abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_156052813
Ik ga voor Cava. Prosecco is niet zo lekker, en champagne te duur. Wat is jullie keus?
Je zou mij willen zijn gladde sales boy en na het werk crimi
pi_156052879
Geen van allen. Ik hou niet zo van bubbels.
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  zondag 13 september 2015 @ 17:20:35 #3
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_156052891
1, Cava
2. Crémant
3. Prosecco
4. Sekt
5. Champagne (Ik haat betalen voor "een merknaam" en dat is champagne)5

[ Bericht 4% gewijzigd door RobinOok op 14-09-2015 08:55:05 ]
pi_156052952
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2015 17:20 schreef RobinOok het volgende:
1, Cava
2. Crémant
3. Prosecco
4. Sekt
4. Champagne (Ik haat betalen voor "een merknaam" en dat is champagne)5
Cremant kende ik nog niet. Sekt staat bij mij op 2.
Je zou mij willen zijn gladde sales boy en na het werk crimi
  zondag 13 september 2015 @ 17:27:27 #5
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_156053043
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2015 17:23 schreef MrSalazar het volgende:

[..]

Cremant kende ik nog niet. Sekt staat bij mij op 2.
Ja, is gewoon Champagne van buiten de Champage regio. :-)
Dat noemden ze vroeger volgens mij Champenoise. Gelukkig nu niet meer, want ik vind dat nogal kinderachtig en nep klinken. Als een soort Jip & Janneke champagne. :+

Nee, crémant, klinkt sukken beter! :9
pi_156053096
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2015 17:27 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ja, is gewoon Champagne van buiten de Champage regio. :-)
Dat noemden ze vroeger volgens mij Champenoise. Gelukkig nu niet meer, want ik vind dat nogal kinderachtig en nep klinken. Als een soort Jip & Janneke champagne. :+

Nee, crémant, klinkt sukken beter! :9
Ja. Had t net opgezocht.
Je zou mij willen zijn gladde sales boy en na het werk crimi
  maandag 14 september 2015 @ 08:21:59 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156070257
Leuk idee voor een feestje, bubbels proeven. Neem een stel flessen bubbels (cava, champagne, sekt, cremant, krimsekt, etc) en wikkel ze in alufolie en daarna in plastic folie. Haal de kurken er van af en laat iemand anders ze nummeren.
Nu weet niemand wat er in welke fles zit.
Hang een groot vel papier op en ga lekker proeven, schrijf op wat men van de verschillende flessen vindt en geef een cijfer.
Aan het eind van de avond onthul je dan welke wijn wint.
Ik voorspel, zeer verrassende resultaten, vooral met mensen die altijd beweren dat échte champagne toch echt het lekkerste is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 14 september 2015 @ 08:46:43 #8
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_156070493
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2015 17:20 schreef RobinOok het volgende:
1, Cava
2. Crémant
3. Prosecco
4. Sekt
4. Champagne (Ik haat betalen voor "een merknaam" en dat is champagne)5
Dit, maar mijn ervaringen met sekt en prosecco zijn beperkt.
Siesta & Fiesta!
  maandag 14 september 2015 @ 08:56:24 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156070614
Er heel erg lekkere Cava's en Sekts, maar ook verschrikkelijk smerige, dit is ook waar voor cremant, en voor prosecco of champagne.
Het lekkerst zijn echter in mijn beleving goede Sekt en Cava.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 14 september 2015 @ 09:35:35 #10
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_156071290
Gewoon lekker veel proeven. Ik vind soms een cava heel lekker en als ik hem dan later weer proef vind ik 'm minder. Het ligt soms echt aan het moment.
Siesta & Fiesta!
  maandag 14 september 2015 @ 12:26:20 #11
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_156074701
1. Cava
2. Cremant
3. Sekt
4. Champagne
5. Prosecco
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_156082841
quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2015 08:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Leuk idee voor een feestje, bubbels proeven. Neem een stel flessen bubbels (cava, champagne, sekt, cremant, krimsekt, etc) en wikkel ze in alufolie en daarna in plastic folie. Haal de kurken er van af en laat iemand anders ze nummeren.
Nu weet niemand wat er in welke fles zit.
Hang een groot vel papier op en ga lekker proeven, schrijf op wat men van de verschillende flessen vindt en geef een cijfer.
Aan het eind van de avond onthul je dan welke wijn wint.
Ik voorspel, zeer verrassende resultaten, vooral met mensen die altijd beweren dat échte champagne toch echt het lekkerste is.
Naast het feit dat je een punt hebt: champagne is (te) duur, is een dergelijke test tamelijk nietszeggend. Mensen zijn meestal geneigd om bij zo'n test de voorkeur te geven aan het zoetste/makkelijkst te drinken drankje. Daarnaast is genieten van een drankje veel meer dan alleen de smaak. Een goed verhaal, een mooi etiket, het gezelschap, het moment, et cetera. Dat alles maakt een drankje lekkerder.

Ik hou zelf van alle bubbels en kan Vouvray nog toevoegen aan het lijstje. En wisten jelui dat er ook prima "champagnes" in Engeland gemaakt worden? Bijvoorbeeld Nyetimber of Ridgeview.
Aldus.
  maandag 14 september 2015 @ 17:24:41 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156082910
quote:
2s.gif Op maandag 14 september 2015 17:21 schreef Z het volgende:

[..]

Naast het feit dat je een punt hebt: champagne is (te) duur, is een dergelijke test tamelijk nietszeggend. Mensen zijn meestal geneigd om bij zo'n test de voorkeur te geven aan het zoetste/makkelijkst te drinken drankje. Daarnaast is genieten van een drankje veel meer dan alleen de smaak. Een goed verhaal, een mooi etiket, het gezelschap, het moment, et cetera. Dat alles maakt een drankje lekkerder.

Ik hou zelf van alle bubbels en kan Vouvray nog toevoegen aan het lijstje. En wisten jelui dat er ook prima "champagnes" in Engeland gemaakt worden? Bijvoorbeeld Nyetimber of Ridgeview.
Hoezo nietszeggend?
Als mensen blind de sekt of de cava van 10-15 euro het lekkerst vinden en champagne van 80 euro de fles niet te zuipen, waarom zou je dan champagne kopen? Voor de pats? Het gelul? Het etiket?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156083000
quote:
1s.gif Op maandag 14 september 2015 17:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoezo nietszeggend?
Als mensen blind de sekt of de cava van 10-15 euro het lekkerst vinden en champagne van 80 euro de fles niet te zuipen, waarom zou je dan champagne kopen? Voor de pats? Het gelul? Het etiket?
Omdat zo'n test de werkelijkheid niet nabootst. Ga jij voortaan je wijntjes geblindeerd drinken in een restaurant?
Aldus.
  maandag 14 september 2015 @ 17:34:05 #15
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_156083132
quote:
2s.gif Op maandag 14 september 2015 17:21 schreef Z het volgende:

[..]

Naast het feit dat je een punt hebt: champagne is (te) duur, is een dergelijke test tamelijk nietszeggend. Mensen zijn meestal geneigd om bij zo'n test de voorkeur te geven aan het zoetste/makkelijkst te drinken drankje. Daarnaast is genieten van een drankje veel meer dan alleen de smaak. Een goed verhaal, een mooi etiket, het gezelschap, het moment, et cetera. Dat alles maakt een drankje lekkerder.

Ik hou zelf van alle bubbels en kan Vouvray nog toevoegen aan het lijstje. En wisten jelui dat er ook prima "champagnes" in Engeland gemaakt worden? Bijvoorbeeld Nyetimber of Ridgeview.
Misschien is het daarom juist veelzeggend. Ik snap wel wat je bedoelt hoor, maar het is juist interessant om te kijken wat mensen vinden als het alleen om smaak gaat. Dat mensen de voorkeur geven aan het zoetste of makkelijkste te drinken drankje, komt absoluut niet overeen met mijn ervaring.
Siesta & Fiesta!
pi_156083309
quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2015 17:34 schreef Bramito het volgende:

[..]

Misschien is het daarom juist veelzeggend. Ik snap wel wat je bedoelt hoor, maar het is juist interessant om te kijken wat mensen vinden als het alleen om smaak gaat. Dat mensen de voorkeur geven aan het zoetste of makkelijkste te drinken drankje, komt absoluut niet overeen met mijn ervaring.
Het hangt nogal af van je publiek. In het algemeen, met ongetrainde wijndrinkers, is het wel zo dat ze gaan voor relatief simpel en fruitig.

Ik heb lang in een slijterij gewerkt en je weet dan van tevoren dat iedereen met oud en nieuw komt voor de champagne. Nu ja, je kunt mensen geven wat ze vragen, of je kunt mensen geven wat ze willen. In de meeste mensen bedoelen mensen gewoon een willekeurige bubbeltjeswijn en houden ze niet zo van het voor champagne zo kenmerkende zuur.
“I planned my death carefully, unlike my life, which meandered along from one thing to another, despite my feeble attempts to control it.”
― Margaret Atwood, Lady Oracle
  maandag 14 september 2015 @ 17:46:09 #17
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_156083423
quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2015 17:40 schreef LadyOracle het volgende:

[..]

Het hangt nogal af van je publiek. In het algemeen, met ongetrainde wijndrinkers, is het wel zo dat ze gaan voor relatief simpel en fruitig.

