abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_158522490
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 december 2015 16:25 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

dan begin je fout, je moet eerst alles oplossen anders heb je niet de juiste concentratie. Meten met dit soort pakketten is inderdaad minder nodig maar je weet niet precies wanneer je kunt gaan bottelen. En dat is op zich ook wel handig.

O, ja en voeg nooit een schepje suiker aan je flessen toe. Voeg liever een opgeloste hoeveelheid suiker aan je te bottelen bier toe. Anders heb je kans op ontploffingen. Been there, won't do it again..... :D
Gelijk wat geleerd :P. Dat doen we volgende keer dan wel. Mijn bier staat nu te boven in een warme kamer te fermenteren. Moet 10 dagen staan volgens de gebruiksaanwijzing. Kan ik daarna het deksel openen en een proefmonster nemen? (helaas geen tapkraan) Ik ben namelijk wel in het bezit van een hydrometer.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158522589
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 december 2015 16:32 schreef pl4kkie het volgende:

[..]

Gelijk wat geleerd :P. Dat doen we volgende keer dan wel. Mijn bier staat nu te boven in een warme kamer te fermenteren. Moet 10 dagen staan volgens de gebruiksaanwijzing. Kan ik daarna het deksel openen en een proefmonster nemen? (helaas geen tapkraan) Ik ben namelijk wel in het bezit van een hydrometer.
kraan is dan wel een gemis. Ik zou het dan met kleine schone glaasjes eruit scheppen zonder dat je vingers in de bier komen. Als je nog veel suikers hebt bestaat de kans dat je alsnog een besmetting oploopt. Roeren is niet nodig. Staat ook op sommige starterspakketten dat dat moet.
pi_158524896
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 december 2015 15:31 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Mag ik hier nog posten, is niet het meest vrouwvriendelijke deel van fok geworden... :X

Op zich is je set compleet. De kroonkurker is wat lastig te bedienen. Ik zou alleen willen weten hoeveel suiker er aan het begin in mijn wort zit zodat ik later kan uitrekenen hoeveel alcohol erin zit. En dus een hydrometer en maatcilinder aanschaffen.

Hier zit ook direct het goede desinfectiemiddel bij. Ik ben begonnen met sulfiet maar dat is echt niet aan te raden. (je hoest de longen uit je lijf).
Oke oke duidelijk, en wat is zegmaar de volgende stap in het bierbrouwen? Ik bedoel dus een stapje moeilijker, want dit is volgens mij gewoon ingrediėnten bij elkaar gooien en de gebruiksaanwijzing volgen. Ik wil wat creatiever bezig zijn :9~
* Verwijderd *
  vrijdag 25 december 2015 @ 19:43:15 #94
65252 Bart
Slecht voor de gezondheid
pi_158524909
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 december 2015 15:31 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Mag ik hier nog posten, is niet het meest vrouwvriendelijke deel van fok geworden... :X


Waar is men niet vriendelijk voor vrouwen :o.
I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
pi_158525129
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 december 2015 19:43 schreef Bart het volgende:

[..]

Waar is men niet vriendelijk voor vrouwen :o.
forum verkeerd begrepen, je moet tieten hebben om hier te mogen posten.. ? O-)
pi_158525142
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 december 2015 19:41 schreef zoekeenleven het volgende:

[..]

Oke oke duidelijk, en wat is zegmaar de volgende stap in het bierbrouwen? Ik bedoel dus een stapje moeilijker, want dit is volgens mij gewoon ingrediėnten bij elkaar gooien en de gebruiksaanwijzing volgen. Ik wil wat creatiever bezig zijn :9~
ik heb na de blikken een tijdje gebrouwen met moutpoeders. Dat is al iets lastiger, nu zit ik op het volledige proces.
  vrijdag 25 december 2015 @ 20:09:43 #97
65252 Bart
Slecht voor de gezondheid
pi_158525259
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 december 2015 20:00 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

forum verkeerd begrepen, je moet tieten hebben om hier te mogen posten.. ? O-)
:D

Maar nee, het is een ode aan bier en aan vrouwen.
I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
pi_158526295
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 december 2015 19:41 schreef zoekeenleven het volgende:

[..]

