen last meer van en dus gaan ze nu wat vaker mee het veld in.

Iets langer ben ik vandaag aan het spelen geweest met mijn Tokina AT-X 150, de 5.6/150-500mm uit de jaren 90. Normaal amper mee te torsen kon ik er aan de nieuwe riem makkelijk een wandeling van een paar kilometer mee doen.

De dikke AT-X met aan de statiefgondel het nieuwe riempje en ergens in de verte de A6000
Tokina AT-X 150 by Ouwesok, on Flickr

De verhouding lens/camera is helemaal zoek
Tokina AT-X 150 by Ouwesok, on Flickr

Met deze grote schuifzoom heb ik vanmiddag dus voor het eerst eens lekker ontspannen kunnen spelevaren, de resultaten daarvan verschijnen hier wel links en rechts in de topics.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_156231591
Even de uitkomst posten:
Scherpstel gedeelte leek inderdaad kapot, handgreep werkte niet. Heb netjes het geld teruggekregen.

Helaas nu dus weer op zoek naar een novoflex met in ieder geval de 400mm kop erop.
pi_156247248
Kwam dit tegen op Tweakers, misschien leuk voor de liefhebber :)!

Helios 44M 2/58 f/2.0 Zenit

http://tweakers.net/aanbod/852930/helios-44m-2-58-f-20-zenit.html
Hmz...
pi_156265666
quote:
6s.gif Op zondag 20 september 2015 17:34 schreef Koelkastje het volgende:
Kwam dit tegen op Tweakers, misschien leuk voor de liefhebber :)!

Helios 44M 2/58 f/2.0 Zenit

http://tweakers.net/aanbod/852930/helios-44m-2-58-f-20-zenit.html
Die zijn voor minder te krijgen :)
пусть всегда будет солнце
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 21 september 2015 @ 11:15:06 #9
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156266086
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 10:48 schreef MoChe het volgende:

[..]

Die zijn voor minder te krijgen :)
Daarnaast ook even op het type letten, de ene Helios heeft meer karakter dan de andere. Er zijn nogal wat verschillende Heliossen gebouwd. Die met automatisch diafragma zijn een tandje minder, het beste heb je een pre-set.
De meeste Heliossen die hier in het westen werden gedumpt voor harde valuta waren van het type 44-2, een pre-set meestal afkomstig van KMZ (er zijn nog een stuk of wat andere fabrikanten maar die zijn hier beduidend minder algemeen)
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_156279797
en ook goed op de vatting letten, er zijn ook Heliossen met M38 vatting, daar moet dan weer een pasringetje tussen van 38 naar 42., maar zijn dus wel bruikbaar.
#35.
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 21 september 2015 @ 22:16:10 #11
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156283564
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 20:43 schreef Clayton1 het volgende:
en ook goed op de vatting letten, er zijn ook Heliossen met M38 vatting, daar moet dan weer een pasringetje tussen van 38 naar 42., maar zijn dus wel bruikbaar.
En waar je M38 zei bedoelde je M39.

Naast die M39 is er ook nog de L39, de oude Leica-draad. Of daarvoor Heliossen zijn weet ik zo snel niet maar heel veel Russische lenzen zijn ook in die L39 gemaakt. Is een M39 nog middels dat dunne ringetje naar M42 aan te passen, met de L39 gaat het allemaal wat lastiger, die zijn alleen bruikbaar op spiegelloze camera's.
En gelukkig zijn die adapters niet zo gek duur
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_156283830
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 22:16 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

En waar je M38 zei bedoelde je M39.

