abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_156583450
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 23:40 schreef DrParanoid het volgende:

[..]

hou een maandje of 6 aan na bottel tijd <3 maar proef wel 1 na een maand, en 1 na twee mand, en 1 na 3 maand etc, is belangrijk om het rijpings proces te proeven
Dus als ik je goed begrijp kan het wel tot zes maanden duren voordat mijn R.I.S. klaar is?
Dat duurt nog lang dan :P
pi_156586547
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 23:46 schreef NeuNeu het volgende:

[..]

Dus als ik je goed begrijp kan het wel tot zes maanden duren voordat mijn R.I.S. klaar is?
Dat duurt nog lang dan :P
Je hoeft geen zes maanden te wachten tot je een nieuwe batch gaat brouwen ;)
pi_156586551
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2015 23:40 schreef DrParanoid het volgende:
maar proef wel 1 na een maand, en 1 na twee mand, en 1 na 3 maand etc, is belangrijk om het rijpings proces te proeven en te begrijpen
En dit natuurlijk!
pi_156601400
Mijn vriend en ik gaan binnenkort ook weer bier brouwen, ons eerste project na het hema pakket.
Neuneu gaf de tip om via de receptservice van biermout onze ingrediënten te bestellen. Nu wil ik eerst de geschrote mout bestellen in plaats van het zelf schroten. Hoe lang na het bestellen moeten we maximaal beginnen met brouwen (ivm met cadeau voor mijn vriend, moet ik het alvast bestellen of pas als we daadwerkelijk gaan brouwen).

alvast bedankt!! :)
pi_156615370
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 19:31 schreef maaikesls het volgende:
Mijn vriend en ik gaan binnenkort ook weer bier brouwen, ons eerste project na het hema pakket.
Neuneu gaf de tip om via de receptservice van biermout onze ingrediënten te bestellen. Nu wil ik eerst de geschrote mout bestellen in plaats van het zelf schroten. Hoe lang na het bestellen moeten we maximaal beginnen met brouwen (ivm met cadeau voor mijn vriend, moet ik het alvast bestellen of pas als we daadwerkelijk gaan brouwen).

alvast bedankt!! :)
Ik zou zeggen: zo snel mogelijk. De wat serieuzere brouwers schroten vlak voor het brouwen, om smaak- en aromaverlies tegen te gaan.
Beter geef je je vriend gewoon de andere brouwbenodigdheden die hij/jullie nog kunnen gebruiken + een 'tegoedbon' voor mout.
pi_156624232
jaa klopt, dan schrijf ik een kaart dat ie het krijgt als hij wil brouwen:P
pi_156682301
quote:
0s.gif Op maandag 5 oktober 2015 19:36 schreef maaikesls het volgende:
jaa klopt, dan schrijf ik een kaart dat ie het krijgt als hij wil brouwen:P
Hou je ons op de hoogte over jullie vorderingen? :P
pi_156732297
quote:
0s.gif Op donderdag 8 oktober 2015 01:40 schreef NeuNeu het volgende:

[..]

Hou je ons op de hoogte over jullie vorderingen? :P
Zal ik doen! Ik denk dat we volgende week gaan brouwen, omdat we dan nog geen plannen hadden. Maar hij weet het morgen pas dat we het gaan brouwen! :) Ik denk dat we de IPA gaan brouwen, maar gezien er zes soorten bier staan, mag hij kiezen.
Heb jij nog tips voor het brouwen van de IPA?
pi_156734541
Brouwen van IPA's is meestal redelijk recht toe, recht aan. Als je wilt kun je "dry hoppen" (tijdens de 1ste fermentatie toevoegen van extra hops), maar is niet nodig. Success.

Hier staat nu een "trailblazer amber" te bubbelen voor de herfst/begin winter.
pi_157118014
Inmiddels mijn eigen biertje aan het brouwen met een starterspakket van brouwmarkt.

Ik ga snel uitbreiden naar moutbrouwen, want dit is gewoon een cake bakken. (brewferm blik). Maar wel leuk de eerste keer.

Helaas is brouwmarkt wel echt een kut bedrijf. Mijn set is niet compleet geleverd en er wordt gewoon niet gereageerd op mijn klacht. Morgen weer eens een poging doen om iemand aan de lijn te krijgen.
Geen dank voor mijn genade.
pi_157122959
quote:
1s.gif Op maandag 26 oktober 2015 19:45 schreef Rpol het volgende:
Inmiddels mijn eigen biertje aan het brouwen met een starterspakket van brouwmarkt.

Ik ga snel uitbreiden naar moutbrouwen, want dit is gewoon een cake bakken. (brewferm blik). Maar wel leuk de eerste keer.

Helaas is brouwmarkt wel echt een kut bedrijf. Mijn set is niet compleet geleverd en er wordt gewoon niet gereageerd op mijn klacht. Morgen weer eens een poging doen om iemand aan de lijn te krijgen.
tegen een uur of 1600 hebben ze veel tijd. Dat was het tijdstip dat ze mij belden dat ze mijn bestelling niet compleet kregen en of ik vervangingen wilde.
pi_157157718
Even een vraag aan de kenners:

Heb pas drie brouwsels gemaakt, maar deze hadden allemaal een soort moeilijk te definiëren muffe lucht. Vooral bij het 'openploppen' van de fles is dit goed te ruiken en deze geur is op dat moment ronduit onsmakelijk te noemen. Na verloop van tijd wordt de geur minder, maar ook ingeschonken in het glas kan je het blijven ruiken.
Ik heb niet het idee dat de veroorzaker van deze geur de smaak van het bier aantast, want op zich ben ik over de kwaliteit van de biertjes best te spreken. In ieder geval proef ik goed het verschil tussen de verschillende ingrediënten die ik in mijn drie brouwsels heb gebruikt, maar ook anderen vinden het best te zuipen en lekkerder dan supermarktpils.
Alleen dus die lucht... Weet iemand wat hier de veroorzaker van kan zijn?
Zelf dacht ik misschien aan het kraanwater dat ik gebruik. Is het een idee de volgende keer bronwater te gebruiken?
pi_157158372
quote:
0s.gif Op woensdag 28 oktober 2015 12:56 schreef NeuNeu het volgende:
Even een vraag aan de kenners:

Heb pas drie brouwsels gemaakt, maar deze hadden allemaal een soort moeilijk te definiëren muffe lucht. Vooral bij het 'openploppen' van de fles is dit goed te ruiken en deze geur is op dat moment ronduit onsmakelijk te noemen. Na verloop van tijd wordt de geur minder, maar ook ingeschonken in het glas kan je het blijven ruiken.
Ik heb niet het idee dat de veroorzaker van deze geur de smaak van het bier aantast, want op zich ben ik over de kwaliteit van de biertjes best te spreken. In ieder geval proef ik goed het verschil tussen de verschillende ingrediënten die ik in mijn drie brouwsels heb gebruikt, maar ook anderen vinden het best te zuipen en lekkerder dan supermarktpils.
Alleen dus die lucht... Weet iemand wat hier de veroorzaker van kan zijn?
Zelf dacht ik misschien aan het kraanwater dat ik gebruik. Is het een idee de volgende keer bronwater te gebruiken?
er vanuitgaande dat je in Nederland woont zal dat het verschil niet maken en je niet in een al te oud huis woont. In Nederland is een strenge controle op kraanwater. De microbiologische eisen voor kraanwater zijn strenger als voor bronwater. Als je heel hard water hebt kan het gebruik van een filter aan te raden zijn.
Waar de muffe lucht vandaan komt is niet makkelijk te zeggen.
Zijn je granen nieuw geweest of je hop? Daar zou je oorzaak ook kunnen liggen. Is je vergistingsvat wel schoon geweest. Het enige wat je kan doen is al je materialen controleren.
pi_157159649
quote:
0s.gif Op woensdag 28 oktober 2015 13:32 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

er vanuitgaande dat je in Nederland woont zal dat het verschil niet maken en je niet in een al te oud huis woont. In Nederland is een strenge controle op kraanwater. De microbiologische eisen voor kraanwater zijn strenger als voor bronwater. Als je heel hard water hebt kan het gebruik van een filter aan te raden zijn.
Waar de muffe lucht vandaan komt is niet makkelijk te zeggen.
Zijn je granen nieuw geweest of je hop? Daar zou je oorzaak ook kunnen liggen. Is je vergistingsvat wel schoon geweest. Het enige wat je kan doen is al je materialen controleren.
Het water schijnt hier wel vrij hard te zijn (Omgeving Amsterdam).
Ik vermoed dat mijn materialen schoon waren, al kan je dat niet zeker weten. Maar in het geval van een infectie zou je verwachten dat de smaak ook aangetast wordt, wat niet het geval is.
Mijn granen heb ik direct nadat ik het pakket thuis heb ontvangen gebruikt. Wel heb ik ze al laten schroten. Zou dit dan de oorzaak kunnen zijn van die muffe lucht?
pi_157163226
quote:
0s.gif Op woensdag 28 oktober 2015 14:44 schreef NeuNeu het volgende:

[..]

Het water schijnt hier wel vrij hard te zijn (Omgeving Amsterdam).
Ik vermoed dat mijn materialen schoon waren, al kan je dat niet zeker weten. Maar in het geval van een infectie zou je verwachten dat de smaak ook aangetast wordt, wat niet het geval is.
Mijn granen heb ik direct nadat ik het pakket thuis heb ontvangen gebruikt. Wel heb ik ze al laten schroten. Zou dit dan de oorzaak kunnen zijn van die muffe lucht?
het grote boek erbij gepakt, die heeft muffig er niet tussenstaan maar schimmelig. Schimmelig en muffig lijkt me gelijk aan elkaar.
Schimmelig oorzaak schimmel of nagisting overhevelen in een vochtige kelder of schuur. Kan ook veroorzaakt zijn door slechte hygiene.
pi_157164050
quote:
0s.gif Op woensdag 28 oktober 2015 18:04 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Schimmelig oorzaak schimmel of nagisting overhevelen in een vochtige kelder of schuur. Kan ook veroorzaakt zijn door slechte hygiene.
Deze zin kan volgens mij op meerdere manieren uitgelegd worden, maar bedoelen ze dat de omgeving waarin het gistvat staat wellicht te vochtig is? Dat zou wel kunnen... In dezelfde kamer hang ik namelijk ook wel eens de was op, vanaf nu niet meer dus :P
Tevens zal ik de volgende keer nóg beter op de hygiëne letten, al kan ik me haast niet voorstellen dat ik daar nog veel stappen kan maken.

Overigens wil ik nog eens benadrukken dat er in de smaak van het bier niets te merken is van die muffe, danwel schimmelige geur.
pi_157165315
Ik heb nog een dichtbrouwpakket in de aanbieding v brouw markt als iemand interesse heeft
aandeel Fok! hier te krijgen , pm voor vraagprijs
pi_157179238
Na 11 dagen geen reactie, gisteren maar weer eens gebeld naar brouwmarkt, hoe het zit mijn mijn onvolledige bestelling.

Dame aan de telefoon had duidelijk veel plezier in haar werk.... Maar de spullen zouden al verzonden zijn, of die dag verzonden worden. Prima ik wacht wel af.

Op mijn vraag waarom er niet op mijn mails, ticket en telefoontje werd gereageerd antwoordde ze dat ze dat misschien beter hadden kunnen doen. M.a.w. wat kan mij het verrotten.

Eind goed al goed, toen ik 's middags thuis kwam stond het pakketje al binnen. Mooi op tijd zodat ik volgend weekend kan bottlen.
Geen dank voor mijn genade.
pi_157179297
quote:
0s.gif Op woensdag 28 oktober 2015 19:30 schreef Thezappa het volgende:
Ik heb nog een dichtbrouwpakket in de aanbieding v brouw markt als iemand interesse heeft
Sorry, maar wat is een dichtbrouwpakket? :P
pi_157228655
Onze ipa staat lp fles! Nog twee weken wachten en we weten of het gelukt is!! :)
pi_157701488
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 oktober 2015 19:31 schreef maaikesls het volgende:
Onze ipa staat lp fles! Nog twee weken wachten en we weten of het gelukt is!! :)
En? Is het gelukt?

Hoelang zouden jullie een Porter laten nagisten op de fles? Een maandje of twee?
pi_158208167
Ondertussen ben ik ook weer bezig om het brouwen weer op te pakken. Het biertje dat ik had gebrouwen is inderdaad verbeterd in der tijd, het is wat subtieler in smaak geworden. Helaas had ik nog wel wat problemen met de troebelheid per fles, wat deels te maken heeft met een slechte filtering plus veel gist.

Omdat ik nog veel DME over heb, zat ik te kijken naar recepten die hiervan gebruik maken. Ik heb ook probeerd om mijn nog bewaarde hopsoorten, Saaz en Goldings, te gebruiken. Dat laatste is 'm niet geworden, maar ik zit nu te kijken naar het volgende simpele dubbel recept:

https://www.brewtoad.com/recipes/st-krausied

Nu vroeg ik mij wel af waarom het recept een verschil kent tussen LME en DME, heeft iemand hier misschien een verklaring voor? Ik zit namelijk te denken om het volledig op DME te baseren.
:: Toenie ::
pi_158213349
Zo ik kan gaan bottelen.
Geen idee hoe.
pi_158216417
Beetje brouwsuiker in de fles en netjes overhevelen in de fles? ;) Wat heb je gebrouwen?
:: Toenie ::
pi_158217080
quote:
0s.gif Op zondag 13 december 2015 15:29 schreef toenie het volgende:
Beetje brouwsuiker in de fles en netjes overhevelen in de fles? ;) Wat heb je gebrouwen?
blond.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')