Oke oke duidelijk, en wat is zegmaar de volgende stap in het bierbrouwen? Ik bedoel dus een stapje moeilijker, want dit is volgens mij gewoon ingrediėnten bij elkaar gooien en de gebruiksaanwijzing volgen. Ik wil wat creatiever bezig zijn :9~
je zou verschillende moutextracten kunnen mengen.
en daar dan je eigen keuze hop in koken.

daarna kan je gaan beginnen met zelf maishen; de suikers uit de mout halen.
met de keuze van de mouten kan je zo kreatief in zijn als je zelf wil; van een fris witbiertje, tot een diepdonker bier met noten van koffie en chocolade, met tot 20% cara- en kristalmouten.

de echte diehard maakt zijn eigen mout door granen (gerst, tarwe, rogge, haver) te laten kiemen en daarna te drogen.

pakketbrouwen is idd nog maar het topje van de ijsberg.
er zit zoveel meer aan brouwen dan 'wat ingredienten bij elkaar gooien'.

qua brouwen sta ik zelf ook nog aan het begin.
maar door de (in de wacht staande) distilleerhobby heb ik al enige (theoretische) kennis opgedaan.
whisky, jenever en wodka hebben ongehopt bier als basis ;)

[ Bericht 0% gewijzigd door marc0871 op 25-12-2015 23:32:27 ]
pi_158575926
nou. mijn stout staat in de emmer.
nu kijken of 'ie braaf wil gaan pruttelen.

[update]

hij begint al lekker te schuimen.

[ Bericht 28% gewijzigd door marc0871 op 27-12-2015 21:38:41 ]
pi_158583322
Is het normaal dat het gistingsproces (bij die Hema set) na een dag of drie nog maar heel langzaam gaat?

Ligt trouwens ook een beste bak met sediment op de bodem...
pi_158583469
Ja, is normaal. Nog een paar dagen uit laten gisten en je kan gaan bottelen.
pi_158588964
zit daar een soort van turbogist bij, dan?
een dag of 3 lijkt mij wel heel erg kort.
pi_158614356
Ik neem aan dat het nog wel borrelt? Alleen niet zo heftig als de eerste paar dagen.
pi_158629106
Ik heb 2e kerstdag gebrouwen, de eerste dagen bloepte hij hard. Nu is het een bloep per 30 sec tot 1 minuut. En dat is normaal. Het bloepen gaat vrij onregelmatig.
  dinsdag 29 december 2015 @ 12:05:38 #105
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158630446
Ik heb mijn bier afgelopen donderdag in de emmer gedaan. Het bloepte heel afentoe tot gisteravond/vanochtend. Toen ik vanochtend keek bloepte het zeker wel elke 5 seconden. Er lag inmiddels ook een flinke laag sediment op de bodem. Het ziet er tot dus ver goed uit.

Ga vandaag of morgen toch nog even richting de brouwmarkt. Wil een 2e emmer met kraan hebben en automatische hevel.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158631346
Gebruiken jullie ook brouw software? Ik heb nu BrouwHulp. Vind ik op zich wel een fijn programma (crasht nog wel eens op OSX). Ook heb ik gekeken naar BeerSmith 2 maar die kost 30dollar geloof ik. Iemand die die gebruikt en kan zeggen of die beter is dan BrouwHulp?
pi_158632751
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 december 2015 12:36 schreef RichardRichard het volgende:
Gebruiken jullie ook brouw software? Ik heb nu BrouwHulp. Vind ik op zich wel een fijn programma (crasht nog wel eens op OSX). Ook heb ik gekeken naar BeerSmith 2 maar die kost 30dollar geloof ik. Iemand die die gebruikt en kan zeggen of die beter is dan BrouwHulp?
brouwhulp gebruik ik en dat werkt prima.
pi_158755592
is het normaal dat mijn waterslot niet bubbelt?

ik heb vorige week zondag mijn stout pakket in de emmer gedaan.
gloednieuwe emmer. schoongemaakt met chempro oxi. ontsmet met sulfiet en citroenzuur (mijn vader had nog ergens een paar potjes staan) en goed uitgespoeld.