Naast die M39 is er ook nog de L39, de oude Leica-draad. Of daarvoor Heliossen zijn weet ik zo snel niet maar heel veel Russische lenzen zijn ook in die L39 gemaakt. Is een M39 nog middels dat dunne ringetje naar M42 aan te passen, met de L39 gaat het allemaal wat lastiger, die zijn alleen bruikbaar op spiegelloze camera's.
En gelukkig zijn die adapters niet zo gek duur
Dat dus M39 en mijn adapter van M39 naar M42 was US 0,99. :)
#35.
  vrijdag 2 oktober 2015 @ 19:17:38 #13
195885 shiz
¯¯¯¯¯
pi_156554244
Hey, kan een modje dit topic niet reeksen? :o Ik heb nu twee weken aan posts gemist. :'(

Maar goed. Mijn laatste aanwinst is een early HELIOS-44.
The ripple effect starts with making a splash ~ Life is not a dish of copy pasta ~ ⳽ᖾiz
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 2 oktober 2015 @ 21:35:51 #14
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156558976
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 oktober 2015 19:17 schreef shiznuts het volgende:
Hey, kan een modje dit topic niet reeksen? :o Ik heb nu twee weken aan posts gemist. :'(

Maar goed. Mijn laatste aanwinst is een early HELIOS-44.
[ afbeelding ]
Eigenlijk ben je met die Helios min of meer echt toegetreden tot het vintageglasgilde :Y
alsnog welkom
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 2 oktober 2015 @ 22:09:16 #15
195885 shiz
¯¯¯¯¯
pi_156560416
:P Bedankt! Wel grappig dat 'ie in centimeters (1:2 f=5,8cm) gaat i.p.v. mm (2/58). Cosmetisch is 'ie niet zo, i.t.t. eigenlijk alles wat ik hiervoor in huis haalde, maar is niet anders bij zulk spul. Optisch wel wow! _O_

Weet jij trouwens wat meer over rode letter lenzen (deze heeft een rode Russische 'P')? :o
Die rooie P's, rooie V's, rooie T's... en dat lijkt ergens wel een indicatie te zijn dat het toffe boel is? Of hoeft dat niet?
The ripple effect starts with making a splash ~ Life is not a dish of copy pasta ~ ⳽ᖾiz
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 2 oktober 2015 @ 23:26:12 #16
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156562259
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 oktober 2015 22:09 schreef shiznuts het volgende:
:P Bedankt! Wel grappig dat 'ie in centimeters (1:2 f=5,8cm) gaat i.p.v. mm (2/58). Cosmetisch is 'ie niet zo, i.t.t. eigenlijk alles wat ik hiervoor in huis haalde, maar is niet anders bij zulk spul. Optisch wel wow! _O_

Weet jij trouwens wat meer over rode letter lenzen (deze heeft een rode Russische 'P')? :o
Die rooie P's, rooie V's, rooie T's... en dat lijkt ergens wel een indicatie te zijn dat het toffe boel is? Of hoeft dat niet?
Ik zou het zelf ook moeten uitzoeken. Het heeft er waarschijnlijk iets mee te maken dat de Heliossen door verschillende fabrieken werden gemaakt, misschien dat daar een sleutel naar die rode letters zit, een kwaliteitsaanduiding zoals bij Canon is het in elk geval niet.

Al die verschillende coderingen en merkjes en ook nog weer een stuk of zes verschillende types maken de Helios wel tot een mooie verzamellens. Hij is er in heel veel uitmonsteringen die qua performance overigens weinig verschillen laten zien. Het zou me niet verwonderen dat je in totaal minstens veertig verschillende Heliossen zou kunnen vinden.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 2 oktober 2015 @ 23:35:34 #17
195885 shiz
¯¯¯¯¯
pi_156562424
Thanks. Niet specifiek voor Zenit lenzen ofzo. Meyer Optik doet i.p.v. een 'P' (tenminste, op z'n Russisch dan, hè) een 'V'. Carl Zeiss Jena natuurlijk een 'T'. Geen idee. Seller zei dat het met 'rare' coatings te maken zou hebben of iets. :P

Iets anders... lees net op http://www.mirrorlessrumo(...)s-ships-in-february/ over de 'terugkomst' van de Trioplan van Meyer Optik Görlitz (zie ook: https://www.kickstarter.c(...)ble-boke/description & http://www.meyer-optik-goerlitz.com/trioplan-f28-100mm/ ). 1399¤ !!! *proest* Maar die aangedikte soap bubble bokeh ziet er best grappig uit. Nu hebben veel USSR lenzen ook zo'n eigenwijs karakter, maar welke zou daar het dichtst in de buurt van komen en geen 1399 kosten? :+
The ripple effect starts with making a splash ~ Life is not a dish of copy pasta ~ ⳽ᖾiz
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 3 oktober 2015 @ 00:29:38 #18
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156563593
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 oktober 2015 23:35 schreef shiznuts het volgende:
Thanks. Niet specifiek voor Zenit lenzen ofzo. Meyer Optik doet i.p.v. een 'P' (tenminste, op z'n Russisch dan, hè) een 'V'. Carl Zeiss Jena natuurlijk een 'T'. Geen idee. Seller zei dat het met 'rare' coatings te maken zou hebben of iets. :P

Iets anders... lees net op http://www.mirrorlessrumo(...)s-ships-in-february/ over de 'terugkomst' van de Trioplan van Meyer Optik Görlitz (zie ook: https://www.kickstarter.c(...)ble-boke/description & http://www.meyer-optik-goerlitz.com/trioplan-f28-100mm/ ). 1399¤ !!! *proest* Maar die aangedikte soap bubble bokeh ziet er best grappig uit. Nu hebben veel USSR lenzen ook zo'n eigenwijs karakter, maar welke zou daar het dichtst in de buurt van komen en geen 1399 kosten? :+
Ik kijk even op ebay en zie dat er weer eens iets goed gehyped is :')

Een oude Trioplan gaat daar ergens tussen de 400 en 600 ctrl+alt+5, altijd nog de helft van de nieuwe Trioplan maar voor wat je krijgt veel te veel, ik heb de indruk dat je op dat belletjesbokeh na een paar opnamen wel zo ongeveer uitgekeken bent.
Met dat in het achterhoofd kijk ik nog even een paar alternatieven na.
De Meyer Orestor 2.8/100 zou voor maximaal 100 euronen te vinden moeten zijn, iets minder extreem in zijn bokeh, maar wél als normale lens in te zetten die dan hele fraaie achtergrondjes maakt met meer scherpte in je onderwerp. De Orestor 2/8135mm heeft dezelfde eigenschappen, maar kost ongeveer de helft.
Wil je toch extreem, dan is voor het geld van een Trioplan ook een Helios 40-2 1.5/85mm te koop. Geeft op volle opening een krankzinnig bokeh a la Trioplan, diafragmeer je hem iets, dan wordt het allemaal wat beschaafder maar ook weer erg mooi.
hou er alleen rekening mee dat die Helios zowel groot en zwaar als ook zwaar en groot is

Of je wacht even tot de hype eraf is en koopt dan een Trioplan gewoon weer voor rond de honderd euro of minder :')
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 3 oktober 2015 @ 00:46:15 #19
195885 shiz
¯¯¯¯¯
pi_156563942
Haha. Ja, mooi is dat. :') :P

Coole tips wel! Ook maar weer eens tijd om de vintage shops en markten eens af te gaan... daar slaan hypes denk ik ook niet zo hard toe. Zo'n Orestor of 40-2 klinkt goed.

- ah, die 40-2 heb ik ook als 'heruitgebrachte' versie gezien. :P http://www.rugift.com/hel(...)nikon-new-design.htm . Dan heb je niet alleen de soap bubble, dan krijg je er ook een wastrommelgevoel graties bij met de swirly bokeh. :Y) Maar heeft wel ergens wat.


