Zit er wel een geaarde stekker aan de vriezer ?quote:Op zondag 23 augustus 2015 12:08 schreef circusd het volgende:
Al geruime tijd heb ik mijn vriezer op een niet-geaard stopcontact aangesloten. Nu hoorde ik dat dit totaal onveilig is. Omdat ik nogal panisch ben voor brand etc. heb ik de stekker er direct uitgetrokken. Is een vriezer op een niet-geaard stopcontact werkelijk zo gevaarlijk of reageer ik overdreven?
Jep!quote:Op zondag 23 augustus 2015 12:14 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Zit er wel een geaarde stekker aan de vriezer ?
Normaal gesproken is het niet gevaarlijk; als je geen gekke dingen doet.quote:
Nee, die schakelt pas in als de stroom via jouw lichaam wegvloeit. Dan krijg je wel een tik, maar blijf je niet continu onder stroom staan.quote:Op zondag 23 augustus 2015 12:25 schreef Vonkenboer het volgende:
Heb je in de meterkast een aardlekschakelaar zitten ? Dan is vaak de aardlekschakelaar jou al wel voor
Je voelt er in 9 van de 10 gevallen niks van; die afschakeltijd is echt miliseconden.quote:Op zondag 23 augustus 2015 12:27 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
Nee, die schakelt pas in als de stroom via jouw lichaam wegvloeit. Dan krijg je wel een tik, maar blijf je niet continu onder stroom staan.
quote:Het doel van een aardlekschakelaar is bescherming te bieden tegen elektrocutie. Een aardlekschakelaar meet de stroom die een installatie via de fase opneemt, en de hoeveelheid stroom die via de nul terug komt.
Die verschilstroom zou theoretisch door de veiligheidsaarde terug moeten lopen, maar bij niet-geaarde toestellen, of aan een niet-geaarde wandcontactdoos aangesloten geaarde toestellen zou een isolatiedefect een levensgevaarlijke stroomdoorgang door een lichaam van een mens of dier ten gevolge kunnen hebben.
De aardlekbeveiliging reageert hierop door de stroomtoevoer bij een dergelijk “lek” af te sluiten. Dit gebeurt zo snel (binnen enkele milliseconden) dat degene die het lek veroorzaakte helemaal niets voelt (behalve dat het apparaat niet meer werkt).
Brand is niet het risico. Onder stroom staan is het probleem.quote:Op zondag 23 augustus 2015 12:29 schreef circusd het volgende:
De keuken is de enige plek waar geaarde wandcontactdozen zitten. Toch maar eens met (geaarde) stekkerdozen aan de slag denk ik. Een snoer door het hele huis heentrekken is niet ideaal, maar risico's op brand/onder stroom staan is ook niet goed voor mijn gemoedsrust ;-).
Zit daar de groep v.d. schuur ook achter ?quote:Op zondag 23 augustus 2015 12:28 schreef circusd het volgende:
In huis zit een aardlekschakelaar. Maar het idee dat de behuizing onder stroom kan komen te staan lijkt me ook geen pretje...
Ik heb een appartement, maar mijn zolder/berging zit er op aangeslotenquote:Op zondag 23 augustus 2015 12:33 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Zit daar de groep v.d. schuur ook achter ?
Daar zou ik maar niet zo stellig in zijn als je de situatie niet kent. Er zijn nog zeker honderdduizenden oudere elektrische installaties waarbij niet alle groepen zijn aangesloten op een aardlekschakelaar. Er zijn ook nog genoeg huizen waar helemaal geen aardlekschakelaar te vinden is.quote:Op zondag 23 augustus 2015 12:28 schreef circusd het volgende:
In huis zit een aardlekschakelaar. Maar het idee dat de behuizing onder stroom kan komen te staan lijkt me ook geen pretje...
Nee die schakelt in als er een stroom verschil is ontstaan tussen de fase en de nul, als er dus een kortsluiting is naar de behuizing dan schakelt deze de groep uit, alleen als TS op dat moment het apparaat ook daadwerkelijk aanraakt is er een kans dat ze er iets van voelt, maar aangezien die dingen bij 30mA uitschakelen en er nog steeds de weg van de minste weerstand word gekozen zal de aarding het overgrote deel van deze 30mA voor zijn rekening nemen.quote:Op zondag 23 augustus 2015 12:27 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
Nee, die schakelt pas in als de stroom via jouw lichaam wegvloeit. Dan krijg je wel een tik, maar blijf je niet continu onder stroom staan.