3,5 liter water gekookt om een kilo suiker in op te lossen.
blik in een pan heet water om het moutextract vloeibaar te maken.
suikerwater in de emmer gedaan en daar het moutextract door geroerd.
daar nog 20 liter koud water aan toegevoegd en doorgeroerd.
daar heb ik de gist over uitgestrooid en een minuut of 10 laten liggen.
daarna doorgeroerd, deksel erop en het waterslot geplaatst.

de emmer heb ik in de buurt van de ketel op zolder gezet.
's avonds begon er een filmpje schuim te ontstaan en tegen de tijd dat ik ging slapen, lag er een behoorlijke laag op.
die laag was de volgende dag alweer verdwenen en nu ligt er al de hele week slechts een filmpje op het bier.
ondertussen heb ik nog geen plopje gehoord of gezien.
wel ruikt het behoorlijk naar alcohol.

nu heb ik er gisteren nog een zakje gist middels een giststarter bijgegooid, om te kijken of dat de zaak vlot kon trekken.
toen ik het erbij gooide, kwam er behoorlijk wat co2 vrij; het bruiste bijna alsof je een suikerklontje in de cola gooide.
er is dus blijkbaar wel wat aan de gang.

verder ziet alles er nog schoon uit en ruikt het ook niet muf.

de vraag is dus; moet ik mij hier druk om maken of gaat het nog wel goed?
pi_158756772
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 11:20 schreef marc0871 het volgende:
is het normaal dat mijn waterslot niet bubbelt?

ik heb vorige week zondag mijn stout pakket in de emmer gedaan.
gloednieuwe emmer. schoongemaakt met chempro oxi. ontsmet met sulfiet en citroenzuur (mijn vader had nog ergens een paar potjes staan) en goed uitgespoeld.

3,5 liter water gekookt om een kilo suiker in op te lossen.
blik in een pan heet water om het moutextract vloeibaar te maken.
suikerwater in de emmer gedaan en daar het moutextract door geroerd.
daar nog 20 liter koud water aan toegevoegd en doorgeroerd.
daar heb ik de gist over uitgestrooid en een minuut of 10 laten liggen.
daarna doorgeroerd, deksel erop en het waterslot geplaatst.

de emmer heb ik in de buurt van de ketel op zolder gezet.
's avonds begon er een filmpje schuim te ontstaan en tegen de tijd dat ik ging slapen, lag er een behoorlijke laag op.
die laag was de volgende dag alweer verdwenen en nu ligt er al de hele week slechts een filmpje op het bier.
ondertussen heb ik nog geen plopje gehoord of gezien.
wel ruikt het behoorlijk naar alcohol.

nu heb ik er gisteren nog een zakje gist middels een giststarter bijgegooid, om te kijken of dat de zaak vlot kon trekken.
toen ik het erbij gooide, kwam er behoorlijk wat co2 vrij; het bruiste bijna alsof je een suikerklontje in de cola gooide.
er is dus blijkbaar wel wat aan de gang.

verder ziet alles er nog schoon uit en ruikt het ook niet muf.

de vraag is dus; moet ik mij hier druk om maken of gaat het nog wel goed?
staat er nog druk op? Dat kan je zien aan je waterslot, als het water in de ene bel staat en de andere vol lucht, heb je nog druk. Staan er in beide bellen water en staat het water gelijk, dan is het gisten waarschijnlijk voorbij (als het voor langere tijd gelijk staat).
  zaterdag 2 januari 2016 @ 12:41:59 #110
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158757169
vandaag bier getest en geproeft. Het smaakte naar bier zonder koolzuur :P. Uit de test kwam een S.M van 1015 wat uit de tabel een percentage van 1.6% alcohol. Omdat ik de S.M niet gemeten heb toen ik het brouwsel gemaakt heb weet ik nu niet precies wat het alcoholpercentage is ;(. Anyway ik kan straks gaan bottelen. Wat is wijsheid qua hoeveelheid suiker eraan toe te voegen? Is 7 gram per flesje, wat de verkoper mij vertelde voldoende, of is suikeroplossing vooraf in het brouwsel doen en dan gelijk bottelen een betere optie? En wat is wen goede verhouding op 23 liter bier? Ik heb overigens wel echte brouwsuiker.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158757779
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 12:23 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

staat er nog druk op? Dat kan je zien aan je waterslot, als het water in de ene bel staat en de andere vol lucht, heb je nog druk. Staan er in beide bellen water en staat het water gelijk, dan is het gisten waarschijnlijk voorbij (als het voor langere tijd gelijk staat).
de ingaande bel staat bijna tegen de bocht aan naar de uitgaande.



maar het half uur dat ik er daarstraks vlakbij bezig was, heeft hij niet geplopt.
ook de eerste dagen niet. en dan verwacht je toch regelmatig een plopje.
bij mijn vaders bier en wijnmakerij plopte het toch wel wat vaker.

quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 12:41 schreef pl4kkie het volgende:
vandaag bier getest en geproeft. Het smaakte naar bier zonder koolzuur :P. Uit de test kwam een S.M van 1015 wat uit de tabel een percentage van 1.6% alcohol. Omdat ik de S.M niet gemeten heb toen ik het brouwsel gemaakt heb weet ik nu niet precies wat het alcoholpercentage is ;(. Anyway ik kan straks gaan bottelen. Wat is wijsheid qua hoeveelheid suiker eraan toe te voegen? Is 7 gram per flesje, wat de verkoper mij vertelde voldoende, of is suikeroplossing vooraf in het brouwsel doen en dan gelijk bottelen een betere optie? En wat is wen goede verhouding op 23 liter bier? Ik heb overigens wel echte brouwsuiker.
ik dacht gelezen te hebben dat je 5/6 gram per liter bier moest toevoegen, voor het bottelen.
suiker in de flesjes doen zou kans geven op exploderende flessen.

[ Bericht 3% gewijzigd door marc0871 op 02-01-2016 13:20:36 ]
  zaterdag 2 januari 2016 @ 13:40:11 #112
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158758549
^ ze gaven aan 7 gram brouwsuiker per flesje. Maar inderdaad wat jij zegt ik heb heel wat verhalen gelezen van exploderende flesjes. Dat wil ik voorkomen. Ik ben nog geen duidelijke maatstaaf tegengekomen van suiker/brouwsel-liter verhouding.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158758590
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 13:07 schreef marc0871 het volgende:

[..]

de ingaande bel staat bijna tegen de bocht aan naar de uitgaande.

[ afbeelding ]

maar het half uur dat ik er daarstraks vlakbij bezig was, heeft hij niet geplopt.
ook de eerste dagen niet. en dan verwacht je toch regelmatig een plopje.
bij mijn vaders bier en wijnmakerij plopte het toch wel wat vaker.

[..]

ik dacht gelezen te hebben dat je 5/6 gram per liter bier moest toevoegen, voor het bottelen.
suiker in de flesjes doen zou kans geven op exploderende flessen.
ik zou nog even wachten met bottelen, je sg kan nog naar 1010 gaan. En geen suiker in de flessen maar je suiker oplossen in water en dat toevoegen aan de bier. Dan goed roeren en dan bottelen. Dat is het makkelijkst en veiligst. Ik voeg 6,5 g per liter toe.

Ik heb hier nog een explosieve batch staan. Die zit in grolsch beugels, bij het openen vliegt de hele beugel eraf. Die kan je dan een paar meter verder van de grond halen. En de helft van je bier is uit de fles. Allemaal net niet handig.
pi_158758858
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 13:41 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ik zou nog even wachten met bottelen, je sg kan nog naar 1010 gaan. En geen suiker in de flessen maar je suiker oplossen in water en dat toevoegen aan de bier. Dan goed roeren en dan bottelen. Dat is het makkelijkst en veiligst. Ik voeg 6,5 g per liter toe.

Ik heb hier nog een explosieve batch staan. Die zit in grolsch beugels, bij het openen vliegt de hele beugel eraf. Die kan je dan een paar meter verder van de grond halen. En de helft van je bier is uit de fles. Allemaal net niet handig.
wachten doe ik toch nog wel.
het staat nu bijna een week en in de handleiding stond 10 dagen.
ik heb geduld :P

o wacht. volgens mij heb je de verkeerde quote ;)
pi_158764588
Blikbrouwers, welke merk blik gebruiken jullie voor jullie brouwsels?

Op het moment heb ik zelf de volgende drie blikken van Brewferm gebruikt om te brouwen, maar ik zou graag eens een ander merk proberen gezien de laatste batch erg is tegengevallen:

- Brewferm Gold -> 'standaard' pilsener, smaakte zeer goed
- Brewferm Gallia -> amberbier, heeft wat weg van Palm maar je dient dit voor een goede smaak zeker 3 maanden te laten staan
- Brewferm Tripel -> de naam zegt het al. Ik heb de flesjes bijna een half jaar laten staan, maar de smaak viel echt tegen. Op de juiste manier gebrouwen (spullen van te voren ook goed gereinigd etc.), maar toch lijkt er een nare bijsmaak aan te zitten. Koolzuurgehalte en SG-waarden zijn waren prima in orde.