Die moet je ook niet op je feestje uitnodigen :P
Siesta & Fiesta!
pi_156083641
quote:
0s.gif Op zondag 13 september 2015 17:17 schreef MrSalazar het volgende:
Ik ga voor Cava. Prosecco is niet zo lekker, en champagne te duur. Wat is jullie keus?
Toch champagne. Met het risico dat Piet los gaat ;-) maar ik vind champagne wel toegevoegde waarde hebben t.o.v. crémant en sekt. Ik hou van stevige zuren en de kenmerkende toastgeur vind je in andere mousseux meestal niet terug. Dat is gegeneraliseerd, want ik heb ook weleens een heel fijne crémant gedronken en zeker waardeloze champagne, maar ja, als ik moet kiezen, dan toch... En de prijs speelt in zekere zin ook een rol - juist omdat het wat duurder is en ik het niet vaak kan betalen, is champagne dan dus wel een echte verwennerij waar ik die enkele keer extra van geniet.

Dat het duur is, is deels marketing, zeker bij de grote huizen. Maar het is erg arbeidsintensief, de grond is duur en het duurt lang voor je een fles champagne hebt. Dus het alleen op marketing gooien is een beetje flauw. Met de hand je druiven plukken en een minimale rijpingstijd die bijna twee keer zo lang is als bij Cava zorgen er gewoon voor dat het een duur product is.

Prosecco vind ik ook lekker, maar is gewoon een heel andere wijn en die moet je niet eens met champagne, crémant, etc. willen vergelijken. Er zit ook veel kwaliteitsverschil tussen verschillende prosecco's. De goedkoopste wijnen worden gewoon met bubbels volgespoten en hebben dus nogal agressieve bubbels, net als cola. Verder is het meestal frizzante en geen spumante. Een fatsoenlijke prosecco vind ik echter heel fijn in de zomer op een terrasje of in de tuin.

Maar het is ook maar net wat je zoekt en voor welke gelegenheid. Ik heb vorig jaar op een beurs een mousserende wijn op uit de Gaillac (L'enclos des roses) en dat vond ik ook echt prima. Zoiets zou ik bijvoorbeeld kopen voor een feestje waar ook mensen komen die niet zo vaak wijn drinken, want kwalitatief prima en wat vriendelijker en fruitiger.

Overigens een leuk weetje: op mousserende wijn zit meer belasting dan op stille wijn. Daar moest de EU nu eens wat aan doen! ;-)

quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2015 17:46 schreef Bramito het volgende:

[..]

Die moet je ook niet op je feestje uitnodigen :P
Juist wel, veel goedkoper. ;-)
Bij voorkeur zelfs geheelonthouders en Schultenbraudrinkers. Dan blijft er meer geld over voor mijn wijn.
“I planned my death carefully, unlike my life, which meandered along from one thing to another, despite my feeble attempts to control it.”
― Margaret Atwood, Lady Oracle
  maandag 14 september 2015 @ 18:04:15 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156083793
quote:
2s.gif Op maandag 14 september 2015 17:28 schreef Z het volgende:

[..]

Omdat zo'n test de werkelijkheid niet nabootst. Ga jij voortaan je wijntjes geblindeerd drinken in een restaurant?
Ik heb ook wijnproeverijen en andere proeverijen zo georganiseerd, ook in en samen met restaurants.
Ilya Gort deed ook een leuke test, dezelfde wijn in drie verschillende flessen, een lichte glazen fles, een zware glazen fles en een plastic fles. Mensen vonden die in de zware fles het lekkerst.
Het was dezelfde wijn maar toch vonden mensen de zware glazen fles lekkerder.
Daarom, blind proeven uit dezelfde glazen, dan is de enige variatie de wijn zelf.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 14 september 2015 @ 18:05:41 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156083823
quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2015 17:56 schreef LadyOracle het volgende:

[..]

Toch champagne. Met het risico dat Piet los gaat ;-) maar ik vind champagne wel toegevoegde waarde hebben t.o.v. crémant en sekt. Ik hou van stevige zuren en de kenmerkende toastgeur vind je in andere mousseux meestal niet terug. Dat is gegeneraliseerd, want ik heb ook weleens een heel fijne crémant gedronken en zeker waardeloze champagne, maar ja, als ik moet kiezen, dan toch... En de prijs speelt in zekere zin ook een rol - juist omdat het wat duurder is en ik het niet vaak kan betalen, is champagne dan dus wel een echte verwennerij waar ik die enkele keer extra van geniet.

Dat het duur is, is deels marketing, zeker bij de grote huizen. Maar het is erg arbeidsintensief, de grond is duur en het duurt lang voor je een fles champagne hebt. Dus het alleen op marketing gooien is een beetje flauw. Met de hand je druiven plukken en een minimale rijpingstijd die bijna twee keer zo lang is als bij Cava zorgen er gewoon voor dat het een duur product is.

Prosecco vind ik ook lekker, maar is gewoon een heel andere wijn en die moet je niet eens met champagne, crémant, etc. willen vergelijken. Er zit ook veel kwaliteitsverschil tussen verschillende prosecco's. De goedkoopste wijnen worden gewoon met bubbels volgespoten en hebben dus nogal agressieve bubbels, net als cola. Verder is het meestal frizzante en geen spumante. Een fatsoenlijke prosecco vind ik echter heel fijn in de zomer op een terrasje of in de tuin.

Maar het is ook maar net wat je zoekt en voor welke gelegenheid. Ik heb vorig jaar op een beurs een mousserende wijn op uit de Gaillac (L'enclos des roses) en dat vond ik ook echt prima. Zoiets zou ik bijvoorbeeld kopen voor een feestje waar ook mensen komen die niet zo vaak wijn drinken, want kwalitatief prima en wat vriendelijker en fruitiger.

Overigens een leuk weetje: op mousserende wijn zit meer belasting dan op stille wijn. Daar moest de EU nu eens wat aan doen! ;-)

[..]

Juist wel, veel goedkoper. ;-)
Bij voorkeur zelfs geheelonthouders en Schultenbraudrinkers. Dan blijft er meer geld over voor mijn wijn.
Ik raad je aan eens een dubbelblinde proeverij te doen, kijken of je echt de champagne er uit haalt en je deze het lekkerste vind.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156084043
quote:
1s.gif Op maandag 14 september 2015 18:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik raad je aan eens een dubbelblinde proeverij te doen, kijken of je echt de champagne er uit haalt en je deze het lekkerste vindt.
Heb ik met champagne nooit gedaan, wel met andere dingen. Kwaliteit haal je er gewoon uit als je getraind bent. (En ja, dat ben ik, gecertificeerd enz.)

Nogmaals, voor de duidelijkheid, ik zeg niet dat champagne altijd beter of lekkerder is dan alle andere mousserende wijnen - absoluut niet, want ik drink liever een supermarktprosecco dan een Piper Heidsieck NV bijvoorbeeld - maar wel dat goede champagne kwaliteiten heeft die je zelden bij andere mousserende wijnen ziet en dat ik daar toevallig erg gelukkig van word.

[ Bericht 0% gewijzigd door LadyOracle op 14-09-2015 18:24:13 ]
“I planned my death carefully, unlike my life, which meandered along from one thing to another, despite my feeble attempts to control it.”
― Margaret Atwood, Lady Oracle
pi_156086070
Misschien moeten we een keer een proeverijtje doen.
Aldus.
pi_156086253
Dat is sowieso altijd gezellig! Heb helaas alleen geen champagnebudget op het moment. *snif*

Ben tijdelijk over op speciaalbier, ivm betaalbaarder. Maar wijn is toch mijn ware liefde. <3
“I planned my death carefully, unlike my life, which meandered along from one thing to another, despite my feeble attempts to control it.”
― Margaret Atwood, Lady Oracle
  maandag 14 september 2015 @ 19:55:21 #24
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_156086968
quote:
0s.gif Op maandag 14 september 2015 18:17 schreef LadyOracle het volgende:

[..]

Heb ik met champagne nooit gedaan, wel met andere dingen. Kwaliteit haal je er gewoon uit als je getraind bent. (En ja, dat ben ik, gecertificeerd enz.)

Nogmaals, voor de duidelijkheid, ik zeg niet dat champagne altijd beter of lekkerder is dan alle andere mousserende wijnen - absoluut niet, want ik drink liever een supermarktprosecco dan een Piper Heidsieck NV bijvoorbeeld - maar wel dat goede champagne kwaliteiten heeft die je zelden bij andere mousserende wijnen ziet en dat ik daar toevallig erg gelukkig van word.
Juist omdat je de kwaliteit eruit haalt moet je het eens doen. Neem dan ook een wat exclusievere brut nature cava.

Verder heeft ieder zn smaak. Het zijn sowieso andere druiven dus het is een beetje appels en peren.
Siesta & Fiesta!
pi_156087927
quote:
1s.gif Op maandag 14 september 2015 19:55 schreef Bramito het volgende:

[..]

Juist omdat je de kwaliteit eruit haalt moet je het eens doen. Neem dan ook een wat exclusievere brut nature cava.

Verder heeft ieder zn smaak. Het zijn sowieso andere druiven dus het is een beetje appels en peren.
Ik bedoelde nooit blind, voor alle duidelijkheid. Verder wel ook kwalitatief goede mousseux-anders-dan-champagne op, vooral cava. ;)

Enneh, niet zozeer appels en peren als wel pinots en parellada's. :-D
“I planned my death carefully, unlike my life, which meandered along from one thing to another, despite my feeble attempts to control it.”
― Margaret Atwood, Lady Oracle
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')