The ripple effect starts with making a splash ~ Life is not a dish of copy pasta ~ ⳽ᖾiz
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 3 oktober 2015 @ 01:06:05 #20
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156564272
Prijs van de nieuwe Helios 40-2 valt me trouwens enorm mee. De oude gingen op het beroerdste moment voor zo'n zeshonderd weg. De nieuwe kost ongeveer de helft met als opmerkelijkheidje dat de pdraadvariant het duurste is 8)7
Iets zegt me dat er nog een paar mensen nu opgezadeld zitten met de oude 40-M in de hoop dat ze er de hoofdprijs voor konden vangen

Overigens is ook de Helios 44-2 weer gewoon nieuw te koop en voor $ 69 heb je er dan een ontzettend leuk lensje aan, al blijf de sport natuurlijk om voor de laagste prijs aan een van de miljoenen oude 44-2's te komen.
Vanuit diverse 'bijvangsten' heb ik er inmiddels een paar in de collectie zitten, er lijken er geen twee gelijk
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 3 oktober 2015 @ 01:19:22 #21
195885 shiz
¯¯¯¯¯
pi_156564485
44M-4 had ik al. Een gewone early 44 nu. Een 44-2 niet.
Was eigenlijk nu naar Jupiters (-8 & -11) aan het kijken, maar misschien ook nog ff jagen op een cheap 44-2 dan. _O-
The ripple effect starts with making a splash ~ Life is not a dish of copy pasta ~ ⳽ᖾiz
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 3 oktober 2015 @ 11:33:09 #22
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156568001
quote:
10s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 01:19 schreef shiznuts het volgende:
44M-4 had ik al. Een gewone early 44 nu. Een 44-2 niet.
Was eigenlijk nu naar Jupiters (-8 & -11) aan het kijken, maar misschien ook nog ff jagen op een cheap 44-2 dan. _O-
Tip: Zoek op advertentiesites naar iemand die zijn Zenit E of Zenit EM afdankt voor weinig, vaak kleeft er daar nog iets moois in de vatting dat Industar of Helios heet. Er zijn in de 70's/80's wagonladingen vol Zenits naar het westen gekomen om de USSR aan harde valuta te helpen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  zaterdag 3 oktober 2015 @ 13:35:50 #23
195885 shiz
¯¯¯¯¯
pi_156569797
Thanks voor de Zenit-tip. Zo had ik ook de Minolta 50mm f/1.7 gescored. :D
Ik zei: je hoeft alleen maar de lens op te sturen, hoor... Komt 'ie alsnog met Minolta XG-1.
Al wil het ook prima om vintage, maar ook surplus/old stock spul gewoon uit de Belarus/Oekraïne/Rusland te halen. :Y
The ripple effect starts with making a splash ~ Life is not a dish of copy pasta ~ ⳽ᖾiz
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 3 oktober 2015 @ 13:47:48 #24
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156569943
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 13:35 schreef shiznuts het volgende:
Thanks voor de Zenit-tip. Zo had ik ook de Minolta 50mm f/1.7 gescored. :D
Ik zei: je hoeft alleen maar de lens op te sturen, hoor... Komt 'ie alsnog met Minolta XG-1.
Al wil het ook prima om vintage, maar ook surplus/old stock spul gewoon uit de Belarus/Oekraïne/Rusland te halen. :Y
Hoewel het wat opdroogt is het voormalig Oostblok de plek om aparte Russische camera's en vooral lenzen te vinden. De massa die naar het westen werd gedumpt was vrij eenzijdig van opzet hoewel er rond de val van het ijzeren gordijn meer leuk spul deze kant op kwam, voornamelijk uit Hongarije.
Het ging fout toen de Russen zelf ontdekten dat wij hier zo dol zijn op hun afdankers.

De echte goeie markt voor fotografica zou wel eens China kunnen gaan worden, daar kopen ze al jaren 'onze' juweeltjes op alsof het melkpoeier is.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  woensdag 7 oktober 2015 @ 22:50:06 #25
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_156679587
by -Gimmikc-

Pentax k 85mm f1.8. Ergens eind jaren '70. Erg mooi lensje, vind ik zelf.
I am a black hole shitting into the void
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 08:44:40 #26
415555 Pandaplint
Bekend van 3FM.
pi_156705354
Vannacht een een Vivitar 135mm 2.8 F-Mount op de kop getikt voor 5 euro. Zo te lezen past dit wel op mijn D7000. Maar zal de autofocus ook werken?
Hoe kun je trouwens de producent van de lens achterhalen? Zie dat verschillende producenten geproduceerd hebben voor Vivitar en dat Komine het beste lijkt te zijn?

[ Bericht 36% gewijzigd door Pandaplint op 09-10-2015 09:07:35 ]
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 9 oktober 2015 @ 10:39:27 #27
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156706886
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 08:44 schreef Pandaplint het volgende:
Vannacht een een Vivitar 135mm 2.8 F-Mount op de kop getikt voor 5 euro. Zo te lezen past dit wel op mijn D7000. Maar zal de autofocus ook werken?
Hoe kun je trouwens de producent van de lens achterhalen? Zie dat verschillende producenten geproduceerd hebben voor Vivitar en dat Komine het beste lijkt te zijn?
Even heel kort:
- AF werkt uiteraard niet met een manualfocus lens
- AF-assist werkt op een Nikon altijd
- Lichtmeter/diafragmavoorkeuze werkt op een aantal Nikons wel, op anderen weer niet. Hoe de lichtmeter van een D7000 met MF-lenzen omgaat durf ik even niks over te zeggen.

De merken die achter Vivitar zitten kunnen inderdaad verschillen. De verschillen tussen Komine en de rest zul je op een gewone 135mm niet snel zien, dus wie hem ook gebouwd heeft (Komine, Kiron, Tokina en nog veel meer) doet er even niet meer toe.
Bij groothoeken wordt het verschil wat beter merkbaar en bij zoomlenzen helemaal, een 135mm kun je je echter merktechnisch amper een buil aan vallen.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 14:44:08 #28
415555 Pandaplint
Bekend van 3FM.
pi_156710887
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 10:39 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Even heel kort:
- AF werkt uiteraard niet met een manualfocus lens
- AF-assist werkt op een Nikon altijd
- Lichtmeter/diafragmavoorkeuze werkt op een aantal Nikons wel, op anderen weer niet. Hoe de lichtmeter van een D7000 met MF-lenzen omgaat durf ik even niks over te zeggen.

De merken die achter Vivitar zitten kunnen inderdaad verschillen. De verschillen tussen Komine en de rest zul je op een gewone 135mm niet snel zien, dus wie hem ook gebouwd heeft (Komine, Kiron, Tokina en nog veel meer) doet er even niet meer toe.
Bij groothoeken wordt het verschil wat beter merkbaar en bij zoomlenzen helemaal, een 135mm kun je je echter merktechnisch amper een buil aan vallen.
Bedankt voor de info. Ik zal mijn bevindingen hier nog wel eens posten :)
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 14:44:49 #29
195885 shiz
¯¯¯¯¯
pi_156710904
Hoe ga je het best om met 'automatic' lenzen die een pin hebben om het geselecteerde diafragma actief te maken?
(Lokaal een Domiplan opgepikt, lees wel iets over lijm, maar weet niet of dat houdt en of het niet wat netter kan)
The ripple effect starts with making a splash ~ Life is not a dish of copy pasta ~ ⳽ᖾiz
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 9 oktober 2015 @ 15:20:36 #30
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156711477
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 14:44 schreef shiznuts het volgende:
Hoe ga je het best om met 'automatic' lenzen die een pin hebben om het geselecteerde diafragma actief te maken?
(Lokaal een Domiplan opgepikt, lees wel iets over lijm, maar weet niet of dat houdt en of het niet wat netter kan)
Trek in dat geval er nog een euro of acht voor uit voor een extra pdraad-adapter en let op of die een 'push-flange' heeft die het pinnetje voor je indrukt. De meeste m4/3-adapters hebben er een.
Klinkt heel gewichtig maar is gewoon een randje onder de schroefdraad waar dat pinnetje op stuit
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 15:47:46 #31
195885 shiz
¯¯¯¯¯
pi_156711975
Typisch dan weer dat ik er net eentje heb zonder. :') :P Thanks. Deze lijkt goed te zijn dan, toch?
The ripple effect starts with making a splash ~ Life is not a dish of copy pasta ~ ⳽ᖾiz
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 9 oktober 2015 @ 16:21:40 #32
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156712503
quote:
10s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 15:47 schreef shiznuts het volgende:
Typisch dan weer dat ik er net eentje heb zonder. :') :P Thanks. Deze lijkt goed te zijn dan, toch?
[ afbeelding ]
Die doet het inderdaad wel :Y
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 16:51:33 #33
195885 shiz
¯¯¯¯¯
pi_156712845
Bedankt voor de hulp, betere oplossing dan iets te lopen doethetzelven. :+
The ripple effect starts with making a splash ~ Life is not a dish of copy pasta ~ ⳽ᖾiz
pi_156754124
Vanmorgen even een Helios 44-2 ,




op de camera gezet en ff een testrondje gelopen,




#35.
  zondag 11 oktober 2015 @ 17:08:47 #35
195885 shiz
¯¯¯¯¯
pi_156762210
Puicke platen hoor! :Y
The ripple effect starts with making a splash ~ Life is not a dish of copy pasta ~ ⳽ᖾiz
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 11 oktober 2015 @ 19:49:22 #36
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156765422
quote:
0s.gif Op zondag 11 oktober 2015 11:12 schreef Clayton1 het volgende:
Vanmorgen even een Helios 44-2 ,

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

op de camera gezet en ff een testrondje gelopen,

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zo te zien eentje van 1973 en een exportversie gezien zijn westerse opschrift.

Mooi lensje dus wat eigenlijk in geen collectie mag ontbreken.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_156766798
Loop je naar huis met die Helios op de camera, zie je ineens een libel zitten.


#35.
  maandag 12 oktober 2015 @ 19:16:10 #38
415555 Pandaplint
Bekend van 3FM.
pi_156786493
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 10:39 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Even heel kort:
- AF werkt uiteraard niet met een manualfocus lens
- AF-assist werkt op een Nikon altijd
- Lichtmeter/diafragmavoorkeuze werkt op een aantal Nikons wel, op anderen weer niet. Hoe de lichtmeter van een D7000 met MF-lenzen omgaat durf ik even niks over te zeggen.

De merken die achter Vivitar zitten kunnen inderdaad verschillen. De verschillen tussen Komine en de rest zul je op een gewone 135mm niet snel zien, dus wie hem ook gebouwd heeft (Komine, Kiron, Tokina en nog veel meer) doet er even niet meer toe.
Bij groothoeken wordt het verschil wat beter merkbaar en bij zoomlenzen helemaal, een 135mm kun je je echter merktechnisch amper een buil aan vallen.
Hij past!

Is een Komine en ziet er puntgaaf uit :)
- AF assist werkt
- lichtmeter werkt
- Diafragma waarde wordt echter niet doorgegeven aan camera.

Binnenkort maar eens uitgebreid testen.
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
  dinsdag 13 oktober 2015 @ 12:31:33 #39
415555 Pandaplint
Bekend van 3FM.
pi_156800581
Vanmorgen vroeg een testrondje gemaakt:
FOT / [Post hier je] Herfstplaatjes
Omdat een pandapint te mainstream is 🐼
Wekelijks radioitem op 3FM. Elke woensdag rond 13:30
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 13 oktober 2015 @ 21:34:48 #40
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156814075
quote:
0s.gif Op maandag 12 oktober 2015 19:16 schreef Pandaplint het volgende:

[..]

Hij past!
[ afbeelding ]
Is een Komine en ziet er puntgaaf uit :)
- AF assist werkt
- lichtmeter werkt
- Diafragma waarde wordt echter niet doorgegeven aan camera.

Binnenkort maar eens uitgebreid testen.
Alsof ie ervoor is gemaakt :Y

Bij het fotograferen met zo'n oudere lens even in de gaten houden dat lenzen in die dagen niet gemaakt werden om op volle opening voluit te performen, voor de mooiste scherpte moet je diafragma een eindje dicht.
Omdat je op een cropsensor fotografeert zou ie met één enkel stopje al heel goed moeten tekenen.

Stel voor manualfocussen het oculair van je camera zo goed mogelijk in op je oog en leer op het matglas te beoordelen wat scherp wordt en wat niet, de MF-assist gebruik je dan om snel in de buurt van de scherpte te komen, voor de beste fijninstelling is MF-assist vaak nét niet nauwkeurig genoeg.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_156841848
Iemand interesse in een Sigma 35-70mm met praktica B mount?
#35.
  woensdag 14 oktober 2015 @ 22:50:49 #42
230730 Koelkastje
Mental Madness
pi_156842466
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 oktober 2015 21:34 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Alsof ie ervoor is gemaakt :Y

Bij het fotograferen met zo'n oudere lens even in de gaten houden dat lenzen in die dagen niet gemaakt werden om op volle opening voluit te performen, voor de mooiste scherpte moet je diafragma een eindje dicht.
Omdat je op een cropsensor fotografeert zou ie met één enkel stopje al heel goed moeten tekenen.
Heeft een cropsensor veel invloed om de schepte bij oudere lenzen?
Hmz...
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 14 oktober 2015 @ 22:58:31 #43
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_156842643
quote:
11s.gif Op woensdag 14 oktober 2015 22:50 schreef Koelkastje het volgende:

[..]

Heeft een cropsensor veel invloed om de schepte bij oudere lenzen?
Lees je oude lensreviews, dan blijken de meeste oudere lenzen op kleinbeeld(of full frame zoals we het nu noemen) vaak het beste te presteren bij diafragma's rond de 8. Een cropsensor mist de hoeken en randen van fullframe en daarmee dus het slechts presterende gebied van de meeste lenzen. In de praktijk betekent dat zoveel als dat een klassieke lens op een cropsensor al bij 4 of 5.6 aan zijn optimum zit.

Gebruik je oude lenzen op full frame, dan diafragmeer je bij de meeste lenzen het beste door richting de 8.
Heb je nou oude lichtsterke lenzen(1.4/50mm of iets van die strekking), dan zit het optimum meestal op 4 voor fullframe en 2.8 voor crop.
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  woensdag 14 oktober 2015 @ 23:57:51 #44
230730 Koelkastje
Mental Madness
pi_156843917
quote:
0s.gif Op woensdag 14 oktober 2015 22:58 schreef Ouwesok het volgende:

[..]

Lees je oude lensreviews, dan blijken de meeste oudere lenzen op kleinbeeld(of full frame zoals we het nu noemen) vaak het beste te presteren bij diafragma's rond de 8. Een cropsensor mist de hoeken en randen van fullframe en daarmee dus het slechts presterende gebied van de meeste lenzen. In de praktijk betekent dat zoveel als dat een klassieke lens op een cropsensor al bij 4 of 5.6 aan zijn optimum zit.

Gebruik je oude lenzen op full frame, dan diafragmeer je bij de meeste lenzen het beste door richting de 8.
Heb je nou oude lichtsterke lenzen(1.4/50mm of iets van die strekking), dan zit het optimum meestal op 4 voor fullframe en 2.8 voor crop.
Interessant :Y!

Bedankt voor de informatie ^O^!
Hmz...
  vrijdag 23 oktober 2015 @ 14:33:12 #45
195885 shiz
¯¯¯¯¯
pi_157041499
who0p whoop! Russian character galore! :P



Die laatste zijn M39-mount. Apart vind ik dat je met een klein schroefdraadje er een M42-mount van maakt en daarmee op een M42->M43 adapter kunt mikken... Ga je echter de M39->M43-route, dan krijg je een hele dunne adapter... ligt de minimale focusafstand ook verder. Ikke nie begrijp nie. :? Blijf wel bij de M42-adapters dan. Kipon heeft trouwens een M42->M4/3 focal reducer! http://world.tmall.com/item/521181289088.htm Mogelijk interessant...
The ripple effect starts with making a splash ~ Life is not a dish of copy pasta ~ ⳽ᖾiz
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 23 oktober 2015 @ 14:56:33 #46
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_157042045
quote:
10s.gif Op vrijdag 23 oktober 2015 14:33 schreef shiznuts het volgende:
who0p whoop! Russian character galore! :P
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Die laatste zijn M39-mount. Apart vind ik dat je met een klein schroefdraadje er een M42-mount van maakt en daarmee op een M42->M43 adapter kunt mikken... Ga je echter de M39->M43-route, dan krijg je een hele dunne adapter... ligt de minimale focusafstand ook verder. Ikke nie begrijp nie. :? Blijf wel bij de M42-adapters dan. Kipon heeft trouwens een M42->M4/3 focal reducer! http://world.tmall.com/item/521181289088.htm Mogelijk interessant...
39mm-draad is er in twee smaken. Je hebt de Zenit-39mm met dezelfde oplegmaat als een pdraadlens. Die pakt met dat dunne adaptertje.
Tweede smaak is de Leica-draad. Ook 39mm maar met een kleinere oplegmaat. Goed te adapteren naar m4/3 en NEX, naar spiegelreflexen dus gewoon niet (tenzij voor macro/closefocus)
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 23 oktober 2015 @ 15:09:49 #47
195885 shiz
¯¯¯¯¯
pi_157042400
Maar die Leica 39mm heet dan toch ook L39 en niet M39? :P
Die M39 -> M43 adapter (staat er letterlijk op!) is haast zo dun als een C-mount adapter. :o
Terwijl een M42 -> M43 adapter vergelijkbaar is met een Pentax PK -> M43 of Minolta MD -> M43 bijvoorbeeld en met een simpele dunne thread, vergroot je de M39-schroefdraad op de lens naar M42-schroefdraad. De flange distance lijkt me in de laatste geval bij gebruik te kloppen voor M42. Met de toegewijde M39-adapter heb ik moeite met de Jupiter-11, die dan opeens naar 3 meter springt ofzo qua minimale focusafstand (wat ik dus wijt aan een soort omgekeerd macro-tube effect). Beetje apart.
The ripple effect starts with making a splash ~ Life is not a dish of copy pasta ~ ⳽ᖾiz
pi_157043108
quote:
10s.gif Op vrijdag 23 oktober 2015 14:33 schreef shiznuts het volgende:
who0p whoop! Russian character galore! :P
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Die laatste zijn M39-mount. Apart vind ik dat je met een klein schroefdraadje er een M42-mount van maakt en daarmee op een M42->M43 adapter kunt mikken... Ga je echter de M39->M43-route, dan krijg je een hele dunne adapter... ligt de minimale focusafstand ook verder. Ikke nie begrijp nie. :? Blijf wel bij de M42-adapters dan. Kipon heeft trouwens een M42->M4/3 focal reducer! http://world.tmall.com/item/521181289088.htm Mogelijk interessant...
Waar heb je de MIR vandaan als ik vragen mag?
пусть всегда будет солнце
  vrijdag 23 oktober 2015 @ 15:49:17 #49
195885 shiz
¯¯¯¯¯
pi_157043278
Van elektrobaai. Is een 'Grand Prix Brussels 1958 - Made in USSR'-getagde versie. Zijn ook zilveren of pre-Brussels versies. :Y Meeste van deze lenzen komen gewoon van eBay uit de Oekraïne, Rusland of Belarus. Heb een paar shops waar ik vaker voorbijkijk. Wat gevaarlijk is. :P
The ripple effect starts with making a splash ~ Life is not a dish of copy pasta ~ ⳽ᖾiz
pi_157071704
Iemand interesse?


Met Minolta MD vatting

Geen of maar amper vlieguren gemaakt. Dus als nieuw

[ Bericht 6% gewijzigd door Clayton1 op 24-10-2015 22:07:07 ]
#35.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')