Op internet kom ik op zich wel goede ervaringen tegen over Bulldog en Festival.
pi_158768132
net eerst maar eens een monster genomen en de sg dobber er ingehangen; 1005 :o !!
geen wonder dat het niet meer bubbelt :') :+

ik denk dat ik maar een siliconen slangetje ga regelen en een stoot flesjes ga schoonmaken, want dat is wel heel droog, natuurlijk.

smaakt goed. idd een tikkie droog.
een brand bock heeft eigenlijk meer smaak. iets zoetiger.
maar deze moet eerst nog rijpen en koolzuur ontwikkelen.
kijken wat dat doet.

iig nu al blij en voor herhaling vatbaar.
pi_158768820
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 13:40 schreef pl4kkie het volgende:
^ ze gaven aan 7 gram brouwsuiker per flesje. Maar inderdaad wat jij zegt ik heb heel wat verhalen gelezen van exploderende flesjes. Dat wil ik voorkomen. Ik ben nog geen duidelijke maatstaaf tegengekomen van suiker/brouwsel-liter verhouding.
Je hebt van die kleine (halve?) suikerklontjes in de supermarkt liggen. Als je met flesjes van Grolsch werkt kom je qua hoeveelheid suiker mooi uit. Zelf nog nooit problemen mee gehad en de hoeveelheid koolzuur is goed.
  zaterdag 2 januari 2016 @ 22:16:52 #118
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158773359
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 13:41 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ik zou nog even wachten met bottelen, je sg kan nog naar 1010 gaan. En geen suiker in de flessen maar je suiker oplossen in water en dat toevoegen aan de bier. Dan goed roeren en dan bottelen. Dat is het makkelijkst en veiligst. Ik voeg 6,5 g per liter toe.

Ik heb hier nog een explosieve batch staan. Die zit in grolsch beugels, bij het openen vliegt de hele beugel eraf. Die kan je dan een paar meter verder van de grond halen. En de helft van je bier is uit de fles. Allemaal net niet handig.
Top, Thanks. Ik ga morgen weer meten en hoogstwaarschijnlijk ook bottelen. Het is dan ook de 10e dag dat het aan het fermenteren is. Dat stond ook op de verpakking aangegeven.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
  zaterdag 2 januari 2016 @ 22:19:41 #119
283159 pl4kkie
Het is FOK!
pi_158773468
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 20:23 schreef NeuNeu het volgende:

[..]

Je hebt van die kleine (halve?) suikerklontjes in de supermarkt liggen. Als je met flesjes van Grolsch werkt kom je qua hoeveelheid suiker mooi uit. Zelf nog nooit problemen mee gehad en de hoeveelheid koolzuur is goed.
Ik heb nu een kilo pak brouwsuiker liggen. Kijk eerst hoe het daarmee gaat. Kan alsnog in de batch halve suikerklontjes proberen.
Heb ook 60 nieuwe longneck bierflessen gekocht. Ik drink niet bijzonder veel bier. Vond het lastig om kratten bier te kopen, opdrinken en dan de flessen bewaren dus heb maar nieuwe flessen gekocht.
Hearing voices from afar, Join the madness when the curtain falls.
We are the ones, To ignite the darkened skies.
pi_158774831
quote:
1s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 22:19 schreef pl4kkie het volgende:

[..]

Ik heb nu een kilo pak brouwsuiker liggen. Kijk eerst hoe het daarmee gaat. Kan alsnog in de batch halve suikerklontjes proberen.
Heb ook 60 nieuwe longneck bierflessen gekocht. Ik drink niet bijzonder veel bier. Vond het lastig om kratten bier te kopen, opdrinken en dan de flessen bewaren dus heb maar nieuwe flessen gekocht.
ik had vorig jaar al een krat veiliggesteld, omdat ik het toen al van plan was.
ging niet door door omstandigheden.
afgelopen maand nog een paar six-packs herfstbock leeggemaakt en bewaard.
vorige week ging er nog een krat leeg en de volgende is ook al half weg.
flesjes zat, dus.
ik denk dat ik er gauw 65 nodig ga hebben.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')