Tot dat er ergens een kunststof leiding gebruikt is; en dan heb je niks meer en niks minder dan een gevaarlijke situatie gecreëerd.quote:Op maandag 24 augustus 2015 11:22 schreef hottentot het volgende:
3. Aardedraad aansluiten van behuizing vriezer op waterleiding of c.v. leiding als die in de buurt zit.
Klopt het is ook af te raden, dat staat er ook bij. Elke moderne woning heeft met "gemak" een extra draad erbij, maar je zal toch twee verdiepingen omhoog moeten in een keet van 1920 met ijzeren leidingen en de dozen lukraak in de muren. Dan zie ik liever dat t.s. een draad elders aan vast maakt dan helemaal niets, natuurlijk moet de werking beproeft worden.quote:Op maandag 24 augustus 2015 12:27 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Tot dat er ergens een kunststof leiding gebruikt is; en dan heb je niks meer en niks minder dan een gevaarlijke situatie gecreëerd.![]()
Moet je in huisinstallaties helemaal niet willen
Wanneer de vriezer zoals nu niet op een geaarde WCD is aangesloten, zal de aardlekschakelaar hoogstwaarschijnlijk pas afschakelen op het moment dat iemand de behuizing aanraakt en er 30mA door zijn lichaam loopt...quote:Op maandag 24 augustus 2015 11:22 schreef hottentot het volgende:
Nee die schakelt in als er een stroom verschil is ontstaan tussen de fase en de nul, als er dus een kortsluiting is naar de behuizing dan schakelt deze de groep uit, alleen als TS op dat moment het apparaat ook daadwerkelijk aanraakt is er een kans dat ze er iets van voelt, maar aangezien die dingen bij 30mA uitschakelen en er nog steeds de weg van de minste weerstand word gekozen zal de aarding het overgrote deel van deze 30mA voor zijn rekening nemen.
Dan zijn wij het ééns.quote:Op maandag 24 augustus 2015 18:24 schreef XanderH het volgende:
[..]
Wanneer de vriezer zoals nu niet op een geaarde WCD is aangesloten, zal de aardlekschakelaar hoogstwaarschijnlijk pas afschakelen op het moment dat iemand de behuizing aanraakt en er 30mA door zijn lichaam loopt...
Wanneer de behuizing zoals bedoelt netjes aan aarde ligt, loopt er bij sluiting naar de behuizing meteen stroom weg via de beschermingsleiding, waardoor er dus inderdaad een verschil ontstaat tussen fase en nul en de aardlekschakelaar uitschakelt.
Als de vriezer niet op een geaard WCD zit aangesloten en er doet zich een sluiting naar de behuizing voor, dan staat de behuizing onder spanning maar gebeurt er verder nog niet zo veel. Pas op het moment dat jij hem dan aanraakt kan er stroom gaan lopen. Of het ding moet op een geleidende vloer staan ofzo.
Ja, dat zou ik dus mooi niet doen. Liever direct op een ongeaarde WDC dan met een lang verlengsnoer door het hele huis, dat is veel gevaarlijker in mijn ogen. Of anders in ieder geval zorgen dat je minimaal 3x1,5mm2 neemt.quote:Op zondag 23 augustus 2015 12:29 schreef circusd het volgende:
De keuken is de enige plek waar geaarde wandcontactdozen zitten. Toch maar eens met (geaarde) stekkerdozen aan de slag denk ik. Een snoer door het hele huis heentrekken is niet ideaal, maar risico's op brand/onder stroom staan is ook niet goed voor mijn gemoedsrust ;-).
Zorg wel dat je in ieder geval een snoer neemt met minimaal 1,5 mm² aders !quote:Op maandag 24 augustus 2015 16:45 schreef circusd het volgende:
Bedankt voor de info allemaal. Ik ga een geaarde stekkerdoos naar de keuken doortrekken waar een geaard stopcontact aanwezig is.
Aardpennen kunnen elkaar in theorie negatief beinvloeden; zou het in ieder geval niet aanraden.quote:Op woensdag 26 augustus 2015 19:47 schreef Ou-Tannu het volgende:
Mag je eigenlijk als je een gebrekkige aarding hebt in bv je tuinhuisje.. en je wilt niet je hele bestrating er weer uit snokken.. niet gewoon een extra pen de grond in jagen ( tot ruim in het grond water )
en die als "extra" aardpootje gebruiken?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |