Dat verkoopt iedereen hier.. zit wel een beetje verschil in.. maar hout uit Rusland, Canada of Alaska, vind je hier niet echt... (volgens mij is dat omdat iets als FSC daar geen vinger in de pap heeft, en het dus niet mag)quote:Op maandag 6 juli 2015 11:01 schreef Rtificial het volgende:
Ik haal hier bij de houthandel gewoon Scandinavisch en Oost-Europees vurenhout. Ik begrijp je vraag niet?
Heb geen flauw idee van klasses, maar uit ervaring weet ik dat ouder constructiehout van betere kwaliteit was dan wat men nu aanbied voor dezelfde constructie..quote:Op maandag 6 juli 2015 11:08 schreef BBach het volgende:
Constructiehout (waar het hier over gaat) wordt 'gegraded' en is vastgelegd in normen. Dat er in Be of Nl geen goed hout te vinden is is dus niet correct. Voor HSB: minstens C18 als weerstandsklasse, gewoon te kopen in Douglas of Oregon. Het is niet het soort hout waar je een tafel uit maakt, het gaat over constructiehout.
Dat zal dan eerder aan het gebrek aan verduurzaming liggen, dan aan de sterkteklasse.quote:Op maandag 6 juli 2015 11:14 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Heb geen flauw idee van klasses, maar uit ervaring weet ik dat ouder constructiehout van betere kwaliteit was dan wat men nu aanbied voor dezelfde constructie..
Ik heb windveren die oud zijn en prima zijn, en een stel nieuwe die ik kan blijven vervangen (zelfde behandeling)
quote:Oregon Pine / Europese douglas
Algemeen
Europese douglas of uit Noord-Amerika ingevoerde Oregon Pine;
zalmkleurig tot roodachtig bruin kernhout, roomkleurig wit tot geel spinthout;
rechte draad, grove nerf en vaak fraaie vlammen op dosse;
gecommercialiseerd in planken, battens en balken;
een van de meest polyvalente houtsoorten op de Belgische markt;
talloze toepassingen voor binnen: traptreden, parket, plankenvloeren, meubelen, plafonds, schroten;
ook voor dragende structuren, gevelbekleding, balustrades, dakoversteken, snijfineer;
buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren;
De foto's van de houtsoorten zijn louter illustratief en kunnen afwijken van de realiteit.
Eigenschappen
In deze tekst wordt het onderscheid tussen Oregon Pine en Europese douglas alleen gemaakt als dat nodig is. Zo niet, gebruikt de tekst de benaming Oregon Pine.
Herkomst
Oregon Pine of Europese douglas zijn de commerciële namen voor de botanische soort Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco. De Namenlijst der voornaamste in België gebruikte houtsoorten (NBN 199) maakt een onderscheid tussen de uit Noord-Amerika ingevoerde Oregon pine (nr. 416) en de Europese douglas (nr. 108). Toch gaat het om eenzelfde botanische soort.
Oregon Pine
Het groeigebied van Oregon pine ligt verspreid over Noord-Amerika:
een strook van 2000 kilometer langs de westkust, tussen de 35ste en 55ste breedtegraad;
de vlakte tussen de Stille Oceaan en het Cascadengebergte;
het Vancouver-eiland in de Canadese provincie British Columbia;
de Amerikaanse staten Washington en Oregon.
Europese douglas
Rond 1830 voerden Groot-Brittannië en later ook Duitsland de douglasspar in als parkboom. Pas in het begin van de 20ste eeuw werden de eerste bosbestanden aangeplant. Na WOII veroorzaakt zijn economische waarde de echte doorbraak.
Vandaag groeit driekwart van de Europese douglassparren in Frankrijk en Duitsland. Toch verspreidt het groeigebied zich ook over Groot-Brittannië, Spanje, België, Nederland, Italië en Ierland.
Groei
In natuurlijk verband groeit de Oregon pine in gemengde naaldhoutbossen. Het is een pioniersboom en zijn zaailingen gedijen goed op braakliggende gronden. Toch groeit hij niet in de schaduw van andere bomen, die hem op termijn dan ook verdringen. Daarom haalt het gros van de bomen hun natuurlijke verjonging niet. De soort leeft vooral op na bosbranden.
Het hout uit primaire bossen heeft een fijnere draad en minder kwasten dan het hout uit cultuurbossen. De Europese douglas heeft een groot aanpassingsvermogen en is de belangrijkste houtsoort voor herbebossingen.
Kleur en tekening
Het kernhout is zalmkleurig tot roodachtig bruin, en verkleurt in roodtinten onder invloed van het licht. Het spinthout is roomkleurig wit tot geel.
Het hout gaat abrupt over van vroeg- naar laathout. Dat is goed te zien aan de groeiringen. Op het radiale vlak veroorzaakt dat strepen op het kopse ringen. Op het tangentiële vlak zorgen kleurverschillen voor een fraaie vlammentekening.
Het hout heeft meestal een rechte draad en een grove nerf, vooral bij bomen van de tweede generatie. Op het kwartierse vlak heeft het een vrij fijne structuur met kleine, maar goed zichtbare houtstralen.
Oregon pine of Europese douglas bevat weinig harsgangen, maar wel veel harszakken. Bij versgezaagd hout levert dat een typische citroengeur op, die verdwijnt bij het drogen.
Densiteit
Oregon pine is een matig zware houtsoort. Toch is het een van de hardste naaldhoutsoorten, met een goede buigweerstand. In tegenstelling tot de meeste andere naaldhoutsoorten, verminderen de sterkte en de textuur van het hout niet door de verbreding van de groeiringen. Zo is het hout uit bossen van laaggelegen kuststreken ondanks de heel smalle groeiringen - van nauwelijks 1 mm - toch zachter (en minder kleurrijk).
De densiteit van aangeplant hout is dan ook vergelijkbaar met die van Oregon pine van de eerste generatie.
Duurzaamheid
Het kernhout is matig duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse III) en is gevoelig voor aantasting door termieten. Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Het hout is ook goed bestand tegen zwakke zuren (zoals azijnzuur) en alkalische stoffen.
Droging en vochtgehalte
Oregon pine droogt gemakkelijk, met weinig vervormingen. Toch is het aangewezen het hout trager te laten drogen dan andere naaldhoutsoorten. Anders kan het scheuren. Drogen bij een luchttemperatuur van meer dan 70 °C beperkt harsuitscheiding achteraf. Kleinere secties drogen zowel in openlucht als in een droogoven.
Bewerking
Hout met fijne groeiringen is gemakkelijk bewerkbaar. De bewerking wordt moeilijker bij hout met groeiringen van 5 mm of meer, of bij hout met veel kwasten. Het laathout kan dan loskomen van het vroeghout. Toch leveren de huidige technieken een mooi glad oppervlak op. De harsrijke delen vervuilen het gereedschap soms.
Verlijmen
Oregon pine is goed verlijmbaar met alle gangbare lijmtypes. Vooral voor gelijmde gelamelleerde toepassingen is Oregon pine uiterst geschikt.
Afwerking en behandeling
Oregon pine voor buitenschrijnwerk vereist in principe geen verduurzamingsbehandeling, tenminste als alle spinthout eerst zorgvuldig wordt verwijderd. Een behandeling volgens procedé C1 voorkomt verblauwing.
Voor timmerwerk is een preventieve verduurzaming nodig volgens procedé A2.1.
Vóór u het hout afwerkt is het aangewezen de harsrijke stukken te ontvetten. Zandstralen of borstelen leveren prima resultaten. Het laathout en de typische vlammentekening komen dan beter tot hun recht.
Bevestigen
Wilt u het hout bevestigen? Boor het dan voor of gebruik een schietpistool, want het splijt gemakkelijk - vooral als u het met de hand wilt nagelen. Komt het hout in contact met metaal? Dan dreigt corrosie en verkleuring, zeker als het vochtgehalte meer dan 18 à 20% bedraagt. Bevestig het dan met roestvrij staal.
Kwaliteitsnormen
Schrijnwerk
Nr. 2 Clear & Better garandeert de topkwaliteit van het uit Noord-Amerika ingevoerde hout met heel weinig spint en gezonde kwastjes, zoals bij de hiervan afgeleide Oregon Kroon-kwaliteit voor fijn schrijn- en meubelwerk.
Timmerwerk
NBN EN 14081 de referentie voor de CE-markering van constructiehout.
Select & Merchantable garandeert de kwaliteit van Oregon Pine. De visuele sterkte wordt aangeduid:
met SS (Special Structural) of GS (General Structural) volgens de Britse norm BS 4978;
met S4, S6, S8 of S10 volgens de Belgische norm STS 04 (waarbij S6 en S8 respectievelijk overeenkomen met de Britse labels GS en SS).
Toepassingen
dragende structuren;
buitenschrijnwerk zoals gevelbekleding, ramen en deuren;
parket en plankenvloeren;
wanden;
plafonds;
balustrades;
dakoversteken;
traptreden;
banken;
meubels (snijfineer of massief hout);
ladders;
turntoestellen;
handvaten;
gereedschap;
scheepsmasten;
bulkvaten en -kuipen.
Nope.. het is zelfs exact dezelfde loodmenie die erop zit.. (aantal blikken die heb ik nog staan uit oude voorraad)quote:Op maandag 6 juli 2015 11:17 schreef BBach het volgende:
[..]
Dat zal dan eerder aan het gebrek aan verduurzaming liggen, dan aan de sterkteklasse.
Misschien dat jouw oude constructiehout uit koude streken kwam en dus niet behandeld moet zijn, en de recentere uit gematigdere klimaten die je wel moet verduurzamen. Verduurzamingsmiddelen waren vroeger ook een heel pak doeltreffender (en veel ongezonder/giftiger) dan nu, kan ook een verschil betekenen.
Dus er worden toch tafels van constructiehout gemaakt...quote:Op maandag 6 juli 2015 11:17 schreef BBach het volgende:
Toepassingen
dragende structuren;
buitenschrijnwerk zoals gevelbekleding, ramen en deuren;
parket en plankenvloeren;
wanden;
plafonds;
balustrades;
dakoversteken;
traptreden;
banken;
meubels (snijfineer of massief hout);
ladders;
turntoestellen;
handvaten;
gereedschap;
scheepsmasten;
bulkvaten en -kuipen.
Er worden tafels van douglas gemaakt, zeker, er zijn alleen goedkopere houtsoorten (ik denk dat je wel van alles een tafel kan makenquote:Op maandag 6 juli 2015 11:31 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Nope.. het is zelfs exact dezelfde loodmenie die erop zit.. (aantal blikken die heb ik nog staan uit oude voorraad)
Dus in de behandeling zit geen verschil..
Het zal aan de locatie van het hout liggen denk ik..
Edit op jouw edit:
[..]
Dus er worden toch tafels van constructiehout gemaakt...
Dit ja..quote:Op maandag 6 juli 2015 11:52 schreef Molo het volgende:
Echt, jouw kennis en enthousiasme![]()
Leuk project, TS!
Lijkt me heerlijk ruimtelijk voelen die hoogte, maar is dat wat voor ons klimaat? Lijkt me duur stoken.quote:Op maandag 6 juli 2015 12:18 schreef uithangbord het volgende:
Ja, het schiet nog alle kanten op, huis is al verkocht maar de opvolger staat nog niet eens in de kinderschoenen. Het wordt sowieso modern, wie weet een loft met vide erin, voelt zo ruimtelijk:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Maar dat zou dan een staalconstructie zijn.
Ik bedoelde eigenlijk dat de warmte die je stookt bovenin gaat zitten.quote:Op maandag 6 juli 2015 12:31 schreef uithangbord het volgende:
Rc-waarde van de muren en dak ligt op 6.4, de volledig glazen voorkant met driedubbelglas zet je dan op de zuidkant en de noordkant hou je helemaal dicht, krijg je best een efficient huis.
Dat maakt het wel ietsje minder in de etalage wonen..quote:Op maandag 6 juli 2015 12:36 schreef uithangbord het volgende:
Ja je moet zorgen voor een goede luchtcirculatie, heel belangrijk inderdaad, eventueel kan je zonwering op de bovenste helft van de glazen voorkant zetten:
[ afbeelding ]
Buitenlanders verbazen zich in NL altijd erover dat je zo bij iedereen naar binnen kan kijkenquote:Op maandag 6 juli 2015 12:47 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Dat maakt het wel ietsje minder in de etalage wonen..![]()
Wat visjes en een waterlijn op de ramen is ook een optie..
Maar ik zou liever een paar banen van dakgoot tot nok van glas hebben..
Tuin op het zuiden, heg eromheen, de dichte noordkant van het huis zit dan aan de straat en de volledig glazen kant aan de tuin (juiste perceel hebben we al op het oog), niemand die nog iets ziet. Hoewel een gedeeltelijk glazen dak ook absoluut zijn charme heeft!quote:Op maandag 6 juli 2015 12:47 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
Dat maakt het wel ietsje minder in de etalage wonen..![]()
Wat visjes en een waterlijn op de ramen is ook een optie..
Maar ik zou liever een paar banen van dakgoot tot nok van glas hebben..
En dan vooral er dwars doorheen idd..quote:Op maandag 6 juli 2015 12:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Buitenlanders verbazen zich in NL altijd erover dat je zo bij iedereen naar binnen kan kijken
Ik ook niet, vind rolluiken heerlijk, ook overdag met de hitte van de afgelopen dagen, alles dicht, binnen koel.quote:Op maandag 6 juli 2015 12:51 schreef Zolderkamer het volgende:
[..]
En dan vooral er dwars doorheen idd..
Ik ben als Groninger nou niet echt een buitenlander, maar ik zou echt niet kunnen wonen zo..
Maar ieder zn ding..
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |